Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικόπεδο με σύσταση και μόνο με αυθαίρετα κτίσματα


Recommended Posts

Συνάδελφοι μου έχει τυχει η εξής περίπτωση και θα ήθελα την γνώμη σας γιατί έχω κατα μπερδευτεί, ισως ειναι μεγάλο το παρακάτω post αλλα δεν μπορώ να τα εξηγήσω πιο συνοπτικά

Συγκεκριμένα υπήρχαν δυο οικόπεδα το 1 και το 2 αγοράσμενα απο το ίδιο πρόσωπο σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων. Στα δυο παραπάνω οικόπεδα υπάρχουν 4 αποθήκες( αποθήκη 1 ,αποθήκη 2 , αποθήκη 3 και αποθήκη4 ) , ένα υπόστεγο και μια κατοικία. Το μόνο κτίσμα που έχει αδεια ειναι η αποθήκη 1 η οποια βρισκεται στο οικοπεδο 1 οποία έγινε όμως μεγαλύτερη απο την αδεια της. Στο οικοπεδο 1 δεν υπαρχει κανενα αλλο κτισμα ενω στο οικοπεδο 2 βρισκονται ολ α τα υπολοιπα κτισματα. Το 1998 ο ιδιοκτήτης συνενωσε τα οικοπεδα με συμβολαιογραφικη πραξη και έκανε σύσταση οριζόντων και καθετων ιδιοκτησιών και έδωσε χιλιοστά σε καθε ένα απο τα παραπάνω κτίρια φτάνοντας συνολικά τα 1000 χιλιοστα χωρίς να υπαρχει υπόλοιπο προς μελλοντική δόμηση . Την αποθήκη 1 όμως αυθαίρετα χωρίς αδεια την χώρισε σε δυο ανεξάρτητες αποθήκες και έδωσε χιλιοστά στην καθε μια νέα. Ετσι συνολικά στον πινακα της σύστασης παρουσιάζονται 5 αποθήκες , 1 υπόστεγο αναφέρεται ως κτίσμα και μια κατοικία. Στη συνέχεια το 1999 ο ιδιοκτήτης έκανε γόνικη παροχή στο 1 παιδί σύμφωνα με την σύσταση 3 αποθήκες και στο άλλο την κατοικία, το υπόστεγο και την άλλη αποθήκη.

 

Οι απορίες μου ειναι η εξής:

1) πως γίνεται η συμβολαιογραφος να έκανε σύσταση και να έδωσε χιλιοστα στις αποθήκες ? δεν έπρεπε να πανε ως παρακολούθηματα.

2) νομίζω ότι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης ειναι να δηλώσω το καθε κτίσμα χωριστά σε διαφορετική δήλωση στο ονομα του σημερινού του ιδιοκτήτη. Και όσα απο αυτά δεν θέλουν να τα δηλώσουν επειδη ειναι παλια δεν τα δηλώνουν. Εάν κάνω λάθος διορθώσετε με

3) για τις αποθήκες 2 και 3 δεν υπαρχει αεροφωτογραφία στην περιοχή πριν το 1955 αλλα υπαρχει βεβαίωση απο τον κοινοτάρχη με σφραγίδα της ελληνικής δημοκρατίας απο το έτος 1996 ότι ειναι απο το 1920. Ειναι όντως παρά πολύ παλιά , μπορεί να θεωρηθεί με αυτό το χαρτί ότι ειναι προ του 55 και μη μην γίνει δήλωση για αυτές?

4) η κατοικία που ειναι χωρίς αδεια θα δηλωθεί χωρίς αδεια στην δήλωση της και θα πρεπει να γίνει και νέο τοπογραφικο. Σωστά? η κατοικία έχει κι ένα αυθαίρετο υπόστεγο κατ´επεκταση της πάνω απο την βεράντα , για αυτό θα υπολογιστεί έξτρα πρόστιμο ή επειδή ειναι χωρίς αδεια δεν υπολογισω πρόστιμο απλά το περιγράφω στην τεχνικη έκθεση.

5) για την αποθήκη 1 που χωρίστηκε σε 2 ξεχωριστές αποθήκες όπως περιέγραψα παραπάνω και απο μια πήρε καθε ένα παιδί του σκέφτομαι να κάνω δυο δηλώσεις βάζοντας ότι έχουν αδεια την κοινή τους αδεια. Στα φύλλα καταγραφής θα υπολογισω την υπέρβαση του καθενός. Στο ένα απο τους δυο θα υπολογισω και πρόστιμο 500 ευρώ για τον αυθαίρετο διαχωρισμό σε δυο ανεξάρτητες αποθήκες.

6) αν κανω όπως περιέγραψα παραπάνω διαφορετική δήλωση για το καθε κτίσμα συναντώ το εξής πρόβλημα , στις αποθήκες δεν ξέρω τι να βάλω ως επικρατούσα χρήση στο σύστημα του ΤΕΕ . Και νομίζω δεν προχωρά αν δεν υπαρχει ένα τουλάχιστον φύλλο με την επικρατούσα χρήση.

 

Για όσους διαβάσουν το post ευχαριστω πολύ εκ των προταιρων οποιαδήποτε βοήθεια σημαντική.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1] σωστα εκανε ο συμβ/φος ως προς τα χιλιοστα

2] καθε καθετη την παιρνεις "ξεχωριστα" Ο ιδιοκτητης καθε καθετης δηλωνει τα δικα του

3] Για την παλαιοτητα...αν δεν εχεις α/φ ... παρε την βεβαιωση του κοινοταρχη- έχει εκδοθει σε "ανυποπτο χρόνο"

μπορει να μην θεωρειται ισχυρη...αλλα αφου με βαση την "κριση σου" μπορεις να "υποστηριξεις" την δηλωση του ιδιοκτητη οτι ειναι τόσο παληά...δεν βλεπω αν υπαρχει αλλος τροπος..

.Και δεν εχει αλλαξει η σχετικη διαταξη του 4014 ....

4] Κανεις ενα συνολικο τοπογραφικο..του συνολικου -συνενωμενου οικοπεδου...[η καθετη ειναι ο χωρισμοςτου δικαιωματος δομησης σε "τμηματα" του ιδιου ακινητου....].

[ηδη υπαρχει σχετικη βοήθεια απο το τοπογραφικο της συστασης που εκανε ο αρχικος...σε αυτο δειχνει το ενιαίο συνενωμένο]

Βαζεις τις καθετες με εστιγμενες και προχωράς στην τακτοποιηση των αυθαιρεσιων καθε καθετης ξεχωριστα.

5] για την αποθηκη που χτισθηκε με μια αδεια, αλλα χωρισθηκε στην μεση...αν σου πώ οτι εχεις διαμερισματωση οροφου...!!!....δεν θα πεφτω πολυ εξω...

Ο,τι κενά αφησα...θα συμπληρωθουν απο τους λοιπους φιλους...

τα λεμε

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

3) Όπως πρότεινα και στο άλλο θέμα, ρώτα την πολεοδομία μήπως τις βγάλουν νομίμως υφιστάμενες.

6) Η αποθήκη τί χρήση έχει; Τι αποθηκεύουν; Αν εξυπηρετεί κάποια επιχείρηση, ας δηλωθεί υπηρεσίες. Αν είναι αγροτική ας δηλωθεί το (α)μεταποίηση. Αν είναι άδεια ας δηλωθεί άλλη κατοικία.

Link to comment
Share on other sites

 

Πρώτα απο όλα συνάδελφοι ευχαριστω για την βοήθεια.

 

Πιστοποίηση δεν γίνεται να γινει ειναι μη σύντομα

 

Οσο για την παλαιότητα μάλλον θα ακολουθήσω την γνώμη του Δημήτρη

 

Η αποθήκη 1 ειναι αδεια τώρα και ούτε νοικιαζεται αλλα χρησιμοποιούνταν απο ότι ξέρω για γεωργοκτηνοτροφικο χρήση και θέλουν στο μέλλον να κάνουν τυροκομικών. Οι άλλες αποθήκες η μια ήταν αχυρωνας τώρα ειναι αδεια, η άλλη ειναι κότετσι και το υπόστεγο αποθηκεύουν γεωργικά μηχανήματα. Τι επικρατούσα χρήση να βάλω στην δήλωση καθενός απο αυτά.?

 

Μάλλον θα κανω νέο τοπογραφικο και θα εφάρμοσω τις κάθετες πάνω.

 

Οι δυο αποθήκες ειναι προ του 55 εχω το χαρι του κοινοταρχη και αποτυπώνονται και στην διανομή του 1967 οπότε όπως σκεφτόμουν θα τις πάω ως προ του 55 και δεν θα κανω δήλωση. Η αποθήκη 1 που χωρίστηκε σε δυο και ειναι μεγαλύτερη έχει αδεια το 1984 και εκ των πραγμάτων ειναι απο την κατασκευή της μεγαλύτερη.

Ο ιδιοκτήτης όμως που έχει το υπόστεγο το οποίο έχει 40 χιλιοστα επι του οικοπέδου το οποίο στη σύσταση παρουσιάζεται ως κτίσμα (γενικά) δεν θέλει να κάνει δήλωση για αυτό εγώ φαντάζομαι δεν έχω πρόβλημα? ο ίδιος βέβαια έχει και άλλες δυο αποθήκες με χιλιοστα όπως περιέγραψα στο αρχικό μου πόστ

 

Και τέλος γνωρίζεται τι κανω για το στεγαστρο της κατοικίας όπως αναφέρω στο 4 του αρχικού μου πόστ, υπολογισω πρόστιμο ή οχι .?

 

Ευχαριστω

 

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα και αν δεν πάρει πιστοποίηση νομίμου περιγράμματος, μπορεί να θεωρηθεί νομίμως υφιστάμενο. Είναι διαφορετικές έννοιες. Καλύτερα να πάρει την ευθύνη η πολεοδομία. Κάπου δεν έχει αναφερθεί ότι δεν μετράνε οι βεβαιώσεις δημάρχων (ερ/ση ?)

Για την αποθήκη 1 περασέ την ως μεταποίηση, είναι και πιο φθηνό.

Εφόσον είναι όλα ξεχωριστές ιδιοκτησίες η καθεμία δεν επηρεάζει την μεταβιβασιμότητα της άλλης.

Το στέγαστρο πρέπει να δηλωθεί (αναλυτικός)

Link to comment
Share on other sites

sagiasd,

καλημερα

ναι, πολυ σωστα...και το προανεφερα οτι δεν "μετρανε" οι βεβαιωσεις [ειναι και στις ε/α]

Απλα εχει εκδοθει σε "ανύποπτο" χρονο...ας την εχει σαν βοηθεια

 

Και βεβαια, ειναι στην δικη του "κριση" αν η παλαιοτητα προκυπτει ή οχι, με βαση τον δικο του ελεγχο...

 

[ομως, ολα αυτα θα τα δουμε υπο το πρισμα των νεων ρυθμισεων για τα αυθαιρετα...

υπαρχει ηδη σχετικη αναρτηση ...απο τον klemenza..]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

-Οι βεβαιώσεις από τους κοινοτάρχες κτλ δεν μετράνε ως αποδεικτικά σε ότι έχει να κάνει με την διεκδίκηση παλαιότητας στο κουτάκι "παλαιότητα" (συντελεστή 0,15 ή 0,8 ) όταν εντάσεις ένα αυθαίρετο στον αρ. 24 του 4014. Το αν θα τις λάβεις εσύ υπ' όψιν σου για να χορηγήσεις βεβαίωση περί μη αυθαιρεσίας (αρ. 23) είναι άλλο θέμα. Προσωπικά θα μου έφταναν.

-Κατά τα άλλα, ιδιοκτησία και δήλωση, όχι κτίσμα και δήλωση.

-Για το στέγαστρο, χωρίς να είμαι σίγουρος, νομίζω πως κάπου πρέπει να είχε πάρει το μάτι μου ότι εφόσον δεν υπάρχει καθόλου άδεια, δε χρειάζεται να δηλωθεί. Ψάξε το όσο μπορείς. Πάντως αν τελικά υπολογιστεί, με αναλυτικό.

-Και κάτι άλλο : ΣΤΑΒΛΟΙ, ΠΟΙΜΝΙΟΣΤΑΣΙΑ, ΒΟΥΣΤΑΣΙΑ (Γ΄12): κλπ κτίρια παραμονής ζώων,

χαρακτηρίζονται ως βοηθητικοί χώροι με το άρθρο 2 παρ.3 του Κτιριοδομικού, και

εντάσσονται στην παρ.3.α του Φύλλου καταγραφής

Edited by papalekos
Link to comment
Share on other sites

Η Ερωτοαπαντησεων Στ 7 γράφει πως τα στέγαστρο σε τελείως αυθαίρετα με αναλυτικο, αλλα οι υπόλοιπες κατασκευές δεν παίρνουν πρόστιμο αν δεν παραβιάζουν του όρους δόμησης.

Συνάδελφε papaleko τι εννοείς με το ιδιοκτησία και δήλωση και οχι κτίσμα και δήλωση?

Στην δική μου την περίπτωση όπως ανέφερα στο αρχικό μου πόστ έτσι όπως έγινε η σύσταση ειναι ιδιοκτησία και κτίσμα.

 

Συνάδελφε sagiasd με έβαλες σε σκέψη την Τρίτη θα πάω πολεοδομία να δώ αν θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα διότι αποτυπώνονται στην αδεια και αναφέρονται ως κτίρια προυφιστάμενα της ρυμοτομιας.

Για την κατοικία έχω ως αποδεικτικό παλαιοτητας την πρώτη ηλεκτροδότηση της κατοικίας απο το 1968 στο ονομα του πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη. Δεν έχω κανένα άλλο αποδεικτικό. Νομίζω επαρκεί. Βέβαια ο λογαριασμός της ΔΕΗ γράφει 75 τ.μ. Αλλα αυτή ειναι 102 και ο ιδιοκτήτης μου λέει ότι έτσι κατασκευάστηκε απο την αρχή αλλα στην ΔΕΗ δήλωναν αλά νταλων.

 

Dimitris gm θα ήθελα να ρωτήσω αν σε μια τέτοια περίπτωση όπως την παραπάνω σύσταση που έχω προαναφερθεί ,ο ιδιοκτήτης που μπορεί να ειναι ο ίδιος για όλα τα κτίσματα δεν επιθυμεί να δηλώσει όλα τα κτίσματα σε ξεχωριστές δηλώσεις ( κτίσμα και ξεχωριστη ιδιοκτησία σύμφωνα με την σύσταση) . Εγώ σαν Μηχανικος νομίζω δεν φέρω ευθύνη αν του κανω παράδειγμα 2 δηλώσεις για κτίσματα και για τα αλλα δυο επειδή ειναι παλιά και δεν έχουν αξία δεν θέλει να τα δηλώσει.

Στο τοπογραφικό που θα κανω για το ενιαίο οικόπεδο και θα το χρησιμοποιήσω σε καθε διαφορετική δήλωση για το καθενα απο τα παραπάνω κτίσματα , χρειάζεται να αναφέρω αν οι άλλες ανεξάρτητες ιδιοκτησίες που υπάρχουν στο οικόπεδο τακτοποίηση και ή οχι.

 

Σε ρωτάω γιατί είσαι νομικός και η εμπειρία σου μετράει, ξέρεις η ευθύνη που αναλαμβανουμε σε καθε αυθαίρετο ειναι μεγάλη και ειδικά αν είσαι Μηχανικος νέας γενιάς που προσπαθείς να μην παραδείγματιστεις απο τα τέρατα κάποιων μεγαλύτερων συναδελφων που έκαναν τότε.

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχας, ειχες πει οτι, μετα την συμβολαιογραφικη συνενωση των δυο οικοπεδων σε ενα,

ο πατηρ συστησε καθετη και ΟΙ και τα "μοιρασε" στα δυο παιδια του...

Επομενως , καθε καθετη εχει τον δικο της ιδιοκτητη...και καθε ενας τακτοποιει μονος του...χωρις την συναινεση του άλλου.

 

Αν καποιος δεν θελει να τακτοποιήσει ενα "κοτετσι" που βρισκεται στην δικη του καθετη... θα σου δωσει γραπτη εντολη να μην το δηλωσεις.....

Και, βεβαια, δεν δινεις βεβαιωση...με τιποτε...ενοσω υπαρχουν ατακτοποιητα σε οποιαδηποτε καθετη.

 

Κανεις ενα τοπογραφικο για ολο το συνενωμενο οικόπεδο.

Σημειωνεις την καθετη που σε ενδιαφερει με τα δικα της κτισματα

Τις λοιπες καθετες απλως τις αποτυπωνεις...χωρις τα κτισματα

καλημερα

 

υγ

αν περιμενεις λιγο..μεχρι να εκδοθει ο ..."βελτιωμενος " 4014, κατι γινεται με τα προ του 75...

προανεφερα οτι υπαρχει σχετικη αναρτηση απο κλεμενζα

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολύ, να επισημαινω κάτι ότι ο πατέρας τους δεν έχει συστήσει δυο κάθετες επι της γης ,αλλα έχει συστήσει κάθετη που καθε κτίσμα παίρνει τα δικά του χιλιοστα και αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία, και έχει ποσοστά εξάδα αιρετού επι των κοινόχρηστων του οικοπέδου. Αυτές τις 6 πλέον ανεξάρτητες ιδιοκτησίες τις μοίρασε τρεις και τρεις στα 2 παιδιά του. Οπότε έτσι νομίζω δεν έχω θέμα αν δεν δηλώσουν κάποιο απο αυτά ώστε αργότερα και βεβαίωση μα δώσω να μην έχω πρόβλημα

 

Μπορείς αν σου ειναι εύκολο να αναρτήσεις συντόμευση της ανάρτησης της κλεμμένα γιατί δεν την βρίσκω

Ευχαριστω

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.