Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με ογκομέτρηση δεξαμενής


coolio

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στα 660χιλ όμως της πρώτης με την τελευταία μέτρηση είναι αμελητέα.

 

Συμφωνοι, αλλα εσυ δεν παιρνεις μια μετρηση σε αδειασμα 660 mm, αλλα 10 μετρησεις των ''66 mm'', γι' αυτο αναφερθηκα παραπανω σε οχι καλη πρακτικη. Αν κανεις μια μετρηση στα 660 mm σαφως θα περιορισεις κατα πολυ τα σφαλματα αναγνωσης της σταθμης και τα εξ' αυτων προκυπτοντα σφαλματα υπολογισμων.

 

Επι πλεον, η ακριβεια των οργανων μετρησης ογκου αναφερεται σε καθωρισμενες συνθηκες μετρησης. Υπαρχουν διαφοροι παραγοντες που μπορουν να επηρεασουν την ακριβεια τους, αναλογα με τον τυπο τους, οπως υδραυλικοι (πιεση, διαμετρος κλ), η υπαρξη εξαρτηματων (βανες ανοικτες η' μισανοικτες κλπ), ο προσανατολισμος τοποθετησης (οριζοντια, κατακορυφα κλπ), τα διαλυμμενα αερια, φθορες (ηλικια) κα.

Κατα συνεπεια μηπως πρεπει να αρχισεις να αμφισβητεις και την ακριβεια του οργανου σου (για τις συνθηκες που μετρας) αντι να θεωρεις σαν ισχυουσα την ακριβεια που δινει ο κατασκευαστης?

Edited by imt
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνοι, αλλα εσυ δεν παιρνεις μια μετρηση σε αδειασμα 660 mm, αλλα 10 μετρησεις των ''66 mm'', γι' αυτο αναφερθηκα παραπανω σε οχι καλη πρακτικη.

 

Φαντάζομαι ότι πέρα από τις επιμέρους μετρήσεις κρατά και τη συνολική ένδειξη του υδρομέτρου, για το συνολικό ύψος μέτρησης. Παίρνει δηλαδή και μια συνολική μέτρηση στα 660mm.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι ότι πέρα από τις επιμέρους μετρήσεις κρατά και τη συνολική ένδειξη του υδρομέτρου, για το συνολικό ύψος μέτρησης.

 

Αν κανει κατι τετοιο τοσο περισσοτερο το περιπλεκει το πραγμα διοτι το αθροισμα των 10 μετρησεων δεν θα του δινει το 660. Η πιθανοτητα να συμβει κατι τετοιο ειναι πολυ μικρη.

Link to comment
Share on other sites

Αν κανει κατι τετοιο τοσο περισσοτερο το περιπλεκει το πραγμα διοτι το αθροισμα των 10 μετρησεων δεν θα του δινει το 660. Η πιθανοτητα να συμβει κατι τετοιο ειναι πολυ μικρη.

 

Μάλλον είμαστε σε αυτή την "πολύ μικρή πιθανότητα". Δεν καταλαβαίνω πάντως γιατί την θεωρείς μικρή!!!!!

 

Εξήγησα και παραπάνω ότι μετράω το νερό που βάζω μέσα και μετά την αδειάζω σταδιακά και καταγράφω τις διαφορές.

Και ΝΑΙ το νερό που βγάζω είναι όσο έχω βάλει.

Και ΝΑΙ η πρώτη με την 10η μέτρηση έχουν 660χιλ διαφορά. Για την ακρίβεια σε 8 διαστήματα έχω 529χιλ (αντί για 528) δλδ 0,2% διαφορά

Αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά δεν θα το θεωρούσα παράδοξο.

 

Το ενδεχόμενο να μην μετράει σωστά το ροόμετρο μου ΕΝΝΟΕΙΤΕ ότι την έχω σκεφτεί. Ζήτησα διακρίβωση από εργαστήριο και μου ζήτησαν όσο κάνει ένα καινούργιο (σχεδόν 600€). Αν μπορούσα θα το είχα στείλει ήδη για διακρίβωση αλλά είναι και το οικονομικό στη μέση. Το γεγονός όμως ότι μετράω με 2 διαφορετικά ροόμετρα και δείχνουν σχεδόν τις ίδιες μετρήσεις μου καταρίπει την θεωριά του χαλασμένου. Εκτός και αν έχουν χαλάσει και τα 2 και μάλιστα έχουν την ίδια λάθος απόκλιση!!! Αυτό και αν είναι μικρή πιθανότητα...

 

Τελοσπάντων, ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή αλλά μάλλον δεν έχει λογική εξήγηση. Ίσως απευθυνθώ στον Χαρδαβέλλα!!!!

 

ΥΓ.Κάτι τελευταίο, για να εξαλείψω και αυτή την πιθανότητα, θα μπορούσε κάποιος με εμπειρία να μου πει αν το παρακάτω ροόμετρο μπορεί να μετρήσει νερό με ταχύτητα ροής 35-40λιτ/λεπτό σε θερμοκρασία δικτύου ύδρευσης?

http://www.esska-tech.co.uk/esska_eng_s/flow_meter_fmj_100_pp_10_100l_min_max_60.html

Edited by coolio
Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να ελέγξεις το περιεχόμενο της δεξαμενής και με μέτρηση της υδροστατικής πίεσης στην βάση της δεξαμενής. Έτσι θα δείς αν υπάρχει απόκλιση μεταξύ της ένδειξης του ροομέτρου και του μανομέτρου. Νομίζω ότι η μέτρηση της πίεσης με υδραργυρική στήλη σχήματος U χρησιμοποιείται λόγω της μεγάλης ακρίβειας για την βαθμονόμηση και την διακρίβωση άλλων μετρητικών οργάνων.

Να λάβεις υπόψη τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και κυρίως το g (γιατί αλλάζει με βάση το υψόμετρο στο οποίο εκτελείς τα πειράματα).

Link to comment
Share on other sites

coolio, υπάρχει δεύτερη ίδια δεξαμενή; Αν ναι, υπάρχει ίδια (ή περίπου ίδια) απόκλιση μεταξύ υπολογισμένου και μετρούμενου όγκου και στην δεύτερη δεξαμενή;

 

Αν μπορείς, ανέβασε μερικές φωτογραφίες της δεξαμενής.

Edited by CostasV
Link to comment
Share on other sites

Ας φτιάξει μια δεξαμενή πρότυπο υπό κλίμακα για να εκτελέσει τα πειράματα βαθμονόμησης.

Δεν θα είναι και φοβερά πολύπλοκη η όλη ρευστοδυναμική διάταξη.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.