Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σοβάδες


kalomoiri

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα:

Σε κτίριο 2 χρόνων, έχουν εμφανιστεί σε όλες τις όψεις τριχοειδής ρωγμές, ακόμα και στις επιφάνειες που δεν βρέχονται λόγω στεγάστρων, αλλά στο εσωτερικό του κτιρίου σε κάποια σημέια. Σημειωτέον ότι στην στέγη δεν έχουν τοποθετηθεί υδρορροές με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία το πρόβλημα να είναι εντονότερο. Το κτίριο βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Δεν γνωρίζω τις συνθήκες με τις οποίες κατασκευάστηκε αλλά η αποκατάσταση είναι δικό μου θέμα.

Λόγω του ότι το φαινόμενο αυτό είναι εμφανές σε όλο το κτίριο, θεωρώ δεδομένο ότι η αιτία που το προκάλεσε είναι η κακή ποιότητα σοβά. Ποια είναι η λύση του προβλήματος?

Ευχαριστώ

post-34796-0-41004800-1342594890_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα θα πρέπει να βρεις την αιτία που το προκάλεσε και να το αντιμετωπίσεις.

 

Κακή ποιότητα επιχρίσματος: Ίσως απλά είναι πολύ ψαθυρό και να μην δέχεται παραμορφώσεις, ή να μην υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες κατά την εφαρμογή του (υγρασία υποστρώματος, θερμοκρασία περιβάλλοντος κλπ)

 

Πρώτα από όλα η βαφή είναι κατάλληλη για εξωτερικό βάψιμο; Θα μπορούσες να αφήσεις λίγο καιρό ακόμα να εξελιχθεί το φαινόμενο και να βάψεις από πάνω με κάποιο ελαστικό χρώμα κατάλληλο για γεφυρώσεις μικρορωγμών, όμως...

 

Η μεγάλη ρωγμή που φαίνεται προσωπικά με παραπέμπει σε διάβρωση του χάλυβα στη βάση υποστυλώματος του ορόφου.

 

Δώσε μας μερικά στοιχεία ακόμα: ετος κατασκευής, πότε παρουσιάστηκαν οι ρωγμές στοιχεία για τα υλικά (χαλυβας, σκυρόδεμα, επίχρισμα και βαφή)

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά τα στοιχεία που μου ζητάς:

1. Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε τον 5-2009 και ολοκληρώθηκε τον 4-2010. Οι ρωγμές απ΄όσο μπορώ να γνωρίζω ήταν εμφανής από τον χειμώνα του 2010-2011. Δεν μπορώ όμως με σιγουριά να πω αν ήταν εμφανίστηκαν εξαρχής. Από την εικόνα όμως που έχω, θεωρώ ότι ήταν εξαρχής και απλά με τον χειμώνα λόγω υγρασίας έγιναν πιο ορατές.

2. Για τα υλικά δεν μπορώ να γνωρίζω παρά μόνο αυτά της μελέτης καθώς δεν ήμουν εγώ επιβλέπων μηχανικός. Αλλά και πάλι, το τι υλικά χρησιμοποίησε η κατασκευαστική στην οποία ανατέθηκε το κτίριο δεν το ξέρω και δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι χρησιμοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα από την μελέτη υλικά.

α) επιχρίσματα τριπτά με τσιμεντοκονίαμα

β) χάλυβας Β500C

γ)σκυρόδεμα C20/25

δ) για την βαφή δεν γνωρίζω

Όσον αφορά την φωτογραφία και την ρωγμή στην βάση του υποστυλώματος, αυτό ίσως να οφείλεται στις διαφορετικές συστολές - διαστολές που έχουν τούβλο με μπετόν. Κατά μήκος της ένωσης τους υπάρχει συνεχής ρωγμή.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν δεν είθισται σε μεγάλα υψόμετρα

όπου τον χειμώνα επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

τέτοιο φινίρισμα επιχρίσματος.

Πουθενά στην παράδοσή μας δεν είχαμε τέτοια επιχρίσματα (και αναφέρομαι στην τελική εμφάνιση) σε μεγάλα υψόμετρα

και υπήρχε λόγος για αυτό...

 

Στην δική σου περίπτωση πρόκειται για τριχοειδής ρωγμές

οι οποίες όμως λόγω χαμηλών θερμοκρασιών σε κάθε κύκλο ψύξης θα μεγεθύνονται.

 

Έπρεπε να είχε χρησιμοποιηθεί υλικό επιχρίσματος άλλης σύνθεσης και να είχε δοθεί μεγάλη προσοχή στο πάτημα (σαλαμούριασμα) με συνεχή διαβροχή.

 

Μια πολύ αξιόπιστη και απλή λύση θα ήταν η προσθήκη ψηφίδας. Εκεί όμως δεν θα είχες την λεία επιφάνεια (οπού και πουθενά στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική μας δεν έχουμε σε μεγάλα υψόμετρα τέτοια φινιρίσματα)

 

Πιστεύω πως κάθε χειμώνα θα επιδεινώνεται η εμφάνιση και μάλιστα με γεωμετρικό ρυθμό από ένα σημείο και μετά.

 

Καταρχήν ξήλωσε το φινίρισμα

και μετά βλέπεις...

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

Πιστευω κακη αναλογια μιγματος σοβατισματος. Και μη καλες συνθηκες (καιρικες ή διαβρωχης) κατα την εκτελση των εργαιων.

Υπαρχει περιπτωση να εγινε με ετοιμο σοβα;

Link to comment
Share on other sites

Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε τον 5-2009 και ολοκληρώθηκε τον 4-2010.

 

Άρα σοβατισες μέσα στον χειμώνα με χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Επίσης συμφωνώ με τον Brasco αλλά η μεγαλύτερη ρωγμή μου παραπέμπει σε διάβρωση χάλυβα (ισως η γωνία λήψης να φταίει)

Link to comment
Share on other sites

το πιθανοτερο για μενα ειναι κακο μιγμα. αυτο συμβαινει οταν δεν βαζεις πολυ ασβεστη. τωρα για να λυσεις το προβλημα καλυτερα να ακουσεις κανεναν με πιο πολυ εμπειρια απο μενα. υπαρχουν πολλοι αξιολογοι μηχανικοι που δινουν λυσεις εδω μεσα

Link to comment
Share on other sites

Επομένως βλέπω ότι καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Ποιες επιλογές έχω για την αποκατάσταση?? Δεν γνωρίζω καθόλου λόγω μικρής εμπειρίας γι΄αυτό αν μπορείτε κατευθύνετε με.

Link to comment
Share on other sites

Μα είπαμε...

 

1) Ακολουθείς αυτό που σου πρότεινε ο συνάδελφος BRASCO

Καταρχήν ξήλωσε το φινίρισμα

και μετά βλέπεις

 

ή

 

2) Εφαρμόζεις μία ελαστική βαφή επιχρίσματος, αφού αφαιρέσεις την παλαιά, ίσως και με υδροφοβισμό αλλά με τον κίνδυνο εξέλιξης του φαινομένου, δηλαδή να διευρυνθούν και άλλο οι ρωγμές εξαιτίας του κακού υποστρώματος.

 

Σε ποια περιοχή είναι το ακίνητο;

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα

Έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα (αν και κάθε πρόβλημα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και δεν έχει πάντα τα ίδια αίτια με κάποιο άλλο) με τις ελαστομερείς βαφές Smaltoplast Thermoshield (πιο αξιόπιστη, αλλά και πιο ακριβή λύση) ή/και Smaltoplast elastic (καλή ελαστικότητα, αλλά "πιάνει" μικρότερο πάχος από το Thermoshield) (VECHRO) - καλό θα είναι να εφαρμοσθούν 3 στρώσεις. Προσοχή πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί στη μεγάλη ρωγμή στη βάση της κολώνας γιατί πιστεύω πως έχει αρκετά μεγάλο βάθος. Άνοιγμα, εάν φαίνεται ο οπλισμός προσθήκη κονιάματος και εξομάλυνση με ελαστομερή στόκο με σφαιρίδια (π.χ. Smaltofill elastic Putty - VECHRO) ή ίσως κάποιο αφρόστοκο (προσοχή : 1. μεγάλες ρωγμές >0.8-1mm δε γεφυρώνονται με ελαστομερή χρώματα και μετά από λίγο καιρό θα ανοίξουν ξανά. 2. Μη χρησιμοποιήσετε για πλήρωση ρωγμών εξωτερικά τους συνήθεις ελαστομερείς στόκους - μαστίχες, γιατί μετά το βάψιμο θα σας φαίνονται όλα τα μερεμέτια λόγω διφορετικής γυαλάδας, πιθανόν δε στα σημεία αυτά να παρουσιάζεται μεγαλύτερη κολλητικότητα-λέρωμα).

Συμφωνώ με τον kostassid πως καλό θα είναι να δεις την εξέλιξη του φαινομένου. Οπωσδήποτε όμως συνιστώ βαφή αρχές φθινοπώρου, γιατί μετά θα έχεις άλλα προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.