Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση για επαναχρησιμοποίηση νερού για κατοικία


agonystyhs

Recommended Posts

Καλημέρα στο forum. Ασχολούμαι τελευταία με την περίπτωση εξοχικής κατοικίας στην οποία οι πελάτες θέλουν να κάνουν επαναχρησιμοποίηση του νερού της αποχέτευσης για την υπεδάφεια άρδευση τμήματος του οικοπέδου (μέσω βιολογικού καθαρισμού) στο οποίο βρίσκονται οποροφόρα δέντρα και ένα αμπέλι. Αυτό που με προβληματίζει είναι ο ορισμός του είδους της επαναχρησιμοποίησης που θα γίνει βάσει αυτών των δεδομένων καθώς επηρεάζει την χορήγηση άδειας από τη Διεύθυνση Υδάτων.

 

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 145447 / 23-06-2011στην παράγραφο 2 των εξαιρέσεων αναφέρει :για την επεξεργασία λυμάτων οικιακού χαρακτήρα οι οποίες έχουν δυναμικότητα μέχρι 50 ΜΙΠ δεν απαιτείται άδεια επαναχρησιμοποίησης στις περιπτώσεις

α)περιορισμένης άρδευσης μέσω υπεδάφιου συστήματος

β)τροφοδότησης υπόγειων υδροφορέων, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 7 του ΠΔ 51/2007 μέσω διήθησης και απαγορευμένων των γεωτρήσεων

 

Όμως βάσει του ΦΕΚ 354Β - 8/3/2011 άρθρο 4 παράγραφος 1α με τη διάκριση των τύπων για περιορισμένη και απεριόριστη άρδευση καταλαβαίνω πως η περίπτωση της συγκεκριμένης κατοικίας ειναι του τύπου απεριόριστης άρδευσης λόγω των οποροφόρων δεντρων και του αμπελιού. Οπότε συμπεραίνω πως δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη χορήγηση άδειας επαναχρησιμοποίησης.

 

Θα ήθελα μια βοήθεια στο συλλογισμό μου αυτό από οποιονδήποτε έχει ασχοληθεί με παρόμοια περίπτωση πρόσφατα. Πρόκειται εν τέλει για απεριόριστη ή περιορισμενη άρδευση και μπορεί και να εξαιρεθεί από την χορήγηση άδειας επαναχρησιμοποίησης?

Link to comment
Share on other sites

Τι είναι τα 50 ΕΙΠ?

Γιατί λες ότι πρόκειται για "απεριόριστη άρδευση"?

Χωρίς να έχω ασχοληθεί, εμένα μου ταιριάζει για περιορισμένη. Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο παραπάνω?

Link to comment
Share on other sites

.... επαναχρησιμοποίηση του νερού της αποχέτευσης για την υπεδάφεια άρδευση τμήματος του οικοπέδου (μέσω βιολογικού καθαρισμού) ....

Φρόντισε την απορροή υδάτων από πλυντήρια και νεροχύτες (γενικά όπου υπάρχουν απορρυπαντικά) να πηγαίνουν αλλού.

Ακόμα και οι βιολογικοί δεν τα καταφέρνουν να τα καθαρίσουν για να μπορεί το νερό να χρησιμοποιηθεί στο πότισμα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα.

(αυτό ανεξάρτητα κανονισμών φυσικά)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα

 

@Γιαννης

Τα ΜΙΠ είναι μονάδα ισοδύναμου πλυθησμού, η περίπτωση που περιγράφω είναι απεριόριστης άρδευσης καθώς αυτός ο τύπος άρδευσης προορίζεται για πότισμα οποροφόρων δέντρων ,αμπελιών και γενικά λαχανικών και στο κτήμα ο πελάτης θέλει να ποτίσει τέτοια είδη. Δυστυχώς όμως αυτός ο τύπος άρδευσης χρειάζεται γνωμοδότηση από την διεύθυνση υδάτων της περιφέρειας και άδεια για επαναχρησιμοποίηση νερού. Οπότε εγκαταλείφθηκε η χρήση αυτή και αποφασίστηκε η άρδευση να προοριστεί για άλλο μέρος του κήπου όπου υπάρχει γκαζον και γενικότερα λουλούδια(τίποτε βρώσιμο δηλαδή) ώστε να χαρακτηριστεί σα περιορισμένη άρδευση και να εξαιρεθεί από την έκδοση άδειας επαναχρησιμοποίησης.

Η περιορισμένη άρδευση αφορά μόνο σε καλλιέργειες που τα προϊόντα τους καταναλώνονται μετά από θερμική επεξεργασία ή δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση σε αντίθεση με την απεριόριστη η οποία αφορά σε όλα τα είδη καλλιέργειας των οποίων τα προϊόντα καταναλώνονται ωμά. Θα ήθελα πάρα πολυ να ήταν περιορισμένη άρδευση πάντως!Αλλά εγώ αυτό κατάλαβα από την νομοθεσία. Δεν ξερω αν είμαι υπερβολικός αλλά σκέφτομαι πως better safe than sorry!

 

@Didonis

Σ'ευχαριστώ για την επισήμανση Didonis. ακόμη μελετώ τις εταιρείες που παρέχουν συστήματα βιολογικού καθαρισμού μέχρι να καταλήξω στο σύστημα αλλά κατα πάσα πιθανότητα(όπως προτείνεις) θα κάνω ένα διαχωρισμό των γκρίζων από τα μαύρα απόβλητα και τη χρησιμοποίηση ενός λιποδιαχωριστή - αφροσυλλέκτη πριν από τη σηπτική δεξαμενή (για τα γκρίζα)ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί ο βιολογικός πολύ πιο εύκολα τα λύματα και χωρίς προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε agonysthlhs πράγματι αυτή είναι η διάκριση για την άρδευση (τουλάχιστον ήταν την τελευταάι φορά που κοίταξα) και συμφωνώ με ττον συλλογισμό σου στο πρώτο μήνυμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.