Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισχύς παρέκκλισης σε εκτός σχεδίου δόμηση


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι

 

Έχω αναλάβει την τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου σε εκτός σχεδίου και οικισμού περιοχή, σε γήπεδο 1000 τ.μ.. Υπάρχει συμβόλαιο αγοράς το 1995 και το κτίσμα που έχει μέσα είναι του 1998 εμβαδού 32 τ.μ.

 

Υπάρχει παρέκκλιση για την εκτός σχεδίου δόμηση (Π.Δ. 24-5-1985) η οποία αναφέρει ότι :

"ΙΙ. Κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα:

α.........

β. Τα γήπεδα που την 31-5-85, ημέρα δημοσίευσης του ΠΔ/24-5-85, (ΦΕΚ-270/Δ/85) είχαν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλειμμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές και εφόσον έχουν:

αα. Τα γήπεδα που υπάρχουν την 12-11-62, ημέρα δημοσίευσης του ΒΔ/24-10-62 (ΦΕΚ-142/Δ/62):

Ελάχιστο πρόσωπο: δέκα (10) μ.

Ελάχιστο βάθος: δέκα πέντε (15) μ.

Ελάχιστο εμβαδόν: επτακόσια πενήντα (750) τμ."

 

Η ερώτησή μου είναι :

Τι σημαίνει "γήπεδα που υπήρχαν" ??? Γήπεδα γενικά για τα οποία υπήρχε συμβόλαιο ή ο σημερινός ιδιοκτήτης να έχει αγοράσει το γήπεδο και άρα να έχει το συμβόλαιο πριν την 12-11-62, ώστε να έχει την "εύνοια" του νόμου ???

Link to comment
Share on other sites

Να μην έχει γίνει υπαίτια κατάτμηση μετά την ημερομηνία ελέγχου, ανεξαρτήτως ιδιοκτήτη δηλ. να έχει το γήπεδο την μορφή που έχει σήμερα το 1962.

Προσοχή όμως συνάδελφε, έχεις πρόσωπο σε δρόμο που να εμπίπτει στις απαιτούμενες κατηγορίες?

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει δρόμος στο πρόσωπο του γηπέδου. Ωστόσο πως θα ελέγξεις ότι το γήπεδο δεν κατατμήθηκε μετά το '62? Από παλαιότερα συμβόλαια? Και αυτά που να τα βρεί κανείς?

Link to comment
Share on other sites

Θα κάνεις προσεκτική ανάγνωση στο τελευταίο συμβόλαιο, θα έχει οπωσδήποτε κάποιο ιστορικό κτήσης. Εάν δεν έχει θα ζητήσεις από τον ιδιοκτήτη να σου βρει παλαιότερα συμβόλαια είτε από το αρχείο του συμ/φου είτε από το υποθ/κειο ώστε να αποφανθείς.

Επιμένω συνάδελφε, προσοχή στον δρόμο. Δεν αρκεί απλά να έχει πρόσωπο σε δρόμο. Μιλάμε πως απαιτείται είτε πρόσωπο σε εθνικό δίκτυο είτε σε ΚΥΡΙΑ κοινοτική ή δημοτική οδό η οποία αναγνωρίζεται με απόδαση Νομάρχη. Προσοχή. Εάν είναι ενας απλός αγροτικός δρόμος, σχεδόν με βεβαιότητα σου λέω πως δεν υπάγεσαι στις παρεκκλίσεις.

 

edit

 

Συνάδελφε Αστέριε, γράφαμε μαζί.

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

και να συμπληρώσω στα πολύ σωστά που αναφέρατε συνάδελφοι ότι σύμφωνα με την εγκ. 104/86 αναφέρεται οτι κατά παρέκκλιση άρτια επι των οδών γήπεδα θα πρέπει να είχαν πρόσωπο στις οδούς κατά τη δημοσίευση του ΠΔ/24-5-85 και οχι κατά τον προγενέστερο χρόνο δημιουργίας τους, όπως προέκυπτε απο προϊσχύουσες διατάξεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα! έχω ένα θεμα με ένα αγροτεμάχιο... και έχω μπερδευτεί λιγάκι. 

Αγροτεμάχιο 3400 τ.μ.  εκτός σχεδίου κομμένο το 1926 έχει πρόσωπο 33 μέτρα σε αγροτικό δρόμο.  το πιάνει παρέκκλιση ή όχι για να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ? 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Αφενός, επιβεβαίωσε σε παρακαλώ την ειδικότητα σου στο προφίλ σου, γιατί εμφανίζεσαι ως ψυκτικός. Εάν δεν είσαι συνάδελφος μηχανικός, επιβεβαίωσε το ώστε το ερώτημα σου να μεταφερθεί στην σωστή κατηγορία.

Επί της ουσίας, με πρόσωπο επί αγροτικού δρόμου δεν σε πιάνουν παρεκκλίσεις ανεξαρτήτως έτους δημιουργίας του γηπέδου ( οι παρεκκλίσεις αναφέρονται  

 

Για γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς, Εθνικές Επαρχιακές, Δημοτικές και Κοινοτικές οδούς ως και σε εγκαταλειμένα τμήματά τους και σε σιδηροδρομικές γραμμές

 

 

Η μόνη περίπτωση είναι να είσαι εντός ζώνης 500μ.  οικισμού προ του 23 ή παλιού σχεδίου πόλεως ώστε να εξετάσεις μήπως είσαι στην περίπτωση του αρ. 1/παρ. 2.α του ΦΕΚ 270Δ/1985.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.