Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίδραση φωτοβολταϊκών στη θερμοκρασία της στέγης/δώματος


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους τους συναδέλφους!

Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια εξαιτίας της προσπίπτουσας σε αυτά ηλιακής ακτινοβολίας αυξάνεται η θερμοκρασία της εμπρόσθιας επιφάνειας τους, τι ποσό αυτής της θερμοκρασιας μεταφέρεται στην οπίσθια και αν επηρεάζεται και σε κάποιο βαθμό και η θερμοκρασία της σκεπής ή του δώματος που είναι εγκατεστημένα? Υπάρχει κάποια σχετική μελέτη γιαυτό το φαινόμενο?

 

Σας ευχαριστώ όλους θερμά για τον χρόνο σας!

Link to comment
Share on other sites

A) Τα κεραμίδια ζεσταίνονται περισσότερο από τα πάνελ όταν εκτίθενται στον ήλιο.

Β) Τα πάνελ σκιάζουν τα κεραμίδια.

 

Ως εκ τούτου, όταν μπαίνουν φωτοβολταϊκά, η θερμική επιβάρυνση της στέγης λόγω ηλιακής ακτινοβολίας περιορίζεται.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σου, απλά αναρωτιόμουν εάν υπάρχει και κάποια σχετική μελέτη γιαυτό, έστω και σε άλλη χώρα.

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Καπου ειχα διαβασει αλλα δεν το θυμαμαι σιγουρα,οτι σε δωμα εχουμε μειωση της θερμοκρασιακης επιφανειας του με την τοποθετηση φ/β πανελ κατα 20-30%.

Link to comment
Share on other sites

Εν τω μεταξύ, ήδη μελετάται μια νέα γενιά ΦΒ που θα εκμεταλλεύεται και τη θερμότητα....

http://www.michanikos-online.gr/news.php?aID=2225

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και από εμένα συνάδελφοι,

 

τα φωτοβολταϊκά κατά την διάρκεια λειτουργίας αναπτύσσουν μία θερμοκρασία της τάξης των 20-30 βαθμών Κελσίου στην πίσω πλευρά τους (η πλευρά αυτή απέχει από τα κεραμίδια περί τα 10-15 εκατοστά). Ως εκ τούτου, το θερμικό φορτίο αυτό "περνάει" και στα κεραμίδια, έχοντας πότε θετικά (χειμώνας) και πότε αρνητικά (καλοκαίρι) αποτελέσματα. Όταν όμως τα κεραμίδια είναι εκτεθειμένα το καλοκαίρι το θερμικό φορτίο που αναπτύσσουν είναι υψηλότερο σε σχέση με την ύπαρξη φωτοβολταϊκών, άρα σε κάθε περίπτωση η στέγη ευνοείται.

 

Υπάρχουν προϊόντα που εκμεταλλεύονται αυτήν την θερμότητα (όπως ανέφερε και ο JTB) για να θερμάνουν ρευστό (για ΖΝΧ ή θέρμανση) ή και ακόμα να δημιουργήσουν τεχνητό αερισμό.

Link to comment
Share on other sites

Μία ΣΗΘ στην σκεπή μας ;; Πόσο μ@#$ς να ένιωθα αν "έχανα" την καινούρια τεχνολογία για λίγο καιρό και εγκαθιστούσα τον παλιό τύπο; (μιλάω ανεξάρτητα από το πόσο έχεις κλειδώσει σαν τιμή ανά κιλοβατώρα κλπ, απλά σαν τεχνολογία)

Link to comment
Share on other sites

Όλα σχετικά είναι. Δηλαδή, κάποιοι σίγουρα θα έχουν θέμα έχοντας μία μονάδα παραγωγής ενέργειας (όσο μικρή και αν είναι αυτή) πάνω από το κεφάλι τους. Άλλοι πάλι, δεν έχουν πρόβλημα. Όπως το βλέπει ο καθένας

Link to comment
Share on other sites

@JTB συναδελφε αυτα τα πανελ δεν ειναι καινουργια τεχνολογια αλλα υπαρχουν εδω κ μια δεκαετια, το μονο innovation που φαινεται να εχουν ειναι οτι αντικα8ιστουν τα κεραμιδια οπως ισχυριζονται.

 

Η θερμοκρασια που αναπτυσετε πισω απο το πανελ, δεν εππηρεαζει τοσο την οροφη, συνηθως η γωνια τοποθετησης ειναι 30 μοιρες, πρεπει να λαβουμε υποψιν οτι η θερμοκρασια λειτουργιας ενος πανελ μπορει να φτασει 60 Celcius, ομως πολυ δυκολα θα "αισθανθειτε" αυξημενη θερμοκρασια πισω απο το πανελ εκει εχουμε παραγοντες οπως ταχυτητα ανεμου κλπ. Οποτε ακομα κ με την αυξηση θερμοκρασιας η περιοχη κατω απο φ/β παρουσιαζει μειωμενη θερμοκρασια σε σχεση με την διπλανη επιφανεια που ειναι συνεχως εκτεθειμενη στο ηλιο χωρις καμια σκιαση.

Link to comment
Share on other sites

Από προσομοίωση που είχε γίνει για το Φ/Β 50MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μεγαλόπολη, είχε βρεθεί ότι στην χειρότερη περίπτωση, δηλαδή μέσο καλοκαιριού - 15 Ιουλίου - στις 15.00μμ χωρίς σύννεφα και χωρίς άνεμο, το Φ/Β όχι μόνο δεν θα αύξανε τη θερμοκρασία της περιοχής, αλλά θα προκαλούσε και οριακή μείωση 0,01C. Θεωρώ ότι τα αντίστοιχα ισχύουν και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.