Μετάβαση στο περιεχόμενο

Lefteris_Civil

Members
  • Περιεχόμενα

    33
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Lefteris_Civil

  1. KANA το Δ τότε θα είναι 3+(0,1 x10,5) = 4,05 μ. , γιατί μιλάμε για πίσω όριο LATG επειδή αυτή η παρέκκλιση αφορά σε μικρά οικόπεδα <150 τ.μ., τότε πως μπορώ να εφαρμόσω την ευεργετική διάταξη για αύξηση ύψους και σ.δ. εάν δεν μου δίνει "μπόνους" και στο πίσω όριο; Εγώ θεώρησα ότι συγκρίνεις γενικά το ΝΟΚ με τον κανόνα του ΦΕΚ γιατί δεν υπάρχουν υποσημειώσεις στην παράγραφο 3 για παρεκκλίσεις.
  2. Συνάδελφοι καλημέρα Σύμφωνα με την παρ. 2 του Άρθρου 14 του Ν.Ο.Κ.: “Σε περίπτωση εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή κατά την επέκταση ή αναθεώρησή τους, όπου το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων της περιοχής καθορίζεται μέχρι και οκτώ μέτρα και πενήντα εκατοστά (8,50 μ.) και επιβάλλεται η τήρηση απόστασης του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου, επιτρέπεται η απόσταση αυτή να είναι μικρότερη του Δ της παρ.1, όχι όμως μικρότερη των 2,50 μ.”. Στην περίπτωσή μου το μέγιστό επιτρεπόμενο ύψος είναι 7,5 μ.<8,5 μ. και υπάρχει για μικρά οικόπεδα παρέκκλιση ως προς το Σ.Δ. και το ύψος, το οποίο το πηγαίνει στα 10,5 μ. Η ευνοϊκή μείωση της απόστασης του Δ, που δίνει η προαναφερόμενη παράγραφος του ΝΟΚ, παύει να ισχύει στην περίπτωση που επιλέξω την παρέκκλιση ως προς το ύψος από το ΦΕΚ ρυμοτομίας/όρων δόμησης, επειδή είμαι πάνω από 8,5 μ. ή συγκρίνουμε βάσει του κανόνα των 7,5 μ. των όρων δόμησης και έτσι το Δ μπορεί να πάει στα 2,5 μ.;
  3. Για ανέγερση οικοδομής, οι όροι δόμησης της περιοχής ενδιαφέροντος αναφέρουν την εξής παρέκκλιση ως προς το ύψος: “Σε περίπτωση κατασκευής στο ισόγειο καταστήματος ή κατασκευής κτιρίου σε υποστυλώματα (pilotis), το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος προσαυξάνεται κατά 1,50 μ.” Επιπλέον, σύμφωνα με το Άρθρο 15, παρ.8 του ΝΟΚ ισχύει: “Επιτρέπεται υπέρβαση του ύψους, όπως αυτό εκάστοτε ισχύει, μέχρι 1,00 μ., στις περιπτώσεις όπου το ισόγειο του κτιρίου χρησιμοποιείται κατά ποσοστό 50% τουλάχιστον για στάθμευση αυτοκινήτων. Το ίδιο ισχύει όταν στην πιο πάνω περίπτωση το κτίριο κατασκευάζεται σε υποστυλώματα (πυλωτές) κατ' εφαρμογή της παρ.6 ιζ. του άρθρου 11 του παρόντος νόμου και ο ελεύθερος ημιυπαίθριος χώρος της διατίθεται αποκλειστικά για στάθμευση αυτοκινήτων.” Συνάδελφοι, το ερώτημα είναι εάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα οι δύο διατάξεις και να έχω προσαύξηση 2,50 μ. στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου;
  4. Καλησπέρα συνάδελφοι Πρόκειται να κάνω προσθήκη ισόγειου κτιρίου γραφείων σε αγροτεμάχιο που έχει ήδη κατοικία και έχει ανοικτή άδεια. Κατ' αρχήν θα το εντάξω σε αναθεώρηση της άδειας δόμησης (το έχω συνεννοηθεί με την πολεοδομία αυτό). Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν γνωρίζει κανείς, αν με βάση τον ΝΟΚ ή Κτιριοδομικό κανονισμό υπάρχει ελάχιστο εμβαδό κτιρίου για χρήση μικρού γραφείου ελεύθερου επαγγελματία. Ο πελάτης μου θέλει αρκετά μικρό χώρο της τάξης των 20 τ.μ. (ένας χώρος γραφειου και ένα WC) Τα μόνα που βρήκα στον Κτιριοδομικό Κανονισμό είναι: α) για χρήση γραφείων απαιτούνται 9 τ.μ./εργαζόμενο και όγκο 40-60 κυβικά μέτρα για αερισμό β) ότι για κτίρια κάτω των 800 κ.μ. με έως έναν όροφο δεν απαιτούνται Η/Μ μελέτες Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  5. Σε υπέρβαση διάστασης εξώστη (που βρίσκεται πάνω από ακάλυπτο) που οδηγεί σε αύξηση μεγαλύτερη από 10% του εμβαδού, αλλά προ του 85 που πηγαίνω με κατηγορία 3, πρέπει να έχω υπεύθυνες δηλώσεις συναίνεσης των υπόλοιπων ιδιοκτητών της οικοδομής; Οι ιδιοκτήτες είναι πάνω από 40 !!!
  6. Συνάδελφοι θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να αντιμετωπίσω περίπτωση ισόγειας κατοικίας που έχει κατασκευαστεί σε κάτοψη ακριβώς όπως φαίνεται στα αρχιτεκτονικά σχέδια της άδειας το 1986, αλλά από προκάτ έγινε με κατασκευή με συμβατικό τρόπο. α) Σε ποια κατηγορία θα μπει? β) Μπορεί να υπολογιστεί με αναλυτικό όλη η κατασκευή? γ) Μπορεί να θεωρηθεί κατηγορία 3 (μικροπαραβάσεις), παράβαση του κτιριοδομικού κανονισμού?
  7. Καλησπέρα Μήπως κάποιος συνάδελφος γνωρίζει τους όρους δόμησης για τουριστική χρήση στην εκτός σχεδίου περιοχή Βορείως της Ποτίδαιας? (αρτιότητα, σ.δ., πλευρικές αποστάσεις) Το ΦΕΚ118 μιλάει για αρτιότητα 10 στρέμματα. Ισχύει κάτι τέτοιο? Για τουριστικά ισχύει κάτι άλλο? Αν γνωρίζει κάποιος θα με βοηθούσε πάρα πολύ γιατί δεν μπορώ να βγάλω άκρη Ευχαριστώ
  8. Συνάδελφοι καλησπέρα Αν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει ας μου απαντήσει στην παρακάτω ερώτηση-απορία μου Έχω μια περίπτωση ιδιοκτήτη ο οποίος είχε ενταχθεί στον 3843/10 για Η/Χ και κάποια στιγμή πριν μήνες σταμάτησε να πληρώνει τις δόσεις. Τώρα θέλει να ενταχθεί στον 4014. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση? Μπορεί να ενταχθεί στον 4014 ? Και αν ναι τότε τα πρόστιμα που έχει πληρώσει μέχρι σήμερα συμψηφίζονται με το πρόστιμο που θα προκύψει από τον 4014 ως παλαιότερα πρόστιμα, ή απαιτείται πρώτα απένταξη από τον 3843 και χάνονται αυτά που πλήρωσε, με αποτέλεσμα να πληρώσει εκ νέου ότι βγει από τον 4014 ?
  9. Υπάρχει δρόμος στο πρόσωπο του γηπέδου. Ωστόσο πως θα ελέγξεις ότι το γήπεδο δεν κατατμήθηκε μετά το '62? Από παλαιότερα συμβόλαια? Και αυτά που να τα βρεί κανείς?
  10. Καλημέρα συνάδελφοι Έχω αναλάβει την τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου σε εκτός σχεδίου και οικισμού περιοχή, σε γήπεδο 1000 τ.μ.. Υπάρχει συμβόλαιο αγοράς το 1995 και το κτίσμα που έχει μέσα είναι του 1998 εμβαδού 32 τ.μ. Υπάρχει παρέκκλιση για την εκτός σχεδίου δόμηση (Π.Δ. 24-5-1985) η οποία αναφέρει ότι : "ΙΙ. Κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα: α......... β. Τα γήπεδα που την 31-5-85, ημέρα δημοσίευσης του ΠΔ/24-5-85, (ΦΕΚ-270/Δ/85) είχαν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλειμμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές και εφόσον έχουν: αα. Τα γήπεδα που υπάρχουν την 12-11-62, ημέρα δημοσίευσης του ΒΔ/24-10-62 (ΦΕΚ-142/Δ/62): Ελάχιστο πρόσωπο: δέκα (10) μ. Ελάχιστο βάθος: δέκα πέντε (15) μ. Ελάχιστο εμβαδόν: επτακόσια πενήντα (750) τμ." Η ερώτησή μου είναι : Τι σημαίνει "γήπεδα που υπήρχαν" ??? Γήπεδα γενικά για τα οποία υπήρχε συμβόλαιο ή ο σημερινός ιδιοκτήτης να έχει αγοράσει το γήπεδο και άρα να έχει το συμβόλαιο πριν την 12-11-62, ώστε να έχει την "εύνοια" του νόμου ???
  11. Σε διατηρητέο κτίριο στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης του 1929, έχει εκδοθεί το 2008 οικοδομική άδεια επισκευών που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του, ανακατασκευή στέγης και προσθήκη ανελκυστήρα. Σε όροφο - εσοχή υπάρχει διαμέρισμα που έχει υπερβεί την δόμηση με επέκταση προς την βεράντα κατά 1,5 μ. Η κατηγορία αυτή αυθαιρέτου υπάρχει περίπτωση να εντάσσεται στη ρύθμιση ή ανήκει υποχρεωτικά στην παράγραφο 3β του άρθρου 23 του 4014 που απαγορεύει την ένταξη στον νόμο? Όποιος συνάδελφος γνωρίζει το θέμα ας με βοηθήσει. Ευχαριστώ
  12. Δηλαδή για να καταλάβω, γιατί θα μας βγάλουν χαζούς στο τέλος : Έστω σε εκτός σχεδίου αυθαίρετο στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης, ως τιμή ζώνης θα λαμβάνεται η ελάχιστη της Περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης που είναι 500€ (με βάση την παρ. 7α, όπως ψηφίστηκε στον Ν.4030/2011), και όχι με την τιμή ζώνης για το οικισμό Ρυσίου ίση με 1250€ (με βάση τις Αντικειμενικές του Υπουργείου) ή την ελάχιστη του νέου Δήμου Θέρμης, στον οποίο ανήκει το Ν. Ρύσιο που έχει ελάχιστη τιμή ζώνης 1150€ ?
  13. Σε περίπτωση που έστω α) μου παραχωρεί ρεύμα ο γείτονας και δεν υπάρχει αεροφωτογραφία β) έχω κτίσει και δεν το χρησιμοποίησα ποτέ από τότε που το κατασκεύασα, επομένως δεν έχω Δ.Ε.Η. και δεν έχω και αεροφωτογραφία Τότε τι κάνουμε ;;;;;;;;
  14. Συνάδελφοι καλησπέρα, Γνωρίζει κανείς, αν στην τιμή ζώνης που εισάγεται στον τύπο για τον υπολογισμό του ειδικού προστίμου αυθαιρέτων, μπαίνει η τιμή ζώνης που βάσει των πινάκων του Υπουργείου Οικονομικών ή η τιμή που αναγράφεται στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η.; Σε αυθαίρετο στη Καλλικράτεια Χαλκιδικής έχουμε τιμή ζώνης σε λογαριασμό της Δ.Ε.Η. 234€, ενώ η ελάχιστη Τ.Ζ. που ισχύει βάσει Υπουργείου για όλο το Δήμο Καλλικράτειας είναι 750€. (Σημείωση : στο νόμο στο άρθρο 24 παράγραφος 6.α αναφέρεται ότι θα μπαίνουν οι τιμές του Υπουργείου)
  15. Όσο για την ηλιοφάνεια, η Δυτική Μακεδονία είναι η 1η ή η 2η σε ηλιακό δυναμικό, περιφέρεια της Ελλάδας. Τα Φ/Β δεν έχουν να κάνουν με τις θερμοκρασίες των περιοχών ..., αλλά με ηλιακή ενέργεια.
  16. Θα ήθελα να μάθω εαν απαιτείται άδεια (είτε κανονική, είτε μικρής κλίμακας) για την εγκατάσταση ατομικής θέρμανσης σε γραφείο που έχει μόνο κλιματιστικά.
  17. Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Ήσαστε απολύτως κατατοπιστικοί !!!
  18. Το θέμα είναι οτι ενδιαφέρομαι για κάποιο φτηνό πρόγραμμα το οποίο να έχω για τις άδειες, άσχετα με ποιο θα σχεδιάζω...
  19. Συνάδελφοι την καλησπέρα μου Θα ήθελα την άποψη σας για να αγοράσω κάποιο σχεδιαστικό (2d ή και 3d) πρόγραμμα. Μπορείτε να μου προτείνετε/συστήσετε εταιρίες ή συγκεκριμένα πακέτα και τιμές στο περίπου ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων Παρατήρηση: Χρησιμοποιείτε την αναζήτηση πριν ανοίξετε καινούργιο θέμα. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum. Ευχαριστώ, iovo.
  20. Καλησπέρα συνάδελφοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί... Είμαι Πολιτικός Μηχανικός και θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Πρόκειται να εκπονήσω μελέτη διώροφης (ισόγειο+όροφος) κατοικίας (μεζονέτα) χωρίς υπόγειο, συνολικής δόμησης περίπου 79,5 τ.μ. (39.5 ανά όροφο περίπου). Η ερώτηση μου είναι αν για την έκδοση της οικοδομικής άδειας του εν λόγω κτιρίου απαιτείται μηχανολογική μελέτη θέρμανσης. Υπάρχουν κάποια όρια με βάση τα τ.μ. ? Όποιος γνωρίζει ας βοηθήσει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
  21. Μήπως κάποιος γνωρίζει κάποια ιστοσελίδα για να βρώ μηχανικά χαρακτηριστικά λίθων αργολιθοδομών, κονιαμάτων κλπ για υφιστάμενα κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία ? (π.χ. κάποιο πίνακα με θλιπτικές αντοχές, εφελκυστικές αντοχές, μέτρα ελαστικότητας κλπ.).
  22. Σε αυτό που λέει ο Άρης για τους αρμούς, αν και η αίθουσα συνεχιζόταν σε δύο ορόφους τότε ίσως και να μήν χρησιμοποιούνταν αρμοί μεταξύ των νέων κτιρίων παρα μόνο με το παλιό. Βέβαια δεν γνωρίζω σε τι μήκος και πέρα πρέπει να βάζεις αρμό σε ένα κτίριο. Επίσης βάζεις αρμούς και λόγω περίεργων κατόψεων (Γ,Π κλπ.)? Δεν το γνωρίζω....Δεν ξέρω αν σε κάποιο κανονισμό ή βιβλιογραφία ή κάποια σύσταση αναφέρεται κάτι σχετικό με τους αρμούς σε επιμήκεις κατασκευές ή σε κατασκευές με πολύπλοκη διαμόρφωση σε κάτοψη. (Κάπου έχω ακούσει ότι μήκος πάνω από 15-20 μέτρα δεν συνίσταται για μονολιθική κατασκευή). Αν κάποιος γνωρίζει ας μας δώσει τα φώτα του....
  23. Εγώ σκέφτομαι να μεταφέρω τα όρια κατά y της υπόγειας αίθουσας προς το εσωτερικό, 1 με 1,5 μέτρο, ώστε να γίνουν κεντρικά τα πέδιλα της θεμελίωσης των δύο κτιρίων και η θεμελίωση του περιμετρικού τοιχείου της αίθουσας να γίνει με έκκεντρα πέδιλα προς το εσωτερικό. Για τον αρμό με το παλιό κτιριο συμφωνώ με αυτό που λες Ηλία, αλλά επειδη τα κτίρια είναι επιμήκη, σκεφτομαι να τα επιλύσω ξεχωριστά (δηλ. παντου αρμοί) και την υπόγεια αίθουσα ξεχωριστά. Ίσως να δημιουργηθεί και πρόβλημα σε περίπτωση κοινής επίλυσης γιατί η πλάκα πάνω από την αίθουσα ίσως δεν θα είναι στην ίδια στάθμη με την οροφή ισογείου των δύο κτιρίων. Αυτό προκείπτει γιατί θέλω να κάνω την υπόγεια αίθουσα εξολοκλήρου μέσα στο έδαφος, ώστε να μην μετράει στην δόμηση (έχω υψομετρικές διαφορές κατά την y έννοια του σχεδίου). Όλα αυτά που είπα με οδηγούν να τα επιλύσω ξεχωριστά για να έχω και το κεφάλι μου ήσυχο. Φυσικά όλες οι παρατηρήσεις σας είναι πολύ σωστές και συζητήσιμες. Άλλωστε αυτό είναι και το κάτι παραπάνω που πιστεύω ότι έχουν οι μηχανικοί σε σχέση με άλλους επιστημονικούς κλάδους....Δεν υπάρχει και τόσο η "πεπατημένη" σε πολλά θέματα.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.