Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηχανολογος ή πολιτικος μηχανικος?


Recommended Posts

Ειμαι φοιτητης μηχανολογων μηχανικων στο πολυτεχνειο του βολο οπου μπαινω στο δευτερο ετος. Οι σχολες που με ενδιεφεραν ηταν οι μηχανολογοι μηχανικοι και οι πολιτικοι μηχανικοι οπου επιανα και τις 2 σχολες ειδικα στους πολιτικους επιανα και στο αριστοτελειο αλλα επελεξα τους μηχανολογους διοτι το περιβαλλον μου(καθηγητες,διαφοροι μηχανικοι που μιλησα κτλ...) με παροτρυνε για μηχανολογων και οχι για πολιτικων λογω της τεραστιας πτωσης που σημειωνετε στην οικοδομη ενω σαν μηχανολογος θα ειχα τις διεξοδους στην ενεργεια και την βιομηχανια.Αυτο που καταλαβα ψαχνοντας εαν οντως πηρα την σωστη επιλογη καταλαβα οτι ο πολιτικος μηχανικος μπορει να ασχοληθει με παρα πολλα πραγματα εκτος των στατικων οπως τοπογραφικα,περιβαλλοντικες μελετες,αρχιτεκνονικα,ενεργειακα πιστοποιητικα κτλ και σαν ελευθερος επαγγελματιας εχει πολυ μεγαλυτερη ανεξαρτησια απο ολους τους μηχανικους.Αντιθετα με τους μηχανολογους ειδα ειδικα στην ελλαδα οτι ειναι λιγο οι ''ουρες'' των πολιτικων μηχανικων ενω αρκετοι μηχανολογοι ειδικα στην πολη μου εχουν μαγαζια με κλιματιστικα,λεβητες,τζακια κατι που δεν με ενθουσιαζει για μελλοντικη απασχοληση.Ετσι αποφασισα να κανω το 10% για πολιτικων μηχανικων με ελαχιστες ελπιδες να το πιασω με το 10% διοτι συμμετειχαν και οι αποφοιτοι του 2010 οπου λογω θεματων ειχαν πολυ μεγαλυτερες βαθμολογιες απο τους αποφοιτους του 2011 και οι θεσεις με το 10% ειναι ελαχιστες.Το αποτελεσμα ηταν καπως απροσμενο καθως ενω ειχα 1η επιλογη το πολιτικων μηχανικων βολου περασα στους πολιτικους μηχανικους πατρας(στην ειδικη κατηγορια οπου ο βολος δεν εδινε θεση στην ειδικη κατηγορια).Αρχικα σκεφτηκα να μην παω καθως θα ηταν δυσκολο να ξαναλλαξω πολη,φιλους κτλ και δεν ημουν και σιγουρος 100% εαν οντως οι πολιτικοι μηχανικοι ηταν τοσο καλυτερα απο τους μηχανολογους και επισης θα χασω και ενα χρονο οπου περασα και αρκετα μαθηματα.Παρολο αυτα το σκεφτομαι συνεχεια και ακομη δεν εχω καταληξει σε μια τελικη αποφαση!!! Ως μηχανικοι θα ηθελα να ακουσω και τις αποψεις σας...Επισης κατι που σκεφτομαι τελειωνοντας το μηχανολογων μηχανικων να δωσω κατακτηριες για τους πολιτικους μηχανικους...Ποσο εφικτο το θεωρειτε αυτο?

Link to comment
Share on other sites

Κανείς δεν είναι μάντης για να σου πεί τι θα γίνεται σε 5 - 6 χρόνια αλλά κρίνοντας από το παρελθόν ο ΠΜ τα κάνει όλα και συμφέρει..., οπότε έχει πιό πολλές ευκαιρίες, ενώ όντως οι ΜΜ - ΗΜ τις πιό πολλές φορές είναι ουρές.... των ΠΜ.

Παίζει μεγαλύτερο ρόλο όμως τι σε τραβάει περισσότερο....

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Παντως, ακομα και μαγαζι με κλιματιστικα και τζακια, μπορει να ανοιξει ο ΠΜ!!!!!

Εχω ακουσει μαλιστα πως ενας ΠΜ κανει και το καλυτερο σουβλακι σε μια ψησταρια!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ε μη μας παίρνετε και αυτές τις ευκαιρίες :smile:

Αφήστε κάτι αποκλειστικά και για μάς γιατί στο τέλος θα γίνουμε καφετζούδες :smile: :-) :smile:

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά;

 

Πήγαινα για Μηχανολόγος Μηχανικός, ήταν κάτι που μου άρεσε και μ αρέσει μιας και ο Μηχανοκίνητος αθλητισμός με είχε και με έχει συνεπάρει....

 

Αλλά όταν ήταν ήρθε το Μηχανογραφικό στα χέρια μου επέλεξα Πολιτικός Μηχανικός για περισσότερες ευκαιρίες στον εργασιακό τομέα....

 

Τι θα έκανα τώρα αν μου δινόταν ξανά η ευκαιρία για υποβολή μηχανογραφικού;

 

Μάλλον Μηχανολόγος Μηχανικός και εξωτερικό......

 

Αλλά και τα 2 είναι Πολυτεχνεία οπότε αν το δούμε γενικά η εκπαίδευση είναι ίδια.....

 

Βγαίνεις άλλος άνθρωπος.... :smile:

Link to comment
Share on other sites

Ειμαι φοιτητης μηχανολογων μηχανικων στο πολυτεχνειο του βολο οπου μπαινω στο δευτερο ετος.

 

Φίλε μου, είναι γεγονός ότι ο Π.Μ. έχει μεγαλύτερο εύρος επαγγελματικών ευκαιριών. Ομως η κλίση, η αγάπη για αυτό που θέλεις θα σου δείξουν τον δρόμο για την επιλογή σου. Καλώς όρισες στον τεχνικό κόσμο.

Edited by αστέριος
Link to comment
Share on other sites

Γενικα κοιτωντας και ξανακοιτωντας τα προγραμματα σπουδων γενικα μου αρεσουν και τα ''βαρια'' μαθηματα ειναι κοινα δηλαδη μαθηματικα,φυσικες,προγραμματισμος,μηχανικη,ρευστομηχανικη,δυναμικη,αντοχη υλικων κτλ...Το θεμα ειναι εαν αξιζει να χασω ενα χρονο και να αλλαξω πολη,παρεες για να παω στους πολιτικους μηχανικους πατρας?

Link to comment
Share on other sites

.....γιατί στο τέλος θα γίνουμε καφετζούδες :smile: :-) :smile:

 

Α σε παρακαλώ, αυτό το έχουμε καπαρώσει εμείς ως πιο καλλιτεχνικό ζήτημα μαζί με τα μπιστρό πολιτιστικά καφενέ κλπ….

 

 

Περά από την πλακά Chris…

Οι ΠΜ στην Ελλάδα έχουν μεγαλύτερο εύρος σε θέματα Γη, Οικοδομή, Κατασκευή από των ΜΜ οι όποιοι στην Ελλάδα δεν έχουν ούτε βαριά βιομηχανία ούτε ελαφριά εδώ που τα λέμε.

Το φίλοι κλπ που λες… όπου γη πατρίς στην τελική.

Το βασικό όμως είναι τι αρέσει σε εσένα πιο πολύ. Τσιμέντο ή γρανάζι? Κατασκευή εφαρμοστέα ή τα των μηχανολόγων?

Δώσε μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτό το θέμα. Διότι αυτό που αγαπάς και του το δείξεις θα στο ανταποδώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Link to comment
Share on other sites

Επισης κατι που σκεφτομαι τελειωνοντας το μηχανολογων μηχανικων να δωσω κατακτηριες για τους πολιτικους μηχανικους...Ποσο εφικτο το θεωρειτε αυτο?

 

Ξεκινάω από το τέλος....Θεωρητικά ναι, μπορείς και μάλιστα όταν τελειώσεις θα είσαι από μόνος σου μία κατασκευαστική. Πρακτικά θα τελειώσεις σε τουλάχιστον 10 χρόνια, και θα ασχοληθείς με ένα αντικείμενο αλλιώς θα ξέρεις τα πάντα και στην ουσία τίποτα..

 

Παρακάτω...Υπάρχουν μηχανολόγοι με "κατάστημα" που δεν ξέρουν τι έχουν και ΠΜ με γραφείο που πεινάνε....Και τούμπαλιν. Δεν είναι κάτι στάνταρντ, άμα είσαι καλός σε κάτι και σου "κάτσει" πέτυχες.

 

Αν ασχοληθείς με οικοδομή γενικά θα είσαι στην ουρά των ΠΜ. Αν ασχοληθείς με πχ βιομηχανία θα είσαι αφεντικό. Αν είσαι γατόνι παντού πετυχαίνεις...

Σαν εύρος πιστεύω ότι οι μηχανολόγοι έχουν μεγαλύτερο...Οικοδομή, βιομηχανία, ναυτιλία κτλ κτλ

 

Εν κατακλείδι, δες καταρχήν τι σου αρέσει και ακολούθα το....Αν μείνεις μόνο στα επαγγελματικά δικαιώματα και ποιος κάνει περισσότερα, θα το κάνεις κορνίζα...

Φυσικά στο εξωτερικό αλλάζουν πολύ τα πράγματα. Αν μας την κάνεις για άλλα μέρη.

 

ΥΓ. Μην σκέφτεσαι παρέες και γκόμενες, θα γνωρίσεις και αλλού....Κοίτα το μέλλον σου και κάνε την επιλογή σου

Link to comment
Share on other sites

Απαντωντας στο αρχικο ποστ του φιλου, θα ηθελα να του πω οτι ενας χρονος δεν ειναι τιποτα και να μην ανησυχει για αυτο. Τωρα για τα υπολοιπα, τα συν και τα πλην καθε ειδικοτητας τα ειπαν οι προηγουμενοι. Αν θες τη συμβουλη μου συμφωνα με τις συνθηκες που κυριαρχουν τωρα, επειδη μαλλον θα χρειαστει να φυγεις εξω θα ηταν καλυτερα μηχανολογος καθως μπορεις να βρεις δουλεια κυριολεκτικα ΠΑΝΤΟΥ και μαλιστα ακομα και σε φημισμενες εταιρειες (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανιες, αεροναυπηγικες). Και πολιτικος καπως ετσι ειναι, απλα (χωρις να εχω καποια εμπειρια ή γνώση και καθαρα μονο απο ενστικτο) μου φανταζει λιγο πιο δυσκολο το ξεκινημα στην αγορα εργασιας του εξωτερικου σαν ΠΜ. Θα ηθελα συναδελφοι ΠΜ να μας διαφωτισουν πανω στο τελευταιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.