Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσδιορισμός ισχύος θερμοσίφωνα δίχως παρέμβαση πολυμέτρων κτλπ


Recommended Posts

Λοιπόν έχουμε έναν πολύ παλιό θερμοσίφωνα στο σπίτι ο οποίος είναι συνδεμένος σε μια πολύ παλιά ηλεκτρική εγκατάσταση. Επειδή δυστηχώς ο θερμοσίφωνας τα έχει παίξει και έχουμε προβλήματα θέλουμε να βάλουμε έναν καινούργιο. Το θέμα που με απασχολεί είναι οτι επειδή τα καλώδια και η εγκατάσταση είναι προϊστορικά και δεν ξέρω αν θα αντέξει με ασφάλεια το δίκτυο τους κλασσικούς θερμοσίφωνες των 3-4kW, θέλω να βρώ στο περίπου τι ισχύ είχε ο παλιός θερμοσίφωνας γιατί μπορεί π.χ να έχει και αυτός 4kW οπότε λέω εντάξει δεν θα έχω πρόβλημα με τον καινούργιο. Ο θερμοσίφωνας έχει μια ετικέτα από πίσω που λέει στοιχεία και ισχύ αλλά δεν μπορώ να τα διαβάσω με τίποτα.

 

Για να βρώ την ισχύ του θερμοσίφωνα σκέφτηκα τις εξής δύο μεθόδους:

 

Είτε να ανάψω το θερμοσίφωνο για 1 ώρα και να κατέβω στον μετρητή να καταγράψω τις kWh πρίν και μετά. Οπότε αν λ.χ σε 1 ώρα από την αφαίρεση προκύψει οτι έκαψε 2kWh, επειδή ενέργεια=ισχύς*χρόνος τότε ισχύς = 2kW.

 

Αν το 1ο δεν ποιάσει τότε το δεύτερο που σκέφτηκα είναι με κάποιον τρόπο να μετρήσω όταν ανάβω το θερμοσίφωνο, πόσο χρονο κάνει η ροδέλα του μετρητή να γυρίζει μια πλήρη περιστροφή ωστέ να υπολογίσω την περιστροφική ταχύτητα, από οτι ξέρω η περιστροφική ταχύτητα είναι ανάλογη της ισχύος που περνάει από τον μετρητή, έτσι αν γνωρίζω κάποια συσχέτιση που έχει η ταχύτητα περιστορφής με την ισχύ του ρεύματος μπορώ να υπολογίσω την ισχύ του θερμοσίφωνα. Πιστεύω αυτή η συσχέτιση πρέπει να είναι σε τίποτα W*sec/cm θα είναι χαρακτηριστικό των μετρητών και θα την ξέρουν οι ηλεκτρολόγοι.

 

Εννοείται σε όλα τα παραπάνω κλειστές όλες οι άλλες συσκευές του σπιτιού.

 

Τα παραπάνω πιστεύεται οτι θα μου δώσουν σωστό αποτέλεσμα ? Δεν είμαι ηλεκτρολόγος και δεν ρισκάρω να "παίξω" με τίποτα μετρήσεις από πολύμετρο στο ταμπλό ή εκεί που συνέεται ο θερμοσίφωνας και με βρεί καμία συμφορά.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ,

Δε χρειάζεται να το κάνεις τόσο δύσκολο.

Πληροφοριακά, ακόμα και στις παλιές εγκαταστάσεις, οι ηλεκτρολόγοι τραβούσαν επαρκή διατομή στα καλώδια του θερμοσίφωνα και για τα σημερινά δεδομένα. Αλλά φυσικά, αυτό δεν αρκεί για να σιγουρευτείς

.

Πολύ απλά, θα κάνεις έναν οπτικό έλεγχο στα παροχικά καλώδια του θερμοσίφωνα και στην ασφάλεια στον πίνακα.

Αυτά θα πρέπει να είναι διατομής 4mm^2 τουλάχιστον και να ασφαλίζεται στον πίνακα με ασφαλειοδιακόπτη, ή τηκτή ασφάλεια (για παλιά εκγατάσταση) 20 Α (για 4mm^2 καλώδιο). Το πλήθος των αγωγών να είναι 3 καλώδια ίσης διατομής.

Κατά 99% επαρκεί αυτή η παροχή για τους οικιακούς θερμοσίφωνες. Θα σε συμβούλευα να καλέσεις έναν ηλεκτρολόγο.

Link to comment
Share on other sites

Οι θερμοσίφωνες έχουν την ηλεκτρική ισχύ σε ταμπελάκι. Έχει σβηστεί η ένδειξη στον παλιό;

. Ο θερμοσίφωνας έχει μια ετικέτα από πίσω που λέει στοιχεία και ισχύ αλλά δεν μπορώ να τα διαβάσω με τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Άνοιξε το καπάκι του θερμοσίφωνα από εκεί που μπαίνουν τα καλώδια κ δες την αντίσταση, συνήθως έχει ‘’κτυπημένη’’ την ισχύ της.

 

Με της στροφές του μετρητή δεν θα βγάλεις άκρη κ ούτε από την διατομή των καλωδίων ή την ασφάλεια

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω πως μπορώ να μετρήσω την ένταση, λογικά θα πρέπει να τοποθετήσω κάπου τις ακίδες του πολυμέτρου. Το θερμοσίφωνο συνδέεται με μια γραμμή σε ένα μικρό πινακάκι το οποίο έχει έναν μαύρο μεγάλο διακόπτηη από τον οποίον ανοίγουμε και κλείνουμε το θερμοσίφωνο, επίσης υπάρχει και μια ασφάλεια στο πινακάκι που ανοίγει και κλείνει, αυτό το πινακάκι μαζί με διάφορες άλλες γραμμές από άλλα δωμάτια πηγαίνουν σε μια κεντρική ασφάλεια που είναι στον κεντρικό πίνακα.

 

Θα κοιτάξω τι λένε επάνω ο διακόπτης και η ασφάλεια από εκεί που ανοίγουμε το θερμοσίφωνο και θα σας πώ. Για το καλώδιο από πίσω, αν και φαίνεται οτπικά δεν ξέρω αν μπορώ να μετρήσω την διατομή είναι δύσκολο.

 

Edit: Η ασφάλεια του ταμλό λέει τάση 250V= 380V~ και ένταση 15A.

Ο διακόπτης λέει τάση 500V και ένταση 25Α.

 

Προσπάθησα με δυσκολία να μετρήσω την διατομή του καλωδίου, με μια μεζούρα το βρήκα περίπου 2.8-3cm περίμετρο. Άρα θα έχει ακτίνα 4.45 - 4.77 mm και διατομή 62.1-71.4 mm^2

Edited by Giorgos1987
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω πως μπορώ να μετρήσω την ένταση, λογικά θα πρέπει να τοποθετήσω κάπου τις ακίδες του πολυμέτρου.

 

Την ένταση δεν την μετράμε με τις ακίδες άλλα με την τσιμπίδα , θα πρέπει η τσιμπίδα να αγκαλιάσει τον κύριο αγωγό δλδ το μαύρο καλώδιο , κ ο επιλογέας του πολιμετρου να βρίσκεται στην θέση Α 20 ή Α200

 

Edit: Η ασφάλεια του ταμλό λέει τάση 250V= 380V~ και ένταση 15A.

Ο διακόπτης λέει τάση 500V και ένταση 25Α.

 

Αν η ασφάλεια λέει 15 Aτότε είναι 3kw

Edited by ΝΙΚΟΣΤΡΙ
Link to comment
Share on other sites

την μετραμε και με ακιδες αλλα πρεπει να βγαλεις καλωδιο.

Η τσιμπιδα προφανως ειναι το πλεον ευκολο.

 

 

αν ο αγωγος ειχε τετοια διατομη ο θερμοσιφωνας θα εφτανε και για την πισινα. Πρεπει να μετρησεις με ενα παχυμετρο τον γυμνο αγωγο.

 

Με 15Α λογικα θα εχεις 2,5τχ καλωδιο. Οποτε ξεχνα τα 4kW.

Link to comment
Share on other sites

Το ξαναμέτρησα με ένα καλύτερο όργανο, και βρίσκω διάμετρο καλωδίου 1.0-1.1cm..... Πιθανόν θα υπάρχει και η μόνωση που θα έχει αρκετό πάχος για αυτό το βρίσκω τόσο.

 

Με 15Α ασφάλεια μπορώ να έχω 3kW ?

Edited by Giorgos1987
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.