Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράβολο ν.3843 σε περίπτωση υπαγωγής στο ν. 4014


Recommended Posts

Συνάδελφοι, θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με τα παράβολα που έχουν πληρωθεί για τον νόμο 3843 αν υπαχθεί ο χώρος στον 4014. Συγκεκριμένα, έχω περιπτώσεις όπου στο ακίνητο έχουν δηλωθεί χώροι με τον 3843, αλλά υπήρχαν και χώροι που δεν υπάγονταν. Τώρα αυτοί μπορούν να τακτοποιηθούν με τον 4014. Έλα όμως που από την αυτοψία προέκυψαν και διαφορές στα ύψη σοφίτας που είχε υπαχθεί στον 3843. Έτσι προσανατολίζομαι να γίνει η ρύθμιση όλων των χώρων με τον 4014. Η δήλωση με τον 3843 έχει περαιωθεί και θα συμψηφίσω τα πρόστιμα. Το θέμα είναι τι γίνεται με τα παράβολα που έχουν πληρωθεί για τον 3843. Με έχει μπερδέψει η ανακοίνωση του ΤΕΕ. Τα παράβολα δεν ήταν μέρος του ειδικού προστίμου διατήρησης; Δεν συμψηφίζονται μαζί με το υπόλοιπο πρόστιμο;

Ευχαριστώ για τις πιθανές απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την απάντηση 7 του Δ΄μέρους ερωτοαπαντήσεων του ΥΠΕΚΑ όταν έχει περαιωθεί η διαδικασία με τον Ν. 3843 δεν μπορείς να συμψηφίσεις τα πρόστιμα.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την απάντηση 7 του Δ΄μέρους ερωτοαπαντήσεων του ΥΠΕΚΑ όταν έχει περαιωθεί η διαδικασία με τον Ν. 3843 δεν μπορείς να συμψηφίσεις τα πρόστιμα.

 

Oταν αναρτήθηκε το Δ μέρος ερωταπαντήσεων συνάδελφε δεν είχε εκδοθεί ο 4030 και η ανακοίνωση του ΤΕΕ για τον συμψηφισμό που αναφέρει :

''...σε όποιο στάδιο και διαδικασία αν βρίσκονται οι σχετικές υποθέσεις.''

 

Επίσης, στο Β μέρος ερωταπαντήσεων στην ερώτηση 3. αναφέρει ότι δεν γίνεται καν συμψηφισμός αφού δεν προβλέπεται με τον 4014. Μετά πάμε στο Δ μέρος που αναφέρει ότι γίνεται συμψηφισμός γιατί το προβλεπει ο 4014 :shock: αλλά όχι για περαιωμένες υποθέσεις...μετά ήρθε ο 4030 που λέει συγκεκριμένα για τον 3843 και τέλος η ανακοίνωση του ΤΕΕ που αναφέρει το παραπάνω...περί σταδίου και διαδικασίας που βρίσκονται οι υποθέσεις.

 

Σχετικά με τα παράβολα η γνώμη μου είναι ότι δεν συμψηφίζονται στην περίπτωση που δεν προχωράει η διαδικασία με τον 3843. Αντίθετα αν έχει πληρωθεί μια δόση ή έχει πληρωθεί ολόκληρο το πρόστιμο τότε θα αφαιρείται και το παράβολο αφού έχει υπολογισθεί σαν προκαταβολή προστίμου στην εφάπαξ πληρωμή ή στον υπολογισμό των δόσεων. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και φυσικά δεν είναι νόμος. 8-)

Edited by Milakis
Link to comment
Share on other sites

Πρακτικά δεν είναι εφικτό να αφαιρεθούν τα παράβολα.

Όσο αφορά τις δόσεις, τα διπλότυπα κατάθεσης της κάθε δόσης αποτελούν απόδειξη καταβολής.

Τα παράβολα όμως τα έχει κρατήσει η πολεοδομία και δεν έχει ο ιδιοκτήτης απόδειξη στα χέρια του πως έχει καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στο παράβολο.

Άσε δε που το παράβολο έχει κατατεθεί υπέρ του δημοσίου...

Link to comment
Share on other sites

και εμένα η γνωμη μου είναι ότι δεν συμψηφιζονται τα παραβολα του Ν.3843/10. Μόνο οι δόσεις συμψηφίζονται

Link to comment
Share on other sites

το παραβολο το περνεις απο την πολεοδομια και αν στο σφραγισει ο προισταμενος ως μη χρησιμοποιημενο το εισπραττεις πισω απο την εφορια....εχει βγει και εγκυκλιος για αυτο..

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λέτε για τα παράβολα που δεν μετράνε γιατί έχουν πληρωθεί στις εφορίες και δεν υπάρχει παραστατικό κατά τη γνώμη μου δεν ισχύει.Να σας θυμίσω ότι η διαδικασία του Σουφλιά είχε ξεκινήσει με το να πληρώνονται τα πρόστιμα στις εφορίες.Μετά βάλανε τις τράπεζες στο παιχνίδι.Αν συνέχιζε δηλαδή το έργο με πληρωμές στην εφορία δεν θα υπήρχαν παραστατικά?Προφανώς και αν ζητηθούν μπορούν να αποκτηθούν με τη μορφή αντιγράφου από τις πολεοδομίες.Σε ημερίδα του ΤΕΕ μας είπαν (προφανώς ανεπίσημα) ότι δεν συμψηφίζονται όταν δεν έχει πληρωθεί η πρώτη δόση.Μετά είναι μέρος του προστίματος οπότε συμμετέχει αναλόγως στον συμψηφισμό.Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και φυσικά δεν είναι νόμος :smile:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, για τις απαντήσεις. Νομίζω ότι είναι σαφές ότι γίνεται συμψηφισμός πλέον των προστίμων του 3843. Σε ότι αφορά τα παράβολα πρέπει να διευκρινηστεί τι γίνεται. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε με τους ανθρώπους που θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ!!

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και αν ζητηθούν μπορούν να αποκτηθούν με τη μορφή αντιγράφου από τις πολεοδομίες.

 

"Αντίγραφο" εννοείς απλή φωτοτυπία του διπλότυπου; Γιατί για να πάρω το πρωτότυπο μάλλον δε γίνεται. Ρώτησα σήμερα στον Περισσό και μου είπαν ότι σε περιπτώσεις που θέλω να εντάξω τελικά στον 4014, χώρο για τον οποίο ήδη είχε υποβληθεί φάκελος με 3843, θα κάνω τη διαδικασία του 4014 κανονικά και αφού πληρώσω είτε εφάπαξ ή την 1η δόση τουλάχιστον, θα πρέπει να τους πάω αίτηση που να περιγράφει το "τι έκανα ακριβώς" και να προκύπτει ταυτοποίηση του χώρου που περνάω στον 4014 ότι είναι ο ίδιος που είχε υποβάλλει με 3843 και αντίγραφα της δήλωσης του 4014 καθώς και των πληρωμών. Μου είπαν δε ότι κρατάνε τον φάκελο του 3843 σε εκκρεμότητα αν πληρωθεί μόνο η 1η δόση του 4014 αλλιώς αν πληρωθεί το πρόστιμο εφάπαξ τον κλείνουν (ακυρώνουν). Ανάθεμα κι αν ξέρουν και αυτοί τι πρέπει να κάνουν βασικά, πάντως η ουσία είναι ότι δε βλέπω εύκολο τρόπο να συμψηφιστεί το παράβολο του 3843. Παρεμπιπτόντως, ο υπάλληλος που με παρέπεμψαν και μίλησα ως αρμόδιο επί της διαδικασίας, ήταν Μηχανολόγος (όπως μου είπε) και προς τιμήν του παραδέχτηκε όταν του έβαλα και άλλες παραμέτρους στην ερώτηση -όπως το ότι έχω υπερβαση ύψους σε δηλωμένη σοφίτα, μη κατασκευή της στέγης όπως ακριβώς στα εγκεκριμένα κλπ.- ότι δε γνωρίζε, παραπέμποντάς με σε 3ο υπάλληλο... Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε προβλήματα. Κατά πως φαίνεται διαδικασίες τέτοιες, δεν πρέπει να τις χειρίζονται υπάλληλοι ειδικότητας άλλης εκτός των Αρχιτεκτόνων (και δυστυχώς συμβαίνει κατά κόρον αυτό-στην Παλλήνη π.χ. μου είχε υπολογίσει πρόστιμα για Η/Χ Ήλεκτρολόγος). Δικό τους αντικείμενο των ΑΜ είναι ξεκάθαρα. Και ο Πολιτικός Μηχανικός που πήγα τελικά, μάλλον του έβαλα δύσκολα και δε μπορώ να πω ότι με διαφώτισε ιδιαίτερα...

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

Γιατί πιστεύεις ότι στην πολεοδομία μπορεί να ξέρουν περισσότερα για το Ν4014? Σίγουρα τα πολεοδομικά θα τα γνωρίζουν αλλά δεν ταυτίζονται πάντα αυτά με τα θέλω του 4014.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.