Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όροι δόμησης οικισμού <2000 και διεκδίκηση τμήματ. οικοπέ


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

Είμαι πολ.μηχ. με μικρή πείρα στην έκδοση οικοδ. αδειών και θα εκτιμούσα πολύ τη συνδρομή σας σε ένα σχετικά πολύπλευρο θέμα.

Υπάρχει ένα οικόπεδο 510μ2 εντός οικισμού<2000 κατοίκων που "βλέπει" σε δρόμο, με πρόσωπο ~14μ και μεγάλη κλίση.

Ερωτώ!

α/ Ισχύουν οι διατάξεις του ΠΔ 24-4/3-5-85 για οικισμούς <2000 κατοίκων (συγκεκριμένα ΣΔ=0,4 κάλυψη 70%.....) ή ενδέχεται να ισχύει κάτι διαφορετικό; (έπεσε στην αντίληψή μου ΣΔ=0,80 (ΠΔ2/13-3-81 περι οικισμών)).

β/ Ποιά η πραγματοποιούμενη απόσταση από το δρόμο στην περίπτωσή μου;

γ/ Σχετικά με την κατασκευή υπογείων υπάρχει κάποιος περιορισμός; Σκέφτομαι και την περίπτωση των 2 υπογείων (απλά θέλω να ξέρω αν επιτρέπονται)

Τέλος επειδή ο "διπλανός" διεκδικεί 20μ2 και είναι πολύ πιθανό να τα "κερδίσει", τι γίνεται στην περίπτωση των εναπομεινάντων 490μ2 με όριο αρτιότητας τα 500; Συνεχίζει να είναι οικοδομήσιμο με ΣΔ=0,40;

 

Πήγα στην οικεία πολεοδομία (ολόκληρο ταξίδι) και ήταν πολύ "απασχολημένοι" για να μου απαντήσουν.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας!

Link to comment
Share on other sites

Ελλείψει σχετικών απαντήσεων και αφού το έψαξα λίγο μόνος μου παραθέτω τα εξής:

 

α/ Βάσει ΠΔ 24-4/3-5-85 ο ΣΔ είναι κλιμακωτός και στην προκειμένη περίπτωση για τα πρώτα 100μ2 ΣΔ =1,6 , για τα επόμενα 100 ΣΔ=0,8, για τα επόμενα 100 ΣΔ=0,60 και για τα υπόλοιπα 210 (σύνολο 510) ΣΔ=0,4. Δηλαδή δόμηση 160+80+60+84=384μ2.

β/ Βάσει του παραπάνω χτίζουμε 2,5μ ΄πίσω από τη γραμμή δόμησης (αφού το οικόπεδο είναι πάνω από 500μ2. Γραμμή δόμησης θεωρώ το όριο του οικοπέδου στον κοινόχρηστο χώρο; Καπου αλλού διάβασα για απόσταση 3μ από τον δρόμο. Αυτή η απόσταση ορίζει τη δόμηση ή τη γραμμή δόμησης από την οποία πρέπει να "πάω" πίσω άλλα 2,5μ;

γ/ Παραμένει το ερώτημα μου για 2ο υπόγειο

Τέλος για το θέμα της διεκδικήσεως των 20μ2 λογικά πρέπει τα 490μ2 να είναι οικοδομήσιμα εφόσον το οικόπεδο προυπήρχε του 85 ή μήπως με την απώλεια των 20μ2 δημιουργείται ουσιαστικά νέο οικόπεδο το οποίο δεν εμπίπτει στις παρεκκλίσεις;

 

Παρακαλώ διορθώστε με αν κάποια από τα όσα παρέθεσα είναι λανθασμένα.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Athan

 

α. Για τους οικισμούς <2000> 500 τμ η γραμμή δόμησης ορίζεται 2.5 μ πίσω από την υπάρχουσα που όπως είπες είναι το όριο με τον κοινόχρηστο.

γ. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάταξη για δεύτερο υπόγειο.

 

Έαν δεν έχει γίνει υπάιτια κατάτμηση μετά το 1985, το οικόπεδο θεωρείται ότι προϋφίσταται και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

 

Θα σε συμβούλευα να κάνεις μια επίσκεψη στην οικεία πολεοδομία και να πάρεις όρους δόμησης για την συγκεκριμένη περιοχή. Υπάρχει περίπτωση να έχει κυρωθεί Πολεοδομική Μελέτη που να αναιρεί όλα τα προηγούμενα.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ Sigio!

 

Στο πδ209 της 24-6/15.7.1998 στο άρθρο 2 αναγράφει ελάχιστες αποστάσεις από οδικό δίκτυο. Νομίζω πως στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να αφήσω 3 μέτρα από το όριο της οδού (δευτερεύον επαρχιακό δίκτυο). Αλλά δεν γνωρίζω αν μέσα στα 3 μέτρα ή στα 2,5 όπως προαναφέρθηκαν μπορώ να "βγάλω" εξώστες και αν ναι πόσο.

 

Εχω ήδη πάει στην οικεία πολεοδομία και μάλλον έμπλεξα με τεμπέληδες (ή άσχετους) οι οποίοι δεν μου έδωσαν ούτε μία κατατοπιστική απάντηση. Μάλλον θα πρέπει να ξαναδοκιμάσω.

 

Καλημέρα!

Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι στο θέμα με νέα στοιχεία.

 

Ο ιδιοκτήτης του εν λόγω οικοπέδου το 2006 πούλησε τμήμα αυτου ~100μ2 στο ανατολικό ομορο με σκοπό ο δεύτερος να αυξήσει την επιφάνειά του. Τώρα με την διεκδίκηση των 20μ2 από τον ιδιοκτ. του δυτικού ομόρου πέφτουμε στα 490μ2.

 

Η πράξη του 2006 θεωρείται υπαίτια κατάτμηση (όπως αναγράφει ο sigio παραπάνω); Είναι αρκετή ώστε στο ενδεχόμενο των 490μ2 το οικόπεδο να μην είναι ούτε κατά παρέκλιση αρτιο και οικοδομήσιμο (προυφιστάμενο του '85);

 

Επαναλαμβάνω και επαναδιατυπώνω και το ερώτημα που έθεσα παραπάνω.

Εντός των 3μ (απόσταση που πρέπει να αφήσω από το δευτερέυον επαρχιακό δίκτυο) μπορώ να "βγάλω" μπαλκόνια σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 3 του ΓΟΚ;

 

Ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

Athan, εφόσον πούλησε τμήμα του οικοπέδου, τότε ναι, είναι υπαίτια κατάτμηση και εάν πέσεις κάτω από το όριο λογικά χάνεις τα όρια του κανόνα και δεν υπάγεσαι πλέον στις παρεκκλίσεις. Τώρα για 10 τ.μ. στα 500 που χρειάζεσαι......... (πόσο δικαιολογεί ο νόμος να αποκλίνει της πραγματικότητας το τοπογραφικό;).

Η φατσούλα δεν ξέρω γιατί εμφανίζεται, δεν τη βάζω εγώ, αλλά ταιριάζει απόλυτα στο πνεύμα της δημοσίευσης στο συγκεκριμένο σημείο. Τεχνητή νοημοσύνη;;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.