Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με ογκομέτρηση δεξαμενής


coolio

Recommended Posts

Και εγώ αυτό ψάχνω αλλά δεν το βρίσκω!!!

Η διαδικασία που ακολούθησα ήταν η εξής:

Γέμισα την δεξαμενή με νερό μετρώντας την ποσότητα με 2 ροόμετρα (ένα στην βρύση και ένα στην άκρη του λάστιχου). Οι ενδείξεις που πήρα ήταν 502 και 500 λίτρα αντίστοιχα. Στην συνέχεια συνέδεσα το ένα ροόμετρο στην έξοδο της δεξαμενής (που είναι στον πάτο) και μέσω μίας βάνας άδειαζα την δεξαμενή ανά 50 λίτρα. Μεσα στην δεξαμενή υπήρχε τοποθετημένος ένας χάρακας στον οποίο μετρούσα την διαφορά ύψους σε κάθε άδειασμα η οποια ήταν 66χιλ για όλα τα αδειάσματα. Στο τέλος η ένδειξη του ροόμετρου ήταν 499,5 λιτ.

Αυτό το έκανα σε 2 διαφορετικές δεξαμενές και οι αποκλίσεις ήταν αμελητέες... Εγώ υπολογίζω ότι για να έχω 50 λίτρα σε 66 χιλ θα πρέπει να έχω διατομή 982χιλ. Η διατομή μου όμως είναι 998χιλ. Δεν νομίζω ότι έχω κάνει κάτι λάθος στην διαδικασία αλλά δεν μπορώ να το εξηγήσω γιαυτό και άνοιξα αυτό το τόπικ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Διάμετρο, ύψος λοιπές διαστάσεις, με τι τα μετράς? Μπορεί να έχει απόκλιση αυτό με το οποίο μετράς. Κάνε μια δοκιμή σε κυβικό δοχείο να δεις τι αποτέλεσμα βγάζεις.

Link to comment
Share on other sites

Τους προφανής ελέγχους για τις διαστάσεις τους εχω κάνει όλους. Τα κομμάτια κόβονται σε laser. Όση και να είναι η απόκλιση του μετρου μου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι 18χιλ που είναι η διαφορά των διαμέτρων.

Link to comment
Share on other sites

Με διαμετρο 998 mm, εχουμε 3,141592 * (0,998)^2 * 0,001 *1000/4 = 0,7822597 lit/mm.

Οποτε τα 66 mm εχουν ογκο 0,7822597 * 66 = 51,6291 lit (αντι για 50 που λες).

Εκτιμωντας οτι κανεις περιπου 10 μετρησεις των ''66 mm'' (νομιζω οτι για τον σκοπο που επιδιωκεις κατι τετοιο δεν ειναι καλη πρακτικη), να ενα σφαλμα 16 λιτρων.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ακριβώς λέω!!!!

Τα 16 λίτρα διαφορά είναι το θεωρητιό από το πρακτικό που βρίσκω εγώ. Ξαναλέω ότι μετράω με το ροόμετρο 50 λίτρα και διαβάζω την ένδειξη που ΕΙΝΑΙ 66χιλ. Θεωρητικά για 50 λίτρα μέτρηση θα έπρεπε να έχω περίπου 64χιλ απόσταση. Αν τραβούσα 51,6 λίτρα θα μου έδειχνε προφανώς 68χιλ!!!!

Link to comment
Share on other sites

Και τι κανεις για να μειωσεις τα λαθη αναγνωσης λογω (πιθανης) κακης ευθυγραμμισης του ματιου με την επιφανεια του νερου και λογω των τριχοειδων?

Μην ξεχνας οτι μιλαμε για διαφορες της ταξης των 2 mm, που μπορουν να σου τα ''κλεψουν'' οι παραπανω παραγοντες (η' τουλαχιστον ενα σημαντικο μερος αυτων).

Link to comment
Share on other sites

Αν μιλούσαμε για μία μέτρηση τότε θα έπαιζε ρόλο η διαφορά των 2χιλ όπως λες στα 66χιλ. Στα 660χιλ όμως της πρώτης με την τελευταία μέτρηση είναι αμελητέα. Άσε που όταν κάνεις δεκάδες τέτοιες μετρήσεις συνηθίζει και το μάτι και μετράει το ίδιο. Άσε που ήμασταν 2 άτομα και έγραφε ο καθένας το δικό του. Γενικά πιστεύω ότι την διαδικασία την "δέσαμε" όσο γίνεται περισσότερο. Γιαυτό και είναι παράδοξο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.