Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επισκευή σε λιθόχτιστο γεφύρι


 

Recommended Posts

Μια άλλη παρόμοια μελέτη που έχω στα χέρια μου προτείνει οριζόντια διαμπερή βλήτρα με "τάπες" στις άκρες και σε άλλη διάταξη, κάθετα στο εσωρράχιο. Επίσης, προτείνει πλήρωση των ρωγμών με πουζολανικό ασβεστοκονίαμα μετά από καθαρισμό.

 

Διαβάζεις Cremona ε ; Καλά το πας, με γραφική μέθοδο τα 'χω λύσει κ εγώ, προσοχή μόνο στους ελέγχους που θα κάνεις (δεν αρκεί μόνο η γραμμή πιέσεων να βρίσκεται εντός περιοχής μεσαίου τρίτου). Πεπερασμένα χρησιμοποιήσα μόνο στο συνολικό μοντέλο (του θόλου στην περίπτωσή μου) για τα όποια φορτία που μοιράζονται στους τοίχους του συνολικού φορέα. Δεν ενδείκνυται για τέτοιες κατασκευές, γνώμη μου είναι να το λύσεις ως ξεχωριστό φορέα, όπως έχεις ξεκινήσει να το ψάχνεις (γραφικά), ανά / m .

 

Το ποζολανικό ασβεστοκονίαμα (ποζολάνη είναι, από το pozzolana που προέρχεται από την περιοχή των Campi Flegrei της Νάπολης, το Pozzuoli), δεν είναι αναγκαίο πάντα. Εκτιμάς τι χρειάζεται : μπορεί να είναι αδρανές + θηραϊκή γη (γιατί η ποζολάνη υλικό υφαιστιογενούς προέλευσης είναι - βλ. θηραϊκή γη, μηλαϊκή γη κλπ -) + υδράσβεστος, μπορεί όμως να είναι κ υδραυλική άσβεστος + αδρανές (είναι άλλο ένα θέμα, πότε χρησιμοποιείς τη συγκεκριμένη σύσταση κ πότε την άλλη).

Έχει πολύ ψωμί η συζήτηση.

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 56
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μια αρχιτεκτόνισσα-αναστηλώτρια που το συζήτησα μου είπε ότι πρέπει να παρθεί δείγμα από το παλιό κονίαμα, να πάει στο χημείο και από κει θα εξαχθεί τι είδους κονίαμα θα χρησιμοποιηθεί για την επισκευή. Με σκοπό να έχει παρόμοια σύσταση. Επίσης, η αποτύπωση πρέπει να γίνει σχεδόν πέτρα-πέτρα!!!

Link to comment
Share on other sites

Η αποτύπωση που αφορά στην αρχιτεκτονική τεκμηρίωση είναι άλλη δουλειά και έχει άλλες απαιτήσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι και η μελέτη της στερέωσης δεν έχει -ενδεχομένως- υψηλές απαιτήσεις αποτύπωσης, αλλά μην τα μπερδεύουμε.

 

Επίσης, το αν θα πάει δείγμα κονιάματος στο εργαστήριο, είναι κάτι το σχετικό.

Γενικά βέβαια είναι καλό να γίνονται όλοι οι δυνατοί έλεγχοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και αναγκαίο.

Πολλές φορές προέχουν άλλα. Και, νομίζω ότι, κάνεις μία μελέτη δωρεάν, επομένως δεν έχεις την δυνατότητα να αφιερώσεις χρόνια και αμύθητα χρηματικά ποσά...

 

Τέλος, κι εγώ θα μπορούσα να σου αραδιάσω αμέτρητες παραμέτρους και κινδύνους που πρέπει να ληφθούν υπόψη... αλλά προέχει το να είμαστε χρήσιμοι. Εκτός αν -για κάποιον λόγο- είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση, οπότε τότε είναι καλύτερα να ασχοληθεί κάποιος ειδικός.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Αν εννοείς αμύθητο ποσό τα περίπου 200Ε για την ανάλυση του υφιστάμενου κονιάματος, ε τότε διαφωνώ (δεν ήξερα βέβαια ότι η μελέτη είναι δωρέα, συγγνώμη).

 

Το βαθύ αρμολόγημα (που λογικά θα προταθεί ως ένα από τα μέτρα αποκατάστασης), νομίζω ότι είναι κάτι σχετικά σίγουρο. Επομένως κ προκειμένου να μην γραφούν πράγματα που δεν συνάδουν με το είδος κ τη μορφή του έργου, θα ήταν καλύτερο η εκτίμηση της σύστασης που θα περιλαμβάνεται στο τεύχος της τεχνικής περιγραφής, να έχει μια κάποια λογική υπόσταση (π.χ. κάποιος που γνωρίζει, δεν θα πρότεινε αρμολόγημα με κοινό τσιμέντο).

 

(AlexPap ελπίζω να μην παρεξηγήσεις το ύφος μου)

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

...τα περίπου 200Ε

 

200€ για να διαπιστώσει κανείς αν είναι ασβεστοκονίαμα και αν έχει πουζολάνη;

Αυτό κάποιος έμπειρος το βλέπει με το μάτι, εξάλλου όλη η βιβλιογραφία στα Ρωμαϊκά κονιάματα γράφηκε πριν αρχίσουν οι χημικές αναλύσεις.

 

Αλλά, αν θέλει κανείς να κάνει όλους τους ελέγχους, χρειάζεται πολλά:

Ελάχιστοι έλεγχοι στο κονίαμα:

-ξηρό φαινόμενο βάρος

-κορεσμένο βάρος

-κοκομετρική ανάλυση

-ορυκτολογική ανάλυση των αδρανών

-στερεοσκοπική παρατήρηση

-εξέταση για ανακρυσταλώσεις αλάτων στο μικροπορώδες

-εύρεση οργανικών ή του ίχνους τους

-αναζήτηση σωμάτων άνθρακα

-ισοδύναμο ασβέστου

-ανάλυση για αλκαλοπυριτικά

-ανάλυση για θειικά

-εύρεση πορώδους

-δοκιμή ρυθμού τριχοειδούς ανύψωσης

-σονομέτρηση (ταχύτητα ήχου - δυναμικό μέτρο ελαστικότητας)

-δοκιμή σε θλίψη

-δοκιμή σε κάμψη

-δοκιμή σε άμεσο εφελκυσμό

 

Ελάχιστοι έλεγχοι στον λίθο:

-ορυκτολογική ανάλυση

-στερεοσκοπική παρατήρηση

-εξέταση για ανακρυσταλώσεις αλάτων

-εύρεση πορώδους

-σονομέτρηση (ταχύτητα ήχου - δυναμικό μέτρο ελαστικότητας)

-δοκιμή σε θλίψη

-δοκιμή σε κάμψη

-δοκιμή σε άμεσο εφελκυσμό

 

Αυτά γίνονται σε σοβαρές περιπτώσεις και το πακετάκι, για λιγότερα από 10 δείγματα χτυπάει μερικά χιλιάρικα... χωρίς -εννοείται- τον σχεδιασμό νέου κονιάματος.

 

 

Επιτρέψτε μου λίγο χιούμορ:

Είναι προφανές ότι το κονίαμα είχε ασβέστη, και από την έκταση της φθοράς είναι βέβαιο ότι δεν έχει πουζολάνη. Άρα ήταν ένα ισχυρό ασβεστοκονίαμα 1:2 που πλέον, ανάλογα με τον βαθμό έκθεσης στην βροχή, έχει ιδιότητες μέσου ασβεστοκονιάματος 1:2,5 έως πολύ ισχνού 1:3...

Με π.μ. σου στέλνω αριθμό λογαριασμού για τα 200€! :grin:

 

Υ.Γ: Πέρα από το χιούμορ, δεν αμφισβητώ την χρησιμότητα των αναλύσεων. Προσοχή όμως στην αναγκαιότητα.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Βιάζεσαι πολύ για να απαντήσεις, πολύ όμως !

 

200Ε κάνει η ανάλυση του υφιστάμενου κονιάματος (εκτός κ αν τόσο κοστολογείς τη δουλειά σου για την οπτική ανάλυση), σε παρόμοια δουλειά που κάναμε προ μηνών (για να είμαι ακριβής όμως κ να μην λέω κ ανυπόστατα πράγματα, 200Ε κόστισε στο ΙΓΜΕ η πετρογραφική & ορυκτολογική ανάλυση - με ΧRD κλπ - κ όχι το κοσκίνισμα που προηγήθηκε κλπ ή η παρασκευή του προτεινούμενου, ο έλεγχος σε κάμψη, μετά θλίψη κλπ). Πάμε τώρα :

 

α) Τους λίθους που τους μπλέκεις ; Μίλησα για κονίαμα. Τα λιθοσώματα που κολλάνε στα περίπου 200Ε ;

β) Διευκρίνησέ ακριβώς σε ποιον έλεγχο σε κάμψη, θλίψη (που ακολουθεί) κ άμεσο εφελκυσμό αναφέρεσαι ; Που θα το βρεις το 4x4x16 της κάμψης ή το 4x4x4 (πες ότι κάτι ξετρυπώνεις) της θλίψης που απαιτείται ; Εγώ βλέπω ότι μόνο τη δοκιμή του άμεσου εφελκυσμού μπορείς να κάνεις για να πάρεις αποτελέσματα για το υφιστάμενο κονίαμα (κ όχι προφανώς το προτεινόμενο).

 

Προτείνω πριν στείλεις το ΙΒΑΝ σου να μην προτρέχεις !

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

Ασβεστοκονιάμα είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αν πάρεις ένα στο χέρι, το τρίψεις (εύθρυπτο) κ σου μείνει η ασπρίλα, ε φωνάζει (το που το είδε βέβαια, δεν το γνωρίζω, έχει μάτι αυτός :razz: )

 

Υ.Γ. Πουζολάνη-που-λες-κ-εσύ- σίγουρα δεν είχε (απορώ πως μπήκε στη συζήτηση το ότι μπορει να περιείχε, εγώ μίλησα για το προτεινόμενο που ενδέχεται να περιέχει), το ότι θα χρησιμεύσει όμως, νομίζω ότι το καταλαβαίνεις κ εσύ (στην περίπτωση που συνδυαστεί με υδράσβεστο).

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

200Ε κόστισε στο ΙΓΜΕ η πετρογραφική & ορυκτολογική ανάλυση - με ΧRD κλπ - κ όχι το κοσκίνισμα που προηγήθηκε κλπ

 

Που σημαίνει πολύ απλά ότι με 200€ δεν μπορείς να πάρεις ανάλυση, εκτός κι αν έχεις κάνει εσύ την δειγματοληψία και όλα τα στάδια παρασκευής του δείγματος (λειοτρίβιση, κοσκίνισμα κλπ).

 

Αλλά, ας μην φανεί ότι διαφωνούμε. Δεν υπάρχει διαφωνία και, όπως είπα, οι αναλύσεις είναι γενικά κάτι καλό. Αλλά είναι και δαπανηρό, ενώ δεν είναι πάντα αναγκαίο. Γενικά, αν το πρόβλημα είναι τόσο σύνθετο ώστε να απαιτείται η λήψη δοκιμίων και η ανάλυση, είναι καλό να ασχοληθεί κάποιος εξειδικευμένος (και πάντως όχι αρχιτέκτονας).

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.