Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανολοκλήρωτη Οικοδομή με άδεια του 1995


Nikos Lemp

Recommended Posts

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Θα ήθελα τη δική σας συμβουλή πάνω σε αυτό το θέμα.

 

Η περίπτωση έχει ως εξής: Υπάρχει μία οικοδομή σε νησί των Σποράδων με άδεια του 1995. Λόγω προβλημάτων οι εργασίες φτάσανε μέχρι τα εξωτερικά επιχρίσματα (ολοκληρωμένος φέρον οργανισμός, τοιχοποιίες κ.λπ.). Κοινός έχουν απομείνει η τοποθέτηση κουφωμάτων, υδραυλικών, ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, επένδυση δαπέδων, και εσωτερικά επιχρίσματα και βαψίματα.

 

Ο πελάτης θέλει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις εργασίες και να συνδέσει την οικοδομή με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και να έχει μία νόμιμη κατασκευή.

 

Οι ερωτήσεις αφορούν τις κινήσεις που πρέπει να κάνω. Δε μου έχει τύχει κάτι παρόμοιο και είμαι και νέος μηχανικός.

 

Επίσης τί γίνεται με τον επιβλέποντα που είχε βγάλει την άδεια;

Χρειάζεται να πληρωθούν ποσά στο ΙΚΑ;

Πώς ο πελάτης μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες και να μην έχει κανένα πρόβλημα με το νόμο και να έχει ένα νόμιμο σπίτι?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Με εκτίμηση

 

Λ.Ν

Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχάς αρχίζουμε από τα πιο βασικά για τα οποία πρέπει να μας ενημερώσεις

 

1. Ο μηχανικός της άδειας Ζει; (φτου..φτου!! -ζωή να έχει ο άνθρωπος ) ή μήπως βγήκε στη σύνταξη;

2.Παρανομοίες αρχιτ/κές στατικές -έλεγξες; υπάρχουν;

3.ΙΚΑ πληρώθηκε;

4. Τιμολόγια αγοράς και λοιπά από εργολάβο, υπάρχουν; (ΕΚΚΟ ισχύει για κατ/ευές μετά το 1993-94)

5.αμοιβές επίβλεψης καταβλήθηκαν στον μηχανικό μέσω Εθνικής Τραπ ή όχι;

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ ΚΑΝΑ,

 

Με τη σειρα.

 

1) Ο μηχανικός ζει αλλά δε ξέρω αυτή τη στιγμή αν εξασκεί το επάγγελμα ή αν είναι συνταξιούχος.

 

2) Παρανομίες δεν υφίστανται, πέρα από ένα παράθυρο που έχει γίνει πόρτα και ένα μικρό δωματιάκι 4 τετραγωνικά που έχει προστεθεί στο πίσω μέρος στο ισόγειο.

 

3, 4, 5) Ο πελάτης έχασε το πατέρα του τη περίοδο που σταμάτησαν οι εργασίες (γιαυτό και σταμάτησαν άλλωστε) και εκείνη την εποχή ήταν 10 χρονών, οπότε δε ξέρει τίποτα, ούτε και έχει βρει αντίστοιχα στοιχεία.

 

Εκεί είναι και το πρόβλημα. Εγώ τί μπορώ να κάνω;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Λ.Ν.

Link to comment
Share on other sites

αλλαγή επιβλέποντα δεν γίνεται εύκολα στην περίπτωσή σου

1 προβλ και το πιο σημαντικό: απαιτείται δήλωσή του παλιού, που αν είναι συντ/χος δεν μπορεί να την κάνει, όπως δεν μπορεί να την κάνει πριν δηλώσεις τις αυθαιρεσίες που υπάρχουν

2 προβ:οι μικρές έστω αυθαιρεσίες πρέπει να ενταχθούν (δηλωθούν) στον 4014/11 (και από σένα ακόμη)

3 προβλ τα τιμολόγια (αν δεν τα έχει θα του επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα-1.5 στο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο ΕΚΚΟ αν το υπολογίσεις σήμερα-για μον/κία είναι 460 ευρ /τμ δηλ για 100 τ.μ 46.000 και το πρόστιμο 12902 για τελειωμένες όλες τις εργασίες χωρίς τιμ/για -άντε χωρίς τα βαψίματα κλπ 8-9,000)

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Έχω μια διαφορετική γνώμη.

Καλύτερα να μη πάει δια της τεθλασμένης και με πατέντες διαδικασίες αλλά να τα κάνει όλα νομότυπα.

Αφού είναι σχεδόν περατωμένη η οικοδομή, δύσκολα ή εύκολα αλλαγή επιβλέποντος μπορεί να γίνει και υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για αυτό.

Κάνει και ένα τηλέφωνο στον πρώην επιβλέποντα ακόμα και για λόγους δεοντολογίας που επιβάλλεται.

Ανάλογα αν είναι ακόμα ενεργός ή όχι κινούν τις διαδικασίες. Αν είναι ενεργός συνεννόηση μαζί του για να κάνει ο ίδιος την τελική παραλαβή με αναθεώρηση της άδειας για παράταση ισχύος.

Αν όχι τότε αλλαγή επιβλέποντος.

Οπότε έχουμε αναθεώρηση της άδειας για παράταση ισχύος και αλλαγή επιβλέποντα, αφού είναι κατασκευασμένος ο σκελετός δεν αλλάζουν οι όροι δόμησης. οπότε δεν θα έχει επιπλοκές.

Τα του ΙΚΑ της κατασκευής ή οτιδήποτε άλλες εκκρεμότητες θα τα δεις ένα προς ένα τι έπρεπε να έχει και τι έχει. Οι πιθανές οικονομικές εκκρεμότητες από την επίβλεψη θα υπολογιστούν με βάση την πρόοδο των εργασιών και θα καταβληθούν ακόμα και στους κληρονόμους. Έτσι είναι και ορθό να φροντίζουμε να γίνει.

Το καθ υπέρβαση δωμάτιο 4τμ το εντάσσει στον 4014

Τα τελειώνει όλα και είναι μια χαρά.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε Disonis

ίσως με τον Ν 4030 κάτι μπορεί να γίνει σχετικά με τον επιβλέποντα-αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα σχεδόν άλυτα (αμοιβές-ΤΕΕ-ΦΕΜ αν ο μηχανικός είναι είτε συνταξιούχος ή κλπ)

άρθρο 6

5. Η άδεια δόμησης αναθεωρείται κατά το χρόνο ισχύος της αν αλλάξει ο επιβλέπων μηχανικός, με αίτηση που συνοδεύεται από:

α) λεπτομερή τεχνική έκθεση του νέου επιβλέποντος μηχανικού, στην οποία περιέχεται η περιγραφή του σταδίου των εργασιών και φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου,

β) δήλωση του μηχανικού, που αντικαθίσταται για τη σύννομη περάτωση των εργασιών που έχει επιβλέψει, που συνοδεύεται από τεχνική έκθεση, φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου.

6. Αν υποβληθεί δήλωση παραίτησης του επιβλέποντος μηχανικού, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση με τις εκτελεσθείσες εργασίες, διακόπτονται αμέσως οι οικοδομικές εργασίες και η συνέχισή τους επιτρέπεται μόνο μετά την αναθεώρηση της αδείας.

7. Ο επιβλέπων θεωρείται ότι απέχει από την επίβλεψη των εργασιών δόμησης που ανέλαβε και απαλλάσσεται των ευθυνών του, μόνο εάν δηλώσει εγγράφως την αποχή από την επίβλεψη στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ..

Αν ο επιβλέπων μηχανικός απέχει χωρίς την παραπάνω δήλωση, η Υ.ΔΟΜ. μετά από αίτηση του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, μπορεί να προχωρήσει στην αντικατάστασή του, ύστερα από έλεγχο που διενεργείται από Ελεγκτή Δόμησης για την πιστοποίηση του σταδίου των εργασιών και καταβολής της αμοιβής. Στο διάστημα μέχρι τη χορήγηση της αναθεώρησης δεν εκτελούνται οικοδομικές εργασίες. Όταν συντρέχει λόγος διακοπής των οικοδομικών εργασιών η αρμόδια υπηρεσία δόμησης εκδίδει σήμα διακοπής εργασιών, το οποίο γνωστοποιείται αμέσως στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία το κοινοποιεί.

 

αλλά πέραν όλων των άλλων εδώ υπάρχει και ο ΦΠΑ

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

tee-b.gif

2119.gif

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΕΕ

Τεύχος 2119 - Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2000

Νόμοι, Διατάγματα, Αποφάσεις, Εγκύκλιοι και έγγραφα

 

Έγγραφο 81104/12-6-2000

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜOΚΡΑΤΙΑ

ΥΠOΥΡΓΕΙO ΠΕΧΩΔΕ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ O.Κ.Κ.

ΤΜΗΜΑ α

Ταχ/ Δ/νση Μεσογείων και Τρικάλων 36

Ταχ. Κώδικας 115 26

Πληροφορίες Β. Μούτσιος

Τηλέφωνο 6929.903-5/224

 

Αθήνα 12-6-2000

Αριθμ. Πρωτ. 81104 (ΣΧΕΤ. 82088/99)

Προς Αποδέκτες Πολεοδομικών Εγκυκλίων

 

Θέμα: «Θεώρηση οικοδ. αδείας για σύνδεση οικοδομής με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης».

 

Αναφορικά με την διαδικασία και τον τρόπο θεώρησης οικοδομικών αδειών για την σύνδεση οικοδομών με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης σύμφωνα με την παραγρ. 5 του άρθρου 7 του από 8-7-93 Π. Δ/τος (ΦΕΚ 795/Δ/13-7-93) σε περιπτώσεις που η συμμετοχή του επιβλέποντος μηχανικού καθίσταται δυσχερής ή αδύνατος, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Εφόσον έχουν περατωθεί οι οικοδομικές εργασίες ο δε επιβλέπων μηχανικός απεβίωσε ή κηρύχθηκε σε αφάνεια με δικαστική απόφαση (άρθρα 40-50 Α.Κ. και 785 επ. Κ. Πολ. Δ) είναι δυνατή η θεώρηση της αδείας κατόπιν διενέργειας αυτοψίας από την Πολεοδομική Υπηρεσία και υποβολής τεχνικής έκθεσης από οποιονδήποτε τρίτο μηχανικό.

2. Σε κάθε άλλη περίπτωση (συνταξιοδότηση επιβλέποντος, διαμονή στο εξωτερικό κ.λπ.) επιβάλλεται αναθεώρηση της αδείας γι' αλλαγή επιβλέποντος μηχανικού, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνέχιση της διαδικασίας θεώρησης της αδείας.

3. Τέλος για όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις τόσο η καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής επίβλεψης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (μέσω Εθνικής Τραπέζης ή Τ.Ε.Ε.) όσο και των αναλόγων φόρων (ΦΕΜ) και κρατήσεων (ΤΣΜΕΔΕ) που την βαρύνουν, είναι υποχρεωτική για την θεώρηση της οικο. αδείας, ο δε τρόπος απόδοσης αυτών δεν αποτελεί αντικείμενο των πολεοδομικών υπηρεσιών αλλά των υπόχρεων για την καταβολή αυτών (Μηχανικών και ιδιοκτητών) και των κατά περίπτωση αρμοδίων φορέων για την είσπραξή τους (Ε.Τ.Ε. - Τ.Ε.Ε. - Δ.O.Υ. κ.λπ.).

O Γενικός Γραμματέας

Ηλίας Μπεριάτος

Τράπεζα Πληροφοριών ΤΕΕ

Σουρή 3, 105 - 57 Αθήνα

Τηλ: 32.85.500 Fax: 32.85.511

e-mail: [email protected]

Link to comment
Share on other sites

... μη ολοκληρωση των οψεων?
ποπο που το θυμήθηκες αυτή την ξεχασμένη παράγραφο από τον ΓΟΚ85… Οι δήμοι που είχαν εδώ και τόσα χρόνια την αρμοδιότητα σπάνια έως σπανιότατα έκαναν χρήση.

 

Κάνα γνωστά αυτά περί διαδικασιών, αλλά δεν είναι άλυτα. Τα έχουμε αντιμετωπίσει. Πάει ΤΕΕ κάνει τις αιτήσεις του ο ιδιοκτήτης και περιμένει.

Στην τελική πιο καλά νόμιμα όλα παρά διάμεσου Χονολουλού και στο τέλος να είναι ημιπαρανομίες και ερμηνεύσιμος και με αμφίσημες λύσεις αντί για νόμιμος και τακτοποιημένος σε όλα. Δεν θα είναι ούτε η πρώτη φορά ούτε η τελευταία στην τελική.

Ας καθυστερήσει μερικούς μήνες.

Στην τελική το είχαν καθυστερήσει δέκα χρόνια. Αυτό όμως προβλέπει η σχετική νομοθεσία και δίνει λύση όχι μπαλαμούτι λύση.

Άποψη μου φυσικά και ας κάνει ότι θέλει.

 

Φυσικά μη παραβλέπουμε και ένα σημαντικό σκέλος δεοντολογίας προς τον πρώην επιβλέποντα και τα δικαιώματα του. Του ιδίου ή των κληρονόμων του.

Αν εμείς δεν το φροντίζουμε για τον όποιο άγνωστο συνάδελφο τότε και τα δικά μας θα τα καταπατά κάποιος άλλος.

Αυτό όμως σε ότι με αφορά δεν είναι ο καθένας ότι θέλει κάνει αλλά είναι θέμα αρχής και πρέπει εμείς οι ίδιοι να το φροντίζουμε πάντα.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Didonis

Σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβητώ ότι η καλύτερη οδός είναι αυτή της νομίμου

αλλά ας δούμε και που μας οδηγεί..και σε τι άλλους σταυροδρόμια μας βγάζει (εξ' άλλου έτσι λέγεται για αυτή.. ότι είναι η πιο δύσκολη)

 

Αναφορικά με την διαδικασία και τον τρόπο θεώρησης οικοδομικών αδειών για την σύνδεση οικοδομών με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης σύμφωνα με την παραγρ. 5 του άρθρου 7 του από 8-7-93 Π. Δ/τος (ΦΕΚ 795/Δ/13-7-93) σε περιπτώσεις που η συμμετοχή του επιβλέποντος μηχανικού καθίσταται δυσχερής ή αδύνατος, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Εφόσον έχουν περατωθεί οι οικοδομικές εργασίες ο δε επιβλέπων μηχανικός απεβίωσε ή κηρύχθηκε σε αφάνεια με δικαστική απόφαση (άρθρα 40-50 Α.Κ. και 785 επ. Κ. Πολ. Δ) είναι δυνατή η θεώρηση της αδείας κατόπιν διενέργειας αυτοψίας από την Πολεοδομική Υπηρεσία και υποβολής τεχνικής έκθεσης από οποιονδήποτε τρίτο μηχανικό. Ωραία μέχρι εδώ –κανένα πρόβλημα

2. Σε κάθε άλλη περίπτωση (συνταξιοδότηση επιβλέποντος, διαμονή στο εξωτερικό κ.λπ.) επιβάλλεται αναθεώρηση της αδείας γι' αλλαγή επιβλέποντος μηχανικού, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνέχιση της διαδικασίας θεώρησης της αδείας.

Και εδώ ωραία λύνεται με τον Ν 4030 –κανένα πρόβλημα

 

3. Τέλος για όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις

τόσο η καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής επίβλεψης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (μέσω Εθνικής Τραπέζης ή Τ.Ε.Ε.)

όσο και των αναλόγων φόρων (ΦΕΜ)

και κρατήσεων (ΤΣΜΕΔΕ) που την βαρύνουν,

είναι υποχρεωτική για την θεώρηση της οικο. αδείας, ο δε τρόπος απόδοσης αυτών δεν αποτελεί αντικείμενο των πολεοδομικών υπηρεσιών αλλά των υπόχρεων για την καταβολή αυτών (Μηχανικών και ιδιοκτητών) και

των κατά περίπτωση αρμοδίων φορέων για την είσπραξή τους (Ε.Τ.Ε. - Τ.Ε.Ε. - Δ.O.Υ. κ.λπ.).

 

αυτά πως λύνονται;

  1. Πως θα καταθέσεις αμοιβή, αφού δεν υπάρχει κωδικός μηχανικού στο συστ αμοιβών ΤΕΕ; (είτε συνταξιούχου, είτε θανόντα; Σε ποιό λογ/σμό; Άντε ο συντ/χος έχει ο θανών; θα βρεις κληρονόμους –ποσοστά-τοποθεσίεςς; Λογαριασμούς; )
  2. Πως θα καταθέσεις ΦΕΜ (αυτό ίσως λύνεται με μια πρόχειρη απόδειξη για τον ζώντα-αλλά για τον θανόντα πως;-θα βρεις κληρονόμους –ποσοστά- τοποθεσίες;)
  3. Πως το ΤΣΜΕΔΕ; και εδώ δεν βλέπω κανένα πρόβλημα

αγαπητέ συνάδελφε Didonis Ξέχασες το Φ.Π.Α

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.