Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποια θεωρείτε αποδοτικότερη μέθοδο θέρμανσης;


Dimitris!

Recommended Posts

μια αντλια θερμοτιτας ειναι ι ιδανικοτερη στην ενδοδαπεδια και οχι μονο αλα και για σωματα εχει κοντα στο 80τα εκατο οικονομια εγο πιγα σε ιδικουσ και μου ανοιξαν τα ματια

Link to comment
Share on other sites

Χθες έβλεπα ένα ντοκυμαντέρ για την ζωή στην Μογγολία. Λοιπόν υπήρχε μία καλύβα στο μέσο μιας απέραντης πεδιάδας. Εξωτερική θερμοκρασία, σίγουρα κάτω από 0 degC. Καύσιμα δεν υπάρχουν σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων και φυσικά δεν υπάρχουν ούτε ξύλα εκεί κοντά. Ποιά λοιπόν ήταν η αποδοκτικότερη μεθοδος θέρμανσης; Η συγκέντρωση κάθε πρωί των περιτωμάτων των προβάτων τους (με το χέρι παρακαλώ, ένα-ένα) σε ένα τσουβάλι, και κατόπιν η καύση τους στην μασίνα μέσα στην καλύβα.

 

Για την μέθοδο θέρμανσης : μασίνα που καίει κόπρανα προβάτων, έχουμε:

 

Κόστος καυσίμου: σχεδόν μηδέν

Διαθεσιμότητα καυσίμου: συνεχής

Ρϋθμιση θερμοκρασίας : όχι αυτόματη, απαιτείται μία εξοικείωση των ατόμων που θα την λειτουργούν

Οικολογικό αποτύπωμα : μηδέν

Συντήρηση: απαιτείται καθημερινή απομάκρυνση κατάλοιπων κάυσης

Αλλα χαρακτηριστικά : με το σύστημα θέρμανσης (μασίνα) παρέχεται δωρεάν και συσκευή μαγειρέματος

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Παίδες τα φώτα σας λίγο

 

Σε ένα σπίτι του 70' (άρα όχι μόνωση στους τοίχους) με κουφώματα καινούργια σε πολυκατοικία τριόροφη (2ος όροφος) στην Αθήνα τα σώματα του καλοριφερ μελετημένα για να αποδίδουν 14160KCal (ονομαστικό). Ο ιδιοκτήτης (σε συμφωνία με τους υπόλοιπους) θέλει να καταργήσει την κεντρική θέρμανση στο οροφοδιαμέρισμά του. Και θέλει να επιλέξει μεταξύ ενεργειακό τζάκι με καλοριφερ και χρήση ζεστου νερού ή επίτοιχο λέβητα φυσικού αερίου/υγραερίου. Τι προτείνετε εσεις? υπάρχει κάτι άλλο? Σόμπα pellet είναι εκτός και από ότι γνωρίζω ενεργειακό τζάκι με καλοριφερ με pellet δεν έχω δει.

Link to comment
Share on other sites

Λίγα πράγματα και από εμένα .Έχουμε σπίτι 170 τ.μ στην βόρεια Ελλάδα και κατά τον Νοέμβριο αλλάξαμε τον λέβητα πετρελαίου με λέβητα pellets .Με τον λέβητα pellets έχουμε θερμοκρασία 21 βαθμούς μέσα στο σπίτι και κυκλοφορούμε άνετα .Καίει όλο το 24ωρω μπορώ να πω ότι αυτήν την στιγμή ο λέβητας μας βγαίνει ποιό οικονομικός από τον λέβητα πετρελαίου .Διότι μέχρι σήμερα έχουμε κάψει 4 παλέτες του 1 τόνου η κάθε μια .Η μια παλλέτα περιλαμβάνει 75 σακιά .Κάθε σακί ζυγίζει 15 κιλά .Η μια παλλέτα πηγαίνει περίπου 18 με 19 ημέρες .Κάθε μέρα πρωί βράδυ καίει από 4 σακιά .Η τιμή της παλλέτας κυμαινόταν πότε στα 250 ευρώ πότε στα 280 ευρώ .Πρόσφατα την αγοράσαμε 310 ευρώ .Μέχρι στιγμής υπολογίζουμε πως χρειαζόμαστε ακόμα δυο με τρείς παλλέτες για να βγει ο χειμώνας .Δηλαδή με 7 παλλέτες το πολύ 8 τον χρόνο μας βγαίνει περίπου 2240 ευρώ .Για πετρέλαιο δίναμε περίπου 3000 ευρώ χωρίς να καίει νύχτα ο λέβητας .Με τις τελευταίες προσαυξήσεις που πήρε το πετρέλαιο η διαφορά είναι μεγαλύτερη .Οπότε σαφώς και συμφέρει λέβητα με pellets διότι εμείς γλυτώσαμε τουλάχιστον φέτος 1000 ευρώ και έχοντας την ίδια θερμοκρασία πρωί βράδυ .

Link to comment
Share on other sites

Εγω θυμαμαι μικρος σε διπλα χωριο (49 ειμαι, μικρασιατες εδω, αλλου ποντιοι αλλου εντοπιοι κτλ) τ κοπριες απο ζωα τ στεγνωναν και τ εκαιγαν οπως ειπε ο Κωστας, τ πεταγανε στ τοιχο πλιθιων κολλουσαν κ στεγνωναν εκει. Πιο νοικοκυρηδες τις εκαναν.. μπρικιετες! Σε καλουπια. Μην γελασετε στα σοβαρα ειναι ντροπη.. Χαμογελαστε μονο και περιμεντε να δειτε τι μας εχουνε για μετα..

Οπου υπαρχει αεριο ειναι τ καλυτερο! οπου δεν υπαρχει αυτο κ με τους ηπιους χειμωνες τελευταια κλιματιστικο, αμα μπορεις να εχεις τζαμπα ξυλα οτιδηποτε τα καιει αυτα. Μιλαω για οικονομια στ τσεπη κ οχι ενεργειακη οικονομια. Αν μπορεις να κλεψεις τ ΔΕΗ πχ (το κανουν οι ατιμοι κ ας εχουν μειωμενες χρεωσεις αυτοι) ειναι ακομα πιο οικονομικο.

Φεραρι πολυ καιτε κ εφ οσον το συστημα διανομης παρεμεινε τ ιδιο κατι δε παει καλα με τ καυστηρα σου η τα πελετ που αγοραζεις, ειναι μικρη η οικονομικη διαφορα που λες ωστε να πεις.. καλη κινηση εκανα (λεω εγω τωρα) που τ αλαξα. Μεχρι να κανεις αποσβεση θα εχει παλιωσει. Τζακι πελετ μην προτιμησει κανεις, αν αρχισει κ χαλαει τι θα κανει? Ειναι παραλογο πια αυτο, βαλτε σομπα πελετ ωστε αν παθει κατι να τ φορτωσεις σ αμαξι να παει για επισκευη, σε τζακι τ θα κανεις?? Θα ρημαξεις το σπιτι.

Κλιματιστικα βαλτε ν δουλευουν! Θεωρειται ρυπογονος ενεργεια για τον πλανητη και δεν προβαλεται. Αν θελετε οικονομια πηγαιντε κοντρα και θα την εχετε! Ετσι κ αλλιως η Ελλαδα (λογω καυσης καρβουνου, λες και αν ηταν πυρηνικη θα ηταν καλυτερη..) πληρωνει για ρυπους, εκμεταλευτειτε το οπως αυτοι εσας! Ολα μα ολα τα κλιματιστικα εχουν στ δικο μας κλιμα καλυτερη αποδοση στ ζεστη παρα στ κρυο (εννοω καλύτερη αποδοση στ θερμανση παρα στην ψυξη) διαφωνει κανεις σε αυτο? Στην γερμανια θα εχουν αποδοση στην ψυξη ενω στ Αιγυπτο στ θερμανση. Ε ας τα σχεδιασουν γ αυτους αλλιως! Αλλα οιπως και να εχει αυτα που πουλανε ευνοουν εμας! Αντλια θερμοτητας επιμενω εγω. Οσο βλεπετε θερμοκρασιες εξω πανω απ το μηδεν.. (κ μην ακουτε τις κοτσανες.. μην βλεπετε θερμοκρασια στ αμαξι σας, μηδεν θα πει παγωσε τ νερο στ ποτηρι σε απαγια βεραντα και ηταν ελαχιστες οι μερες στ μηδεν σ εμενα 25 χιλ βορειοδυτικα της θεσνικης) ειχαμε ελαχιστες μερες με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ μηδεν εδω εφετος, δουλεψτε τα!

Τα συγχρονα αποδιδουν μια χαρα κ σε αρκετα μειον.

Τζακας ειμαι δεν πουλαω ομως τζακλια και σιγουρα οχι κλιματιστικα.

Link to comment
Share on other sites

Φεραρι πολυ καιτε κ εφ οσον το συστημα διανομης παρεμεινε τ ιδιο κατι δε παει καλα με τ καυστηρα σου η τα πελετ που αγοραζεις, ειναι μικρη η οικονομικη διαφορα που λες ωστε να πεις.. καλη κινηση εκανα (λεω εγω τωρα) που τ αλαξα. Μεχρι να κανεις αποσβεση θα εχει παλιωσει.

 

Δεν καίμε πολύ διότι εμείς το ρυθμίσαμε να καίει με 4 σακιά όσον αφορά τα pellets τα αγοράζει ο καθένας από όπου θέλει .Επιπλέον έχει ελεγκτή και το ρυθμίζεις εσύ να καίει όσο θέλεις ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλά και ο ίδιας ο λέβητας σβήνει όταν διαπίστωση από τον θερμοστάτη ότι η θερμοκρασία του σπιτιού είναι 21 βαθμούς. Η απόσβεση στον δεύτερο χρόνο θα έχει γίνει και δεν παίζει ρόλο εάν παλιώσει ή όχι από την στιγμή που η εγγύηση του είναι 2 με 3 χρόνια.

Συγκριτικά όμως με το πετρέλαιο που είχαμε , και πληρώναμε περισσότερα και δεν κυκλοφορούσαμε άνετα ενώ το βράδυ δεν έκαιγε καθόλου.

Υπάρχει λοιπόν διαφορά όταν σου προσφέρει την ίδια θερμοκρασία πρωί βράδυ και ποιό οικονομικά.

Link to comment
Share on other sites

Ναι φεραρι λαθος μου. Ειπες οτι εχεις περισοτερη ζεστη και προχειρα εγω εστιασα μονο στα οικονομικα ποσα που αναφερες για περσυ και τωρα.

Link to comment
Share on other sites

Εγω έχω να πω ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε και να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα.

Εχει ο θεός και ο χρόνος θα δείξει.

Φίle Ferari δεν ξέρουμε αν μπορούμε να συγκρίνουμε τα δύο συστήματα. Δεν ξέρουμε καν πόσο παλαιός ήταν ο λέβητας πετρελαίου και τι βαθμό απόδοσής είχε.... Οπως δεν ξέρουμε αν υπήρχε αντιστάθμιση και στον παλαιό λέβητα ή τοποθετήθηκε τώρα κατά την μετατροπή.

Link to comment
Share on other sites

Δεν παίζει ρόλο για το εάν ο λέβητας πετρελαίου ήταν παλιός ή καινούργιος αλλά η τιμή που έχει σήμερα ο τόνος .Εάν σήμερα βάζαμε καινούργιο λέβητα με πετρέλαιο θα χρειαζόμασταν περίπου στα 1100 ευρώ τον τόνο πετρέλαιο ενώ με τα pellets πληρώνουμε 310 ευρώ το μέγιστο την παλλέτα .

Με τα 1100 ευρώ το σπίτι κάθε πρωί θα ήταν κρύο επειδή δεν θα έκαιγε ο λέβητας την νύχτα ενώ με τα pellets κυκλοφορείς άνετα έχοντας ζέστα πρωί βράδυ. Το χρόνο θα ήθελες για πετρέλαιο περίπου 5000 ευρώ για να βγάλεις τον χειμώνα , ενώ με τα pellets 2200 ευρώ .Κέρδος περίπου 2800 ευρώ το χρόνο .

Edited by Ferari
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.