Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τροφοδότηση καταναλώσεων με 12V η 220V?


graphist83

Recommended Posts

Καλησπερα,

 

Καλώς σας βρήκα.

 

Εχω μια απορια για την ηλεκτροδοτηση ενος κτηματος που τροφοδοτουμε με φωτοβολταϊκά. Εστω οτι θελουμε να τοποθετήσουμε 100 τεμάχια λαμπτήρες με κατανάλωση 5W. Στα 220v θα καταναλωνουν 2,2Α, στα 12v Θα καταναλωνουν 41A. Το συστημα διαθετει 2 μπαταριες 60Α η καθεμια. Αρα με την λογικη με συμφέρει με ενα inverter να μετατρεψω την ταση σε 220v, το οποιο για την μετατροπη θα μου καταναλωσει 18,3Α

 

Αρα setup 1 με 12V 41A οι λαμπες / τα 120Α διαθεσιμα αρα 3 ωρες περιπου διαρκεια

Setup 2 me 220v 2,2A οι λαμπες+18,3 η χασουρα της μετατροπης = 20,5 / τα 120Α διαθεσιμα αρα 6 ωρες περιπου.

 

Σκεφτομαι σωστα η κολλησε το μυαλο μου??

 

Εαν ισχυει το 2ο σε ενα αλλο θεμα που με απασχολει. Υπαρχει ενα ψυγειο 220V 300W καταναλωση. Αρα 1,2Α Αμα το τροφοδοτησουμε με απο μπαταριες παλι 120Α συνολο τι μετραω? Τα 18,3Α της μετατροπης + το 1,2Α του ψυγειου? Αρα συνολο 19,5Α συνολικη καταναλωση.

 

 

Ευχαριστω.

Edited by graphist83
Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβα καλα.

1. 100 επι 5 ειναι 500W εαν μιλαμε για ωμικο φορτιο, ή 500VA εαν μιλαμε για φαινομενη ισχυ.

2. 500W/230VACrms = 2,17

3. 500W/12VDC=41A

4. Εαν οι αποστασεις ειναι μεγαλες θα πρεπει να συνυπολογισεις τις απωλεις της καλωδιωσης. Σιγουρα για τα 41Α χρειαζεσαι περισσοτερο χαλκο.

5. Η χωρητικοτητα των μπαταριων σου μετριεται σε Αh και οποιο επιπεδο τασης και να επιλεξεις το αποτελεσμα ειναι περιπου το ιδιο. Βασικα εαν μετασχηματισεις 12Vdc σε 230Vac θα πρεπει να υπολογησεις εναν συντελεστη αποδοσης 0,9% του inverter. Τα αμπερωρια ισχυουν ομως ΜΟΝΟ για την ονομαστικη τάση της μπαταριας. Αν μετασχηματισεις την ταση θα πρεπει να μετασχηματισεις αντιστοιχα το ρευμα στην ιδια ισχυ...

ΟΚ?

Link to comment
Share on other sites

Αρα η διαρκεια και στις 2 περιπτωσεις θα ειναι το ιδιο, Καθως 60 τα Αh της μπαταριας πεφτουν στα 230V. Απλως στα 12V θα εχω απωλειες καθως η μικρη ταση στα πολλα μετρα ισως πεσει αρκετα στην αλλη ακρη του μακρυου καλωδιου. Στα εξτρα οτι θελω πιο χοντρο καλωδιο λογω των 41Α. Καταλαβα καλα?

 

Πως μπορω να υπολογιζω με ακριβεια την διαρκεια? Οι μπαταριες καινουργιες.

Link to comment
Share on other sites

Τα 120Αh γίνονται 6,26 Ah στα 230. άρα 6,25/2,2Αmp. = 2,84 ώρες περίπου για 230Vac. Χοντρά χοντρά τα νούμερα στα δείνω. Αλλά υπολόγισε ότι στα 12V θα θέλεις 16άρι καλώδιο σε μικρές αποστάσεις, γιατί αν είναι μεγάλη θα αναίβεις κι άλλο λόγω απωλειών. Ενώ στα 230 θα πας με 1,5άρι και θα είσαι και υπεράνετος μιας και το φορτίο σου είναι 3,5Αμπ. και το 1,5άρι ασφαλίζεται με δεκάρα ασφάλεια.

Απλά κοίτα τι σε συμφαίρει.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς να συμφωνήσω με τους προηγούμενους και να συμπληρώσω ότι είναι πολλοί οι λόγοι για να πας στα 230VAC.

- Οι προδιαγραφές των ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων στο DC είναι αυστηρότερες και συνεπώς τα εξαρτήματα ακριβότερα.

- Το ίδιο και οι καλωδιώσεις λόγω των πολύ μεγαλύτερων εντάσεων που πρέπει να διαχειριστούν.

- Οι συσκευές που υπάρχουν εμπορικά διαθέσιμες στην αγορά για λειτουργία στα 12VDC (συμπεριλαμβανομένων και των λαμπτήρων) είναι σαφώς λιγότερες και συνεπώς ακριβότερες.

Από την άλλη ένας καλός inverter καθαρού ημιτόνου γύρω στα 700VA που θα σε κάλυπτε άνετα για την ισχύ που αναφέρεις δεν έχει κανένα τεράστιο κόστος.

 

Με τις μπαταρίες τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα...

Η χωρητικότητα των 60Ah των μπαταριών σου, κατά πάσα πιθανότητα αναφέρεται για χρόνο εκφόρτισης 20h. Θα το δεις γραμμένο δίπλα από την χωρητικότητα ως "C20".

Όταν θα ανάβουν οι λάμπες και έχοντας απώλεια στον inverter της τάξης του 10%, το συνολικό ρεύμα από την συστοιχία των 12V / 120Ah θα είναι γύρω στα 45Α.

Αυτό αντιστοιχεί σε εκφόρτιση με ρυθμό της τάξης του C2 ή και μικρότερο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διαθέσιμη χωρητικότητα της μπαταρίας σε αυτόν τον ρυθμό θα είναι ίσως και μικρότερη από την μισή! Δηλαδή ίσως και κάτω από 60Ah συνολικά!

Θα πρέπει να ανατρέξεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά της μπαταρίας για να σιγουρευτείς.

Με λίγα λόγια, αν σε ενδιαφέρει να ανάβεις τις λάμπες για περισσότερα από 10 - 15 λεπτά συνολικά / ημέρα, τότε απλά οι μπαταρίες σου είναι πολύ μικρές σε χωρητικότητα.

Επίσης να έχεις υπόψη ότι χρειάζεσαι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης με αντοχή άνω των 400 - 500 κύκλων σε βάθος εκφόρτισης 80%. οτιδήποτε λιγότερο θα σου χαλάσει πολύ σύντομα. Εξαρτάται βέβαια και από την χρήση.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα, να σε ρωτησω και εγω με την σειρα μου, η μοναδικη αναγκη που εχεις σε ηλεκτροδοτηση ειναι για φωτισμο? Αν ναι γιατι αναλωνεσε με ολα αυτα και δεν βαζεις κατευθειαν εξαρτηματα αυτοκινητου? Λαμπες-καλωδια-ασφαλειες.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω.

 

Λαμπτηρες 12V LED εχουμε βρει οικονομικούς. Ισχυει παντως οτι οι αντίστοιχοι 230v ειναι οικονομικοτεροι. Να τονισω οτι ο αριθμος 100 δόθηκε ως στρογγυλοποίηση για λογους υπολογισμού. Ο πραγματικός αριθμος θα ειναι πολυ μικρότερος.

 

Η ανάγκη ειναι για φωτισμό, του περιφραγμένου χωρου τα βραδια για ολο το ετος. Καλο θα ηταν να κραταει 6 ωρες περίπου. Μια αλλη συστηχια θα φτιαχτει για να τροφοδοτεί ενα ψυγειο 230V 300W οπου το ζητούμενο ειναι να κρατάει 5 ωρες+ και αλλη μια για τις αναγκες ηλεκτροδότησης του χωρου που θα διαμενουν τα καλοκαιρια. Περιπου 50 με 60W για φωτισμο και ανεμηστηρες.

 

Οι μπαταριές που χρησιμοποιούνται ειναι αυτοκινήτου επώνυμες (Bosch). H Φόρτιση γινεται με φωτοβολταϊκά και 1 ανεμογεννήτρια.

 

Τωρα εχω φτιαξει την συστοιχία για το φωτισμο και τους ανεμηστηρες. Παλι 120A με μπαταριες αυτοκινητου. Η αποδοση του ειναι μια χαρα για ολο το βραδυ 6 ωρες+. 5 λαμπες CFL. (θα τις αλλαξω με LED), ραδιόφωνο, φορτιση κινητών κτλ. Εχω βαλει και μια ασφάλεια 10Α κρυστάλλινη τηξεως. την θεωρω λιγο μεγαλη για 60W αλλα ο ιδιοκτήτης ηθελε περιθώρια.

 

Ο προβληματισμός ειναι το ψυγειο που μαλλον το βλεπω χλωμο και ο φωτισμος της περιφραξης.

Edited by graphist83
Link to comment
Share on other sites

Οι συσσωρευτές αυτοκινήτου είναι ακατάλληλοι για τέτοιες εφαρμογές. Όπως ανέφερε ο genesis, απαιτούνται συσσωρευτές βαθιάς εκφόρτισης.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Άρα, αν καταλαβαίνω σωστά, σκέφτεσαι να εγκαταστήσεις 3 ξεχωριστά και ανεξάρτητα συστήματα για να καλύψεις:

- τον περιβάλλοντα φωτισμό ~ 500W για ~ 6 ώρες.....~ 3kWh / ημέρα

- το ψυγείο....με ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+ ~ 1kWh / ημέρα

- φωτισμό οικίας και ανεμιστήρες (θα συμπληρώσω και TV)...ανάλογα την χρήση ~ 1kWh / ημέρα

Σύνολο γύρω στις 5kWh ημερήσιας κατανάλωσης στη περίοδο αιχμής όπου θα λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω.

 

Κατά τη άποψή μου πρέπει να προτείνεις / σχεδιάσεις ένα (1) σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης ικανό να καλύψει όλα τα παραπάνω γιατί απλά ΔΕΝ συμφέρει να έχεις 3 ανεξάρτητα, ούτε από οικονομικής πλευράς αλλά ούτε και από πλευράς διαθεσιμότητας ενέργειας / ισχύος.

 

Για παράδειγμα, ένα σύστημα με αυτές τις προδιαγραφές θα πρέπει να έχει συστοιχία συσσωρευτών με χωρητικότητα γύρω στα 800 - 1000Ah (@12V) για να είναι επαρκές.....και μιλάμε οπωσδήποτε για μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης...οι μπαταρίες αυτοκινήτων (εκκίνησης) είναι εντελώς ακατάλληλες.

Το κόστος ενός τέτοιου συστήματος σαφώς και δεν θα είναι μικρό....όμως οτιδήποτε λιγότερο συνήθως "το βρίσκεις μπροστά σου"...

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω και γω κάτι πάνω στο θέμα, καθώς δεν τα πάω πολύ καλά με τα πάχη των καλωδίων και τα amperes... Αν θέλω να στείλω 12V DC σε μια απόσταση 100m, με φορτίο 50W στην άλλη άκρη, τι καλώδιο χρειάζομαι;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.