Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μη τήρηση διαδικασίας ελεγκτή δόμησης


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους και χρονια πολλα.

Χριστός Ανέστη.

Η ερωτηση μου ειναι η εξής. Στην περίπτωση που καποιος υπάγεται στην διαδικασια ελεγκτων δόμησης αλλά δεν τηρησει τη διαδικασία.

Δηλαδή ναι μεν καλεί τον ελεγκτη δόμησης για τον πρωτο έλεγχο (ελεγχος θεμελίωσης και διαστάσεων κτιρίου), όμως ο εργολάβος ιδιοκτητης κτλ δε σταματήσουν το έργο για ασχετους λόγους.

Όταν πλέον έρθει ο ελεγκτής δόμησης και έχουν τελειωσει τα μπετά (ισόγειο) διαπιστώσει όμως ότι όλα είναι βάση της άδειας (διαστάσεις κτιρίου, υψος θεμελίωσης πλαγιες αποστάσεις κτλ) και γράψει ότι είδε, δηλαδη οτι όλα ειναι καλά αλλά η οικοδομή είχε προχωρήσει στο επόμενο στάδιο και το μόνο που δε μπορεσε να δει ήταν οι διαστασεις; των πεδίλων ξερει καποιος τι γίνετραι.

Υπάρχουν κυρώσεις;εχει προστιμο αυθαιρέτου;

Οτιδήποτε σχετικό θα βοηθήσει.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

... όμως ο εργολάβος ιδιοκτητης κτλ δε σταματήσουν το έργο για ασχετους λόγους.

Και ο μηχανικός τι ρόλο παίζει?

Και δηλαδή ποιος παρήγγειλε μπετόν? Και με τι προδιαγραφές (κάθιση, αντοχή κλπ)

Σε προκαθορισμένες διαδικασίες (όπως η κατασκευή ενός δομικού έργου) από την νομοθεσία και τους κανόνες τις επιστήμης δεν υπάρχουν "άσχετοι λόγοι".

Ο κάθε καλουπατζής εντολές του μηχανικού εκτελεί.

 

Με λίγα λόγια θεωρώ προσβλητική για μηχανικούς την παραπάνω φράση

αφού ο επιβλέπον έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο γιαπί.

Μόνο παραίτηση.

Edited by Brasco
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

για την ιστορια και μονο και επειδη μαλλον παρεξηγηθηκε η φράση.η χωροθετηση του κτιριου, το βαθος εκσκαφης, το υψος ,ο ελεγχος του ξυλοτυπου,η παραλαβη οπλισμου, η ποιοτητα του σκυροδεματος (ποιότητα),τα δοκιμια,ολα τηρηθηκαν κανονικά με ολη την ευθυνη που πρεπει να εχει ενας αξιοπιστος και αξιολογος μηχανικος.

 

το ασχετοι λογοι πήγαινε στο οτι αυτοι για δικους τους λογους δεν ηθελαν να σταματησουν το εργο. ηθελαν να το προχωρησουν με ολες τις προδιαγραφες κτλ αλλα δεν ηθελαν να περιμενουν το ελεγκτη να ερθει πρωτα και να τηρηθει η διαδικασια.ΟΛΑ εγιναν ετσι οπως επρεπε να γινουν εκτος τον ελεγκτη.

 

Αλιμονο και εμεις οι μηχανικοι δε διαφυλατουμε τουλαχιστον την θεση μας.

 

Η παραιτηση δεν ειναι μαλλον η λυση για πολλους λογους. ευκολο να το λες δυσκολο να το κανεις και οι λογοι δεν χρειαζεται να αναλυθουν.

ανεγερθει μια κατοικια καθολα νομιμη σε διστασεις, υψοι , πλπλαγφια ορια κτλ με οικοδομική αδεια σε ισχυ στο σωστο οικοπεδο

 

Οσο για τη δουλεια μας βλεπεις οτι καθε μερα μας πετανε απεξω και μετα μας πετανε το μπαλακι και τις ευθυνες...δεν ειναι δυνατον να μας ελεγχουν αυτά που ελεγχουμε εμεις ξανα και ξανα.τι ρολο βαραμε τελικα.να μαζευουμε χαρτια και τιμολογια απο μονωσεις και υλικά και να παρραγγελνουμε.οπως δεν ειναι δυνατο να αλλαζουμε νομους και νομοθεσιες καθε μερα που ξυπναμε, οπως δεν ειναι δυνατον να περιμενουμε στις πολεοδομιες με τις ωρες και να γραφομαστε σε λιστες αξημερωτα, οπως δεν ειναι δυνατον και παρα πολλα αλλα τα οποια ολοι γνωριζουμε ομως επειδη πρεπει να κανουμε τη δουλεια μας εθελοτυφλουμε και τα καταπινουμε συναδελφε-συναδελφοι.μη σας κουρασω ομως και αλλο.

η ερωτηση ηταν αν καποιος ξερει τι γινεται απο εδω και περα.γιατι εκτος των αλλων οι μηχανικοι πρεπει και να βρισκουμαι λυσεις στα προβληματα μας.

καλο βραδυ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Και εγώ την πάτησα κάπως έτσι με άδεια που εκδόθηκε στις 7-3-12 και ξεκίνησε αμέσως ένα τμήμα της θεμελίωσης χωρίς να καλέσω ελεγκτή δόμησης. Τότε ήταν νομίζω υποχρεωτικό μόνο για άδειες που εκδίδονται με τον 4030/11, η τουλάχιστον έτσι είχαμε καταλάβει. Εκτοτε οι εργασίες (ευτυχώς) σταματήσανε γιά διάφορους προσωπικούς λόγους του ιδιοκτήτη. Θα καλέσω Ε.Δ. στην υπόλοιπη θεμελίωση και ελπίζω να μην δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα. Εχει τύχει σε κανέναν σας κάτι αντίστοιχο?

Edited by akokkoni
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι

Παραβλέπετε αυτά που πολύ σωστά λέει ο συνάδελφος Brasco. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει ο επιβλέπων μηχανικός.

Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται και υπεύθυνος για την τήρησή τους είναι ο επιβλέπων.

Τι θα πει "ηθελαν να το προχωρησουν με ολες τις προδιαγραφες κτλ αλλα δεν ηθελαν να περιμενουν το ελεγκτη";

Αν όταν έλθει ο ελεγκτής αρνηθεί να επιτρέψει τη συνέχεια των εργασιών αντιλαμβάνεστε ποιόν θα κυνηγήσει ο ιδιοκτήτης;

Καλά το σκεφτήκατε, τον επιβλέποντα!

Όπως είπε και ο Brasco είναι προσβλητικό για μας να ανεχόμαστε τέτοιες πρακτικές.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Συνάδελφοι, το πρόβλημα δεν είναι ο ιδιοκτήτης αλλά οι βροχές. Αν δεν ρίξουμε τα μπετά της θεμελίωσης, θα πέσουν τα χώματα μέσα στο χώρο της θεμελίωσης και μετά άντε να ξεμπλέξεις.

 

Είμαστε στην φάση που πρόκειται να βρέξει τις επόμενες μέρες και η ΕΥΕΔ αργεί.

Τί κάνουμε τώρα? Ο ιδιοκτήτης λέει ότι μπετά θα ρίξει και χώρις την άδειά του επιβλέπων μηχανικού, για να μην έχει καταστροφές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλά θα κάνει ο ιδ/της και θα ρίξει, την ζημιά ποιός θα του την πληρώσει διαφορετικά?

Κάνε μια έγγραφη ειδοποίηση στην ΥΔΟΜ γράφοντας αυτά που λες εδώ με την επισήμανση ότι υπάρχει κενό στον νόμο και τον κίνδυνο οικονομικής ζημίας του ιδ/τη και τους γνωστοποιείς την ημερ/νία σκυροδέτησης.

Αυτό θα το χρησιμοποιήσεις σαν ελαφρυντικό αργότερα σε περίπτωση της στραβής για να μην βρεθείς συγχρόνως βρεγμένος και δαρμένος, γιατί και τα δύο αποικλείεται να τα αποφύγεις απ' ότι βλέπω, τουλάχιστον να γλυτώσεις από το ένα, έτσι που έχεις μπλέξει. :shock:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα. Έχω βγάλει άδεια δόμησης με τον 4030/2011 για προσθήκη κατ'επέκταση ισογείου αποθήκης περίπου 10 τ.μ. Δεδομένου ότι δεν θα χρειαστώ σύνδεση με τα δίκτυα, αφού το υπόλοιπο κτίσμα είναι συνδεμένο με αυτά (καθ'όλα νόμιμο με Ο.Α από το 1982), ο μηχανικός μου είπε ότι δεν χρειάζεται να έρθουν ελεγκτές δόμησης και ότι τζάμπα θα επιβαρυνθώ οικονομικά με τις αμοιβές τους, καθώς θα χρειαστούν 2 έλεγχοι (περίπου 500 ευρώ). Θα μπορώ να κάνω την τελική θεώρηση της άδειας χωρίς να έχω βάλει ΕΔ; Και εάν όχι, θα έχω κάποιο πρόβλημα (που δεν θα κάνω την τελική θεώρηση); Υπάρχει περίπτωση να θεωρηθεί αυθαίρετο στο μέλλον (η προσθήκη της αποθήκης) επειδή δεν θα έχει γίνει ΕΔ; Ακόμη και εάν έχω άδεια δόμησης και η προσθήκη έχει γίνει σύμφωνα με αυτήν και έχω καταβάλλει κανονικά τις εισφορές στο ΙΚΑ; Τι πρόβλημα ενδέχεται να έχω στο μέλλον;

  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

 

κανε οτι σου λεει ο μηχανικός σου! αλλά να μην ξεχάσεις οταν κάτι θα γίνει να ζητήσεις τα ρέστα και απο αυτον και απο εσενα κυριως!!!!

 

 

ελλάδα αθανατη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

... καθώς θα χρειαστούν 2 έλεγχοι (περίπου 500 ευρώ).

Κάνε έναν απλό υπολογισμό πόσα έδωσες σε άδειες - επίβλεψεις - εργατικά και σύγκρινέ τα με τα 500ε. Εάν όντως καταλήξεις ότι δεν αξίζει το κόστος, πράξε αναλόγως..

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.