Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τριφασικό ρεύμα - καλώδια - ασφάλειες


ilias_77_thes

Recommended Posts

Συνάδελφοι θα ηθελα να με βοηθηστε με καποιες αποριες που εχω

Μπορει να τελειωσα το ΑΠΘ αλλα δεν εχω ασχοληθει καθολου με αυτα.... Λοιπον εχω μια μοναδα τριφασικη που λεει οτι τραβαει 23Amp.Αυτο σημαινει οτι καθε φαση τραβαει 23/3=7.666Amp???Αν ναι τι καλωδιο πρεπει να βαλω και με τι ασφαλεια???

Εκτιμω τις απαντησεις σας εκ των προτερων

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε

 

Αν πρόκειται για 3Φ φορτίο, π.χ. ηλεκτρική μηχανή, τότε κάθε φάση τραβάει 23Α. Πρόκειται για το ρεύμα γραμμής. Το 23/3=7.6 που λες θα ίσχυε αν είχες τριφασική παροχή αλλά μονοφασικά φορτία.

 

Παράδειγμα :

Αν είχες υπολογίσει ότι το φορτίο ζήτησης ενός χώρου (κατά κύριο λόγο μονοφασικές καταναλώσεις) ήταν π.χ. 5.3 kW. Τότε επειδή θεωρητικά αλλά και πρακτικά θα ήταν σχετικά ισοκατανεμημένο στις 3 φάσεις μπορούσες να πεις.. 5300W/230V = 23A. Όμως επειδή έχει μονοφασικές καταναλώσεις (κατανεμημένες στις 3 φάσεις) το ρεύμα κάθε φάσης θα ήταν 23/3 = 7.6Α

 

Σε αυτό το παράδειγμα το καλώδιο θα ήταν 5x2.5mm2 και θα ασφαλιζόταν με τριπολική αυτόματη ασφάλεια 16Α. Θα μου πεις, γιατί όχι 5x1.5mm2 αφού στο κανονισμό προβλέπεται ότι αντέχει μέχρι και 10Α ανα φάση ? Η απάντηση είναι ότι ναι, αν αυτή είναι η μέγιστη ζήτησή σου και δεν έχεις μεγάλες αποστάσεις (πτώση τάσης) θα μπορούσες και με 10Α. Ομως με το 5χ2.5 εισαι ακόμα πιο σίγουρος, καλύπτεις πιθανές μελλοντικές αυξήσεις και εξασφαλίζεις καλύτερη συμπεριφορά ως προς την πτώση τάσης της γραμμής.

 

 

στη περίπτωσή σου, 23Α τραβάει κάθε φάση, άρα, αν δεν έχεις αναμενόμενα μεγάλα ρεύματα (εκκινήσεις μοτερ κλπ) εγώ θα έβαλα 5x10mm2 και θα ασφάλιζα με αυτόματο 32Α ή 35Α συντηκτικές ασφάλειες. Αν ομως είναι μοτερ ίσως θες διακόπτη με ρυθμιζόμενο θερμικό.

 

Συμπέρασμα : στη περίπτωση σου, το καλώδιο είναι 5χ10μμ2 με 35Α ασφάλεια ή 32Α μικροαυτόματο. Θα μου πεις γιατι 32Α το ένα και 35Α το άλλο. Αυτές είναι οι τυποποιημένες τιμές στην αγορά. Δεν υπάρχει μικροαυτόματος 35Α ούτε συντηκτική ασφάλεια 32Α (ισως μονο η ΔΕΗ αν έχει).

 

Συνήθως πάντως ο κατασκευαστής μεγάλων τριφασικών μονάδων αναφέρει το καλώδιο και τις ασφάλεις. π.χ. αν αυτό ήταν κλιματιστικό θα μπορούσε να ήταν και 5x6mm2 καθώτι τα 23Α θα είναι μέγιστο αναμενόμενο ρεύμα (που μερικές φορές δεν το πιάνεις ποτέ) άρα εδώ θα μπορούσε να ήταν και 5χ6 το καλώδιο με 25Α ασφάλεια.

 

Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα.

Link to comment
Share on other sites

Με εχεις βοηθείσει αρκετά και μάλιστα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο..Θα γίνω πιο συγκεκριμένος με το πρόβλημα γιατί μου έχεις δώσει το 80% της λύσης.

Πράγματι έχω μία εξωτερική μονάδα κλιματισμού VRV (δηλ Inverter)..Από ότι ρώτησα όλες αυτές τις βάζουμε 5χ6 καλώδιο (για την ασφάλεια δεν το έχω μάθει..Αλλά το 25Α νομίζω είναι μια χαρά)..

Τι καλώδιο-ασφάλειες όμως χρειάζομαι όταν έχω 4 μονάδες στην σειρά (αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα) μιας και τώρα κάθε φάση θα τραβάει 4χ23Α=92Α

Link to comment
Share on other sites

Το 5χ6 ασφαλίζεται με 25Α και είσαι μια χαρά και κατά ΚΕΗΕ.

 

Χμμμ, 92Α είναι πολύ μεγάλο ρεύμα για VRV εκτός αν πρόκειται για μεγάλο κτίριο γραφείων. Είναι σίγουρο ότι τα 23Α είναι μόνο της μίας και όχι του συστήματος ? Συνήθως όταν έχουμε μικρά κτίρια γραφείων τροφοδοτούμε την κάθε εξωτερική μονάδα ξεχωριστά. Αν έχεις τον τύπο ή την ψυκτική απόδοση του συστήματος (σε ψυκτικά kW ή Btu) να κάνουμε έναν έλεγχο. Δηλαδή. Αν η συνολική ψυκτική απόδοση της αντλίας θερμότητας (VRV) είναι 20 kW, τότε με ένα μέσο COP γύρω στο 2.5, αναμενουμε να έχουμε 20/2.5= 8 kW (ηλεκτρικά).

 

Αν όμως πρόκειται για συγκρότημα με 23Α η κάθε υπομονάδα τότε πράγματι σωστά λες, το μέγιστο ρεύμα που αναμένεται είναι 92Α (πρακτικά σπάνιο). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλεις αυτόματο διακόπτη ισχύος 160Α με ρυθμιζόμενο το θερμικό (έχει μια κλίμακα ρύθμισης από 100-160Α νομίζω). Το καλώδιο σου μπορεί να είναι 3x50+1x35+1x35 (τυποιημένο 3x50+1x25+1x25), εγώ βάζω λίγο μεγαλύτερο ουδέτερο, γείωση. Αν όμως συντρέχουν λόγοι προσαυξησης της διατομής, π.χ. αποστάση, θερμοκρασία, μήκος, γειτνίαση με άλλους ενεργους αγωγούς ίσως πάει και σε 75mm2 καλώδιο αν και δεν το πιστεύω.

 

Άρα αν όντως έχεις 23Α χ 4 = 92, τροφοδοτείς πιά από πίνακα τύπου πεδίου με 3x50+25+25, και ασφαλίζεις με αυτόματο διακόπτη ισχύος 160Α με ρυθμίζομενο το θερμικό γύρω στα 100Α. (προσοχή στο cosφ)

 

Έχε υπόψη σου, πως το μέγιστο αυτό ρεύμα πολύ σπάνια θα ζητηθεί. Δηλαδή, μονο στη περίπτωση που δουλεύουν φουλ και οι 4 μονάδες. Πότε θα συμβει αυτό ? θεωρητικά μια καυτή μέρα με 45 βαθμούς υπο σκιά. Πρακτικα ? μάλλον ποτέ, γιατί τα συστήματα κλιματισμού είναι ήδη υπερδιαστασιολογημένα απο τους μελετητές. Δηλ. αν το πραγματικό ψυκτικό φορτίο είναι 50.000 btu/h, εε συνήθως ο μελετητής, βάζει +20 +30% προσαύξηση οπότε το μέγιστο ρεύμα δεν θα ζητηθεί ποτέ απο το σύστημα. Αλλά αυτό είναι κάτι που το ξέρω εγω και εσυ. Τα καλώδια θα πάνε με βάση την ονομαστική ισχύ. Πάντως σε τέτοιες μονάδες ο κατασευαστής αναφέρει σίγουρα τι παροχή θέλει και πιθανόν να δεις μεγαλύτερη απο 50mm2. Στην πράξη το 50αρι θα είναι μια χαρά, απλα και ο κατασκευαστής προτείνει (για να έχει το κεφάλι του ήσυχο) τη διατομή που αντιστοιχεί στη δυσμενέστερη θεωρητικη περίπτωση.

 

Για ρίξε μια ματιά έτσι απο περιέργεια να δούμε

Link to comment
Share on other sites

Όντως πρόκειται για κτίριο γραφείων.Αλλά πρόσεξε..Έχω 4 μονάδες όπου η κάθεμια θα τροφοδοτηθεί με ένα καλώδιο 5χ6 και 25Α ασφάλεια. Το θέμα έιναι ότι αυτές τις 4 μονάδες σαν σύστημα θέλω να ασφαλίσω σε ένα μεγάλο πίνακα..Για αυτό ρώτησα τι παροχικό καλώδιο και τι ασφάλεια χρειάζεται..Το ταμπελάκι πάνω στην μονάδα γράφει 12ΗΡ, 380V και 23Amp..Για αυτό ρωτούσα αν αναφέρεται σε ρεύμα μίας φάσης ή συνολικά

Link to comment
Share on other sites

Τώρα ξεκαθάρισε το τοπίο :)

 

Λοιπόν χονδρικά :

 

Από τον πίνακα θα φύγουν 4 καλώδια ΝΥΥ 5x6 ασφαλισμένα με τριπολικό αυτόματο 25Α χαρακτηριστικής καμπύλης C ή D που θα πάνε στις μονάδες VRV. Θα μπορούσες να βάλεις και θερμικό αλλά θα ανέβαζε το κόστος. Η παροχή του πίνακα θα έλεγα να γίνει με 3x35+1x25+1x16 (για να είσαι σίγουρος)εκτός αν υπάρχει μεγάλη απόσταση όπου πρέπει να ελεγχθεί η πτώση τάσης. Ασφάλιζεις στον πίνακα με μικροαυτόματο 80Α ή συντηκτικές ασφάλειες 80A/100A. Νομίζω ότι με το νέο πρότυπο, αντί για 80Α μπορεί να ασφαλίσεις και με 100Α, θα το κοιτάξω. Στην αναχώρηση όμως της γραμμής αυτού του πίνακα, δηλαδή, στον πίνακα απ όπου ξεκινάει η παροχή, δεν θα ήταν κακή ιδεά να βάλεις αυτόματο ισχύος με ρυθμιζόμενο θερμικό, δηλαδή 160Α (με ρύθμιση στα 80 ή 100) ώστε να πετύχεις και την επιλογική συνεργασία των μέσων. π.χ. σε ένα σφάλμα (βραχυκύκλωμα) να πέσει πρώταη ασφάλεια στον πίνακα και οχι η ασφάλεια στην αναχώρηση της γραμμής (δηλαδή στον πρώτο πίνακα που τροφοδοτεί τον δικό σου). Η απόκριση των αυτόματων ισχύος γενικά είναι πιο αργή από αυτή των μικροαυτομάτων γιαυτό τους βάζουμε πρώτους (στην αναχώρηση). Τώρα βέβαια, 100 και 80Α με μικροαυτόματο δεν συνηθίζεται αν και η ΑΒΒ επιμένει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Δηλαδή, συνήθως σε τέτοια ρεύματα βάζουμε και στην άφιξη και αναχώρηση διακόπτες ισχύος ή συντηκτικές ασφάλειες. Δεν νομίζω όμως ότι υπάρχει πρόβλημα.

 

Επίσης, θα πρέπει να δώσεις ρεύμα και στις εσωτερικές μονάδες που θα μπούν επίτοιχες ή στην ψευδοροφή φαντάζομαι. Θα πάρουν απο τον ίδιο πίνακα ? (που θα δώσει στις 4 εξωτερ. μονάδες) πόσες είναι οι εσωτερικές και με τι ισχυ (κανά 150W φαντάζομαι η κάθε μία).

 

Να σου πω την αλήθεια πάντως αυτό το 23Α, είναι το μέγιστο ρεύμα κάθε μονάδας που μάλλον δεν θα το δει ποτέ το καλώδιο που την τροφοδοτεί παρα μόνο σε κάποια εκκίνηση κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας,θα ηθελα να ξεκαθαρισω κατι σε σχεση με τις παροχες της ΔΕΗ στο σπιτι,,μπορει να μην ειναι το θεμα απολυτα σχετικο,,αλλα εχει μια βαση συμφωνα με το θεμα που συζητειτε εδω:το ερωτημα μου ειναι ποιες συσκευες σε ενα οικιακο σπιτι τραβανε τριφασικο ρευμα,,???Και επισης αυτη την στιγμη η φασικη ταση της ΔΕΗ ειναι 220 η 230V??

Link to comment
Share on other sites

Από ό,τι ξέρω δεν υπάρχει συσκευή στο σπίτι που να τραβά τριφασικό ρεύμα. Απλά όταν είναι στο σπίτι να έχουμε πολλά φορτία, προτιμούμε τριφασική παροχή από τη ΔΕΗ για να μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερο "φορτίο" προς κατανομή και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα πολλά φορτία.

Για παράδειγμα, αν σε ένα σπίτι υπάρχουν κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο πιάτων και ρούχων, θερμαντικές συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα και κλιματιστικά προτιμούμε να ζητήσουμε από τη ΔΕΗ τριφασικό ρεύμα γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα μας "καίγεται" συνεχώς η ασφάλεια και πάντα το ρεύμα που θα ζητούν οι συσκευές αυτές, ιδιαίτερα σε ταυτόχρονη λειτουργία τους, θα είναι περισσότερο από αυτό που μας παρέχεται μέσω μονοφασικής παροχής.

Όσον αφορά στην τάση του οικιακού δικτύου της ΔΕΗ, αυτή είναι 220V, θεωρητικά, γιατί λόγω δικτύου και πιθανών ασταθειών κυμαίνεται μεταξύ 210-230V...

Ελπίζω να σε κάλυψα! :)

Link to comment
Share on other sites

Η φασικά τάση της ΔΕΗ είναι 230V θεωρητικά και γύρω απο αυτή κυμαίνονται οι αποκλίσεις της!

Τα 220V θα τα "βρει" κανείς μόνο σε περιοχές όπου η φόρτωση του δικτύου της ΔΕΗ είναι υπερβολική της αντοχής αυτού!

Πάνω απο 230V ( μέχρι 234V εχω δει) στη πρίζα του σπιτιού μας σημαίνει ότι είτε το δίκτυο της περιοχής είναι καινούργιο και έχει ανοχές φόρτωσης ακόμη είτε απλά δεν φορτώνεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.