Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράταση ως τις 31 Μαΐου 2013 για τα αυθαίρετα


bati7xanthi

Recommended Posts

Η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι πολύ μπερδεμένη.

Χθες έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων.

Στο σύνολο του θα γίνει δεκτό σε άλλη συνεδρίαση.

Εκεί λοιπόν θα δούμε το τελικό κείμενο, ποιες από τις τροπολογίες που κατέθεσαν άλλοι βουλευτές (καλή ώρα αυτή που λέει για τα τοπογραφικά) θα περάσουν κτλ.

Είναι γενικά ένα... μπάχαλο.

 

 

Νομοθετική Διαδικασία

 

(άρθρα 84-88 και 93-107 του ΚτΒ)

Η νομοθετική πρωτοβουλία ασκείται είτε από την Κυβέρνηση (με νομοσχέδια) είτε από την ίδια τη Βουλή των Ελλήνων (με προτάσεις νόμων).

Οι νόμοι ψηφίζονται είτε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων είτε από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές (άρθρο 70 παρ.2 του Συντ.). Στην τελευταία περίπτωση η Ολομέλεια απλώς συζητά και ψηφίζει σε μια ενιαία συνεδρίαση το νομοσχέδιο (άρθρο 72 παρ.4 του Συντ.). Το άρθρο 72 παρ. 1 του Συντάγματος αναφέρει ποια νομοσχέδια (με βάση το περιεχόμενό τους) συζητούνται και ψηφίζονται από την Ολομέλεια (πχ. τα νομοσχέδια που οργανώνουν την προστασία ενός ατομικού δικαιώματος ή εκείνα που ερμηνεύουν αυθεντικά έναν προηγούμενο νόμο ή ο εκλογικός νόμος κλπ.). Στην Ολομέλεια, επίσης, ψηφίζονται όλοι οι νόμοι για τους οποίους το Σύνταγμα απαιτεί μιαν ειδική πλειοψηφία (πχ. η αμνηστία για πολιτικά εγκλήματα, η αναγνώριση σε διεθνείς οργανισμούς αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα κλπ.)

Τα νομοσχέδια και οι προτάσεις νόμων συνοδεύονται υποχρεωτικά από αιτιολογική έκθεση (η οποία αναλύει τους σκοπούς των προτεινόμενων ρυθμίσεων) και από το κείμενο των ισχυουσών διατάξεων που καταργούνται ή τροποποιούνται. Επίσης, το νομοσχέδιο ή η πρόταση νόμου που συνεπάγεται επιβάρυνση του προϋπολογισμού, συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία καθορίζει το ύψος της δαπάνης, καθώς και από έκθεση του Υπουργού Οικονομικών και του προτείνοντος Υπουργού για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί η δαπάνη αυτή (ή η τυχόν ελάττωση των εσόδων). Τα νομοσχέδια συνοδεύονται, επίσης, υποχρεωτικά, από έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης και από έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί της κατάθεσής τους.

Τέλος, τα νομοσχέδια αποστέλλονται στη Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία υποβάλλει έκθεση με τις παρατηρήσεις της.

Τροπολογίες ή προσθήκες σε υπό ψήφιση νομοσχέδια και προτάσεις νόμου μπορούν να υποβάλουν τόσο οι Υπουργοί όσο και οι Βουλευτές. Οι τροπολογίες αυτές πρέπει να κατατεθούν το αργότερο τρεις πλήρεις ημέρες πριν αρχίσει η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου και την Παρασκευή η κατάθεση πρέπει να γίνει έως τις 13:00. Τροπολογίες που υποβάλλονται από Υπουργούς συνοδεύονται και από συνοπτική έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης.

Κάθε νομοσχέδιο παραπέμπεται στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή. Αυτή, εάν μεν πρόκειται για νομοσχέδιο αρμοδιότητας της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, το επεξεργάζεται και το παραπέμπει στην Ολομέλεια για ψήφιση. Εάν το νομοσχέδιο δεν ανήκει στην ανωτέρω κατηγορία, τότε η επιτροπή το επεξεργάζεται και το ψηφίζει. Και στην περίπτωση αυτή το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια, η οποία όμως το συζητά και το ψηφίζει ενιαία, σε μία συνεδρίαση.

Κατά την επεξεργασία νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και μέχρι τη δεύτερη ανάγνωση των άρθρων κάθε ειδική μόνιμη επιτροπή μπορεί, να διατυπώνει γνώμη για θέμα ιδιαίτερης σημασίας του οικείου νομοσχεδίου ή προτάσεως, το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.

Edited by ssouanis
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 309
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νομίζω οτι ήταν άλλη ξεχωριστή τροπολογία. Από τα συμφραζόμενα έχω την εντύπωση οτι μάλλον δεν πέρασε. Δεν βγάζει εύκολα άκρη κανεις αν δεν δει το ψηφισθέν νομοσχέδιο..

Link to comment
Share on other sites

Οι τροπολογίες που τέθηκαν σε ψηφοφορία είναι οι 198, 199 και 201,

που είχαν κατατεθεί από του Υπουργό τις προηγούμενες μέρες.

Δε ξέρω τι γίνεται με αυτές που κατατίθενται από τους βουλευτές κτλ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι το σχεδιο με τον 3843 ειναι σαφες.

Παραταση αποπληρωμης δοσεων την τελευταια στιγμη ετσι ωστε να αυξηθουν τα εσοδα, εστω και την υστατη στιγμη.

Δεν τους κατηγορω. Στην κατασταση που βρισκεται η χωρα, κι εγω το ιδιο θα εκανα στη θεση τους.

Μονη αντιρρηση για το γεγονος οτι δεν αυξανουν το 0,15 σε καθε παραταση που δινουν, αλλα αυτα τα εχουμε συζητησει απειρες φορες.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω μια μικρή άκρη την έβγαλα.

Σε άλλη συνεδρίαση θα γίνει δεκτό στο σύνολο του και τότε θα πάρει ΦΕΚ.

Θα πρέπει να μπει πρώτα στην ημερήσια διάταξη και μετά.

π.χ. στη χθεσινή συνεδρίαση, πριν κουβεντιάσουν αυτά που μας ενδιαφέρουν, η ημερήσια διάταξη είχε ως θέμα:

Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Οργάνωση και λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις».

Ψηφίσθηκε επί του συνόλου και έτσι λοιπόν σήμερα φαίνεται στα της Βουλής ως Ψηφισθέν και έχει και το τελικό κείμενο.

Οπότε αναμένουμε λίγο ακόμα για το τυπικό (για τις παρατάσεις) και το ουσιαστικό (για την πρόταση για το τοπογραφικό).

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

+3 ....έτσι απλά διότι βοηθάς, με άκρως επαγγελματικό τρόπο!!!

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΟΚ.... ΣΤΙΣ 4-1-2013 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΑΝΑΟΙΝΩΘΗΚΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΩΣ 25-11-2013 ....ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΕΚ?????

 

 

Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στους τίτλους των θεμάτων, όσο και στο κείμενο των δημοσιεύσεων. Χρησιμοποιείστε σας παρακαλώ την εντολή "Επεξεργασία" και διορθώστε.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Manolis gon

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

ειναι απλο. περιμενουμε το τελικο φεκ. για μενα και ο 4014(για ολες τις δηλωσεις,παλιες και νεες) και ο 3843(αποπληρωμη δοσεων) παιρνουν παραταση για 31.5.2013. ολοι οι πελατες του 4014(παλιοι και νεοι) θα εχουν την εκπτωση του 10%, αν αποπληρωσουν το 30% του προστιμου μεχρι 31.5.2013. τα υπολοιπα πιθανα εξτρα θα τα δουμε στο φεκ

Link to comment
Share on other sites

συναδελφοι βοηθεια,

ξερει κανεις για να μεταφερω ενα αυθαιρετο απο τον 3843 στον 4014 πρεπει να το κανω μεχρι 31 Ιανουαριου του 2013????

Link to comment
Share on other sites

η αποπληρωμη του 3843 θα παρει παραταση μεχρι 31.5.2013,οποτε δεν θα χρειαστει να πας στον 4014. αν βεβαια εχουν προκυψει και αλλες παραβασεις, τοτε μπορεις να το ενταξεις στον 4014 μεχρι 31.5.2013 και να συμψηφιστουν οσες δοσεις πληρωσες μεχρι τωρα για τον 3843.αυτη ειναι η αποψη μου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.