Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευθύνες επιβλέποντα μηχανικού για ανασφάλιστους από εργολάβο


dion32

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Είμαι μηχανολόγος μηχανικός και μόλις έπιασα δουλεία σαν επιβλέπουσα μηχανικός σε εργολάβο.Υποπτεύομαι πως κάποιοι από το προσωπικό δουλευούν χωρίς ασφάλιση στο ικα. Έχω ζητήσει να δω τα χαρτιά τους, αλλά ο εργολάβος μου λέει ότι υπάρχουν και κάποια στιγμή θα μου τα φέρει. Τι ευθύνες θα έχω σε περίπτωση που γίνει κάποιος έλεγχος και αποδειχθεί ότι όντως είναι ανασφάλιστοι;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα dion32

Επειδηδη και γω δουλευω σε εργολάβο σαν επιβλέπουσα και βρίσκομαι σχεδόν καθημερινά στο ικα .

Την ίδια κατάσταση αντιμετώπισα και γω πριν ενάμιση χρόνο όταν το ικά εκανε έλεγχο ( στην κατασκευή ενος γηπέδου) βρήκε έναν αλλοδαπό ανασφάλιστο!!!!!Το μόνο που ζήτησε ήταν τα στοιχεία του και απαίτησε στις επόμενες απδ να του κολλησουμε ένσημα!!!Να κοιτάξεις μόνο να έχεις τα ακρινή στοιχεία του κάθε ασφαλισμένου!!!!

Link to comment
Share on other sites

και για να μη παρεξηγηθώ δε ξέρω το κάθε υποκατάστημα πως αντιμετωπίζει αντίστοιχες καταστάσεις!!!!

Εγώ μιλάω με βάση προσωπικής εμπειρία με συγκεκριμένο υποκατάστημα του ικα Πατρών.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ!

Προς το παρόν ψάχνω να βρω ότι χαρτιά μπορώ γιατί η επιχείρηση τώρα ξεκίνησε και δεν υπήρχε κανείς να κρατάει κάποιου είδους αρχείο ούτε για την ασφάλιση του προσωπικού , ούτε τις άδειες των αλλοδαπών.

Link to comment
Share on other sites

Προσοχή πάντως γιατί η περίπτωση ατυχήματος σε ανασφάλιστο είναι πολύ δύσκολη.

Συνήθως δεν ασφαλίζονται όσοι δεν έχουν καθόλου χαρτιά! Μέχρι να κάνουν τις σχετικές διαδικασίες στι ΙΚΑ να μην εργάζονται ή τουλάχιστον να μην εκτελούν αυτοί τις επικίνδυνες έργασίες.

Καλό είναι για θέματα ασφαλείας να απευθυνεσαι στον εργολάβο γραπτώς.

Link to comment
Share on other sites

Το ποιο σημαντικά φυσικά είναι να μην γίνει το ατύχημα :(

Αν γίνει τότε και ασφαλισμένος να είναι θα έχεις λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται? Αν όχι θα ευθύνεσαι και εσυ με τον επιβλέποντα μηχανικό ???

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς σε περίπτωση ατυχήματος (κυρίως σοβαρού) γίνεται αυτεπάγγελτη δίωξη προς κύριο του έργου, εργολάβο, εργοταξιάρχη ή όποιον μηχανικό δηλώσει ή εμφανιστεί υπεύθυνος. Δεν είμαι σίγουρος για τα παραπάνω αν και μου έχει τύχει τέτοια περίπτωση από την οποία περιμένουμε ακόμη τα σχετικά. Πάντως τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να λαμβάνονται σχολαστικά και οπωσδήποτε τα έργα να είναι ασφαλισμένα έναντι τέτοιων περιπτώσεων. Βοηθάει στην όσο γίνεται αποζημίωση ή ικανοποίηση των παθόντων.

Link to comment
Share on other sites

Τι γίνεται όμως όταν ο μηχανικός προσπαθεί να τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας και μόλις γυρνάει την πλάτη του ο εργολάβος κάνει τα δικά του? Πως μπορείς να αποδείξεις σε περίπτωση ατυχήματος ότι εσύ έκανες ότι προβλέπεται;

Link to comment
Share on other sites

γράφεις στο ΗΜΑ τις υποδείξεις,καλό είναι να του πάρεις κ την υπογραφή ότι έλαβε γνώση,φωτογραφίες των συλλογικών μέτρων ασφαλείας που κατά καιρούς έχεις κατασκευάσει,κάνε μια ώρα το μήνα διάλεξη στους εργάτες κ βάλτους να υπογράψουν ότι σε άκουσαν,αγόρασέ τους ατομικά μέτρα ασφαλείας τέλος κ πάρε τις υπογραφές τους σε μία κατάσταση ότι τα παρέλαβαν κ ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.Για νομοθεσία περί ασφάλειας απευθύνσου στο ΤΕΕ γιατί είναι ατελείωτη για να την παραθέσω εδώ,δεν καλύπτεσαι με όσα είπα αλλά δείχνεις καλή θέληση στην Ε.Ε

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Απο προσφατη συζητηση που ειχα με προισταμενο της επιθεωρησης εργασιας, μου εξηγησε οτι αν στο συμφωνητικο υπαρχει παραγραφος που να περιγραφει οτι απαγορευεται στον Εργολαβο να φερει στο εργοταξιο το οποιοδηποτε ατομο που ειναι:

ανηλικο

παρανομο στη χωρα

χωρις αδεια εργασιας

χωρις να ειναι ασφαλισμενος στο ΙΚΑ

 

να εργαστει σε οποιαδηποτε φαση της κατασκευης, η ευθυνη μεταφερεται αποκλειστικα στον Εργολαβο ! Πιστευετε οτι ισχυει κατι τετοιο ? Καλυπτει ενα τετοιο συμφωνητικο τον ιδιοκτητη αλλα και μελλοντικα τον Επιβλεπων μηχανικο στο ενδεχομενο ενος ατυχηματος αυτου του ατομου ? Εφοσον εχουν τηρηθει τα μετρα ασφαλειας βαση ΗΜΑ

 

Επισης, τηρειτε ευλαβικα το ημερησιο δελτιο απασχολουμενου προσωπικου στο εργοταξιο οπως και μου ζητηθηκε ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.