Μετάβαση στο περιεχόμενο

γραφική απόδοση γραμμών σε τοπογραφικό


yian

Recommended Posts

Χαιρετώ,

ξεκινώ αυτό το θέμα με αφορμή μια κατάσταση που λίγο πολύ όλοι έχετε αντιμετωπίσει. Την έλλειψη ορόσημων στο πεδίο ώστε να χαραχτούν σωστά εγκεκριμένες γραμμές (αιγιαλός, ρυμοτομικές κτλ) κατά τη διαδικασία σύνταξης ενός τοπογραφικού με αποτέλεσμα να κάνουμε γραφική εφαρμογή διασταυρώνοντας στοιχεία από "αμφιβόλου ποιότητας" σταθερά σημεία που κάλλιστα μπορεί να έχουν μετακινηθεί (κολώνες ΔΕΗ, περιφράξεις, ακμές κτιρίων..)

 

Εν τέλει πώς διασφαλιζόμαστε ως μελετητές ότι η γραφική απόδοση που κάνουμε είναι η σωστή και όχι με δόλο προς όφελος του πελάτη μας?

 

Χειροπιαστό παράδειγμα η εφαρμογή γραμμής παλαιού αιγιαλού που προσπαθώ να κάνω.

Ορόσημα δεν υπάρχουν, ασφαλή σταθερά εξασφαλίζω δύσκολα, η υπηρεσία διατείνεται να κάνω γραφική εφαρμογή, και ο αιγιαλός τέμνει την ιδιοκτησία μου κατά 2~3 μέτρα ενώ κάλλιστα μπορεί να "βγεί" καθαρή.

 

Απλά θέμα ευσυνειδησίας ή επαγγελματισμού ? Ίσως..

Τα σχόλια σας...

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν υπάρχει διασφάλιση.

Ο μόνος τρόπος να είμαστε πιο ασφαλείς είναι να εφαρμόζουμε την πιο δυσμενή λύση για τον πελάτη μας. Αυτές είναι τουλάχιστον οι οδηγίες απο τις υπηρεσίες.

Link to comment
Share on other sites

Να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου στη κουβέντα.

 

Πηγα προσφάτως σε τοπογραφική υπηρεσία, να ζητήσω τα στοιχεία, μιας παραχώρησης για ένα τμήμα γεωτεμαχίου.

Μου πετάνε την μεταβολή και μου λεει "αυτό είναι". Λεω, τι να το κάνω αυτό; μου απαντά "πάρε γραφικά τις συντεταγμένες και βάλε και την δική σου παραχώρηση". Μολις ακούω το γραφικά, ζητάω το προϊστάμενο.

 

Ευγενέστατος αυτός, μου ανοίγει το φάκελο των παραχωρήσεων και μου δινει τις συντεταγμένες του συναδέλφου που συνέταξε τα προγενέστερα τοπογραφικά.

Βλέπω τα "τοπογραφικα" σε...Α3.

Φτιάχνω τη διανομή απ'τα ορόσημα, αποτυπώνω και ω, τι μαγικό εχω μια διαφορά 10+ μ απ'το "τοπογραφικό" του συναδέλφου. Απο περιεργεια σκανάρω τους χάρτες και επιβεβαιώνω πως ο συνάδελφος, απλώς ψηφιοποίησε το χάρτη (ουτε καν ορόσημα) και πρόσθεσε τα τ.μ. που ηθελε και εβγαλε γραφικές συν/μες.

 

Δε κρίνω τη δουλειά του συναδέλφου, ποσώς με ενδιαφέρει κιόλας.

 

Το θέμα μου ειναι πως μια υπηρεσία χωρίς κανένα ελεγχο το δέχτηκε, δημιουργησε μια μεταβολή και ερχομαι τώρα εγώ και τα αλλάζω όλα. Που αν το έκανα γραφικά κι εγώ σε...Α3 θα επαιρνα την αμοιβή μου και θα ημουν "σωστός" και 1ος μάγκας.

Link to comment
Share on other sites

Η πλάκα είναι ότι ο συνάδελφος αυτός που να του καεί το pc γιατί κάτι τέτοιοι μπακαλισμοί δημιουργούν όλα τα προβλήματα σε όσους θέλουμε να κάνουμε σωστά την δουλειά μας, περνιέται ήδη για μάγκας και θα το ξανακάνει αφού βλέπει ότι του περνάει.

Link to comment
Share on other sites

καλά kane από τέτοια άλλο τίποτα,δεν ξέρω αν έχουν πέσει στα χέρια σου κάτι ψηφιοποιημένα διαγράμματα διανομών τα οποία είναι εντελώς ενδεικτικά αλλά εντοπίζεις εύκολα την θέση του τεμαχίου που σε ενδιαφέρει και τσιμπάς μια σχετική τιμή συν/νων να δεις που πέφτει το τεμάχιο,ε αυτά κάποιοι τα κάνουν τοπογραφικά όπως εξάλλου έχω δεί και απλό απόσπασμα διανομής με δήλωση κτλ..αυτοί οι μπακάληδες που λέτε αργά η γρήγορα γίνονται πουλόπουλοι..

Edited by GMEPH
Link to comment
Share on other sites

@ ethan, είμαι της άποψης πως αν δε κανεις μια δουλειά σωστά, μην τη κάνεις. Δυστυχώς τέτοια τυπάκια, δε νιωθουν,δεν εχουν φόβο, δε σέβονται τίποτε, και η πλακα; δουλεύουν πολύ, επειδή ειναι φθηνοί. Δε το εχω συναντήσει μόνο εγώ. Και δε παίζει ρόλο, αν ειναι ΠΕ αν ειναι ΤΕ αν αν αν...

 

@ Ναι Gmeph, εχουν πέσει στα χέρια μου... Και οπως το είπες, εχω ηδη ενα τέτοιο συνάδελφο (αν και δε παιζει ρολο η ειδικοτητα, ειναι ΠΜ) ο οποίος δεν ασχολείτω ΠΟΤΕ των ΠΟΤΩΝ με τοπογραφικά, αλλα τώρα μυρισε ψωμάκι...Και τι εκανε; ρωτησε εναν δυο (κακως του ειπαν μεν συναδέλφους τοπογρ.) πηρε το αρχείο αυτο, το γύρισε ολο σε εγσα και τσουπ, ως δια μαγείας...τοπογραφικα εγσα με 80ε. Και η πλακα ειναι πως θελει να παρει gps τώρα για να τα οριοθετεί.

Εμείς ειμαστε μακάκες που χουμε λιωσει να λυνουμε οροσημα και να μοιραζουμε σφαλματα και να λυνουμε διανομές μια και δυο φορες και να σκαρφαλωνουμε σε τριγωνομετρικά.

 

Βγάλε συμπέρασμα.

 

Αλλα το πιο ωραίο; συναδελφος παίρνει φωτοτυπια το καναβο της διανομης, μετατρεπει σε εγσα και τσουπ, να το τοπογραφικό. Ολο στο χερι, σα σκαρίφημα 20ετίας.

 

Και εδώ ειναι που θα βρεθεί κανας καλοθελητής και θα μου πει "ε και τι σε κοφτει, δεν εχει δικαιωμα υπογραφής"...

 

 

Υ.Γ. Α ρε συ Γιάννη, μήπως εχεις τα fonts που ζητά το Autocad για να ανοιξει αυτά τα αρχεία; (τα ψηφιοποιημένα). Τα ανοίγω και βγάζει αλαμπουρνέζικα στις ονομασίες, στα χέρσα και πάει λεγοντας.

Edited by Kane
Link to comment
Share on other sites

φίλε εχουν δεί πολλά τα μάτια μου,δεν κατηγορώ ποτέ κανέναν και δεν ασχολούμε με τις δουλειές των άλλων είναι φιλοσοφία μου,ας κάνουν ότι θέλουν,ας χάσω και δουλειά,αργά η γρήγορα πέφτει καμιά δουλειά δίπλα δίπλα και γίνεται το ξεβράκωμα..υπομονή.

 

Υ.Γ. δεν το`χω ψάξει γιατί μ`ενδιαφέρουν μόνο οι αριθμοί των τεμαχίων και οι σχετικές συν/νες..Α και πες του ψηλού μην πάρει gps να πηγαίνει με το κινητό πιό καλά θα πέσουν τα πασάλια!!!!

Edited by GMEPH
Link to comment
Share on other sites

Σωστά τα λές, απλά κάποιες φορές δε γίνεται να μη σχολιαστεί κάτι. Και δυστυχώς τον κοσμάκη το νοιάζει το "φτηνό". Και αντε εξήγησου.

Link to comment
Share on other sites

Α και πες του ψηλού μην πάρει gps να πηγαίνει με το κινητό πιό καλά θα πέσουν τα πασάλια!!!!

 

Προφήτης ο Σιφουνάκης..... Και με 100ευρώ κόστος....

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απόψεις και τις απαντήσεις σας.

Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο κάποιος να πρέπει να εφαρμόσει την ανεπάρκεια των υπηρεσιών σε μια δουλειά που θα φέρει τη σφραγίδα του ωστόσο το πρόβλημα υπάρχει.

 

Και προχωρώ σε ένα παράδειγμα πραγματικό,

χαράσω αιγιαλό κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά γραφικά σε μια ιδιοκτησία ελλείψει οροσήμων στο πεδίο. Τα πράγματα είναι οριακά και παίζουμε με κάποια εκατοστά ή το πολύ ένα μέτρο.

Έχει νόημα μια Υ.Δ. του ιδιοκτήτη ότι δεν θα αναζητήσει ευθύνη από το μηχανικό σε περίπτωση που θιγούν ιδιοκτησιακά δικαιωμάτα από τυχόν επαναπροσδιορισμό της γραμμής του αιγιαλού από την υπηρεσία? Εξασφαλιζόμαστε κάπως? Ή φύλαγε τα ρούχα σου και παραιτούμαστε της υπόθεσης?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.