Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο.Α. σε περιοχή χώρίς Π.Ε. αλλά με Π.Μ.


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι,

 

έχω μια υπόθεση με έναν πελάτη, που έχει εξ' αδιαιρέτου κομμάτι σε περιοχή στην οποία έχει εγκριθεί πολεοδομική μελέτη, αλλά δεν έχει κυρωθεί Π.Ε. .

Ο πελάτης μου με τους άλλους συνιδιοκτήτες έχουν , όπως συνηθίζεται, κατατμήσει ατύπως το οικόπεδο σε 250αρια.

 

Μου ζητάει να δούμε αν μπορεί να βγεί άδεια, διότι στην πολεοδομία του είπαν οτι γίνεται.

Έχω υπόψην μου την Εγκύκλιο 59/1987, αλλά το πρόβλημά μου είναι οτι η ιδιοκτησία δεν είναι 100% δική του. Γνώμη μου είναι πως πρέπει είτε να γίνει διανομή ακινήτων ( το οποίο προϋποθέτει όμως οτι πρέπει να κοπούν 400 τ.μ. - όσο είναι η αρτιότητα στον τομέα της Π.Μ. - ή να κάνουν κάθετες ιδιοκτησίες.

Ωστόσο και πάλι ανακύπτει ένα θέμα: Εφόσον υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα, γίνεται οποιοδήποτε από τα 2 παραπάνω συμβόλαια; Δεν πρέπει να τακτοποιηθούν ΟΛΑ πριν προχωρήσει η συμβολαιογραφική πράξη;

 

Και 2ο πρόβλημα, πως πείθεις κάποιον που το 'κομμάτι' που του αναλογεί , ρυμοτομείται πλήρως, να υπογράψει τέτοιο συμβόλαιο;

 

Υπάρχει κάποια διάταξη , κάποιο παράθυρο ώστε να βγει Ο.Α. ; Κάτι μου διαφέυγει;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Συμφωνώ μαζί σου ως προς το πρώτο σκέλος του θέματος.

Ως προς το δεύτερο, δεν υπάρχει τρόπος να μοιραστεί έτσι η ιδιοκτησία ώστε να μοιραστεί εξίσου το ρυμοτομούμενο τμήμα σε όλους τους ιδιοκτήτες? Χρειάζεται λίγο προσοχή ώστε τα τμήματα που θα δημιουργηθούν να είναι άρτια μετά την αφαίρεση του ρυμ/νου εμβαδού.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς σχεδόν όλοι έχουν αυθαίρετο κτίσμα εντός του οικοπέδου τους....Ακόμα και ο ρυμοτομούμενος

Link to comment
Share on other sites

pseirak, καλησπερα

νομιζω οτι η σειρα ειναι α] ΠΜ β] ΠΔ με τους ορους δομησης γ] συνταξη ΠΕ-αποδοση ιδιοκτησιών.

 

με την μεταγραφη της ΠΕ αποδιδεται στους "ιδιοκτήτες" οικοπεδο με αριθ.....στο ....ΟΤ εμβαδου....και ποσοστο......καθενας.[και βεβαια αναγραφονται και οι υποχρεωσεις εισφορας σε χρημα καθενος...]

.αυτο ή αυτα που αποδιδονται αντικαθιστουν το αρχικο γηπεδο και αποδιδονται σε ολους, με ποσοστα εξ αδιαιρετου.

 

[εστω, γηπεδο στην....., 4.000 τμ. με 6 συνιδιοκτητες κατα 1/6 καθενας. Μετα την εισφορα σε γη αποδιδονται εστω 7 οικοπεδα, εμβαδου 400 τμ. καθενα κατα ποσοστο 1/6 το καθε ενα σε καθε εναν συνιδιοκτητη. Μετα την μεταγραφη της ΠΕ μπορουν να κανουν διανομη, ανταλλαγη ]

Δρομοι κτισματα επι των κοινοχρηστων αποδιδονται κατα το αρθρ. 13 του 1337.

τα υφισταμενα κτισματα ανηκουν σε ολους

 

Οπως εχει και εδω αναγραφεί προ διμηνου [?] -και ο 1337 το προβλεπει- δεν αποζημιωνονται τα αυθαιρετα κτισματα, ωστε δεν συμφερει η νομιμοποιηση τους.

 

Ωστε εν τελει το γηπεδο γινεται οικοπεδα, ανηκουν σε ολους με τα ποσοστα που οριζει η ΠΕ και με οσα κτισματα βρισκονται πανω σε αυτα.-και αυτο θα το αντιμετωπισουν αργα ή γρηγορα

Link to comment
Share on other sites

pseirak Πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά την εγκύκλιο 59/1987 πριν ξεκινήσεις ότι κάνεις. Βάζει πολλές προϋποθέσεις για να εκδοθεί μια

Ο. Άδεια. Π.χ. στο οικόπεδο δεν πρέπει να γίνεται ούτε εκατοστό προσκύρωση, το σύνολο των ρυμοτομούμενων τμημάτων όλου του Ο.Τ. δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το εμβαδόν της μιν. παρέκκλισης τα εμβαδά της περιοχής και πολλά άλλα. Έχει πολλή δουλειά. Αν δεν υπάρχει το Β’ κεφάλαιο (μηκοτομές δρόμων) κάνεις για τους δρόμους του Ο.Τ. μελέτη υψομετρίας. Κλπ, κλπ. Αν ενθυμούμαι καλά τα εξ‘ αδιαιρέτου δεν τα υποστηρίζει.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Έχω κι εγώ παρόμοια περίπτωση σε περιοχή με πολεοδομική μελέτη αλλά μη κυρωμένη πράξη. Συνάδελφος αρχιτέκτονας θέλει να βγάλει Ο.Α. και εγω του κάνω το τοπογραφικό και την βεβαίωση εισφορών σε γη και χρήμα.

Η κατα κανόνα αρτιότητα είναι 12μ - 500 τ.μ. ενω η παρέκκλιση 200 τ.μ. τα προκύπτοντα απο την πράξη εφαρμογής. Άρα για να βγεί Ο.Α. προ της κύρωσης πρέπει να είμαι άρτιος κατα κανόνα ή να πάω με το αρθ. 25.

Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

1. Σύμφωνα με την δική μου μέτρηση και τα στοιχεία που έχω (παλιό συμβόλαιο με τοπογραφικό) το πρόσωπο στον κοινόχρηστο (μετα τη ρυμοτότμηση) είναι 12 μ. και εμβαδό >500 τ.μ.

επειδή έτυχε να έχω πρόσβαση στην κτηματογράφηση που τρέχει για την μελλοντική πράξη εφαρμογής είδα ότι το πρόσωπο (σύμφωνα με τον μελετητή) που μένει στην ιδιοκτησία είναι 11.70 μ.

τι κανουμε σε αυτη την περίπτωση;προχωράω με τα δικά μου δεδομένα χωρίς πρόβλημα ή πρέπει να γίνει ένσταση στα στοιχεία της κτηματογράφησης;(υπόψιν έχει ολοκληρωθεί η Γ φάση)

2.Τα δικαιολογητικά για βεβαίωση εισφορών σε γη και χρήμα αναφέρουν ότι το τοπογραφικό πρέπει να έχει πλήρη αποτύπωση των ομόρων με το εμβαδόν τους, αν ειναι άρτια και οικοδομήσιμα και στην περίπτωση που η ιδιοκτησία μου οφείλει εισφορά σε γη να υπολογίσω και τις εισφορές των ομόρων. Εμένα οφείλει εισφορά οπότε μιλάμε για μεγάλη διαδικασία.Μήπως να τους κάνω και τοπική πράξη εφαρμογής να τελειώνουμε;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.