Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πως θα κάνω Walk Through..?


Recommended Posts

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Ετοιμάζω μια πτυχιακή και θα ήθελα να ξεφύγω ΠΟΛΥ από τα συνηθισμένα έχω λοιπόν τελειώσει με τα αρχιτεκτονικά ,έκανα και τα 3D στο sketch up αλλά δεν έμεινα ικανοποιημένος και είδα ένα video στο YouTube στο οποίο έδειχνε την περιοχή σήμερα και ξεκινούσε να δείχνει προοπτικά το έργο και την πορεία του καθ'ολη την διάρκεια κατασκευής και τέλος το πως θα είναι στο τέλος σε διάφορες φάσεις της μέρας ,εάν θέλετε μπορώ να σας βάλω και το link για να καταλάβετε ακριβώς τι λέω. Θέλω λοιπόν να μάθω εάν ξέρετε κάποιο πρόγραμμα που θα μπορούσα να το κάνω αυτό και εάν υπάρχει και κάποιο εγχειρίδιο για να αρχίσω να παίρνω πρέφα τι ακριβώς παίζει με το πρόγραμμα μιας και το YouTube δεν με βοηθά ιδιαίτερα, να σας πω οτι AutoCAD ξέρω θεωρώ πολύ καλά για αυτό που συνήθως χρειάζεται να κάνει κάποιος για μια δουλεία αλλά με βάση όλου του φάσματος των δυνατοτήτων του προγράμματος είμαι ακόμα στο δημοτικό οπότε όλες οι βοήθειες ευπρόσδεκτες.

Link to comment
Share on other sites

Για να καταφέρεις να φτάσεις σε επίπεδο ανάλογο με το βίντεο στο οποίο αναφέρεσαι (δεν το έχω δει, αλλά φαντάζομαι τι εννοείς πρέπει να ασχοληθείς με κάποια προγράμματα (2-3, μπορεί και 4) τα οποία πρέπει να μάθεις να δουλεύεις πολύ καλά το οποίο προϋποθέτει χρόνο, κατά τη γνώμη μου, γύρω στα 2 με 3 χρόνια. Μετά για να το φτιάξεις χρειάζεσαι (κατ' αρχήν τα προγράμματα - τα οποία είναι πανάκριβα) και ένα (τουλάχιστον) πάρα πολύ δυνατό μηχάνημα (Η/Υ) που θα κοστίσει γύρω στα 2,000 (και θα κάνεις render για βδομάδες). (εκτός αν κάνεις το render σε renderfarm μέσω internet, οπότε χρειάζεσαι ένα μηχάνημα της τάξεως των 1,000 ευρώ + περίπου 500 ευρώ για το renderfarm - και θα έχεις το render πολύ γρήγορα). Αν θες να αποφύγεις όλα αυτά (ή αν δεν έχεις χρόνο) μπορείς να απευθυνθείς σε κάποια εταιρία που κάνει τέτοιες δουλειές! Το κόστος εκεί (ανάλογα με το τι θες) θα περάσει σίγουρα τα 5,000 και μπορεί να φτάσει και τα 10,000. Το video είναι κάτι που αρέσει σε όλους, όμως δεν είναι καθόλου εύκολο και γρήγορο όπως μερικοί πιστεύουν (ούτε κάτι φτηνό!). Δεν θέλω να φανώ επιθετικός, ούτε να σε αποθαρρύνω, απλά να σε προσγειώσω στην πραγματικότητα. Δεν σου λέω να μην ασχοληθείς με το θέμα. Απλά ξεκίνα να διαβάζεις tutorials και να βλέπεις video στο youtube και να δουλεύεις τα αντίστοιχα προγράμματα, αν όντως σου αρέσει και θες να φτάσεις να κάνεις κάτι τέτοιο. Μόνο που δεν θα προλάβεις να φτιάξεις κάτι για την πτυχιακή σου, θα είναι κάτι που θα ασχοληθείς στο μέλλον!

Link to comment
Share on other sites

Αν επιδιώκεις επαγγελματικό φωτορεαλισμό, πρέπει να ασχοληθείς και να επενδύσεις όπως λέει και ο Στέφανος.

 

Γενικολογώντας, walkthrough μπορείς να κάνεις με οποιοδήποτε πρόγραμμα υποστηρίζει rendering.

Στο sketchup θα χρειαστείς κάποιο plugin (V-Ray, Podium Walker, Maxwell κτλ) για να δεις ικανοποιητικό αποτέλεσμα ή να περάσεις το αρχείο σου σε έναν ξεχωριστό renderer (kerkythea, blender κτλ).

To autoCAD πλέον ενσωματώνει την μηχανή του 3D studio max, οπότε και εκεί μπορείς να κάνεις επαγγελματικό φωτορεαλισμό, όμως πρέπει να εξοικειωθείς με την 3d σχεδίαση και με την χρήση textures. Το sketchup είναι πιο εύχρηστο.

Μία άλλη εντυπωσιακή λύση για realtime περιηγήσεις είναι η χρήση μηχανής παιχνιδιών (CryoEngine, Unreal Engine κτλ) όμως δε γνωρίζω λεπτομέρειες διότι δεν έχω ασχοληθεί ποτέ.

 

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για στατικό μοντέλο. Εαν θέλεις να δείξεις ένα έργο σε διάφορες φάσεις κατασκευής, με διάφορους φωτισμούς κτλ, σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις συνδυασμό λογισμικών και πολλαπλάσια δουλειά που κατά τη γνώμη μου ξεφεύγει από το αντικείμενο του μηχανικού.

Link to comment
Share on other sites

καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση. όχι φίλε Στεφανε δεν το εκλαμβάνω ως κάτι επιθετικό ρώτησα γιατί δεν ξέρω και θέλω εάν κάποιος ξέρει να μου πει την αληθεια, θελω να κάνω κάτι καλό δεν συμβιβάζομαι με κάτι μέτριο προτιμώ σε αυτή τη περίπτωση να μην το κάνω καθόλου.... οπότε θέλω να ξέρω τι παίζει και όχι αυτό που πιθανόν θα ήθελα να ακούσω αν και για να είμαι ειλικρινής ξέρω ότι θα ναι δύσκολο πολυ.. οσο για την εταιρία δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να πάω σε κάποιον επαγγελματια.. οποτε θα το δουλέψω μόνος μου θα το προσπαθήσω και εάν είναι σωστό θα το προσθέσω στη πτυχιακή μου. φιλέ Gousgouni όντως πιθανότατα να ξεφεύγει από το αντικείμενο του μηχανικού. αλλά νομίζω στην εποχή που ζούμε και με τον ανταγωνισμό να τρέχει πιο γρήγορα και από το Bolt μόνο καλό κάνει να έχεις μια ιδέα και για κάτι ακόμα έστω και εάν δεν είναι στο άμεσο αντικείμενο μας και μιας και έχω το χρόνο τουλάχιστον περισσότερο από εσάς που είστε έξω και τρέχετε λέω να το προσπαθήσω :) θα δοκιμάσω τα plug in που ανέφερες στο Sketchup και θα ψάξω να βρω και τα προγράμματα που λες ελπίζοντας οτι δεν θα χαθώ στη πορεια και θα καταλήξω σε καποια που με βολεύουν.. ευχαρηστω και παλι

 

Στεφανε έχω έναν πολύ δυνατό υπολογιστή το πήρα πριν ένα μήνα οπότε από άποψη Η/Υ δεν θα έχουμε πρόβλημα θα σου ήταν εύκολο να μου πεις τα 3-4 προγράμματα που αναφέρεσαι.. για αρχή έχω το 3Ds max 2013 το έχω κατεβάσει από το site το δίνει δωρεάν στους φοιτητές και το real landscaping pro 2011 και φυσικά το autocad architecture.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σίγουρα για μετριας ποιότητας και μεγάλης διαρκειας walkthrough συμφέρει μια realtime λύση. Αν έχουμε κίνηση μοντελων στο walkthrough (πόρτες, αυτοκίνητα...) τοτε μάλλον χρειάζεται κάτι βαρύ όπως cryengine, unreal & unity. Αν έχουμε όμως μόνο περπάτημα στο μοντέλο τα lumion & lumenrt είναι ότι πρέπει

 

ίσως θες κάτι τέτοιο http://www.oinkfrog.com/2012/06/situation-engine.html

που έχει γίνει με cryengine και λογικά άπειρες ώρες ενασχόλησης (αλλά όχι rendering)

Edited by neo83_gr
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα εδώ είναι διπλό. Από τη μία θες μια "μηχανή" που να αναπαραστήσει ρεαλιστικά το μοντέλο (3d, υφές, φωτισμός κλπ) και από την άλλη αυτό το μοντέλο θες να το προβάλεις καρέ καρέ από διαφορετικές οπτικές, ύψη κλπ...

Για το πρώτο προτείνω:

blender, 3dsmax, maya, χρήση cad σε 3d με textures, ακόμα και συνδυασμούς με 3dsmax και aftereffects έχω δει από φίλο...

με πολύ research (για αρχάριο θα κοίταζα τα tutorial από lynda)

 

Για το δεύτερο όσα πρότειναν οι συνάδελφοι. Έχω να προτείνω βέβαια και κάτι πέρα από φυσιολογικά πλαίσια το οποίο είναι bimsurfer με bimserver

Ικανοποιητικά αποτελέσματα (σκέφτομαι που σχεδίασες) θα έπερνες και με animation σε WEBGL με export σε collada.

Παράδειγμα: collada σε WEBGL (3D αντλία) (Ελέγχου της κάμερας σε μοντέλο με υφή)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.