Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή χρήσης απο οικία σε κατάστημα.


Recommended Posts

Καλημέρα σας.

Θα ήθελα να αλλάξω χρήση και απο σπίτι που είναι τώρα να το κάνω κατάστημα,ώστε να μπορώ να κάνω και λιανική πώληση.

Πρόκειται για μονοκατοικία.Ποιές είναι οι διαδικασίες?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Άδεια Δόμησης για αλλαγή χρήσης. Επίσης χρειάζεσαι και έναν μηχανικό (ΠΜ - ΑΜ - ΤΜ) γιατί εσύ δεν έχεις το δικαίωμα σύνταξης-υπογραφής τέτοιας άδειας (αν κάνω κάποιο λάθος ζητάω συγνώμη από τους συναδέλφους και παρακαλώ διορθώστε με άμεσα!)

Link to comment
Share on other sites

και να κοιτάξεις και για το υγειονομικό και τις απαιτήσεις του...

 

Αν είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπως και τις πυροσβεστικές διατάξεις και άλλα πολλά που μπορεί να απαιτούνται. Αλλά αρκετά από αυτά είναι και θέμα της άδειας λειτουργίας ή και (πιθανής) εγκατάστασης που θα πάρει το κατάστημα, οπότε δεν μπορούμε να λέμε προδιαγραφές αν δεν ξέρουμε τα δεδομένα του χώρου και την μελλοντική χρήση του καταστήματος.

Link to comment
Share on other sites

Για να μην ανοίγω άλλο thread, έχω περίπτωση ισόγειας μονοκατοικίας 71 τμ (φέρουσα τοιχοποιία) εντός Αττικής με ΟΑ 1955, μόνο στέλεχος - ο φάκελος έχει πολτοποιηθεί, και θέλω να κάνω αλλαγή χρήσης από κατοικία σε κατάστημα περιποίησης άκρων (το οποίο παραδόξως, δεν υπάγεται στα ΚΥΕ). Η διαφορά προϋπολογισμού βγαίνει αρνητική, οπότε το πάω με αποτύπωση και αναλυτικό.

Οι εργασίες του αναλυτικού μου βγάζουν ένα πολύ μικρό ποσό, σαφέστατα < 25% του συμβατικού του καταστήματος, ούτε θα γίνουν αλλαγές στο κέλυφος του κτιρίου, άρα ΚΕΝΑΚ δεν θα χρειαστώ.

 

Το θέμα είναι με το ΝΟΚ έχω μπερδευτεί λίγο. Λέει στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στ για το πότε πρέπει να εκδοθεί άδεια δόμησης:

"στ. Αλλαγή χρήσης, σε περίπτωση που επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή στον αριθμό απαιτουμένων θέσεων στάθμευσης."

Αλλαγές στον στατικό φορέα δεν θα γίνουν, θα μπουν μόνο κάποιες γυψοσανίδες για δημιουργία προθαλάμου WC και διαχωρισμό χώρου αναμονής και χώρου εργασιών. Δυσμενέστερα φορτία δεν υπάρχουν (το θεωρώ ίδια σημαντικότητα Σ, right?), και σύμφωνα με το ΠΔ 111/2004 (ΦΕΚ 76Α / 2004), στις αλλαγές χρήσης έχουμε:

Για κατοικία, 1 θέση στάθμευσης ανά 150τμ επιφάνειας κτιρίου.

Για καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, 1 θέση στάθμευσης ανά 80τμ επιφάνειας κτιρίου. Άρα καλύπτομαι προς το παρόν - εκτός αν έχει βγει κάποιο άλλο ΠΔ με νέες τιμές.

Όμως:

 

Άρθρο 5, παράγραφος 1:

"Μεταβολή της χρήσης του κτιρίου ή μέρους του επιτρέπεται μόνον αν η νέα χρήση προβλέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Για τη μεταβολή απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης και ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη."

Χρήση γης γενική κατοικία δίχως περιορισμούς, οπότε από όρους δόμησης είμαι οκ. Όμως γίνεται μεταβολή της χρήσης του κτιρίου, άρα απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης τελικά??

 

Άρθρο 5, παράγραφος 2:

"Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και οι προϋποθέσεις για τη νέα χρήση καλύπτονται από τις προϋποθέσεις επί μέρους μελετών που πληροί η υφιστάμενη χρήση. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση άδειας δόμησης."

Όταν λέει "άδεια δόμησης" εννοεί σύμφωνα με το νέο τρόπο έκδοσης αδειών ή γενικώς αν έχει οικοδομική άδεια? Οι εργασίες που θα γίνουν μέσα, αν και μπορούν να γίνουν δίχως άδεια, αλλάζουν τις επί μέρους μελέτες? Αν όχι, τότε ενημερώνουμε την Ταυτότητα Κτιρίου (που νομίζω δεν έχει βγει ακόμα) και τελικά ΔΕΝ απαιτείται έκδοση άδειας δόμησης ???

 

Άρθρο 5, παράγραφος 4:

"Σε κάθε περίπτωση μεταβολής της χρήσης κτιρίου ή χώρου κτιρίου πρέπει να διασφαλίζεται υποχρεωτικά η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου με την προϋπόθεση να μην θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη."

Δείχνω ράμπα για ΑΜΕΑ (καθώς ανεβαίνεις 2-3 σκαλιά) και εντάσσομαι στην κατηγορία μεταβολής χρήσης κτιρίου, το οποίο παραπέμπει στην παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου που λέει ότι πρέπει να εκδοθεί άδεια δόμησης και ενημέρωση ταυτότητας κτιρίου?

 

ΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ/Η ???

 

Υ.Γ.1 Θέση στάθμευσης θα χρειαστεί να δείξω στα σχέδια (άρα και κατ' επέκταση, να δείξω εργασίες για δημιουργία θέσης στάθμευσης, που θα μου αυξήσει και τον αναλυτικό αλλά και ΙΚΑ?)? 'Η αναφέρω στην τεχνική έκθεση ότι η διαφορά των δύο χρήσεων είναι μηδενική και δεν ασχολούμαι καθόλου?

Υ.Γ. 2 The things we do for.. ΒΚΧ!

Edited by cv01302
Link to comment
Share on other sites

Για κατοικία, 1 θέση στάθμευσης ανά 150τμ επιφάνειας κτιρίου.

Για καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, 1 θέση στάθμευσης ανά 80τμ επιφάνειας κτιρίου. Άρα καλύπτομαι προς το παρόν - εκτός αν έχει βγει κάποιο άλλο ΠΔ με νέες τιμές.

 

Για κατοικία 71/150=0,47 άρα 0 θέσεις στάθμευσης

Για κατ/μα 71/80=0,89 άρα 1 θέση στάθμευσης

Δεν καλύπτεσαι, όπως λες, πρέπει να εξασφαλίζεται στο οικόπεδο θέση στάθμευσης, ή αλλού σε απόσταση έως 800μ. ανάλογα με τη περιοχή, ή να γίνει εξαγορά.

Βλέπε νομοθεσία για θέσεις στάθμευσης.

 

Αν αλλάζουν οι όψεις του κτιρίου θες άδεια δόμησης.

Εφόσον η είσοδος είναι από κοινόχρηστο χώρο πρέπει να εξασφαλίζεται πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, ναι με ράμπα, αλλά υπάρχουν επιτρεπόμενες κλίσεις, βλέπε σχετική νομοθεσία.

 

Όταν λέει "άδεια δόμησης" εννοεί τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών.

 

Όλα τα άρθρα ισχύουν, και είναι το ίδιο ισχυρά

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ συνάδελφε, ήταν λεπτομέρεια που δεν είχα προσέξει, θεώρησα λογικό όταν λέει μέχρι 150τμ -ακόμα και για 20τμ- να απαιτεί μία θέση κατ' ελάχιστο. Εμπρός για νέο αναλυτικό..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.