Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μόνωση ταράτσας


georgekonto

Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω στο σύστημα που περιγράφει ο terry αν χρειάζεται να τοποθετηθεί γεωύφασμα μεταξύ των στρώσεων της εξηλασμένης και της τσιμεντοκονίας που τοποθετείται ακριβώς πάνω από την εξηλασμένη πολυστερίνη. 

Link to comment
Share on other sites

Κύριε Ροδόπουλε.

Καλησπέρα και ευχαριστώ για το ερωτηματολόγιο.

Κοιτάζοντας τα προηγούμενα κείμενα σας κάπως διαμόρφωσα μια άποψη.

Εκείνο που χρειάζομαι είναι την θεώρησή σας να την εκλαικεύσετε λίγο,(ισως και να την ανακεφαλαιώσετε )

για να τη γνωρίσουμε και εμείς οι ¨ μη σχετικοί " πιό καλά.

Γιατί έχει σημασία ο "ιδιοκτήτης" να ξέρει λίγο τι ζητάει.

Ο ¨ιδιοκτήτης¨ μπορεί και να είναι και ο διαχειριστής ενός δημόσιου κτιρίου για παράδειγμα...

Ισως μια άλλη θεώρηση της "θερμο-υγρο-μόνωσης να αναγκάσει μεγαλες τεχνικές εταιρείες

να αγοράσουν αυτό το λογισμικό και να το χρησιμοποιήσουν για τις μελέτες τους στα δημόσια κτίρια, 

και να εφαρμόσουν εκτεταμένα αυτή τη θεώρηση.

Και μιμούμενοι εμείς αυτές να την εφαρμόσουμε στην ταράτσα των 85 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Μελέτη δεν μπορούμε να μιμηθούμε διότι πάντα θα υπάρχουν διαφορές απο το Α στο Β. Αυτό που μιμούμαστε είναι κάποια συστήματα που έχουν μια σειρά προϊόντων αλλα είναι μονο-διάστατα. πχ. Σύστημα ανεστραμένης μόνωσης δώματος, αλλο σύστημα για την τοιχοποιία, άλλο για την στεγάνωση υπογείου, αλλο για τα παράθυρα. Εδω μπαίνει ο μηχανικός που θα μελετήσει, θα τα παντρέψει και θα τους φτιάξει ένα περιβάλλον συνεργασίας (μελέτη εφαρμογής).

 

Πολλές εμπορικές εταιρίες έχουν σωστά επι της αρχής συστήματα. Σου δίνουν και θερμομόνωση και διαπνοή αλλα εαν δεις δεν σου δίνουν πάχη στρώσεων υλικών αλλα ενδεικτική τομή. Ο μηχανικός είναι αυτός που θα πρέπει να σου βγάλει πχ τα πάχη. Η διαφορά είναι οτι στην Ελλάδα θα δουλέψει υπο μορφή διατομών οπότε θα χωρίσει ενδεικτικά το κτήριο σε βασικές περιοχές. Για να το δει συνολικά είναι τεράστιο έργο και τεράστια επένδυση και σε χρήμα. 

 

Ασ πούμε λοιπόν οτι υπήρχαν 5 εταιρίες που έκαναν αυτή την δουλειά αλλα για τα του έλεγες θέλω μονο την ταράτσα θα σου έλεγαν θα σου κάνω όλο το σπίτι διότι δεν γίνετε μόνο η ταράτσα. Δεν θα πήγαινες. Εστω οτι είχες το πρόγραμμα εξοικονομώ, δεν θα μπορούσες να πληρώσεις την μελέτη. Ακόμα και σε μεγάλα κτιριακά το κόστος μιας τέτοιας μελέτης δεν πληρώνετε διότι ακόμα και το κράτος δεν την θέλει. Κοίταξε μια σωστή μελέτη θα αυξήσει πάντα το κατασκευαστικό κόστος και μόνο απο τις λεπτομέρειες που θα βγάλει, μπορεί να βγάλει το προϋπολογισμό εκτός.

 

Επαναλαμβάνω έγραψα τα παραπάνω για να σας δείξω το ευρος της εξειδίκευσης που υπάρχει και οτι δεν είναι μια απλή μελέτη. Αυτό το έκανα κατα βάση για να μην πηγαίνετε σαν τα πρόβατα στο σφαγείο του κάθε εργολάβου, για να μην κοιτάτε μόνο την τιμή και για να αποφύγετε βασικά λάθη.

 

Ψάξε στο ιντερνετ και θα βρεις πολλές διπλωματικές παιδιών ειδικά απο το ΕΜΠ στο θέμα. Θα δεις οτι ενω βάζουν συστήματα γράφουν θετικά και αρνητικά. Στα αρνητικά γράφουν περιορισμός διαπνοής. Αυτό για μένα είναι κόκκινη γραμμή εκτός και εαν η μελέτη δίνει μικρό ποσοστό ρίσκου.

 

Για αυτό μίλησα για ανοικτή διαπνοή χωρίς περιορισμούς και ρίσκα οπότε και θερμογέφυρες ή υγρογεφυρες να μην δημιουργήσουν πρόβλημα. Οι μεγάλες εταιρίες δομικών υλικών που έχουν εξειδίκευσή και μηχανικούς μπορούν να απαντήσουν εαν τα συστήματα τους έχουν ανοικτή η διαπνοή ή πόσα perm.

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

 

 

H πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή και πιο οικονομική. Απο τα πρώτα μαθήματα οικοδομικής στο πανεπιστήμιο θα μπορούσαμε να πούμε την ΑΠΛΗ λύση "Μόνωση Δώματος"

 

Εάν αναφέρεστε γενικά σε μόνωση η βασική τεχνική με απλά λόγια είναι:

 

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ

 

1.Εσωτερική θερμομόνωση -Εξωτερική Θερμομόνωση.

2.Στεγάνωση Δώματος.

 

 

ΝΕΟΔΜΗΤΑ

 

Ορίζεται απο το κανονισμό.

 

 

(Η μόνωση δέν είναι αγώνας ανάμεσα στη χελώνα και το λαγό, με τη θεώρηση οτι ο λαγός δέν θα φτάσει ποτέ τη χελώνα διότι ΠΑΝΤΑ θα διανύει το μισό τής απόστασης τους.Η βασική αρχή μου είναι όπου ακούς πολλά κράτα μικρό καλάθι ,όπως επίσης η προσπάθεια επεξήγησης με τη χρήση τής "ασαφούς λογικής" στο τέλος θα οδηγήσει σε λύσεις με 100 Κ.Κάποιες τέτοιες περιπτώσεις χρήζουν ψυχιατρικής εξέτασης.Φυσικά η πρόταση τής μόνωσης θα κριθεί απο τίς διπλωματικές .Απο τη στιγμή που οι εταιρίες σου πιστοποιούν τη ΔΙΑΠΝΟΗ δεν θα καθίσω να ασχοληθώ και προτείνω και στούς υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο )

 

Θεωρία Οικοδομικής Πολ.Μηχ - Α.Μηχ και Μηχανικών Τ.Ε

 

 

Φραγμα Υδρατμών

Βάσει των εθνικών κανονισμών προβλέπεται υποχρεωτικά η τοποθέτηση φράγματος υδρατμών σε όλα τα θερμομονωτικά υλικά όταν είναι ινώδη. Για την ορθή λειτουργία της συμβατικής υγρομόνωσης ακόμη και όταν τα θερμομονωτικά είναι κλειστής δομής (εξηλασμένη πολυστερίνη), τοποθετείτε στρώση διάχυσης υδρατμών ακολουθεί φράγμα υδρατμών με ασφαλτική μεμβράνη με ενδιάμεσο φορέα φύλλο αλουμινίου, στην συνέχεια έπεται η θερμομόνωση και τέλος ακολουθεί η στεγανοποίηση μετά την εφαρμογή στρώσης διάχυσης υδρατμών σε συνδυασμό με εξαερισμό

 

 

Πότε δεν προβλέπεται η χρήση φράγματος υδρατμών;

 

Κατά τη χρήση θερμομονωτικών ελαφροσκυροδεμάτων λόγω της υψηλής διαπνοής τους και όταν ο συντελεστής διάχυσης υδρατμών είναι μ < 25 δεν απαιτείται φράγμα υδρατμών.
 
Στην τελευταία προς τα άνω στρώση είναι σχεδόν πάντα υποχρεωτική η παράλληλη χρήση στρώσης διάχυσης υδρατμών σε συνδυασμό με εξαερισμό, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση φράγματος υδρατμών λόγω της υψηλής διαπνοής των υλικών

 

 

Ποία είναι τα συνήθη φράγματα υδρατμών;

 

1. Ασφαλτική μεμβράνη ατακτικού πολυπροπυλενίου ή οξειδωμένης ασφάλτου με ενδιάμεσο φορέα φύλλο αλουμινίου  
2. Μεμβράνη από υδατοαπορροφητικό ποίλημα για συγκράτηση υδρατμών (δυναμικό φράγμα υδρατμών)  

 

 

Αναφορικά με την έννοια της υγρομετρίας:

 

Η έννοια της υγρομετρίας των χώρων αναφέρεται στο λόγο της παραγόμενης ποσότητας υδρατμών στο χώρο W σε gr/h προς τον ρυθμό ανανέωσης του αέρα του χώρου Ν σε m3/h. Για λόγους καθορισμού ενιαίων κανόνων διαπίστωσης κινδύνων συμπυκνώσεων 
(επιφανειακών ή στη μάζα των οικοδομικών στοιχείων) οι χώροι με βάσει τους εθνικούς κανονισμούς κατατάσσονται συμβατικά σε τέσσερις τύπους από πλευράς υγρομετρίας:
Χώρος χαμηλής υγρομετρίας όπου W/N ≤ 2.5 gr/m3:
Πρόκειται για ένα χώρο που η παραγωγή υδρατμών και ο αερισμός είναι τέτοιος ώστε η εσωτερική υγρασία είναι ανώτερη της αντίστοιχης εξωτερικής.
  • Χώρος μέσης υγρομετρίας όπου 2.5 < W/N ≤ 5 gr/m³
  • Χώρος έντονης υγρομετρίας όπου 5.0 < W/N ≤ 7.5 gr/m³
  • Χώρος πολύ έντονης υγρομετρίας όπου W/N > 7.5 gr/m³
 
Κατά γενικό κανόνα τα κτίρια ανάλογα με την χρήση και τον τρόπο κατοίκησης κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι προβλεπόμενοι από τους κανονισμούς ρυθμοί ανανέωσης του αέρα:
  1. Κτίρια χαμηλής υγρομετρίας:
  2. Υπάγονται τα κτίρια γραφείων που δεν κλιματίζονται, τα σχολεία ημερήσιας φοίτησης ορισμένες κατοικίες εξοπλισμένες με ελεγχόμενο μηχανικό αερισμό και ειδικά συστήματα απομάκρυνσης των υδρατμών στα σημεία παραγωγής τους μόλις δημιουργούνται (π.χ. απορροφητήρες κουζίνας).
  3. Κτίρια μέσης υγρομετρίας:  
  4. Υπάγονται τα κτίρια κατοικιών στους χώρους που περιλαμβάνονται οι κουζίνες και οι υγροί χώροι, όταν δεν υπάρχει υπερκατοίκηση.
  5. Κτίρια έντονης υγρομετρίας:
  6. Υπάγονται τα κτίρια κατοικιών με μέτριο αερισμό, με υπερκατοίκηση όπως και ορισμένα βιομηχανικά κτίρια. 
  7. Κτίρια πολύ έντονης υγρομετρίας: 
  8. Υπάγονται τα ειδικά κτίρια, κύρια βιομηχανικά, όπου απαιτείται διατήρηση υψηλής σχετικής υγρασίας, όπως και τα κτίρια με κοινόχρηστους υγρούς χώρους ή κτίρια κολυμβητηρίων.

 

Πληροφορίες σχετικά με το θέμα

http://ktirio.gr/innet/UsersFiles/sa/documents/articles/2011-01-107.pdf

 

Πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ

http://www.hellaskps.gr/min_requirements/docs/PE1/DGTSY/5Ktiriaka/TD-D-1100.0.htm

 

 

C2.jpgC1.jpg

post-88011-0-41081700-1378728931_thumb.jpg

post-88011-0-31195100-1378728942_thumb.jpg

Edited by superman12
  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Να το πούμε απλά για να ξεμπερδεύουμε. 

 

Κάντε οτι θέλετε δεν με νοιάζει αρκεί να τηρείτε την Νομοθεσία.

 

Επαναλαμβάνω το πρόβλημα δεν είναι απλό. Επειδή το λ των θερμομονωτικών υλικών αυξάνει με την υγρασία υπάρχει η λογική να κόψουμε την υγρασία και να γράψουμε την πιθανότητα συμπύκνωσης και είμαστε εντάξει. Ξανά η λογική είναι θερμομόνωση πάσης θυσίας και τα άλλα τι να κάνουμε. Ο κανονισμός βέβαια δεν είναι τόσο ηλίθιος και σου λέει θες φίλε μου να μπλοκάρεις την διαπνοή τότε κάνε και μια θερμομόνωση απο κάτω. Την κάνεις όμως? Διότι εάν έβγαιναν οι μονωσάδες και έλεγαν εαν θες ασφαλτόπανο θα πρέπει να κάνεις και εσωτερική μόνωση, να κλείσεις θερμογέφυρες, κλπ, τότε θα ήταν άνεργοι. Εγω εδώ το κλείνω διότι εκνευρίζομε.  

FEK-1914_15_06_2012_DOMIKA-YLIKA.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δεν βλέπω στις 4 φωτό πουθενά ΚΑΙ εσωτερική θερμομόνωση υποχρεωτική. Βλέπω ναιλον ή γεωύφασμα. Τα ναιλον δεν έχει διαπνοή το γεωύφασμα έχει αλλα με διαβάθμιση και αυτό. Το σημαίνει εφόσον διαπνέει διαπνέει? Το Α υλικό έχει μ 50 και το Β υλικό έχει μ 1000, και τα 2 διαπνέουν αλλα όχι το ίδιο. Εβαλα ολόκληρο κείμενο που μιλάει για ρυθμό διαπνοής!!!!!!!!  Βάλε λοιπόν το μ=50 κάτω απο το μ=1000 και πες μου εαν δεν έχεις αύξηση πίεσης υδρατμών. 

 

Απο τον κανονισμό

 

 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΡΑΤΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΡΑΤΜΩΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

 

Υγροποίηση βέβαια είναι οριακή κατάσταση. Μούχλα μπορείς να έχει και αρκετά χαμηλότερα απο την στάθμη υγροποιησης.

 

Βάλτε ασφαλτόπανο και θα δείτε οτι η τάση κορεσμένων υδρατμών πάντα θα τέμνει την μερική τάση υδρατμων σε κάποια σημείο. Εαν μάλιστα κάνετε την μελέτη με βάση και την πίεση υδρατμών στην μονάδα του χρόνου και για διάφορα δίδυμα υγρασίας/θερμοκρασίας θα γίνει της κακομοίρας.

Link to comment
Share on other sites

Κύριε Ροδόπουλε θα ήθελα να σας ρωτήσω.

 

1- Σε περίπτωση συμβατικής μόνωσης ταράτσας με διογκωμένη πολυστερίνη (NEOPOR EPS 100) στην επαφή υφιστάμενης πλάκας με το neopor πρέπει να βάλω φράγμα υδρατμών ή όπως λέτε δεν χρειάζεται; Αν έβαζα εξηλασμένη αντί διογκωμένης;

 

2 - Αν τελικά βάλω φράγμα υδρατμών με τσιμεντόπισα όπως συνηθίζεται, θα έχω μεγαλύτερη συμπίκνωση υδρατμών στο εσωτερικό του κτιρίοιυ μιας και δεν υπάρχει εσωτερική θερμομόνωση;

Link to comment
Share on other sites

Για να μην παρεξηγηθώ!!! 

 

α) ποτε δεν είπα τίποτα για το ερώτημα -1.

 

Αυτά που γράφω επειδή είμαι στο κομμάτι των ιδιωτών τα γράφω ώστε να σας εξηγήσω οτι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και μην πεφτετε θύματα των μονωσάδων που σας πουλάνε οτι θέλουν.

 

Θα πάτε στον μηχανικό σας, ο συνάδελφος, για ένα γελοιο κόστος θα υπολογίσει, βάση της προτασής σας, εαν θα έχετε πιθανότητα συμπύκνωσης υδρατμών και με τον τρόπο αυτό δεν θα πετάξετε τα χρηματά σας και την υγεία σας. Οπως δεν φοβομαστε να πάμε στον γιατρό δεν πρέπει να φοβόμαστε να πάμε στον μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

Κύριε Ροδόπουλε μηχανικός είμαι και θέλω να ενημερωθώ περαιτέρω για τις μονώσεις γιατί διάφορα έχουν ακούσει τα αυτιά μου από τους μονωσάδες. Έχω 2 περιπτώσεις θεμομόνωσης υφιστάμενου το ένα με σωστές ρύσεις και το άλλο χωρίς ρύσεις. Ο ιδιοκτήτης θέλει τελική επιφάνεια από πλακάκι. Σκέφτηκα τις 2 παρακάτω λύσεις.

 

Υφιστάμενο με σωστές ρύσεις:

1) Υγρομόνωση με επαλειφόμενο τσιμεντοειδές

2) Διογκωμένη πολυστερίνη (Poripor EPS200)

3) Γεωύφασμα 150gr/kg

4)Τσιμεντοκονία με ελαφροβαρύ υλικά 3cm με αρμους συστοδιαστολής και πλήρωση τους με πολυουρεθανική μαστίχη

5) Πλακάκια

 

Υφιστάμενο χωρίς ρύσεις:

1) Διογκωμένη πολυστερίνη (Neopor EPS 100)

2) Γεωύφασμα

3) Τσιμεντοκονιά με ελαφροβαρύ υλικά 3-7cm για δημιουργεία ρύσεων με αρμούς συστοδιαστολής

4) Υγρομόνωση με επαλειφόμενο τσιμεντοειδές

5) Πλακάκια

 

Θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω την γνώμη σας. Όπως βλέπετε αν και προτιμώ γενικά την ανεστραμένη μόνωση στην περίπτωση του δώματος χωρίς ρύσεις αναγκαστικά πάω σε συμβατική μόνωση λόγω του μεγάλου βάρους που θα προέκυπτε από την διπλή τσιμεντοκονία που θα χρειαζόταν (μια για ρύσεις και μία για τα πλακάκια).  Όπως βλέπεται λέω να μην χρησιμοποιήσω φράγμα υδρατμών. Το construction resistance του συγκεκριμένου συστήματος πως σας φαίνεται;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.