Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τρόποι εξάρτησης οικοπέδου


Recommended Posts

Συνάδελφοι γεία σας.

Είμαι νέος μηχανικός που κάνω τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα και χρειάζομαι τη βοήθειά σας.Θέλω να κάνω εξάρτηση ενός οικοπέδου. Αν στην περιοχή που βρίσκομαι υπάρχουν 3 ορατά τριγωνομετρικά σημεία έστω και απρόσιτα βρίσκω τις συντεταγμένες του σημείου που θέλω.Το ίδιο ισχύει και αν υπάρχουν 2 προσιτά και ορατά μεταξύ τους τριγωνομετρικά σημεία.

Στην περίπτωση που έχω δύο απρόσιτα γνωστά σημεία ή ακόμη και ένα τι κάνώ?

Έχω σκεφτεί το εξής και θέλω να μου πείτε κατα πόσο είναι εφικτό στην πράξη. Για να βρώ τις συντεταγμένες ενός σημείου απο ένα ήδη γνωστό αρκεί να γνωρίζω την μεταξύ τους απόσταση και την γωνία διεύθυνσης της ευθείας που τα ενώνει(σωστά?).

Αν φτιάξω ένα τρίγωνο με το γνώστό σημείο και δύο στάσεις, έχω την μια πλευρά του τριγώνου, μεταξύ των στάσεων,και τις δύο γωνίες μηδενίζοντας στο γνωστό σημείο και στοχεύοντας στο άλλο διαδοχικά απο τις δύο στάσεις. Έτσι βρίσκω και την άλλη γωνία και κατα συνέπεια και την απόσταση γνωστού σημείου και στάσης.Αν μηδενίσω στο Βορρά και στοχεύσω το γνωστό σημείο παίρνω την γωνία διεύθυνσης γνωστού σημείου και στάσης?

Πως μπορώ να το κάνω αυτό με ακρίβεια?

Υπάρχει ηλεκτρονική πυξίδα που να μου δίνει με ακρίβεια τη θέση του Βορρά?

Το όργανο που χρησιμοποιώ είναι μια δανεική αρχαιολογία της τόπκον που δεν έχει ούτε κάρτα μνήμης. Τα σύγχρονα τόταλ διαθέτουν κάποια ηλεκτρονική πυξίδα για αυτό το σκοπό?

Είναι εφικτό αυτό που λέω ή θα μου βγεί το οικοπεδο στην Αφρική?

Για να αποφύγω αυτές τις διαδικασίες υπάρχει κάποιο φτηνό gps στην αγορά, όπου αγοράζοντας μόνο τον ένα δέκτη π.χ μόνο το base να το στήνω στις στάσεις μου και να παίρνω συντεταγμένες απο αυτές με ακρίβεια εκατοστού?

Ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου και σένα συνάδελφε. Με ένα τριγωνομετρικό χρειάζεσαι GPS. Το φτηνότερο ψάξε το στη σελίδα civilshop.gr . Κοστίζει κάπου στα 1,300.

 

Αν έχεις 2 απρόσιτα Τριγωνομετρικά . Τότε ιδρύεις δύο δικές σου στάσεις. Από τις οποίες παίρνεις όλες τις δυνατές διευθύνσεις και απόσταση μεταξύ τους και επιλύεις με τη μέθοδο Hansen αν δεν κάνω λάθος. Ψάξε στα βιβλία Τοπογραφίας να θυμηθείς τη μέθοδο επίλυσης .

Link to comment
Share on other sites

Χαίρετε,

συμφωνώ απόλυτα με το Θωμά και ήθελα να προσθέσω οτι

σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσεις GPS θα πρέπει οι γωνίες που θα μετρήσεις να είναι με ακρίβεια 2" ή καλύτερη. Τούτο προϋποθέτει καλό θεοδόλιχο (δευτερολέπτου) και ρυθμισμένο, τα τριγωνομετρικά δε να είναι απομακρυσμένα ούτως ώστε να μή βλέπεις καθόλου "πάχος" βάθρου (το είδωλό του να είναι τάξης μεγέθους της τρίχας του σταυρονήματος). Πάντως σου θυμίζω πως υπάρχει πυκνό δίκτυο τριγωνομετρικών ΓΥΣ και πιθανότατα θα έχεις διαθέσιμα τουλάχιστον 3 (για οπισθοτομία) ειδικά αν μετακινηθείς κατάλληλα για να τα βλέπεις ταυτόχρονα.

Καλή τύχη.

Link to comment
Share on other sites

Η καλητερη λυση ειναι να παρεις GPS, ασε που τις περισσοτερες φορες δε θα βρισκεις τριγωνομετρικα!

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να πάρεις ένα μονόσυχνο δέκτη GPS (Magelan, Trimble, Topcon κλπ) περίπου 4000 ευρώ και με την βοήθεια του HEPOS είναι δυνατόν πιά να επιτύχεις ακρίβεια εκατοστού αν βρείς τριγωνομετρικό.

Με άλλες φτηνότερες λύσεις είναι λίγο απίθανο να επιτύχεις τέτοια ακρίβεια.

Δεν ξέρω αν μπορείς να βρείς κάτι φτηνότερο south ή αλλο

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχή ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΕ,

ο βορράς που αναφέρεσαι δεν είναι ο σωστός. Ακόμα και με γεωλογική πυξίδα να τον βρείς (αρκετά ακριβής) το μόνο που θα έχεις καταφέρει είναι να προσδιορίσεις τον μαγνητικό βορρά και τίποτα άλλο. Ο Βορράς στα γεωδαιτικά συστήματα που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μαθηματικές προβολές και ταυτίζεται με τον άξονα Υ, δεν έχει σχέση με τον πραγματικό βορρά, υπάρχει απόκλιση. Άρα άκυρο το αζιμούθιό σου.

Επίσης όταν λές ότι θα ιδρύσεις 2 στάσεις σε τί απόσταση? Οι γωνίες οι προσκείμενες στην μεταξύ τους απόσταση με το τριγωνομετρικό άν αυτό είναι πολύ μακρυά θα είναι κάτι μικρότερο από 100 βαθμούς άρα κακή γεωμετρία τριγώνου. Άρα πάλι άκυρος ο συλλογισμός σου.

Στην περίπτωση που δεν έχεις GPS γεωδαιτικό (ΟΧΙ ΧΕΙΡΟΣ, προς θεού) η καλύτερη λύση είναι να σκαρφαλώσεις στο λόφο με το όργανο στη πλάτη να το στήσεις στο τριγωνομετρικό και αφού "μηδενίσεις" σε γνωστό, να στοχεύσεις τη στάση σου σε πολλές περιόδους και σε δύο θέσεις τηλεσκοπίου.

Όσον αφορά στο HEPOS... δεν ήξερα ότι δόθηκε στην κοινή χρήση....????

Link to comment
Share on other sites

Αν μηδενίσω στο Βορρά και στοχεύσω το γνωστό σημείο παίρνω την γωνία διεύθυνσης γνωστού σημείου και στάσης?

 

Αυτό δεν το είχα προσέξει !!!

 

Ρε συ polimihane ούτε ταλιμπάν τοπογράφος δεν κάνει τέτοιους προσανατολισμούς. Υπάρχει μαγνητική απόκλιση και σύγκλιση μεσημβρινών κάπου μεταξύ μαγνητικού βορρά και βορρά τετραγωνισμού ...

 

Στο μαγκάιβερ είδα μια φορά ενα τέτοιο κόλπο ... το συνονόματο σου...

:shock: :)

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά μην πυροβολείτε. Δεν είμαι τοπογράφος, είμαι poli-τικός mixan-ικ-os και στο μάθημα της γεωδαισίας δεν ήμουν καλός.

 

Σας ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρον σας. THOMAS την μέθοδο που αναφέρεις δεν την βρήκα αλλά κατάλαβα πως γίνεται, πιστέυω θα μου φανεί πολύ χρήσιμη στην πράξη.

 

Οπότε για να κάνω την εξάρτησή μου απαιτούνται τουλάχιστον δύο τριγωνομετρικά έστω και μη προσιτά.

 

Το hepos που αναφέρετε θα παίζει το ρόλο του base στα gps, οπότε θα χρειάζεται να έχεις μόνο τον ένα δέκτη,το rover?

Link to comment
Share on other sites

Μην πυροβολείτε τον πιανίστα . ;)) Έχεις δυνατότητες όμως .

 

Έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι. Να δούμε πότε θα γίνει όμως .

Link to comment
Share on other sites

Το ΗΕΡΟS θα μπορεί να παίξει τον ρόλο της βάσης όπου και όταν θα είναι δυνατόν να το χρησιμοποιήσεις και εφόσων έχεις τις κατάλληλες προυποθέσεις. Για περισσότερες πληροφορίες στη σχετική ιστοσελίδα. Πάντως την στιγμή που μιλάμε είναι σε λειτουργία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.