Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σόμπα pellets vs Αντλία θερμότητας


stelios82ole

Recommended Posts

Καλημέρα, θα ήθελα να περιορίσω το ερώτημα αποδοτικότερης θέρμανσης μεταξύ της σόμπας "υδρο-πέλλετ" VS "αντλίες θερμότητας με σύνδεση καλοριφέρ" σε συνθήκες εξωτερικής θερμοκρασίας 5C (μέσος όρος χειμώνα) και επιθυμητής θερμοκρασίας εσωτερικού χώρου 20C. Συγκεκριμένα:

1) Φαντάζομαι ότι από τη χρονική στιγμή που ξεκινάνε να δουλεύουν τα ανωτέρω μηχανήματα, θα καταναλώσουν διαφορετική ενέργεια μέχρι να πιάσουν τη επιθυμητή θερμοκρασία χώρου (έστω αυτή η χρονική στιγμή = Τ). Από τη στιγμή Τ και μετά απλώς θα συντηρούν τη θερμοκρασία χώρου. Το ερώτημα μου είναι ποια από τις δυο ανωτέρω τεχνολογίες καταναλώνει λιγότερη ενέργεια προκειμένου να πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία (ή αλλιώς, πόση ενέργεια καταναλώνεται μέχρι τη στιγμή Τ).

2) Από τη στιγμή Τ και μετά (δηλαδή από τη στιγμή που θα πιάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία) ποια τεχνολογία καταναλώνει τη λιγότερη ενέργεια ανά μονάδα χρόνου προκειμένου να συντηρεί το χώρο στην επιθυμητή θερμοκρασία?

 

Θεωρούμε ότι τα ανωτέρω εφαρμόζονται στο ίδιο σπίτι (συνεπώς ίδια μόνωση, τοποθεσία, εξωτερική θερμοκρασία κτλ).

 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Η πρωτογενής ενέργεια που καταναλώνουν είναι μη συγκρίσιμη ή με άλλα λόγια, άνευ ουσίας για τον απλό καταναλωτή, αφού το κόστος αυτής και μόνο, τον αφορά. Η ενέργεια που αποδίδουν, είναι ακριβώς (ή θα έπρεπε-για την ακρίβεια-να είναι, εφόσον σχεδιάστηκαν σωστά) η ίδια.

Link to comment
Share on other sites

@ nikmmech

 

Σε ευχαριστώ πολύ! Το ερώτημά το έθεσα με σκοπό να καταλάβω εάν συμφέρει διαφορετική τεχνολογία μεταξύ των περιπτώσεων (1) μια οικογένεια που είναι μόνιμα κάποιος στο σπίτι και επιθυμεί να διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία 20 ώρες την ημέρα, και (2) μια οικογένεια εργαζομένων η οποία λείπει πολλές ώρες και επιθυμεί να διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία 8 ώρες τη μέρα.

 

Σε ευχαριστώ και πάλι

 

Όποιος μπορεί να δώσει κάποια διευκρίνιση, τον ευχαριστώ

 

Παρακαλώ πολύ μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Χρησιμοποιείστε την επεξεργασία για να τροποποιήσετε το μήνυμά σας.

Ευχαριστώ, Γιάννης

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Πρόσφατα πήγα στην έκθεση και μπορώ να σας πώς ότι κατά κύριο λόγο το πέλετ μου φάνηκε φούσκα. Και γιτί το λέω αυτό.

Επειδή κι εγώ είμαι ένας από τους εγκλωβισμένους στην Αθήνα και ψάχνω να βρω φθηνές λύσεις και μάλιστα με πατέντες αφόσον έχω και αρκετές εμπειρικές και θεωρητικές τεχνικές γνώσεις.

Το πέλετ αυτή τη στιγμή κοστίζει από 0,22 μέχρι 0,30 λεπτά περίπου το κιλό. Ωραία. Η φορολογία ατου όμως είνια 23%. Κανείς δε μου λέει ότι δεν θ αφορολογηθεί περισσότερο και ότι η τιμή του δεν θα αναίβει όταν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση.

Σκεφτείτε τι έγινε με το ρευμα, το πετρέλαιο και τα ηλιακά.

Μέχρι στιγμής βρισκόμαστε στο στάδιο των προσφορών κα ιτης διαφήμισης από τις εταιρειες. Κανείς δεν ξέρει τι μέλει γενέσθαι. Σκεφτείται αυτό που έγινε γι απαράδειγμα με το υγραέριο. Πολλοί μετατρέψαν άδικα τα αυτοκίνητά τους. Τώρα με τη φορολογία θα έρθει μία η άλλη. Και ξανά λανσάρουν το φυσικό αέριο. Και πάλι το ίδιο θα είναι. Κάποιοι πλουτίζουν εις βάρος μας. Και με την κυβέρνηση που έχουμε δεν είναι να εμπιστέυεται κανείς τίποτα - να σημειωθεί ότι δεν είναι ο στόχος μου η πολιτική συζήτηση ε΄δω.

Ψάχνοντας και ρωτώντας βρήκα σε μια προσιτή τιμή τις μηχανές παραγωγής πέλετ. Ναι αλλά που θα βρεθεί τόσο ξύλο να γίνει πέλετ; Άρα θα πρέπει να έχεις κάποιες πιστοποιήσεις για την παραγωγή, πράγμα που θα οδηγήσει σε μονοπωλειακή πολιτική εμπορίου, Και πάλι δεν εξασφαλίζεσαι με τίποτα ως προς την τιμή του πελετ. Σας λέω εκ πρώτης όψεως όλα φαίνονται ωραία. Κι αν βάλεις και λίγο επιστήμη θαυμαστικά. Αλλά κανείς δεν μας εξασφαλίζει ότι η λύση του πέλετ θα είναι για πάντα φθηνή.

Edited by dimnas
Link to comment
Share on other sites

Μηπως με το ξυλο που χρονια απο τον παππου μου το χρησιμοποιηουσαν? (μιλαω για σομπα ξυλου, ισως και με συνδεση με τα σωματα καλοριφερ)

Link to comment
Share on other sites

Σκεφτείται αυτό που έγινε γι απαράδειγμα με το υγραέριο. Πολλοί μετατρέψαν άδικα τα αυτοκίνητά τους. Τώρα με τη φορολογία θα έρθει μία η άλλη.

 

Εντελώς άστοχο το παράδειγμά σου γιατί:

- υπάρχουν χιλιάδες που έχουν ήδη κάνει απόσβεση του κόστους του συστήματος και έχουν ήδη εξοικονομήσει και μερικές χιλιάδες ευρώ.

- είναι ο μόνος τρόπος για να κινούμε οικονομικά τα οχήματά μας, ειδικά όσοι τα έχουμε "παντρευτεί" και δεν διαθέτουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε άλλο καινούργιο, με μικρότερο κινητήρα, diesel, κλπ.

- ότι και να λένε τα διάφορα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια από πουθενά δεν επιβεβαιώθηκε η συγκεκριμένη "ράδιο αρβύλα" είδηση... Για την αποφυγή του πανικού που έπιασε κάποιους, διευκρινίστηκε τόσο από τον επίσημο φορέα των εγκαταστατών, όσο και από διάφορους γνώστες της αγοράς υγραερίου οτι ακόμη και ΑΝ γίνει εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του υγραερίου με εκείνον του πετρελαίου, η επιβάρυνση που θα προκύψει θα είναι της τάξης των 9 λεπτών/λίτρο. Δηλαδή, από 0,85-0,86 ευρώ το λίτρο το υγραέριο θα πάει γύρω στα 0,95 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές. Που το 0,95 και που το 1,7 ευρώ το λίτρο που έχει η αμόλυβδη...

- το κράτος εισπράττει περισσότερα από το ΦΠΑ των μετατροπών του υγραερίου, τις άδειες πώλησης υγραερίου από τα βενζινάδικα, διακίνηση υγραερίου κίνησης, σε σχέση με τα ποσά που ενδεχομένως εισπράξει μελλοντικά από μια μεγάλη αύξηση της τιμής του λίτρου του υγραερίου...

Άσε που ΑΝ αυξηθεί το υγραέριο, προβλέπω όλη η Θεσσαλονίκη και γενικά η Β. Ελλάδα να ανεφοδιάζεται από Βουλγαρία, Σκόπια ...και Αλβανία! Μια χαρά συμφέρει να περάσεις "άδειος" τα σύνορα, να γεμίσεις και βενζίνη και υγραέριο και να ξαναγυρίσεις...

Link to comment
Share on other sites

να ρωτήσω κάτι αν ξερει κάποιος?

στην πρόσφατη εκθεση μόνο σε εναν εκθέτη είδα μιά σόμπα πελλετ Ιταλική αερόθερμη πού παρατήρησα πίσω ότι είχε 3 εξόδους φ80 και αφού ρώτησα δεν ήξεραν καλά και αυτοι, τελικά οι 2 ήταν διακλαδωτές και η μία η εξοδος καυσαερίων. Δηλαδή με τούς διακλαδωτές μπορείς να την βάλεις στο ένα δωμάτιο και με μία τρύπα να δώσεις και σε άλλους χώρους. Η ρύθμιση γίνεται ηλεκτρονικά πού μπορείς να την έχεις 100% αερόθερμη στο χώρο πού είναι τοποθετημένη , ή 50% και 50% στούς διακλαδωτές. Σίγουρα πάντως και όταν την έχεις 100% αερόθερμη χάνει κα΄ποιο ποσό πρός τους διακλαδωτές αλλά αυτό δεν νομίζω ότι ενοχλεί αν είναι λίγο, καλό κάνει. Σαν λειτουργικότητα μου φαίνεται πολύ καλή , σκεπτόμενος ότι μπορώ να πάρω μία μικρή για να μην έχω μεγάλη κατανάλωση και αντι να την βάλω στο σαλόνι σε μεζονέτα και να μου φεύγει η ζέστη πάνω , να την βάλω σε ισόγεια κρεβ/ρα-χωλ-μπάνιο κλείνοντας την πόρτα πρός το σαλόνι , έναν διακλαδωτή να τον στείλω πάνω σε μία κρεβ/ρα και τον άλλο στο σαλόνι υποβοηθητικά του τζακιού κλπ.

Μού κάνει εντύπωση όμως πού κανείς άλλος δεν είχε. Εχει χρησιμοποιήσει κανείς και γενικά να μας πεί την εμπειρία του από τίς σόμπες pellet για συντηρήσεις κλπ, για πιό αξιόπιστες χώρες προέλευσης? θα ήταν καλύτερα μια σόμπα πού καιει διάφορα? (πελλετ- πυρήνα κλπ)

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

καλή περιπτωση ακούγεται κ με ενδιαφέρει κ μένα... οι ρυθμίσεις αυτές ήταν σταθερές ή ρυθμιζόμενες? μποροεις δηλαδή να χρησιμοποιείς 37% σαλόνι και το υπόλοιπο δωμάτια?

Link to comment
Share on other sites

οι ρυθμίσεις αυτές ήταν σταθερές ή ρυθμιζόμενες? μποροεις δηλαδή να χρησιμοποιείς 37% σαλόνι και το υπόλοιπο δωμάτια?

ωραία πρόταση! :grin:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.