Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκατάσταση Φ/Β για λειτουργία beach bar


Vgotzis

Recommended Posts

Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα beach bar όπου αντι της παραδοσιακής μεθόδου ηλεκτροδότησης μέσω ηλεκτρικής γεννήτριας (συνήθως χρείαζονται 15-25 KWA), να γίνει η ηλεκτροδότηση αποκλειστικά από αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα (αθορυβο σύστημα με παράλληλη εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας πετρελαίου).

 

Οι βασικές συσκευές που απαιτούν ενέργεια είναι οι ακόλουθες:

 

3-4 ψυγεία

1 επαγγελματική καφετιερα

Μουσική ήχος

Φωτισμός

Κάποιες περιφερειακές λοιπές συσκευές

 

 

Είναι εφικτή η τροφοδότηση του beach bar αποκλειστικά με χρήση φωτοβολταϊκών (περίοδος Μάιος - Σεπτεμβριος ) για συνεχή χρήση 12 ωρών περίπου την ημέρα; Κοστολογικα θα είναι πολυ ακριβό; Και τι είδους εξοπλισμός θα απαιτηθεί;

Link to comment
Share on other sites

Απο 15 εως 25 εννοεις KVA ή KW?

 

Eφοσον θα δουλεύουν τα ψυγεια και οι υπολοιπές συσκευές συνεχώς, θέλεις 25 kW *12h= 300kWh ανα ημερα. Για να εχεις αυτην την παραγωγη απο Φ/Β πρεπει να εγκαταστήσεις περίπου 50 KW πανελ αλλα με ενα φασμα παραγωγης απο 8 το πρωι με τις 8 το βραδύ για την εποχής που μας λες.

 

Δηλαδη θελεις ενα αυτονομο ισχύος 25 kW οποτε μιλαμε μιλάμε για μεγαλη εγκατασταση και κοστοβορα. Άρα σε συμφέρει γεννήτρια κατά την γνώμη μου, γιατί αποσβεση θα αργησεις να παρα μα παρα πολυ να κανεις!!!

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ bill22 για τις πληροφορίες.

 

Σε αντίστοιχα beach bar έχουν γεννήτριες πετρελαίου 15 - 25 KVa (με κατανάλωση πετρελαίου 3lt/h για τα 25KVa).

 

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό οι συσκευές που χρειάζομαι συνολικά δεν θα καταναλώνουν πάνω από 12 KW ταυτόχρονα.

 

Τί μπαταρίες θα χρειαστώ και τι μέγεθος panels?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Αυτόνομο με μπαταρίες δεν συμφέρει.

 

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις ένα ΦΒ 20~30KW το οποίο θα τροφοδοτεί τον εξοπλισμό όσο υπάρχει ηλιοφάνεια.

Τις υπόλοιπες ώρες θα χρησιμοποιείς την ηλεκτρογεννήτρια.

 

Αυτή είναι η πιο οικονομική λύση.

 

Από περιέργεια, τον χειμώνα θα είναι κάποιος εκεί; Αν όχι καλύτερα να μην βάλεις Φ/Β γιατί έχουν ξεσαλώσει οι κλέφτες και κλέβουν πλέον και τα πάνελ, όχι μόνο τα καλώδια για τον χαλκό.

Link to comment
Share on other sites

Να βαλει φ/β 20-30 KW δηλαδη καμια 80-100 πανελ?Σε ποσο χωρο,σε μισο στρεμμα?

Και οταν συννεφιαζει τι θα κανει?Θα πεφτουν ολα τα ηλεκτρικα?

Και το χειμωνα θα αφηνει περιουσια 15-25 χιλιαδων στη μεση της ερημιας?

Link to comment
Share on other sites

Τα βασικά δεδομένα που χρειαζόμαστε για να γίνει μια πρόχειρη προσέγγιση του θέματος είναι:

- Μέγιστη ισχύς (συσκευών): ~ <12kW

- Μέση ημερήσια κατανάλωση: Δεν την γνωρίζουμε και είναι δύσκολο να την υπολογίσουμε καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την χρήση (πολύς ή λίγος κόσμος στο beach-bar), την θερμοκρασία περιβάλλοντος (μικρή ή μεγάλη κατανάλωση ψυγείων), κλπ. Εκτιμώ ότι θα είναι σίγουρα πάνω από 25 - 30kWh και τις ημέρες με πολύ κόσμο μπορεί να ξεπεράσει εύκολα και τις 50kWh. Έστω ότι θέτουμε ως μέση ημερήσια κατανάλωση τις 40kWh.

- Μονοφασικό ή τριφασικό? Εξαρτάται από την καφετιέρα κυρίως. Σε κάθε περίπτωση σε συμφέρει να μείνεις μονοφασικός. Έστω ότι μας κάνει μονοφασικό.

 

Με τα παραπάνω δεδομένα χρειαζόμαστε ένα σύστημα με:

 

- inverters-chargers καθαρού ημιτόνου και συνολική ονομαστική ισχύ 12kW τουλάχιστον. Θα πρότεινα στα 48V λόγω ισχύος.

Υπάρχουν αρκετά μοντέλα στην αγορά τέτοιων μετατροπέων που παραλληλίζονται μεταξύ τους για να πάρουμε την επιθυμητή ισχύ και αν χρειαστεί να μπορούμε να την επαυξήσουμε μελλοντικά.

 

- Συσσωρευτές με συνολική ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας τουλάχιστον όσο η μέση ημερήσια ημερήσια κατανάλωση (>40kWh). Μεγαλύτερη χωρητικότητα ναι, λιγότερη όχι

Αυτόνομο με μπαταρίες δεν συμφέρει.

 

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις ένα ΦΒ 20~30KW το οποίο θα τροφοδοτεί τον εξοπλισμό όσο υπάρχει ηλιοφάνεια.

Τις υπόλοιπες ώρες θα χρησιμοποιείς την ηλεκτρογεννήτρια.

Πολύ θα θέλαμε να γίνεται έτσι αλλά δυστυχώς δεν γίνεται....

Δεν νοείται σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης (ΣΑΗ) χωρίς μέσο αποθήκευσης, δηλαδή μπαταρίες στην πιο απλή του μορφή. Οι μπαταρίες είναι αναγκαίο κακό και αν τις επιλέξουμε και τις διαχειριστούμε σωστά λειτουργούν αξιόπιστα για πολλά χρόνια.

 

- Φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ τόση ώστε να μας δίνουν καθημερινά 40kWh + 20-25%....Αν μιλάμε για Ελλάδα και γαι καλοκαιρινή περίοδο χρειαζόμαστε περίπου 8 - 10kWp.

 

- Ρυθμιστές φόρτισης για τα Φ/Β τύπου MPPT προγραμματιζόμενους για να έχουν υψηλή απόδοση και να μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις φόρτισης της μπαταρίας.

 

- Ένα Η/Ζ που θα ελέγχεται από το σύστημα και θα τίθεται σε λειτουργία αν οι συσσωρευτές πέσουν κάτω από κάποιο επίπεδο φόρτισης. Το Η/Ζ θα πρέπει να είναι τόσης ισχύος ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί τα τρέχοντα φορτία + την ισχύ φόρτισης που θα πραγματοποιούν οι inverters-chargers.

Εννοείται ότι θα πρέπει να είναι μονοφασικό και να έχει προδιαγραφές πολύωρης λειτουργίας στο 70% της ονομαστικής του ισχύος....πιθανόν να χρειαστεί για κάποιες ημέρες.

 

Ο συνδυασμός του Η/Ζ με το υπόλοιπο σύστημα διασφαλίζει επάρκεια ενέργειας και ισχύος κατά 100% κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Στο τέλος της σαιζόν μπορείς να αναλύσεις τα δεδομένα κατανάλωσης και λειτουργίας του Η/Ζ και να αποφασίσεις αν χρειάζεται περισσότερα Φ/Β η/και συσσωρευτές.

Με την ίδια λογική θα μπορούσες να ξεκινήσεις με λιγότερα Φ/Β γνωρίζοντας όμως ότι το Η/Ζ θα λειτουργήσει λίγο παραπάνω....πόσο παραπάνω?...εξαρτάται απόλυτα από την κατανάλωση.

 

Λόγω του ότι συμπίπτει χρονικά σε μεγάλο βαθμό η περίοδος υψηλής κατανάλωσης με την περίοδο υψηλής παραγωγής των Φ/Β, θα άξιζε τον κόπο να σκεφθεί κανείς ένα αντίστοιχο σύστημα τεχνολογίας AC coupling όπου τα Φ/Β διασυνδέονται με μετατροπείς διασύνδεσης στην πλευρά των καταναλώσεων....Θα είναι λίγο μικρότερη η απώλεια.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.

 

¨Εχοντας κάνει μία περαιτέρω επεξεργασία του θέματος, προκύπτουν διάφορα θέματα. Καταρχάς θεωρώ πως η γεννήτρια θα είναι οποσδήποτε μονοφασική και στις 1.500 στροφές για να υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας πολλών συνεχόμενων ωρών. Γεννήτριες της τάξης των 25KVa (δηλαδή περίπου 20KW) έχουν μία μέση ωριαία κατανάλωση 3 λίτρα / ώρα σε πετρέλαιο που θεωρώ πως είναι εντελώς ασύμφορο. Επομένως η γεννήτρια θα πρέπει να είναι όσο το δυνατον λιγότερα KVa ώστε η κατανάλωση να είναι η μικρότερη δυνατή, Εναλλακτικά έχω δει οτι υπάρχουν και γεννήτριες υγραερίου.

 

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η λειτουργία τις βραδινές ώρες. Είτε θα πρέπει όλες οι συσκευές να είναι εκτός λειτουργίας το βράδυ (με τα ψυγεία τί θα γίνει το βράδυ?) είτε θα πρέπει να βρεθεί μία λύση να τροφοδοτούνται με κάποιο τρόπο κάποιες συσκευές όλο το βράδυ.

 

Επίσης το θέμα του διαθέσιμου χώρου για την εγκατάσταση των Φ/Β. Θα μπορούσε να παίξει ένα υβριδικό μοντέλο Φ/Β με παράλληλη χρήση ανεμογεννητριών για εξοικονόμηση χώρου ? Αέρας θα υπάρχει αρκετός καθώς η εγκατάσταση θα γίνει στις Κυκλάδες. Και πόσα τ.μ. θα απαιτηθούν περίπου για την εγκατάσταση?

 

Για το σύστημα AC coupling δεν το γνωρίζω και δεν έχω άποψη.

Link to comment
Share on other sites

Η λειτουργία του Η/Ζ θα είναι πολύωρη μόνο όταν η ημερήσια κατανάλωση θα υπερβαίνει σημαντικά την παραγωγή των Φ/Β.

Παράδειγμα: έστω ότι μια συγκεκριμένη ημέρα η κατανάλωση φθάνει τις 65kWh. Από το σύστημα θα "λείπουν" περίπου 25 - 30kWh. Με τα δεδομένα που θεωρήσαμε προηγουμένως, το Η/Ζ θα χρειαστεί να λειτουργήσει συνολικά για περίπου 3 - 4 ώρες για να καλύψει την διαφορά.

Τις ημέρες που η κατανάλωση δεν θα ξεπερνά τις 30 - 35 kWh είναι προφανές ότι το Η/Ζ δεν θα λειτουργεί καθόλου.

 

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η λειτουργία τις βραδινές ώρες. Είτε θα πρέπει όλες οι συσκευές να είναι εκτός λειτουργίας το βράδυ (με τα ψυγεία τί θα γίνει το βράδυ?) είτε θα πρέπει να βρεθεί μία λύση να τροφοδοτούνται με κάποιο τρόπο κάποιες συσκευές όλο το βράδυ.

Εννοείται ότι η ηλεκτροδότηση θα είναι αδιάλειπτη σε 24ωρη βάση. Το σύστημα θα εξυπηρετεί τα "νυχτερινά" φορτία από το απόθεμα που θα έχει στις μπαταρίες του. Αν δεν φθάνει αυτό, θα θέσει σε λειτουργία το Η/Ζ.

Το καλό είναι ότι την νύχτα η κατανάλωση θα είναι η μικρότερη αφού πρακτικά θα λειτουργούν μόνο τα ψυγεία τα οποία δεν θα "ανοιγοκλείνουν" όπως την ημέρα.

 

Θα μπορούσε να παίξει ένα υβριδικό μοντέλο Φ/Β με παράλληλη χρήση ανεμογεννητριών για εξοικονόμηση χώρου ?

Φυσικά και θα μπορούσε. Όμως λάβε υπόψη ότι καλό θα ήταν να τις μαζεύεις τον χειμώνα και ότι η απόδοσή τους δεν έχει την σταθερότητα των Φ/Β. Η απόδοσή τους είναι ευθέως συνδεδεμένη με την ταχύτητα του ανέμου στο σημείο. Τις ημέρες που ο άνεμος θα είναι κάτω από 4 μποφόρ οι Α/Γ θα είναι "ανύπαρκτες". Για καλοκαίρι τα Φ/β είναι πολύ πιο αξιόπιστα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.