Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μείωση στο κόστος έκδοσης ΠΕΑ προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ


nikmmech

Recommended Posts

Ανώτατες αμοιβές για επιθεωρητές

 

Μείωση στο κόστος έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ

 

 

Σε μειώσεις στο κόστος έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών οδηγεί η ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων», το οποίο τέθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση.

 

Με τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο καταργούνται οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών που ίσχυαν έως τώρα και θεσπίζεται ελεύθερη διαπραγμάτευση των αμοιβών με ανώτατες τιμές ανά κατηγορία κτιρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης είναι υποχρεωτική για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων, σε περίπτωση πώλησης ή μίσθωσης σε νέο ενοικιαστή. Στο νομοσχέδιο (άρθρο 17), οι ανώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών καθορίζονται ως εξής:

  • Για κτίρια εκτός κατοικίας 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ
  • Για κτίρια κατοικιών 2 ευρώ ανά τ.μ. με ανώτατο όριο 5.000 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι τώρα ισχύουν κατώτατες αμοιβές 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για γραφεία και καταστήματα (1,5 ευρώ για εμβαδόν πάνω από 1000 τετραγωνικά), 2 ευρώ για διαμερίσματα, 1,5 ευρώ για μονοκατοικίες και 1 ευρώ για πολυκατοικίες.

 

Το νομοσχέδιο θεσπίζει ανώτατες τιμές και για τις επιθεωρήσεις συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, οι οποίες είναι 250 ευρώ για συστήματα με ισχύ έως 200 κιλοβάτ, 400 ευρώ από 201 έως 400 κιλοβάτ και 800 ευρώ από 401 κιλοβάτ και πάνω.

 

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι όλα τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται από το 2021 θα πρέπει να έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Ακόμη, ότι μπορούν να θεσπίζονται χρηματοδοτικά και άλλα κίνητρα για επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης νέων και υφισταμένων κτιρίων, οι οποίες μεταξύ άλλων μπορούν να εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

 

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 31/2010/ΕΕ για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

http://news.in.gr/ec...?aid=1231211026

 

 

250 Ευρώ για ισχύ έως 200 kW..!!

 

Ήθελα να ήξερα αυτοί που τα αποφασίζουν αυτά μέτρα, έχουν αίσθηση για τι εγκαταστάσεις μιλάμε? Και άντε ένας λέβητας κεντρικής θέρμανσης υπερδιαστασιολογημένος... Ένα κεντρικό σύστημα κλιματισμού, αντιλαμβάνονται τι είδους εγκατάσταση είναι?

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 42
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι για τους νομοθέτες "Ένα κεντρικό σύστημα κλιματισμού 200 KW" είναι κάτι που έχει μέγεθος μισής σειράς στο word.

Κάτι σαν splitaκι να πούμε. Όμως όταν βλέπουν το ΠΕΑ, που έστω αρχικά το κοστολόγησαν minimum 150 €, (τώρα νόμιμα 150€) εμείς οι μηχανικοί να το διαφημίζουμε 80 και 70, και αυθημερόν σε όλη την Ελλάδα, καλά μας κάνουν.

Link to comment
Share on other sites

Τουλάχιστον στο άρθρο 17 κατάργησε:

"3. Για τη βελτίωση της διαδικασίας τροποποιούνται ή καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις του π.δ. 100/2010:

α) Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 4 «Άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή» του π.δ. 100/2010.

β) Το εδάφιο δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής:

«(δ) να διαθέτει δίπλωμα μηχανικού ή πτυχίο μηχανικού τεχνολογικής εκπαίδευσης για τουλάχιστον δύο (2) έτη.»

γ) Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 καταργείται."

 

Κάτι είναι και αυτό για τους Μηχανικούς Τ.Ε.

Link to comment
Share on other sites

Τουλάχιστον στο άρθρο 17 κατάργησε/τροποοίησε:

"3. Για τη βελτίωση της διαδικασίας τροποποιούνται ή καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις του π.δ. 100/2010:

α) Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 4 «Άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή» του π.δ. 100/2010.

β) Το εδάφιο δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής:

«(δ) να διαθέτει δίπλωμα μηχανικού ή πτυχίο μηχανικού τεχνολογικής εκπαίδευσης για τουλάχιστον δύο (2) έτη.»

γ) Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 καταργείται."

 

Κάτι είναι και αυτό για τους Μηχανικούς Τ.Ε.

Link to comment
Share on other sites

Τι είδους ελεύθερη αγορά είναι αυτή που επιβάλλονται νομοθετικά πλαφόν για οποιαδήποτε υπηρεσία? Δεν είμαστε το κλειστό επάγγελμα των συμβολαιογράφων για να δικαιολογείται η προστασία του καταναλωτή. Οι αμοιβές για τις Η/Μ εγκαταστάσεις είναι αστείες. Και μάλιστα είναι και οι μέγιστες..

Link to comment
Share on other sites

πλαφον προς τα πανω δεν μπορουν να μπουν.........σε ΠΕΑ εδωσα προσφορα συνολικα πανω απο την ελαχιστη 50%.....θα κοπει το ΠΕΑ κανονικα με την ελαχιστη και τα υπολοιπα θα κοπουν αυτοψια και σχεδια.....

Link to comment
Share on other sites

Καλά βρείτε κανά κτίριο που να δίνει αμοιβή 10.000 και μην ζητάτε παραπάνω... Η μήπως σε κατοικίες υπάρχει περίπτωση να χτυπήσεις πάνω από 5.000? Εδώ το 99% είναι διαμερίσματα τι να λέμε τώρα?

Οσο για τα Η/Μ.....Ε, δεν θα τα κάνει κανένας (αν βάλουμε τα έξτρα σεμινάρια, ίσως όργανα μετρησης, αυξημένης δυσκολίας σε σχέση με κέλυφος, περιορισμένης ζήτησης) :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

ειναι γραμενο το νομοσχεδιο στο ποδι.....ουτε καν στο χερι........

 

θετει ανωτατη αμοιβη ,κατι που ειναι αστειο......

δηλαδη επιθεωρηση 51 μ κτηριο , θελει ο νομοθετης να παρεις ανωτατα 100 ευρω δηλαδη 60 ευρω καθαρα!!!!!!!, τα μισα απο τον ηλεκτολογο για σχεδιο και λιγοτερα απο καποιον που περναει κλιματιστικα!!!!!!!!!!!!!....

 

θετει ανωτατη τιμη 250 ευρω (καθαρα κανενα 150αρι) για κληματιστικη εγκατασταση μεχρι 200kw!!!!!!!!!!!!!!!...ας την κανει αυτος...(ετσι και αλλιως δινει δικαιωμα στον καθενα να τα επιθεωρησει)

 

η γελοιοτητα να γινετε επιθεωρητης καυστηρων, μηχανικος οποιασδηποτε ειδικοτητας ειναι απλως απιστευτη........................αλλη μια επιτυχια των μηχανολογων-ηλεκτρολογων...οι οποιοι σαν ελεγκτες δομησης δωσαν ιδιες εξετασεις και ειναι αποκλεισμενοι απο το 99% των ελεγχων, ενω στις επιθεωρησεις , επιθεωρουν οτι και ο μηχανιικος ψαροτρατας......

 

 

μολις και αν το νομοσχεδιο , εφαρμοστει θα γελασει και το παρδαλο αμνοεριφιο με τα αποτελεσματα επιθεωρησεων.................βλεπω ερωτησεις στο σαιτ απο επιδοξους επιθεωρητες , του στυλ τι ειναι καυστηρας,τι ειναι kw ,τι διαφορα εχει ο ανεμιστηρας απο κλιματιστικο και αλλα............

Edited by savas76
Link to comment
Share on other sites

Επιθεωρήσεις λεβήτων με προθεσμία έως το 2016 είπατε;

Μάλιστα. Θα πάνε όλοι για έλεγχο το 2016 και λίγο πριν το τέλος της προθεσμίας θα δοθεί αρχικά μία διετής παράταση...

 

Ενδεχομένως οι λέβητες/κλιματισμός δημοσίων κτιρίων, ή των ελαχίστων νέων κτιρίων να υποχρεωθούν να πιστοποιηθούν μέσα στην προθεσμία. Μην ξεχνάμε ότι υποχρέωση ελέγχου των εγκαταστάσεων υπάρχει από το ...1993.

 

 

Οι αμοιβές μια χαρά είναι. Με δεδομένο ότι οι μισθοί θα είναι 400-700 €, υπολογίστε λίγο παρακάτω από τα τρέχοντα. Ξεχάστε τις αμοιβές με βάση το επιστημονικό υπόβαθρο, τις γνώσεις, τις ευθύνες κλπ και υπολογίστε τις με βάση τις ώρες εργασίας. Αν για μια επιθεώρηση λέβητα χρειάζομαι 4 ώρες συνολικά με την χαρτούρα, 50 ευρώ καθαρά θα είναι μια πολύ καλή τιμή αν υπάρχουν καθημερινά 2 τουλάχιστον επιθεωρήσεις.

Edited by dim10
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

................βλεπω ερωτησεις στο σαιτ απο επιδοξους επιθεωρητες , του στυλ τι ειναι καυστηρας,τι ειναι kw ,τι διαφορα εχει ο ανεμιστηρας απο κλιματιστικο και αλλα............

 

Μην τα λες έτσι χοντρά βρε φίλε:smile:

Και οι μηχανολόγοι δεν γνωρίζουν πολλά στον κτιριακό τομέα, και στα σεμινάρια για ενεργειακούς ακούσαμε διάφορα όμορφα από συναδέλφους σου, αλλά δεν "κράξαμε" κανέναν με τέτοιο τρόπο.... Στο κάτω κάτω, μηχανικοί θα κάνουν τις επιθεωρήσεις, όχι παιδάκια του δημοτικού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.