Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπορεί ο μελετήτης της Πρ. Εφαρμογής να αλλάξει τα ποσοστά συνιδιοκτησίας


Recommended Posts

Πελάτης μου ανακάλυψε μετά από πολλά χρόνια (έπειτα από την ενημέρωσή του από το Κτηματολόγιο), πως ο μελετητής της Πρ. Εφαρμογής συντάσσοντας τον πίνακα, ενώ τα ποσοστα συνιδιοκτησίας της αρχικής ιδιοκτησίας είναι σύμφωνα με τη σύσταση, στην τελική ιδιοκτησία τα μεταβάλλει.

Η δικηγόρος του πήγε στην Πολεοδομία να ενημερωθεί από τον μοναδικό αρμόδιο υπάλληλο, ο οποίος με το που είδε την υπόθεση, της είπε απλά πως δεν μπορεί να ασχοληθεί κι έτσι κατέληξαν σε μένα.

Χθες διάβασα 200 σελίδες νομολογίας και δεν μπόρεσα να βρω απάντηση.

Η ερώτησή μου είναι μπορεί ο μελετητής της Πρ. Εφαρμογής να αλλάξει τα ποσοστά συνιδιοκτησίας.

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Edited by Giorgos Georgiou
Link to comment
Share on other sites

Οχι βεβαια.

Ποσο μαλλον μεταξυ αρχικης και τελικης ιδιοκτησιας.

Προφανως ειναι λαθος και θελει διορθωση.

 

ΥΓ Δεν ξερω αν μου διαφευγει κατι, ας πουν και οι εμπειροτεροι τη γνωμη τους...

Link to comment
Share on other sites

Πέστα βρε terry κι έχω τρελλαθεί από χθες! Και τι κάνω τώρα; Διορθωτική;;

Και πρέπει να προηγηθεί η διορθωτική πράξη για να γίνει η ένσταση στα εσφαλμένα ποσοστά που αναγράφονται στο Κτηματολόγιο;

Edited by Giorgos Georgiou
Link to comment
Share on other sites

Πρωτα διορθωτικη και μετα αυτη θα μεταγραφει στο κτηματολογιο κανονικα...

Πιθανον να θελει και το κτηματολογιο χωρικη μεταβολη.

Στην ιδιοκτησια ειχε γινει συσταση καθετων???

Εχεις αρχικες - τελικες συντεταγμενες??? Το λαθος που ειναι???

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Κι όμως γίνεται αλλά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

Ένας λόγος να γίνει , είναι όταν ενας από τους συνιδιοκτήτες δηλώνει πως αντί για εισφορά σε χρήμα, θέλει να δώσει εισφορά σε γη, ώστε να μην πληρώσει. Αυτομάτως, το ποσοστό των υπόλοιπων συνιδιοκτητών αυξάνει.

Στην περίπτωσή σου, αν είχε γίνει κάθετη και ο πελάτης σου χάνει μεγαλύτερο τμήμα λόφω ρυμοτόμησης από τον συνιδιοκτήτη, λογικά ο μελετητής θεώρησε ότι μικραίνει το εμβαδό του πελάτη σου σε σχέση με το συνολικό και άρα υπολόγισε το τελικό εμβαδό της κάθε κάθετης, σε σχέση με το συνολικό εμβαδόν του τελικού οικοπέδου.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει γίνει σύσταση καθέτου. Ποσοστά εξ΄ αδιαρέτου 15, 23, 27, 20 & 15%. (Αναγράφονται στη στήλη που αφορά την αρχική ιδιοκτησία με τίτλο "Ποσοστό συνιδιοκτησίας").

Στη στήλη που αφορά την τελική ιδιοκτησία (Νο42) με τίτλο "Ποσοστό συνιδιοκτησίας" τα ποσοστά μεταβάλλονται σε 11,80 - 22,68 - 21,24 - 33,79 και 10,49% αντιστοίχως.

Έχω συντεταγμένες

 

Ένας λόγος να γίνει , είναι όταν ενας από τους συνιδιοκτήτες δηλώνει πως αντί για εισφορά σε χρήμα, θέλει να δώσει εισφορά σε γη, ώστε να μην πληρώσει.

 

 

Η στήλη μετατροπή εισφοράς χρήματος σε γη είναι κενή

Edited by Giorgos Georgiou
Link to comment
Share on other sites

Έκανα edit, δεν υπάρχει σύσταση, μόνο ποσοστά συνιδιοκτησίας

Και ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά!!

Link to comment
Share on other sites

Ποσοστά εξ΄ αδιαρέτου 15, 23, 27, 20 & 15%. (Αναγράφονται στη στήλη που αφορά την αρχική ιδιοκτησία με τίτλο "Ποσοστό συνιδιοκτησίας").

Στη στήλη που αφορά την τελική ιδιοκτησία (Νο42) με τίτλο "Ποσοστό συνιδιοκτησίας" τα ποσοστά μεταβάλλονται σε 11,80 - 22,68 - 21,24 - 33,79 και 10,49% αντιστοίχως.

Έχω συντεταγμένες

 

Συγγνώμη, αν κάνεις όλες τις πράξεις από τη στήλη 3 μέχρι την 42 για κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά, τί αποτελέσματα βγάζεις? Είναι σωστές οι πράξεις ή όχι?

 

Τα αρχικά ποσοστά αφορούν γήπεδο εκτός σχεδίου. Τα τελικά αφορούν ΟΙΚΟΠΕΔΟ εντός σχεδίου. Από τα αρχικά μέχρι τα τελικά, μεσολαβούν εισφορές σε γη. Οι εισφορές σε γη είναι ΚΛΙΜΑΚΩΤΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΙΔΙΕΣ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ!!Π.χ. ο ιδιοκτήτης με το 15%, μπορεί να έχει εισφορές 10%, και ο ιδιοκτήτης με 27% να έχει εισφορές 20%. Επομένως, με απλά μαθηματικά και εντελώς εξαρτημένα από την ΑΡΧΙΚΗ ιδιοκτησία, ο τύπος που έχει 27% εννοείται ότι μεγαλύτερες εισφορές σε απόλυτο νούμερο κατά ποσοστό από τον τύπο με το 15%, αν μιλάμε για μεγάλη αρχική ιδιοκτησία.

 

Μετά τις εισφορές του καθενός, προφανώς μεταβάλλεται το ποσοστό του στην τελική.Σύμφωνα με το παράδειγμα λοιπόν, έστω ότι η αρχική είναι 2.000 τ.μ. Ο 15% έχει αναλογία σε αρχική ιδιοκτησία 300 τ.μ. ενώ ο 27% έχει αρχική 540. Μετά τις εισφορές, ο 15% (10% εισφορές) έχει 300-30=270, ενώ ο 27%(20% εισφορές) έχει 540-108=432. Αν η τελική που προκύπτει είναι 1.000 τ.μ., το τελικό ποσοστό του 15% είναι 270/1000 = 27%, ενώ του 27% είναι 432/1000= 43,2%. Το παράδειγμα που δίνω είναι αρκετά απλοποιημένο, διότι στην πραγματικότητα οι εισφορές είναι κλιμακωτές, απλά το έδωσα εντελώς ενδεικτικά για να παρουσιάσω πώς αλλάζουν τα ποσοστά στην τελική ιδιοκτησία. Μπορείς να μας πεις ποιά είναι η ΑΡΧΙΚΗ ιδιοκτησία σε επιφάνεια?

 

Τα τελικά ποσοστά του καθενός δεν προκύπτουν σύμφωνα με τον τίτλο, αλλά με τη διαίρεση της εναπομένουσας ιδιοκτησίας του καθενός μετά τις εισφορές,προς το σύνολό της τελικής ιδιοκτησίας.

Edited by Hans Landa
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Πάρα πολύ καλή και σωστή ανάλυση του zavi.

Η μόνη περίπτωση να μην ισχύουν τα παραπάνω είναι αν το 1983 ιδιοκτήτης ήταν κάποιος άλλος οπότε θα υπολογίζονταν οι εισφορές των ιδιοκτησιών του και θα καταμερίζονταν αναλογικά σύμφωνα με τις επιμέρους ιδιοκτησίες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.