Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεσοτοιχίες


panos-vicious

Recommended Posts

Ο έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας δε γίνεται με την ΤΟΤΕΕ1 αλλά με την ΤΟΤΕΕ2.

Με βάση την ΤΟΤΕΕ2, σαφέστατα, ένα κτίριο αντιμετωπίζεται ως <<όλο το κουτί>> και δεν εξετάζεται ανάλογα με τις επί μέρους χρήσεις.

 

Το θέμα πάντως του <<τμήματος κτιρίου>> και των επί μέρους χρήσεων στις ΠΕΑ χρήζει περαιτέρω διευκρίνησης.

Γιατί αν σε ένα κτίριο με ισόγειο κατάστημα και από πάνω κατοικία πάμε να βγάλουμε ΠΕΑ για το κατάστημα, τότε :

- ακολουθώντας την λογική του ελέγχου θερμομ. επάρκειας για το κτίριο και σκεφτόμενος ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω την απλοποίηση U/2 π.χ. σε ένα κλιμακοστάσιο σε επαφή και με τις δύο χρήσεις, θα πρέπει να το θεωρήσω <<τμήμα κτιρίου>> άρα δεν βάζω <<μεσοτοιχίες>>. Εξάλλου και το πρόγραμμα όταν θα <<δει>> τμήμα κτιρίου δεν θα κάνει έλεγχο για <<ψαλίδισμα>> των U.

 

- ακολουθώντας τη λογική ότι κάθε χρήση είναι και κτίριο (και σαν τμήμα κτιρίου) με βάση αυτό που λέει η ΤΟΤΕΕ1 στη σελ. 45 παρ. 3.2.1 για το κτίριο αναφοράς, τότε θα βάλω <<ολόκληρο κτίριο>>, οπότε θα ορίσω <<μεσοτοιχίες>> αλλά αυτό μπορεί να κρύβει εκπλήξεις κατά την έκδοση ΠΕΑ ενός νέου κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά το έθεσες hkamp. Θα το πάρω κανονικά ως τμήμα κτιρίου, δεν θα βάλω μεσοτοιχίες και τέρμα...πολύ ασχολήθηκα. Πολύ διάβασμα και καθόλου λεφτά...! Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Αναβιωνω το topic για να ρωτησω απορια φλασια της στιγμης...

 

Στην περίπτωση επιθεώρησης ολόκληρου κτιρίου, οι αδιαφανείς επιφάνειες σε επαφή με όμορα κτίσματα τα οποία είναι θερμαινόμενα (σαν χρήσεις κτιρίων), δεν λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης, αλλά μόνο στον έλεγχο του μέγιστου επιτρεπόμενου μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας Um, και ορίζονται σαν "ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΑ".

Στην περίπτωση επιθεώρησης τμήματος κτιρίου (π.χ. διαμέρισμα) οι τοίχοι με τα άλλα θερμαινόμενα τμήματα του ίδιου κτιρίου δεν ορίζονται, αφού στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν απαιτείται ο έλεγχος του Um, σύμφωνα με την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1 (§3.2.1Ελάχιστες απαιτήσεις & προδιαγραφές κτηρίου αναφοράς)

 

"οι τοιχοι με τα αλλα θερμαινομενα τμηματα του ιδιου κτηριου δεν οριζονται"

οι τοιχο σε επαφη με αλλα θερμαινομενα τμηματα ομορων κτηριων επισης δεν οριζονται ή οριζονται ως μεσοτοιχιες, οπως στην επιθεωρηση ολοκλητου κτηριου?

Προσωπικα τους αγνοω στις καταχωρησεις μου, οταν μελεταω τμημα κτηριου και οχι ολοκληρο κτηριο.

Καποιος συναδελφος που να καταχωρει μεσοτοιχιες σε διαμερισματα?

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Θέλω να βγάλω Πεα σε μια ανεξάρτητη μονοκατοικία που βρίσκεται στο ιδιο οικόπεδο με μια πολυκατοικία.

 

Ενα τμήμα της ανατολικής όψης της μονοκατοικίας είναι σε επαφή με μια αποθήκη όμορου κτιρίου.

 

Σύμφωνα με την παράγραφο 3.2.2.5 ΤΟΤΕΕ 1 γίνεται η παραδοχή οτι η μονοκατοικία συνορεύει με τον εξωτερικό αέρα προς την πλευρά της αποθήκης.

 

 

Αρα αν κατάλαβα καλά εγώ ορίζω αυτό το τμήμα της ανατολικής όψης σαν αδιαφανή και πέρνω U απο τους πινακες σα να χω επαφη με εξωτερικό αέρα και όχι όπως ισχύει οταν εξετάζω τμήμα κτιρίου σε επαφή με ΜΘΧ (Uμθχ/2)?

 

Επιπλέον το ορίζω σα μεσοτοιχία ή αυτό ισχύει μόνο για επαφή με ομορα θερμαινόμενα κτίσματα?

Link to comment
Share on other sites

Για το τμήμα της ανατολικής όψης σου, που έρχεται σε επαφή με την αποθήκη (μ.θ.χ.) του όμορου κτηρίου, όπως σωστά λες, θεωρείς επαφή με εξωτερικό αέρα, συντελεστή UV-W με όποια τιμή έχει και όχι το μισό ούτε και Uμθχ/2, και πλήρη σκίαση χειμώνα & καλοκαίρι.

Μια φορά τη δηλώνεις αυτή την επιφάνεια, στην καρτέλα των αδιαφανών. Όχι και σαν "μεσοτοιχία". Το λέει άλλωστε στη βοήθεια του προγράμματος: <<Οι αδιαφανείς επιφάνειες ενός κτιρίου που βρίσκονται σε επαφή με όμορα κτίρια τα οποία είναι κατά σύμβαση θερμαινόμενα>>.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι. Σε περίπτωση εξέτασης τμηματος κτιριου που ειναι σε επαφη με ομορρη ΟΙΚΟΔΟΜΗ πρεπει να ορισω την τοιχοποιια που βρισκεται σε επαφη με την ομορρη οικοδομη??

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Αν η όμορη οικοδομή είναι (κατά σύμβαση τουλάχιστον) θερμαινόμενη, τότε όχι. Δες για περισσότερα στο  #21.

Αν όμως είναι μη θερμαινόμενη, τότε πρέπει να καταχωρίσεις την συνορεύουσα επιφάνεια, όχι σαν μεσοτοιχία αλλά σαν επιφάνεια προς εξωτερικό περιβάλλον (εξωτερικό αέρα).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.