Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νόμος 4014 σε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο.


Recommended Posts

Γεια σας

 

Πελάτης μου θέλει να αγοράσει ένα καινούργιο ακίνητο και για να μην πληρώσει φόρο σαν πρώτη κατοικία, θέλει να αποδείξει πως ένα παλιό ακίνητο που έχει στην κατοχή του τώρα είναι μη άρτιο και οικοδομήσιμο. (

Στην πολεοδομία που κατέθεσα τον φάκελο για αυτό το παλαιό ακίνητο μου για να το βγάλω μη άρτιο και οικοδομήσιμο μου ζητάνε βεβαίωση του νόμου 4014.

Ο νόμος όμως αυτός λέει ( Άρθρο 23, Παραγρ.1 ) ‘…απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο…’.

Αφού για το συγκεκριμένο παλαιό ακίνητο δεν θα γίνει καμιά μεταβολή στα εμπράγματα δικαιώματα, απλά θέλω την βεβαίωση για την εφορία για την απαλλαγή του φόρου τελικά στέκει αυτό το αίτημα ?

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν πιστεύω να είσαι ο συνάδελφος του θέματος Πρόβλημα με βεβαίωση περί οικοδομησιμότητας

Link to comment
Share on other sites

Αν και μου θυμίζει κάποια πρόσφατη συζήτηση το θέμα,

 

στο οικόπεδο υπάρχει κτίσμα;

Αν ναι, είναι: α) προ του' 55, β) με οικοδομική άδεια, γ) τελείως αυθαίρετο;

 

Ο 4014 πού κολλάει, αν δεν πρόκειται να γίνει μεταβίβαση του παλιού ακινήτου;

 

Φαέθων μαζί γράφαμε!

Edited by ted78
Link to comment
Share on other sites

Για να παρει καποιος απαλλαγη απο τον ΦΜΑ λογω α' κατοικιας,δινει στην Εφορια το Ε9.,οπου φαινεται η περιουσιακη του κατασταση. Αν πχ. ειναι αγαμοςδικαιουται να παρει απαλλαγη εστω και αν στο Ε9 δειχνει κτισμα μικροτερο των 70 τμ.ή οικοπεδο που χτιζει λιγωτερα απο 70τμ. Αν εχει κτισμα σε οικοπεδο θα μετρηθει ο συνολικος σδ που χτιζει το οικοπεδο και οχι μονο το υφισταμενο κτισμα. Η ερωτηση αφορα "παλαιο ακινητο,μη αρτιο ουτε οικοδομησιμο", αρα οικοπεδο χωρις κτισμα. Την βεβαιωση την δινει η Πολεοδομια,με αιτηση του ενδιαφερομενου ή νομιζω επιβεβαιωνει σχετικη δηλωση που καταθετει μηχανικος . Ο συμβολαιογραφος θα σας πει τι ακριβως ζηταει η εφορια. Παντως, 4014 δεν κολλαει πουθενα εδω.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα

Μου έχει τύχει η εξής περίπτωση:

Γωνιακό οικόπεδο επιφάνειας 130τ.μ., με νομίμως υφιστάμενο κτίσμα προ 1955 (οικοδομική άδεια 1932). Κατά την αλλαγή Όρων Δόμησης το 1978, ρυμοτομείται ένα τμήμα του οικοπέδου (μη υλοποιημένη ρυμοτόμηση έως σήμερα), επιφάνειας 25τ.μ., όποτε η επιφάνεια του οικοπέδου ανέρχεται πλέον στα 105,00τ.μ. Η παρέκλιση όμως για αρτιότητα προυποθέτει ελάχιστο εμβαδό 112,50τ.μ. Και παρόλο που το οικόπεδο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, καθίσταται μή άρτιο και μή οικοδομήσιμο...!!!Παρόλα αυτά ο ιδιοκτήτης βρίσκει ένα μηχανικό που του εκδίδει άδεια για αλλαγή χρήσης απο κατοικία σε κατάστημα, για το υφιστάμενο κτίσμα.. Μετά την έκδοση της οικοδομικής αδείας, ο ιδιοκτήτης "κλείνει" αυθαιρέτως τμήμα της πρασιάς και σήμερα θέλει να το εντάξει στις ρυθμίσεις του Ν.4014/11. Έτσι προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

1) Στο ερώτημα για ύπαρξη οικοδομικής αδείας τι θα απαντήσω?

2) Εφόσον απαντήσω ΝΑΙ,Θα χρησιμοποιήσω τους μέγιστους συντελεστές παράβάσεων, όπως προτείνει και η Λεμπέση και το Θ8 των Ερωτοαπαντήσεων?

3) Εφόσον απαντήσω ΟΧΙ, δεν θα χρησιμοποιήσω κανένα συντελεστή για τεις υπερβάσης δόμησης, παρα μόνο τον συντελεστή 2,00 για την μη ύπαρξη αδείας?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Θεωρείς ως δεδομένο ότι κακώς εκδόθηκε Ο.Α. Κάτι που δεν είναι σωστό.

Θα δηλώσεις ότι έχει ΟΑ και θα πας κανονικά με τους συντελεστές. 

 

edit. Αρκεί το τμήμα που τακτοποιεί να μην είναι στο ρυμοτομούμενο...

Δες και την γνωμοδότηση 212/2008 του ΝΣΚ που έχω ανεβάσει στα downloads (όταν το επιτρέψει κάποιος διαχειριστής)

Edited by Faethon11
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Πολύ..

Με έβαλες στην σωστή κατεύθυνση....

 

Όταν λες απαιτούμενοι συντελεστές? Πως μπορώ να υπολογίσω επιτρεπόμενα μεγέθη δόμησης,κάλυψης κτλ σε μη άρτιο και μή οικοδομήσιμο οικόπεδο, ώστε να τα συγκρίνω με την υφιστάμενη κατάσταση?

 

 Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ είναι έτους 2008, ενω η εν προκειμένω οικοδομική άδεια εκδόθηκε το 1994. Θα υπάρξει πρόβλημα?

 

Τμήμα της αυθαίρετης προσθήκης βρίσκεται στο ρυμοτομούμενο τμήμα. Σε συννενόηση με την Πολεοδομία, τακτοποιείται το τμήμα εκτός ρυμοτομούμενου βάσει Ν.4014/11 και στην συνέχεια θα εκδοθεί έγκριση εργασιών μερικής συμμόρφωσης ώστε να κατεδαφιστεί το τμήμα που βρίσκεται εντός ρυμοτόμησης. Μετά την υλοποίηση της κατεδάφισης η ιδιοκτησία θα είναι τακτοποιημένη για 30χρόνια.(Ελπίζω τουλαχιστον...!)

Edited by HAPKI
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.