Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση οικοπέδου μισό εντός- μισό εκτός οικισμού


Recommended Posts

Σε οικόπεδο (1) 2800 τ.μ. εντος οικισμού <2000 με αρτιότητα 1500 τ.μ. έχει εξαντληθεί η δόμηση 400 τ.μ. πίσω απ αυτό υπάρχει μεγάλο οικόπεδο-γήπεδο (2) 5-6 στρέμματα με οικία στο κέντρο αυτού η όποια είναι και όριο οικισμού, δηλαδή το μισό είναι εκτός. Άρα και το πίσω δικαιούται δόμησης 400. Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να αποκοπεί από το (2) κομμάτι 200 τμ. και να ενωθεί με το (1) ώστε το οικόπεδο που προκύπτει 3000 τ.μ. να μπορεί να κατατμηθεί σε δυο άρτια και να αποκτήσει επιπλέον 400 τ.μ. δόμησης , η να μην κατατμηθεί αλλά εφόσον έχει το δικαίωμα κατάτμησης να αποκτήσει δικαίωμα δόμησης 800-10%=720.

Το ζήτημα επίσης είναι αν προκύπτει πρόβλημα για το οικόπεδο (2) το όποιο ακόμα και αν δώσει 200 τ.μ. μεγάλο μέρος αυτού θα είναι πάλι εντος οικισμού, άρα θα έχει πάλι δόμηση 400 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Επαναλαμβάνω τα ερωτήματα πιο απλά και ελπίζω να έχω κάποια απάντηση

Οικόπεδο 2800 εντός οικισμού με αρτιότητα 1500 έχει μέγιστη δόμηση 400 την οποία έχει εξαντλήσει . Μπορεί να προστεθεί σ αυτό κομμάτι 200 τ.μ. και να δικαιούται κατάτμησης όντας 3000 σε δυο οικόπεδα ώστε να δικαιούται διπλάσια δόμηση;

Το κομμάτι αυτό των 200 τ.μ. μπορεί να αφαιρεθεί από εντός-εκτός οικισμου οικόπεδο, από το εντός τμήμα του , όταν το εντός τμήμα μετά την αφαίρεση παραμένει πάνω από 1500 τ.μ. ;

Link to comment
Share on other sites

θάνο

μπορεί

αλλά πρέπει να προσέξεις τις αποστάσεις Δ από όρια και το απαιτούμενο πρόσωπο

(15μ μετά την τροπ/ση τις 4-11-11 του νόμου για οικ<2000 κατ) και για τα εναπομείναντα

και για τα δημιουργούμενα οικόπεδα

 

υ.γ σ' απαντώ στο β' ερώτημά σου που βλέπω είναι κάπως αλλιώς σε σχέση με το πρώτο

(πρόσεξε μην σε μπερδέψω)

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά πάλι έχω ένα πρόβλημα. Είχα σκοπό να κάνω κατάτμηση στο μέσον του οικόπεδου μεταξύ δυο κτιρίων που απέχουν 2,5 μ ώστε τα νέα οικόπεδα να έχουν απόσταση 1,25 από τα όρια, αλλά τώρα είδα ότι πρέπει να έχω υποχρεωτική απόσταση απ τα όρια 2,5 μ (οικοπεδο>500 μ.).

Μόνη μου ελπίδα το άρθρο 1 παρ 6 του νέου νόμου φεκ289/11 που αναφέρει «εφόσον δεν πραγματοποιείται η κατάτμηση …..η συνολική δόμηση του ενιαίου γηπέδου δύναται να ισούται με το άθροισμα της κατά την παρ. 2 επιτρ δόμηση για την ανέγερση κατοικίας στα άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα τα οποία θα προέκυπταν από την κατάτμηση του ενιαίου γηπέδου μειωμένη κατά 10%»

Το ερώτημα είναι αν μπορώ να υπαχθω σ αυτή τη κατηγορία.

Link to comment
Share on other sites

Θάνο: Εφόσον λες ότι έχεις 2.500 τ.μ με αρτιότητα οικισμού 1500 τμ πως θα υπαχθείς στη διάταξη αυτή, αφού δεν καλύπτονται οι προυποθέσεις για να κατατμηθεί το αρχικό -1- σε 2 οικόπεδα. Η διατύπωση της διάταξης νομίζω πως εννοεί ότι εαν έχει τις προυποθέσεις να κατατμήσεις και δεν προχωρήσεις σε κατάτμηση δικαιούσαι το 90% της δόμησης 2 νέων αρτίων (στη περίπτωσή σου θα ήταν 800*0,90=720 τ.μ)

Link to comment
Share on other sites

έχω αρχικά 2800 και σ αυτό θα προσθέσω 200 παίρνοντας από το πίσω οικόπεδο όπως προανέφερα. τελικά δημιουργώ οικόπεδο 3000. Έχω τις προϋποθέσεις να κατατμησω από πλευράς αρτιότητας, αλλά αν πραγματοποιήσω τη κατάτμηση στα 2 δημιουργηθείτε οικόπεδα θα έχω πρόβλημα αποστάσεων κτιρίων από τα πλαϊνά όρια.

Η διατύπωση του νόμου λέει αν έχω τις προϋποθέσεις να κατατμησω…κλπ μπορώ να αποκτήσω δικαίωμα δόμησης 720 τ.μ. όπως αναφέρθηκε. Εγώ θεωρώ πως έχω τις προϋποθέσεις, άσχετα με το γεγονός ότι αν πάω να εφαρμόσω τη κατάτμηση θα έχω πρόβλημα αποστάσεων των υπαρχόντων κτιρίων με το νέο όριο . Θα ήθελα όμως και την άποψη σας

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι ο νομοθέτης είχε στο μυαλό του τέτοιες περιπτώσεις.Για μένα εφόσον τα νούμερα σε καλύπτουν (αρτιότητα, πρόσωπο) για να κάνεις κατάτμηση τότε μπορείς να κάνεις αυτό με το 90% και να μην προχωρήσεις σε κατάτμηση.Βέβαια για να μην τρέχεις μετά μήπως θα ήταν καλό να το συζητήσεις απέξω απέξω και με την πολεοδομία σου?

Link to comment
Share on other sites

Θάνο τα κτίρια που αναφέρεις έχουν οικοδομική άδεια;

Αν η απάντηση είναι θετική, θα πρέπει να δεις και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί μετά την κατάτμηση.

Link to comment
Share on other sites

αν δεν προκύπτει πρόβλημα ως προς την θέση των κτισμάτων τότε μπορεί να αποκοπή τμήμα 200 μ2 από το οικόπεδο Β και να ενωθεί με το οικόπεδο Α . Τότε αν το νέο οικόπεδο έχει την δυνατότητα να τεμαχιστεί μπορεί να εφαρμοστεί στο συνολικό οικόπεδο η αυξημένη δόμηση των 2*400*90%=720μ2

Link to comment
Share on other sites

Σαν συμπληρωματική σκέψη,να εξεταστεί το ενδεχόμενο, αν μετά την αποκοπή των 200 τ.μ. το υπόλοιπο εκτός οικισμού τμήμα πληροί τους κανόνες αρτιότητας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.