Μετάβαση στο περιεχόμενο

πρόβλημα κυκλοφορίας στο ρετιρέ πολυκατοικίας


heartsp

Recommended Posts

καλησπέρα αγαπητοί συνάδελφοι.

σε πολυκατοικία του 2001 στην οποία τυγχάνω φέτος διαχειριστής συμβαίνει συχνά πυκνά το εξής.

στο διαμέρισμα του 5ου ορόφου - ρετιρέ, τα φαν κοιλς και τα θερμαντικά στα μπάνια μαζεύουν συνέχεια αέρα. Θέρμανση μηδέν.

Οι σωλήνες που ανεβοκατεβάζουν το ζεστό νερό από και προς το λέβητα έχουν κάτι "αυτόματα εξαεριστικά" στο ύψος περίπου της βίδας εξαερισμού των θερμαντικών σωμάτων των μπάνιων, οι δε βίδες εξαερισμού των φαν κοιλς βρίσκονται σε σαφώς χαμηλότερο επίπεδο. Ένας φίλος υδραυλικός μου έδωσε ένα μαγνητάκι που γυρίζει γύρω γύρω να τσεκάρω τον κυκλοφορητή και διαπίστωσα πως γυρίζει κανονικά. Η πίεση του συστήματος είναι επαρκής εκτός αν έχει χαλάσει το μανόμετρο, πράγμα που δε νομίζω. Η υπόλοιπη πολυκατοικία λειτουργεί κανονικά.

Μήπως μπορείτε να με συμβουλεύσετε πως μπορώ να βοηθήσω την κατάσταση?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πολλές φορές τα αυτόματα εξαεριστικά κολλάνε. Δοκίμασε να ξεβιδώσεις το καπάκι τους και κάνε εξαέρωση με το δάχτυλο να δεις τι γίνεται. Πρόσεχε όμως γιατί αν είναι πολύ παλιά μπορεί να ξεκινήσουν να χάνουν

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

το έκανα 2 φορές, λειτούργησε για μία μέρα και την επόμενη πάλι από την αρχή. έφερα έναν καυστηρατζή - υδραυλικό της γειτονιάς, τα εξαέρωσε και αυτός, αλλά μετά από μία μέρα λειτουργίας πάλι γέμισαν αέρα.

Link to comment
Share on other sites

Απο το 2001, τώρα παρουσίασε το πρόβλημα στο 5ο ή ανέκαθεν συνέβαινε αυτό ? και μόνο στο 5ο ?

 

Για μένα :

1) μάλλον δεν είναι στεγανό όλο το δίκτυο του κτηρίου και κατά την αποθέρμανση ρουφάει αέρα ο οποίος μαζεύεται στο υψηλότερο σημείο (σώματα του 5ου) ή

2) η διάμετρος των σωλήνων του 5ου είναι μικρότερες του απαιτούμενου (και γι' αυτό δεν ζεσταίνουν ή δεν ζεσταίνουν επαρκώς) ή

3) η πίεση του δικτύου δεν πρέπει να είναι αρκετή ωστε να καλύπτει και τις ανάγκες του 5ου ή

4) πιθανόν να είναι κολλημενο το μανόμετρο (?) ..... ή

5) όλα τα παραπάνω μαζί

Edited by dib
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ. το 1) δε μπορώ να το αποκλείσω. δλδ να μπω σε όλους τους ορόφους να δω αν τα εξαεριστικά των σωμάτων λειτουργούν σωστά ή ρουφούν αέρα?

η πίεση είναι ~3 bar. θεωρώ πως είναι επαρκής. το μανόμετρο λειτουργεί και η διάμετρος των σωληνώσεων είναι κοινή για όλους τους ορόφους.

 

και τέλος όσον αφορά στο ερώτημα αν από το 2001 έχει την ίδια συμπεριφορά το συγκεκριμένο διαμέρισμα ή είναι φρέσκο καπρίτσιο, πήρα τις πληροφορίες μου και μάλλον ισχύει το πρώτο.

Edited by heartsp
Link to comment
Share on other sites

Συνήθως αυτό το πρόβλημα οφείλετε στο δοχείο διαστολής....

Αν είναι πάνω απο 3 χρόνια πιθανόν να θέλει αέρα η αντικατάσταση.

Τα 3 bar μήπως τα βλέπεις με ζεστή την εγκατάσταση;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

με ζεστή εγκατάσταση τα βλέπω, ναι. σήμερα κατέβηκα κατά τις 6.00 στο λεβητοστάσιο, οι στήλες ήταν κρύες και η ανάγνωση στο μανόμετρο ήταν ~2.6-2.7.

εκείνο που διαπίστωσα πάντως σήμερα που σκάλισα λίγο την εγκατάσταση με ηρεμία ήταν πως ενώ τα θερμαντικά σώματα δεν επιδέχονταν κάποια ουσιαστική εξαέρωση, εκείνος που είχε πραγματικά ανάγκη να του λύσω τη βίδα και να τον εξαερώσω ήταν ο κυκλοφορητής του 5ου. μετά από 20~30 δευτερόλεπτα συνεχούς εξαέρωσης έκανε ένα περιποιημένο "γκουπ" και το ζεστό νερό κυκλοφόρησε παντού. δεν είναι δουλειά όμως κάθε τρεις και πέντε να ανεβαίνω επάνω να κάνω αυτή τη δουλειά, ούτε να καλώ υδραυλικό για να την κάνει αυτός. τα δε γερόντια που διαμένουν επίσης δε μπορούν να είναι με το κατσαβίδι παραπόδα. Μήπως με αυτή την τελευταία παρατήρηση μπορείτε να μου δώσετε κάποια επιπλέον συμβουλή? στο μεταξύ θα κόψω το λαιμό μου να βρω τη μελέτη να δω τι στην ευχή προέβλεπε και τι υπάρχει στην πράξη. κάθε γνώμη περισσότερο από ευπρόσδεκτη.

Link to comment
Share on other sites

................. εκείνος που είχε πραγματικά ανάγκη να του λύσω τη βίδα και να τον εξαερώσω ήταν ο κυκλοφορητής του 5ου.

 

Δηλαδή εννοείς οτι κάθε όροφος (άρα αυτόνομο κύκλωμα) έχει το δικό του κυκλοφορητή ?

 

Δηλαδή συνολικά υπάρχουν 5 κυκλοφορητές μετά το κολλεκτερ προσαγωγής ?

 

Αυτό εννοείς ή καταλαβαίνω λάθος ?

 

Αν είναι ετσι όπως το καταλαβαίνω, τότε για μένα απαιτείται αλλαγή κυκλοφορητή και πρεσσάρισμα του δικτυου (του 5ου - με κλειστά τα υπόλοιπα κυκλώματα) για εξακρίβωση της στεγανότητας του (του 5ου ορόφου)

Link to comment
Share on other sites

ο κάθε όροφος έχει το δικό του κυκλοφορητή, τη δική του ηλεκτροβάνα και το δικό του θερμοστάτη. αδυνατώ να αντιληφθώ γιατί υποπτεύεσαι τον κυκλοφορητή, αλλά θα κόψω το λαιμό μου να καταλάβω το σκεπτικό σου.

Link to comment
Share on other sites

Η βαλβίδα ασφαλείας του λέβητα είναι "στεγνή" ή φαίνονται σημάδια από συχνό στάξιμο? Λογικά το δοχείο διαστολής έχει χάσει την πίεση του αέρα, η πίεση της εγκατάστασης ανεβαίνει πάνω από την ονομαστική της βαλβίδας ασφαλείας, αυτή ανοίγει και βγαίνει νερό. Όταν κρυώσει η εγκατάσταση, επειδή έχει αφαιρεθεί νερό, η πίεση πέφτει κάτω από το "στατικό ύψος" και η στάθμη του νερού στο δίκτυο πέφτει κάτω από τα σώματα του πέμπτου ορόφου. Στη θέση του νερού που αφαιρέθηκε μπήκε αέρας από τα αυτόματα εξαερηστικά.

 

Όπως είπες όμως μπορείτε και κάνετε εξαέρωση. Αυτό προυποθέτει κολλημένο αυτόματο πλήρωσης, ο οποίος ανοίγει σε πίεση χαμηλότερη από την απαιτούμενη, αλλά κλείνει στη σωστή πίεση (αφού έχει πληρωθεί η εγκατάσταση), ή αυτόματο πλήρωσης ρυθμισμένο σε χαμηλή πίεση, που αργεί πολύ να κλείσει λόγω αλάτων ή σκουπιδιών, γι αυτό και τελικά μπορείτε να αφαιρέσετε τον αέρα από την εγκατάσταση ανοίγοντας τα εξαερηστικά.

Edited by miltos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.