Μετάβαση στο περιεχόμενο

Solaredge 10kW και αγωγός DC 10mm2


odisseous

Recommended Posts

Παιδια καλγσπέρα εχω μια ερωτηση

 

Ο προμηθευτης του ηλεκτρολογικου υλικου μου ανέφερε πως ο solaredge δεν εχει υποδοχη για 10 mm2 DC καλωδιο και πως θα δυσκολευτω να βρω MC4 ακροδεκτες που να ταιριαζουν με τις υποδοχες του συγκεκριμενου inverter .

 

Αυτο ισχυει ?

 

Επισης οι αποστασεις της DC πλευρας μεχρι τον inverter ειναι 40m. Μπορω να πάω και με 6 mm2 καλωδιο ή θα έχω πτωσεις τάσεις

 

Ο ηλεκτρολόγος μου συνέστησε να πάω με 10άρι DC για να μην έχω πτώσεις τάσης

 

Πια η γνώμη σας

 

Ευχαριστώ

Edited by miltos
Διόρθωση τυπογραφικού
Link to comment
Share on other sites

Πτώση τάσης θα έχεις και υπολογίζεται.

 

Μήπως να πήγαινες τον inverter λίγο πιο κοντά στην εγκατάσταση;

Link to comment
Share on other sites

με 6mm είσαι πιστεύω εντός ορίων...για 10mm να πω την αλήθεια δεν ξέρω.

τωρα αν μπορείς μπορείς μικρυνε την λίγο

Edited by streetas
Link to comment
Share on other sites

Για 40m καλώδιο στο dc η απώλεια ισχύος είναι ~0,08-0,09% με το 6mm2. Επομένως το 6άρι είναι μια χαρά....

 

To 10άρι είναι υπερβολή και δυσκολότερα διαχειρήσιμο για τα MC4...

 

Άλλωστε και τον ινβέρτερ να μετατοπίσεις θα έχεις απώλειες στο AC. :smile:

Link to comment
Share on other sites

κλέμα η μούφα για να το γυρίσεις σε 6αρι απλά την μάτιση να στην κάνει κάποιος εμπειρος

αλληθεια τι απόσταση είναι γιατί για 10αρι υπερβολή το 10mm2 στο DC

 

Ειναι περιπου 40 μετρα η απόσταση . Ο ηλεκτρολόγος μου είπε πως εχει ξαναβαλει solaredge και ξέρει πως να κάνει τη μετατροπή. Το μηκος του dc ειναι 40 μετρα περίπου . Το μέρος που θα τοποθετήσω τον invertere είναι πάρα πολύ καλό (κάτω από ενα στεγαστρο του σπιτιου) οπότε δεν θέλω να αλλάξω τη θέση του βάζοντας τον σε μια ταράτσα ή κάτι παρόμοιο. Τωρα για τη διατομή του DC και εγω είδα μεσα από κάτι υπολογισμούς οτι ίσως είναι λίγο υπερβολή.

 

Τι να κάνω. Θα πληρώσω κάτι παραπάνω αλλά τουλάχιστον θα έχω το κεφάλη μου ήσυχο

Link to comment
Share on other sites

πειτε μια παλι πως υπολογίζεται η διατομη όταν ξερεις την αποσταση.. ευχαριστω

 

Παρακαλώ χρησιμοποιείστε την αναζήτηση. Το θέμα έχει συζητηθεί.

miltos

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Αν και χρειάζεται ανάλυση για το εάν θες 10αρι DC- χοντρικά για τον angelinho που ρωτά παραπάνω χρειάζεται από ηλιοφάνεια να υπολογίζεις με ολοκληρώματα κάθε στιγμή τις απώλειες, όχι δηλαδή peak τιμές όπως κάνει για παράδειγμα το SunnyDesign και να δεις αν το μεγαλύτερο καλώδιο κάνει απόσβεση λόγω μικρότερων απωλειών το κόστος αγοράς - , μπορείς να κάνεις το εξής :

 

Φέρνεις το 10αρι σου κοντά στον inverter, εκεί χρησιμοποιείς γνωστούς connector φωτοβολταϊκών, στη μια μεριά αρσενικό 10μμ2 στην άλλη θηλυκό 6μμ2 και συνεχίζεις με 2 μέτρα 6άρι καλώδιο μέχρι τον inverter σου. Δεν υπάρχει πιο οικονομική και κυρίως πιο ασφαλής λύση για την εφαρμογή αυτή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραιο κολπακι αυτο φιλε jelis . Θα μπορουσες να μας το εξηγησεις καλυτερα και κυριως γιατι αυτη η λυση είναι safe?

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Οι PV connectors αποτελούνται από 2 τμήματα. Από το ασημί εσωτερικό μεταλλικό εσωτερικό βύσμα -αρσενικό ή θηλυκό - και το εξωτερικό κουμπωτό μαύρο πλαστικό μονωτικό. Το ασημί εσωτερικό από την πλευρά που κουμπώνει με το αντίστοιχό του είναι ίδιας διατομής ανεξάρτητα της διατομής του καλωδίου. Η πλευρά του μεταλλικού όπου crimpαρεται το καλώδιο αλλάζει για να χωράει καλώδιο διαφορετικής διατομής. Γιαυτό μπορείς στο αρσενικό να βάλεις καλώδιο 4mm2, στο θηλυκό 10mm2, και μεταξύ τους να τα ενώσεις αφού η διατομή της ένωσης είναι ίδια και στα 2 ασημί βύσματα.

 

Το μαύρο εξωτερικό έχει έναν στυπιοθλίπτη, που σφίγγει τη μόνωση του καλωδίου. Ανάλογα το πάχος μόνωσης του καλωδίου διαλέγεις το αντίστοιχο που χρειάζεσαι. Μπορούν με άλλα λόγια να γίνουν αρκετοί συνδυασμοί, πχ 6mm2 καλώδιο μόνωσης 8mm να συνδεθεί με 10mm2 καλώδιο μόνωσης 5mm (διαλέγεις 6 & 10 mm2 το ασημί βύσμα, 8 & 10mm το στυπιοθλίπτη και μεταξύ τους επειδή οι διατομές τώρα είναι ίδιες μπορούν να συνδεθούν).

 

Η λύση είναι safe γιατί είναι διαφορετικές οι απαιτήσεις σε καλώδια εξωτερικού χώρου με σχεδιασμό τα 25 έτη. Ειδικά στο Solar καλώδιο το οποίο είναι επικασσιτερωμένο οι όποιες κολλήσεις δεν είναι ίδιες με αυτό του χαλκού.

Οι connectors είναι πιστοποιημένοι και δημιουργήθηκαν για αυτή τη δουλειά. Αν δεν τους εμπιστεύεσαι εκεί, μην τους βάζεις και στα πάνελ...Eπίσης η λύση αυτή είναι πάμφθηνη και γρήγορη.

 

Για τη δικιά σου δουλειά, το καλύτερο θα ήταν να βρεις MC4 με βύσματα 10mm2. Aν δεν μπορείς όντως, κάνεις τη σύνδεση μεταξύ διαφορετικών διατομών όπως εξήγησα παραπάνω με οποιουσδήποτε άλλους (μάλλον Κινέζικους, αλλά δεν με πειράζει αν είναι πιστοποιημένοι), και χρησιμοποιείς στον inverter MC4 6mm2 κανονικά.

 

Ελπίζω να το εξηγώ καλά και να μην σε μπερδεύω. Καλύτερα να ρωτούσες τον μηχανικό της εγκατάστασης αν χρειάζεσαι τελικά 10αρι καλώδιο, εάν ναι πως θα γίνει η σύνδεση. Ο εγκαταστάτης κάνει άλλη δουλεία, γνώμη μου πάντα...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.