Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψευδής αποτύπωση υφισταμένων σε ο.α προσθήκης- συνέπειες 4014


Recommended Posts

Παώ με τη λογική οτι η αποθήκη χτίστικε χωρίς Ο.Α.(και οχι καθ' υπέρβαση αδείας) και η κατοικία με Ο.Α.(και υπέρβαση αυτής) Θα μου πεις η ύπαρξη ή μη οικοδ.άδειας αφορά στο οικόπεδο και όχι στο κτίσμα και θα έχεις δίκιο. Η άλλη λύση είναι να κάνω 1 δήλωση "με οικοδ.άδεια" το ένα προ '83 (αποθήκη) και το άλλο μετα. Αλλά και στις 2 περιπτώσεις υπάρχει ένα χάσμα. Εδώ προκύπτει το θέμα της ψευδούς αποτύπωσης της άδειας και των συνεπειών και γι'αυτο το ψάχνω.

Και η τρίτη λύση να πω οτι η αποθήκη χτίστηκε μετά την άδεια του '97, με ρίσκο και 5πλάσιο πρόστιμο. Κάποια συμβουλή?

 

Αυτό ακριβώς θα σου πω και ... ναι, θα έχω δίκαιο! :smile:

Στη θέση σου, θα διαφωνήσω με τον Μανώλη από κάτω, θα έκανα 1 δήλωση ΜΕ ο.α. και λαμβάνοντας για παλαιότητα, δυστυχώς, την άδεια του 1997. Προσωπικά ΔΕΝ θα έκανα αυτό που λέει ο Μανώλης, διότι πολύ απλά στα σχέδια του 1997 ΔΕΝ εμφανίζεται το κτήριο προ του 1983.

Συνάδερφε, ΗΔΗ έχει γίνει μία παρανομία = άδεια με ψευδή στοιχεία... μην συνεχίσεις τον φαύλο κύκλο στο οικόπεδο!!! ...Γνώμη μου.

 

Η άδεια του 97 μάλλον δεν έδειχνε την υπάρχουσα αποθήκη ε?Νομίζω πως δεν έχεις επιλογές.Μια δήλωση με οικοδ άδεια και παλαιότητα πρό του 83 για την αποθήκη και σε άλλα φύλλα καταγραφής τις υπερβάσεις που αντιστοιχούν στο κτίσμα του 97 με παλαιότητα προ 2003.

 

Σε εμένα πελάτης μου ζήτησε Αποτύπωση και Βεβαίωση Μηχανικού προκειμένου να προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς από τον πατέρα του και στη συνέχεια σε σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ώστε να μοιραστεί το ακίνητο με την αδερφή του. Να σημειώσω εδώ ότι το οικόπεδο εντός του οποίου βρίσκεται το ακίνητο συνορεύει βόρεια με ξεχωριστό οικόπεδο το οποίο άνηκε και αυτό στον πατέρα του, για το οποίο έχει γίνει ήδη αποδοχή κληρονομιάς (δεν χρειάστηκε βεβαίωση μηχανικού για αυτό). Προς έκπληξή μου στην άδεια που βρήκα στην Πολεοδομία (άδεια του 1968), έχει κατατεθεί τοπογραφικό που περιγράφει τα δύο προαναφερθέντα οικόπεδα ως ένα ενιαίο μεγάλο οικόπεδο, ενώ βασίζεται σε συμβόλαιο που περιγράφει μόνο το πραγματικό οικόπεδο. Δεν υπάρχει κάποια πράξη συννένωσης των δύο οικοπέδων δηλαδή. Άλλωστε την περίοδο έκδοσης της άδειας δεν έχει περιέλθει το δίπλα οικόπεδο στον πατέρα του ακόμα. Ανήκε σε όλα τα αδέρφια του εξ αδιαιρέτου. Μετά θα έγινε κάποια δωρεά υποθέτω. Εν πάσει περιπτώσει, ο μηχανικός προχώρησε σε 100% κάλυψη του πραγματικού οικοπέδου αφήνοντας έναν φανταστικό ακάλυπτο (15% βάσει απατήσεων εποχής) στο δίπλανο οικόπεδο (το οποίο είναι και αυτό καλυμένο πλήρως από πολύ παλιά οικοδομή προ του '55). Την επόμενη χρονιά μάλιστα έξέδωσε άδεια για κατεδάφιση του εν λογω κτίσματος (προ του '55) το οποίο όμως υπάρχει μια χαρά. Συν τοις άλλοις έγινε στη συνέχεια προσθήκη στο παλιό σπίτι, η οποία βασίζεται στο δώμα της νεότερης οικοδομής (του 1968). Για να συνοψίσω δηλαδή, έχω στα χέρια μου μία άδεια, η οποία εκδόθηκε με ψευδή στοιχεία, οπότε όλο το ακίνητο κρίνεται αυθαίρετο + την αυθαιρεσία στο δώμα. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω; Να προχωρήσω σε τακτοποίηση όλου του ακινήτου με τους μέγιστους συντελεστές των κατηγοριών 5,6,7,8 ; Και με την ευθύνη τι γίνεται; Κινδυνεύει ο ιδιοκτήτης να πληρώσει το ποσό της τακτοποίησης και τελικά να μην ισχύει η τακτοποίηση;

 

Καταρχήν να πω ότι, όπως λες, έχεις στα χέρια σου μία άδεια που εκδόθηκε με ψευδή στοιχεία.

Στις ερωτήσεις σου τώρα:

1) Το σωστό, δυστυχώς για τον πελάτη σου (και τον μηχανικό που έβγαλε την άδεια ???), είναι η τακτοποίηση του ακινήτου όπως το περιγράφεις, σύμφωνα με την ε/α Θ8 και με τους μέγιστους συντελεστές.

2) Με την ευθύνη... Γιατί να μην ισχύει η τακτοποίηση και να κινδυνεύει ο ιδιοκτήτης? Βοήθα με λίγο εδώ... :smile:

3) Μάλλον πολύ πιο πολύ θα πρέπει να "φοβάται" ο μηχανικός που έβγαλε την άδεια, μήπως κινηθεί κάποιος νομικά εναντίον του.

 

ΥΓ 1: Το έχουμε αναφέρει και αλλού και κάποιοι διαφώνησαν με αυτό που θα ξαναπώ, αλλά "όπως στρώνεις, έτσι κοιμάσαι" !!!

ΥΓ 2: Δεν θα επεκταθώ κι άλλο, διότι το forum είναι ανοιχτό :wink:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

architect_duth

 

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Έτσι θα προχωρήσω την υπόθεση. Όσο αφορά το θέμα τις ευθύνης έχεις δίκιο. Δεν εξήγησα ακριβώς ποιά είναι η ανησυχία μου. Αναφερεται λοιπόν (Δ'2) "Σε περίπτωση οικοδ. άδειας που εκδόθηκε με ψευδή στοιχεία και δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί η δυνατότητα υπαγωγής στο ν.4014/11 είναι στη βούληση του ιδιοκτήτη ο οποίος φέρει το βάρος των συνεπειών του ποινικού νόμου σε περίπτωση ψευδούς δηλώσεως" Βέβαια ο άνθρωπος έχει πλεον πεθάνει (ο πατέρας του πελάτη μου) οπότε ελπίζω να μην αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, έτσι δεν είναι; Συγνώμη αν το ψειρίζω υπερ του δέοντος απλά θέλω ο πελάτης μου να ξέρει ακριβώς τι τον περιμένει.

Link to comment
Share on other sites

Καλά κάνεις και το ψειρίζεις, έτσι πρέπει να λειτουργούμε όλοι!

Χμμ... δεν ξέρω να σου απαντήσω τι ευθύνες μπορεί να αντιμετωπίσει ο ιδιοκτήτης, πόσο μάλλον ο κληρονόμος του.

Ίσως κάποιος άλλος συνάδερφος μπορεί να μας ενημερώσει, ή κάποιος νομικός.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.