Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλιματιστική συσκευή σε όψη κτιρίου


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

βάσει του νέου οικοδομικού κανονισμού πλέον δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση κλιματιστικών συσκευών σε κύριες όψεις του κτιρίου παρά μόνο εάν κατασκευαστεί κατάλληλη εσοχή (άρθρο 16). Θα ήθελα να ρωτήσω τους πολιτικούς μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες του forum εάν ο ΝΟΚ επιτρέπει την τοποθέτηση των εν λόγω συσκευών σε ημιυπαίθριους χώρους (όχι σε εξώστες) στην περίπτωση που ο ημιυπαίθριος βρίσκεται σε κύρια όψη του κτιρίου. Η ερώτησή μου δηλαδή θα μπορούσε να διατυπωθεί και έτσι: ο ΝΟΚ απαγορεύει την εγκατάσταση κλιματιστικών συσκευών στις κύριες όψεις ακόμα και αν είμαστε εντός της οικοδομικής γραμμής?

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Αυτό απαγορευόταν και με το ΓΟΚ. Κάθε αλλαγή στην εγκεκριμένη όψη απαγορεύεται. Αν δεις τις εργασίες για τις οποίες χρειαζόταν άδεια μικρής κλίμακας κατά ΓΟΚ θα δεις ότι η εγκατάσταση κλιματιστικών περιλαμβάνεται σε αυτές. Το τι κάναμε και τι θα συνεχίσουμε να κάνουμε στην πράξη είναι άλλου παπά ευαγγέλιο :)

Για διευκρινήσεις θα περιμένουμε...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να διευκρινίσω οτι η ερώτησή μου αφορά νέα οικοδομή. Μπορούμε δηλαδή να δείξουμε στα αρχιτεκτονικά και στα λοιπά σχέδια μια αντλία θερμότητας σε έναν ημιυπαίθριο χώρο χωρίς να βγούμε έξω απο την οικοδομική γραμμή? ο ημιυπαίθριος επαναλαμβάνω βρίσκεται σε κύρια όψη του κτιρίου. Αν είναι εύκολο μεταφέρετε εδώ ακριβείς διατυπώσεις του οικοδομικού κανονισμού ή ερμηνευτικών εγκυκλίων.

Link to comment
Share on other sites

Ο ΝΟΚ λέει να μην προεξέχουν από την επιφάνεια όλων των όψεων και να είναι ενσωματωμένα σε αυτές.

Προσωπική άποψη είναι πως και σε Η/Χ δεν πρέπει να προεξέχουν.

Link to comment
Share on other sites

56. Όψεις του κτιρίου είναι οι επιφάνειες του κτιρίου προς τους κοινόχρηστους ή και ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου και ορίζονται σύμφωνα με τον προσανατολισμό τους.

 

Σύμφωνα με το παραπάνω, θεωρώ ότι επιτρέπεται να προεξέχουν στους εσωτερικούς τοίχους του κτηρίου προς τον Η/Χ (δηλ. μέσα στον Η/Χ).

Αυτό γιατί, η επιφάνεια του κτηρίου που θα τα φέρει δεν ανήκει στις όψεις του κτηρίου (δε βλέπει σε κοινόχρηστο ή ακάλυπτο αλλά στον ίδιο τον Η/Χ).

Προφανώς, δεν επιτρέπεται στις επιφάνειες που περιβάλλουν τον Η/Χ γιατί αυτές ανήκουν στις όψεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πως μπορούν να ενσωματωθούν τα κλιματιστικά σε ένα τοίχο 25-30 cm. Δεν θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη εσοχή η οποία θα έχει ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα στο εσωτερικό του κτιρίου.Θα μπορούσε πιστεύετε να ενσωματωθούν μεσα σε αρχιτεκτονική προεξοχή?

Link to comment
Share on other sites

Η επιστήμη της νανοτεχνολογίας κάνει θαύματα!

Ήδη ο Λαμπράκης έχει γράψει στο "Βήμα" ότι στο μέλλον τα παράθυρα θα τα μετατοπίζουμε όπου θέλουμε εμείς αναλόγως με τα κέφια μας και ότι οι γιαπωνέζοι έχουν φτιάξει τοίχους που είναι ταυτοχρόνως και ρευματοδότες.

Στις διαστάσεις των κλιματιστικών θα κολλήσουμε;

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω οτι στο μέλλον μπορεί να γίνουν θαυματα, αλλά εγω έχω μια άδεια που βγαίνει τώρα και πρέπει να δείξω τα κλιματιστικά ενσωματωμένα. Πώς θα γίνει αυτό. Παιδιά είναι σοβαρό το θέμα αλλά νομίζω ότι δεν έχει βγεί ακόμα στην επιφάνεια. Σήμερα στην πολεοδομία μου είπαν να κάνω εσοχή στον τοίχο προς τα μέσα. Αν το δεχτεί αυτό κανένας ιδιοκτήτης γράψτε μου. Απλά μετά σκεφτόμουν για αρχιτεκτονική προεξοχή. Θα το ρωτήσω αύριο, αλλά και αυτοί ιδέα δεν έχουν.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά ρώτησα στην πολεοδομία και μου είπαν πως δεν μπορείς να έχεις αρχιτεκτονική προεξοχή μόνο για τα κλιματιστικά. Θα πρέπει να είναι σε όλη την όψη. Βέβαια και αυτοί δεν ξέρουν με σιγουριά. Τελικά μου είπαν να γράψω απλά στις όψεις ενσωματωμένα κλιματιστικά χωρίς να δείξω κάτι στην κάτοψη και να μην τα κατασκευάσουν ποτέ. Τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν ξέρω όμως τι είναι το σωστό. Δεν υπάρχει καμία δειυκρίνηση για τίποτα. Τώρα τι θα γίνει με τους ελεγκτές θα το δούμε στην πορεία. Προβλέπω σε λίγο καιρό να ανακληθούν πολλές άδειες ασκήσεως επαγγέλματος. Απλά χάος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.