Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ για ξενοδοχείο με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα


mvarc

Recommended Posts

Ξέρει κανείς που καταχωρούμε την ισχύ και λοιπά στοιχεία για τους λέβητες που θερμαίνουν νερό σε εσωτερική πισίνα;

Στις ΤΟΤΕΕ δεν λέει τίποτα, ενώ στο ΚΕΝΑΚ ΤΕΕ, έτσι όπως είναι δομημένα τα πράγματα θα μετρήσουμε μια χαρά τη θέρμανση του χώρου, το ΖΝΧ των ντους, αλλά το κυριότερο στοιχείο που είναι η θέρμανση του νερού της πισίνας δεν θα το μετρήσουμε πουθενά.

Γνωρίζει κανείς κάτι παραπάνω; διότι εμένα μάλλον μου διαφεύγει. Καμία καλή ιδέα έστω;

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση πως ο ΚΕΝΑΚ εξετάζει τα συστήματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες άνεσης εντός του κτιρίου (όπως θέρμανση , ΖΝΧ κλπ) και όχι για τις συνθήκες πολυτέλειας !!! :smile:

Οπότε μπορεί να είναι και αυτός ο λόγος που δεν αναφέρονται πουθενά κατά ΚΕΝΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

Και τους συντελεστές θερμοπερατότητας επίσης, πως τους υπολογίζουμε; Με την πισίνα γεμάτη νερό ή άδεια; Γιατί Ri για νερό δεν βλέπω πουθενά.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή προσομοίωση επαφής με έδαφος αλλά στην εσωτερική πλευρά, οπότε με νερό στην πισίνα, δεδομένου ότι τον περισσότερο καιρό θα είναι γεμάτη.

Ευχαριστώ Μίλτο.

Link to comment
Share on other sites

Για να καθορίσουμε και τις συνθήκες άνεσης για μόνιμη διαμονή εντός της πισίνας........

 

Για την διαμονή σε ικριώματα (έτσι όπως πάνε τα πράγματα) τι Ri, Ra προτείνετε;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε έχεις πέσει σε πολύ ιδιάζουσα περίπτωση.

Αρχικά θα πρέπει να χωρίσεις σε ζώνες με κλειστό κολυμβητήριο, λουτρά (κοινόχρηστα), ξενοδοχείο, ξενοδοχείο -κοινόχρηστους χώρους, ξενοδοχείο - υπνοδωμάτια.

Το λέβητα που χρησιμοποιείς για την θέρμανση του νερού το χειμώνα με μια ανεκτή θερμοκρασία 25οC (μιας και έπεσες σε παλιό κολυμβητή) το χρησιμοποιείς καθαρά για το νερό. Όχι για τη θέρμανση του χώρου αυτού καθεαυτού. Άσχετα εαν η πισίνα βρίσκεται εντός του χώρου. Το θέμα εδώ είναι η μετάδοση θερμότητας από το νερό προς τον αέρα και ουσιαστικά ποιο ποσό από το λέβητα που χρησιμοποιείς για την πισίνα καταλήγει τελικά στις ανάγκες του χώρου. Η "άνεση" των χρηστών εκεί αφορά 2 αν όχι λιγότερες ώρες το 24ωρο εντός της δεξαμενής. Στον χώρο όμως αφορά παραπάνω. Δεν νομίζω πως προβλέπει η ΤΟΤΕΕ τέτοιο υπολογισμό για συνθήκες άνεσης εντός του νερού σε καμία περίπτωση.

Άσχετα όμως από τα παραπάνω η οδηγία λέει: Οτι δεις το καταγράφεις. Έχει σύστημα παραγωγής το κτίριο και κάπου πρέπει να φαίνεται αυτό άσχετα από την τελική κατάταξη.

 

Προφανώς υπάρχουν σώματα σε αποδυτήρια ή λουτρά ή ακόμα και στον περίγυρο της πισίνας. Επομένως ο χώρος είτε θερμαίνεται από άλλο σύστημα είτε κομμάτι του λέβητα πάει στον χώρο.Αν είναι έτσι ποιό κομμάτι είναι το επόμενο ερώτημά μου...

 

Διαβάζω στην ΤΟΤΕΕ-1: Στις καταναλώσεις Ζ.Ν.Χ. των χώρων αυτών (Κλειστά κολ. /γυμν.) έχει συνυπολογιστεί η συνεχής αλλαγή χρηστών στην διάρκεια του λειτουργικού ωραρίου και ένα ποσοστό χρηστών που δεν καταναλώνει Ζ.Ν.Χ.

Βλέπω επίσης συντελεστή 3.29 ανά m3/year και μάλλον εννοεί τον χώρο και όχι τον όγκο της δεξαμενής αν το καταλαβαίνω καλά. Άλλωστε υπάρχει και η μελέτη της πισίνας στην πολεοδομία εαν είναι υφιστάμενο.

 

Για τα δομικά στοιχεία που περικλείουν τη δεξαμενή δεν είναι ενδιάμεσα στο χώρο (εσωτερική τοιχοποιία); Υπάρχει κατακόρυφο δομικό στοιχείο από τη μια πλευρά με νερό και από την άλλη πχ με αέρα ή με έδαφος; Στην άκρη δηλαδή του κτιρίου; Μήπως υπάρχει και δεύτερος τοίχος μετά τον τοίχο της πισίνας συνάδελφε και αυτός είναι ο εξωτερικός του κελύφους;

 

Από θέμα U πάντως αν ο κατασκευαστής της δεξαμενής έχει κάνει τη δουλειά του καλά δε νομίζω να έχεις πρόβλημα.

 

Άσε τις απαιτήσεις για αερισμό...

Link to comment
Share on other sites

Για την διαμονή σε ικριώματα (έτσι όπως πάνε τα πράγματα) τι Ri, Ra προτείνετε;

Ri= Ra = 0,04 [(m2*k)/W]. Κατά τ' άλλα, μπουφανάκι, κουβέρτες, σεντόνι, κράνος, ζώνη ασφαλείας και σχοινί και καμιά αυτοσχέδια αιώρα.

 

.........Για τα δομικά στοιχεία που περικλείουν τη δεξαμενή δεν είναι ενδιάμεσα στο χώρο (εσωτερική τοιχοποιία); Υπάρχει κατακόρυφο δομικό στοιχείο από τη μια πλευρά με νερό και από την άλλη πχ με αέρα ή με έδαφος; Στην άκρη δηλαδή του κτιρίου; Μήπως υπάρχει και δεύτερος τοίχος μετά τον τοίχο της πισίνας συνάδελφε και αυτός είναι ο εξωτερικός του κελύφους;

 

Από θέμα U πάντως αν ο κατασκευαστής της δεξαμενής έχει κάνει τη δουλειά του καλά δε νομίζω να έχεις πρόβλημα.

 

Άσε τις απαιτήσεις για αερισμό...

Μπορεί να αφορά και νέο κτίριο, ακόμα και με χρήση κατοικίας (φτώχεια καταραμένη κ.λ.π.) και μπορεί να είναι προς εξωτερική πλευρά του κτιρίου. Πιθανόν να υπάρχει και δεύτερο τοίχωμα, μπορεί όμως και όχι. Δεν εξετάζω αν θα έχω θέμα με το συντελεστή U, αλλά το πως υπολογίζεται. Θεωρητική περισσότερο ήταν η ερώτηση.

Link to comment
Share on other sites

Πάνο ωραίο θέμα πάντως καθώς απασχολεί πολύ και σε κατακόρυφα σε επαφή με Μ.Θ.Χ. Η αλήθεια είναι πως σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γίνει παραδοχές μέχρι τα "όρια" στον ΚΕΝΑΚ που μπορεί να αμφιβάλλεις έπειτα για το αποτέλεσμα. Τα U είναι τέτοιες περιπτώσεις.

Ως φαινόμενο μετάδοσης θερμότητας είχα βρει παλιότερα λογισμικό το οποίο "έδειχνε" οπτικά την τομή όχι μόνο σε τοιχοποιίες αλλά και σε πάρα πολλά υλικά και μπορούσες ουσιαστικά να συνθέσεις (σε ένα στυλ ανάλογο των τωρινών ΤΟΤΕΕ για τα U). Θα το ψάξω που το έχω θαμένο γιατί πάει καιρός και δεν το θυμάμαι το όνομα.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ευχαριστώ για τις σκέψεις. Η θέρμανση του χώρου της πισίνας λύνεται. Το πρόβλημά μου είναι που θα καταχωρήσω τον λέβητα που ζεσταίνει το νερό της πισίνας. Στο ΖΝΧ ή στη θέρμανση; δεν είναι τίποτα από τα δύο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.