Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λογισμικο υπολ.αντικ.αξιας


maninar

Recommended Posts

Καλησπέρα συναδελφοι.

Ενδιαφέρομαι για λογισμικό υπολογισμού αντικειμενικης αξίας ακινήτων και παρακάλω για τις προτάσεις σας διότι δεν έχω ξανασχοληθεί με το αντικείμενο των εκτιμήσεων.

Επίσης αυτά που αναφέρονται σε δυνατότητα σύνδεσης με google maps στη πραγματικότητα τι εξτρα σου προσφέρουν όταν έχεις στα χέρια σου το τοπογραφικό;

Και τέλος όσον αφορά τον υπολογισμό της εμπορικής αξίας πως συστήνετε να τον αντιμετωπίσω; Προς το παρόν έχω παραγγείλει ένα βιβλίο του Κιόχου

Link to comment
Share on other sites

Αν εννοείς εκτιμήσεις για τράπεζα, τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται η αντικειμενική αξία γιατί δεν ανταποκρίνεται κάπου ουσιωδώς. Η τράπεζα θέλει να είσαι "στην πιάτσα" για να δίνεις λογικές/πραγματικές τιμές.

Αν θέλεις να βάλεις την αντικειμενική (ή απαιτείται σε κάποια εκτίμηση), θα πρέπει να συμβουλευτείς συμβολαιογράφο (εγώ αυτό κάνω, ένας συμβολαιογράφος είναι πάντα απαραίτητος φίλος και συνεργάτης).

 

Για την εμπορική αξία, πάλι έχει σημασία η "πιάτσα".

Τις περισσότερες φορές την εμπορική αξία προσεγγίζεις με συγκριτικά στοιχεία, δηλαδή αγγελίες ή αγοραπωλησίες που έγιναν πρόσφατα. Άρα πηγές σου είναι μεσίτες και συμβολαιογράφοι.

Για τις αγγελίες θέλει προσοχή. Οι αγγελίες προσφοράς συνήθως εμπεριέχουν μεγάλη υπερτίμηση, ενώ οι αγγελίες ζήτησης σημαντική υποτίμηση. Σε κάθε περίπτωση οι αγγελίες πρέπει να φιλτράρονται και οι μεγάλες τιμές να απομειώνονται (είτε άμεσα είτε έμμεσα, με την ποσοστιαία απαξίωση παλαιότητας αν δεν υπάρχει άλλο "κουτάκι").

 

Το βιβλίο που λες δεν το ξέρω, πάντως τα εγχειρίδια των τραπεζών (όσων τραπεζών διαθέτουν τέτοια) είναι άκρως διαφωτιστικά για να γίνει η εκτίμηση.

Edited by dimitrispsi
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ και όσο το ψάχνω βλέπω αυτό που λες. Μάλιστα σήμερα επισκέφθηκα συμβολαιογράφο, της οποίας η θέση είναι πως απαιτούνται και γνώσεις λογιστού (χαρακτηριστικό παράδειγμα της: εκτίμηση καταστηματος με τελικό ύψος < 1.5 μ. το οποίο η εφορία το δέχεται ως ισόγειο και όχι υπόγειο.)

Link to comment
Share on other sites

Αν συνεργάζεσαι με κάποια τράπεζα ώς εκτιμητής η τράπεζα θα σε υποχρεώσει να παρακολουθήσεις τα σεμινάριά της. Κατά τα άλλα συμφώνω με το Δημήτρη. Καλή γνώση της τοπικής κτηματαγοράς και των αγοραίων αξιών. Συνεργασία και με μεσίτες για πληροφόρηση είναι ακόμα καλύτερη. Οι μέθοδοι εκτίμησης για τις συνηθισμένες περιπτώσεις εκτίμησης ακινήτων για λογαριασμό τράπεζας είναι η μέθοδος συγκριτικών στοιχείων ή κτηματαγοράς, υπολλειματική μέθοδος (ή αντιπαροχής), μέθοδος κόστους, μέθοδος εισοδήματος (άμεσης κεφαλαιοποίησης ή προεξόφλησης ταμειακών ροών) κλπ. Περιγράφονται σε κάθε βιβλίο εκτιμητικής και τεχνικής αξιολόγησης ακινήτων.

Για τον υπολογισμό αντικειμενικών αξιών θα πρότεινα την διαδικτυακή εφαρμογή eaxies ως αρκετά συμφέρουσα λύση. (αν οι moderatos το θεωρούν διαφήμιση παρακαλώ να διαγράψουν το τμήμα του μηνύματός μου)

Link to comment
Share on other sites

Πάρε από έναν συμβ/φο, τα Φύλλα Υπολογισμού Αξίας Ακινήτου ( για αποθήκες, κατοικία κ.λ.π.). Θα μπορέσεις να βγάλεις άκρη. Τ.Ζ. θα βρείς από την ιστοσελίδα του ΥΠ. ΟΙΚ.

Link to comment
Share on other sites

Το βιβλίο του Κιόχου με τίτλο "Εισαγωγή στην εκτίμηση των ακινήτων & μέθοδοι αποτίμησης της αξίας αυτών" το έχω και θεωρώ ότι είναι πολύ καλό.. Συμφωνώ γενικά με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω σχετικά με τις εκτιμήσεις σε τράπεζες αλλά θεωρώ ότι ένα πρόγραμμα υπολογισμού αντικειμενικών (πράγματι η παραπάνω διαδικτυακή εφαρμογή είναι προτιμότερη) είναι καλύτερο να το έχεις από το να απευθύνεσαι διαρκώς σε συμβολαιογράφο.. Θεωρώ ότι η ιστοσελίδα του Υπ.Οικ. δεν είναι τόσο εύχρηστη για όλες τις περιοχές.. Σίγουρα μπορεί να σου τύχει κάποια ιδιαίτερη περίπτωση που ίσως χρειάζονται επιπλέον πληροφορίες αλλά πόσες θα είναι αυτές (ειδικά στις μέρες μας);

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.