Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΕ ΟΙΚΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ


kostaschios

Recommended Posts

Καλησπέρα σας ! Έχω ένα οικόπεδο 3 στρεμάτων σε νησί τουΒορείου Αιγαίου το οποίο φτάνει μέχρι την θάλασσα .

 

Από τις Κανονιστικές για το Βόρειο Αιγαίο ισχύουν οι εξής ελάχιστες αποστάσεις από τη θαλάσσια ακτή για ανόρυξη νέας γεώτρησης:

- Λέσβος: 300m

- Χίος: 1000m

- Σάμος: 500m

 

Σύμφωνα με τις κανονιστικές:

"Η απόσταση αυτή μπορεί να αυξηθεί τόσο, όσο κρίνεται αναγκαίο για την προστασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Η αύξηση της απόστασης θα καθορίζεται με υδρογεωλογική έκθεση με κύριο στόχο την αειφορία του υπό εκμετάλλευση υδροφόρου και σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα υδρολογικά και υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής."

Link to comment
Share on other sites

εχω την εντυπωση οτι αλλο γεωτριση και αλλο γεωθερμια, οσον αφορα τις αποστασεις.

Στη γεωθερμια δε γινεται (συνηθως) χρηση νερου. Οποτε λογικα δε θα υπαρχει προβλημα

 

Δεν περνω και ορκο.

Link to comment
Share on other sites

AkisD, δεν ξέρω τι αδειοδοτικές απαιτήσεις και περιορισμοί υπάρχουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

Από καθαρά τεχνοοικονομική σκοπιά όμως, θεωρώ ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι συμφερότερο λόγω εγγύτητας με το θαλάσσιο μέτωπο, να τοποθετηθεί κλειστό δίκτυο από πολυμερείς σωλήνες στο βυθό. Μειώνει κατά πολύ το κόστος γεωτρήσεων και του ειδικού εξοπλισμού εξευγενοποίησης του αντλούμενου νερού, στην περίπτωση ανοικτού βρόγχου.

 

Χωρίς να έκανα τον κόπο να το ψάξω όμως και γνωρίζοντας την ελληνική γραφειοκρατία, το θεωρώ σχεδόν αδύνατο, αυτό που λέω να είναι υλοποιήσιμο.

 

Σε ότι αφορά τα τεχνικά στοιχεία που αναφέρεις, επέτρεψέ μου να διαφωνήσω. Από που προκύπτει ότι σε ένα κλειστό δίκτυο δεν μπορεί να πετύχει κάποιος τις όποιες επιθυμητές θερμοκρασίες προσαγωγής επιστροφής? ΑΝ είναι μελετημένο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επίσης, σε συστήματα ανοικτού βρόγχου, δεν μπορεί κάποιος να είναι απόλυτα βέβαιος για την σταθερότητα της παροχής του υδροφόρου ορίζοντα, ιδιαίτερα σε φάση εποχικών διακυμάνσεων. Εν πάσει περιπτώσει, όσο η αντλία θερμότητας μπορεί να ανταποκρίνεται, τα προηγούμενα αμβλύνονται στις αποκλίσεις τους. Αν λάβει υπόψη κανείς και το κόστος συντήρησης μιας εγκατάστασης ανοικτού βρόγχου και πιθανές δυσλειτουργίες λόγω φθορών και φερτών υλών, καταλήγει να είναι επιφυλακτικός με αυτά τα συστήματα.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα nikmmech τι σκέφτηκες, να ρίξεις ένα δίκτυο σωλήνων στον βυθό της θάλασσας. Εγώ απλώς έκανα μια πολύ πρόχειρη σύγκριση ανοιχτού - κλειστού συστήματος από θέμα ευκολίας και απόδοσης. Φυσικά και μπορείς να πάρεις τις θερμοκρασίες εισόδου - εξόδου και από τα δύο συστήματα, αρκεί όπως είπες να έχει προηγηθεί πολύ καλή μελέτη.

Απλώς εννοούσα ότι (πάλι πρόχειρα εξηγώ) ότι για να πάρεις 10 kw από ένα κλειστό σύστημα θέλεις περίπου 300m2 επιφάνεια και 2000m δίκτυο σωλήνων π.χ. Φ32. Για να πάρεις τα ίδια KW από ένα ανοιχτό θέλεις παροχή νερού γεώτρησης 1m3/h.

Όλα αυτά βέβαια είναι ανάλογα τις συνθήκες της περιοχής, το είδος των υπόγειων υδάτων και εδαφών και γενικά τον σχεδιασμό του συστήματος.

Αλλά φαντάσου πόσο πιο εύκολο είναι να τραβήξεις (από μικρό βάθος) 1 m3/h νερό, παρά να γίνει το κλειστό δίκτυο.

 

Επίσης να συμπληρώσω ότι όπως κάνουμε εμείς μελέτες, κάνουν και οι φίλοι μας οι γεωλόγοι. Μπορούν να σου πουν ακριβώς πόσα κυβικά και από τι βάθος μπορείς να τραβήξεις από μία δεδομένη γεώτρηση, σε βάθος χρόνου και παίρνοντας υπόψιν και τις διαφορετικές εποχές.

Edited by akisD
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.