Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπόγειο-Διάφορες περιπτώσεις


Recommended Posts

1.) Δες το παραπάνω post χωρίς να θέλω να σ' επηρεάσω.

2.) Όχι δε γίνεται να μη βάλεις Υ.Δ. γιατί η διαπιστώνουμε την υπέρβαση σε σχέση με την άδεια οικοδομής και όχι σε σχέση με τα επιτρεπόμενα μεγέθη.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 670
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

nzerman

Το μέρος αυτό του υπογείου είναι νομίμως υφιστάμενο τμήμα κτιρίου, στο οποίο (τμήμα) δεν συντρέχει υπέρβαση δόμησης, αλλά έχει υπέρβαση ύψους. ΠΙστεύω ότι το λεκτικό καλύπτει και αυτές τις (μικτές) περιπτώσεις.

 

Aπόστολε

1)... 0,50 / επιτρεπόμενου συνολικού ύψους περιοχής (πχ 9,0 μ) οπότε << 20%, αλλά δυστυχώς και πάλι συντΥΥ = 0,2

2) συγκεκριμένα για την περίπτωσή σου (αυθαίρετη επέκταση αυθαιρέτως υπερβαθυμένου νόμμιμως υφιστάμενου υπογείου) θα έβαζα ΥΔ ΒΧ χωρίς ΥΥ.

Αυτό διότι ως αυθαίρετη προσθήκη δεν αυξάνει το συνολικό ύψος της οικοδομής, αφού σε αυτό δεν προσμετράται το ύψος (βάθος) των υπογείων. Αντίθετα, εάν επρόκειτο για αυθαίρετη επέκταση αυθαιρέτως υπερυψωμένου νόμιμως υφιστάμενου ρετιρέ, θα δήλωνα με ΥΥ και την επέκταση.

Link to comment
Share on other sites

1.) Βλέπουμε επί του θέματος, ούτως η άλλως απ' ότι φαίνεται δε θα μάθουμε ποτέ τι εννοούσε ο νομοθέτης

2.) Διαφωνώ καθότι σε κάθε περίπτωση αφορά προσθήκη ορόφου. Πρόκειται για προσθήκη κατ' επέκταση και η σύγκριση γίνεται με το ύψος της άδειας οικοδομής, ήτοι 2,50 μέτρα ενώ η προσθήκη έχει ύψος 3,00 μέτρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Παρακαλώ για την άποψή σας:

Αυτοτελές ημιυπόγειο πολυκατοικίας χαρακτηρισμένο ως αποθήκη στην ΟΑ, έχει μετατραπεί το μισό σε κατάστημα και το άλλο μισό σε κατοικία.

ΥΔ, ΒΧ, αλλαγή χρήσης και 1 λοιπή πολεοδομική παράβαση (διαμερισμάτωση)?

Link to comment
Share on other sites

Δύο ΦΚ ένα για το διαμ χωρίς ΑΧ, ένα για το κατάστημα με ΑΧ, YΔ ΒΧ πιθανώς με ΥΥ ή 1 παράβαση για ξεμπάζωμα. Διαμερισμάτωση δεν χρειάζεται αφού οι χώροι έχουν δηλωθεί ως ΥΔ.

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω στην κατοικία δεν βάζεις ΑΧ διότι σύμφωνα με την Ε/Α Η4, θεωρείς την οικοδομή ως κτίριο κατοικίας. Το ότι το υπόγειο είναι αυτοτελής ιδιοκτησία μήπως μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα?

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Ναι για την ΑΧ.

 

Για να χωριστεί η ιδιοκτησία σε δύο νέες (κατάστημα - διαμέρισμα) χρειάζεται μία βεβαίωση ότι όλες οι υπερβάσεις δόμησης (κατασκευές και χρήσεις) στο υπόγειο έχουν ρυθμιστεί. Έχουν! Εκδίδεις τη βεβαίωση. Κανένα πρόβλημα.

 

Η διαμερισμάτωση "ανακαλήφθηκε" για να ρυθμίζονται περιπτώσεις ανταλλαγής νόμιμων (χωρίς υπέρβαση) μ2, που κάτι έπρεπε να έχει ο μηχ/κός στα χέρια του για να αντιστοιχίσει τα εμβαδά σχεδίων και πραγματοικότητας και να προχωρήσει στη βεβαίωση.

 

Το μόνο κουφό στην περίπτωση, που οι μηχανικοί συνήθως προσπερνάνε γιατί δεν είναι γραφειοκράτες, είναι το γεγονός ότι ενώ η σειρά που πρέπει να ακολουθηθεί είναι:

1) Ρύθιση

2) Βεβαίωση για όλο το εμβαδόν

3) Διαχωρισμός του όλου σε δύο νέες ιδιοκτησίες

4) Βεβαίωση για κάθε μία από τις νέες ιδιοκτησίες

5) Μεταβίβαση κάθε ιδιοκτησίας

επειδή οι συμβ/φοι βαριούνται να πάνε δύο φορές στο υποθηκοφυλάκειο, ζητούν και τις τρεις βεβαιώσεις εξ αρχής.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε Β' υπόγειο όπου σύμφωνα με την οικ. άδεια είναι χώρος στάθμευσης. Αν έχει γίνει μετατροπή από χώρος στάθμευσης σε αποθήκες, με τι πρόστιμο προχωράω? Να επισημάνω ο χώρος αυτός του υπογείου βρίσκεται έξω από την κάλυψη του κτιρίου.

 

Αναλυτικός ή ΥΔΒΧ??

 

Καλές γιορτές κ χρόνια πολλά!

 

Υστερα από πιο σχολαστική αναζήτηση βρήκα ένα topic όπου έχει αναλυθεί κάπως αυτό το θέμα, οπότε θα μεταφέρω το ερώτημα στο αντίστοιχο μέρος:

http://www.michanikos.gr/topic/30688-%CE%91%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B6-%CF%83%CE%B5-%CE%B2%CE%BF%CE%B7/page__hl__%2B%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BF+%2B%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE+%2B%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B7%CF%82

Edited by KiriakosCE
Link to comment
Share on other sites

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!

Έχω ξανακάνει την ερώτησή μου αλλά μάλλον σε λάθος θέμα, οπότε την μεταφέρω εδώ και ελπίζω σε καλύτερη τύχη.

Έχω την εξής περίπτωση:

Διόροφη οικοδομή με υπόγειο σε οικόπεδο εκτός σχεδίου εντός οικισμού. Η οικοδομή έχει άδεια αλλά το υπόγειο είναι ξεμπαζωμένο (1η παράβαση) και έχει επεκταθεί κατά 25τμ (2η παράβαση).

Επίσης η οικοδομή που έχει άδεια του 1998 είναι ημιτελής (φέρον οργανισμός, τοιχοποιίες και κάποια κουφώματα).

Ο ιδιοκτήτης θέλει το ξεμπαζωμένο υπόγειο που στην άδεια έχει χρήση αποθήκης να το χρησιμοποιήσει μελλοντικά ως κατάστημα (χρήση ισογείου στην άδεια) ή έστω ως κατοικία (χρήση α' ορόφου στην άδεια).

Το ερώτημά μου είναι αν αυτό μπορεί να γίνει με τον ν,4014 δεδομένου ότι η χρήση δεν είναι εγκατεστημένη μεν αλλά είναι σαφής η πρόθεση (ξεμπάζωμα, μεγάλα ανοίγματα στο υπόγειο).

Θα μπορούσα δηλαδή εκτός από την κατηγορία 13 να δηλώσω και ΥΔ ΒΧ για το υπόγειο θεωρώντας ότι αυτό έχει αποκτήσει την επικρατούσα χρήση του κτιρίου;

Παρακαλώ όποιος μπορεί να με βοηθήσει γιατί με αυθαίρετα και γενικά άδειες έχω ασχοληθεί πολύ λίγο (στατικός γαρ),

Link to comment
Share on other sites

@kwnina:

Το θέμα για το ξεμπάζωμα του υπογείου θεωρώ πως έχει αναλυθεί εξαντλητικά εδώ:

http://www.michanikos.gr/topic/24169-%CE%9E%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%B6%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85/page__st__130

 

Τώρα όσον αφορά στον χρόνο της αυθαιρεσίας το γράμμα του νόμου λέει πως η αυθαιρεσία πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί πριν την ημερομηνία που προβλέπει ο Ν.4014/11. Οπότε θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να μπορέσεις να αιτιολογήσεις - αποδείξεις (με βάση αυτά που περιγράφεις) με επάρκεια ώστε να μην έχεις κ εσύ αλλά κ ο ιδιοκτήτης προβλήματα, την ημερομηνία της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.