Μετάβαση στο περιεχόμενο

σχεδιασμός υψομετρικών καμπυλών


yian

Recommended Posts

Όπως αναφέρει και ο τίτλος θα ήθελα την γνώμη σας για τον καταλληλότερο τρόπο να σχεδιάσουμε υψομετρικές καμπύλες σε μια αποτύπωση αγροτεμαχίου.

Είναι ένα ζήτημα που με έχει απασχολήσει θεωρητικά προς το παρόν και θα ήθελα να δοκιμάσω μια εφαρμογή της μεθοδολογίας στη πράξη.

 

Υψόμετρα στα σημεία που αποτυπώνουμε έχουμε λάβει από το total με μεγάλη ακρίβεια, πώς διαχειριζόμαστε τα δεδομένα μας και πώς φέρουμε τις καμπύλες στο autocad κατά το σχεδιασμό?

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν λογισμικά (αυτόνομα ή τμήματα ολοκληρωμένων πακέτων τοπογραφίας/οδοποιϊας) τα οποία κάνουν αυτήν την δουλειά, δεδομένου πως έχεις τα απαραίτητα σημεία, σωστά κατανεμημένα.

Link to comment
Share on other sites

Άρα κατά την αποτύπωση δεν μας φτάνουν τα σημεία στα ορία των ιδιοκτησιών αλλά προφανώς χρειαζόμαστε και αρκετά σημεία εντός του περιγράμματος της έκτασης.

Κάποιο tool που να συνεργάζεται με autocad ώστε να μην ξεφύγουμε πολύ από τις συνήθειές μας, υπάρχει?

Link to comment
Share on other sites

To πιο εύκολο προγραμματάκι για να κάνει αυτή τη δουλειά (κατά πόσο είναι επαγγελματικό ομως είναι σχετικό) είναι το πασίγνωστο Εzysurf. (add-on sto autocad).

 

Μπορείς να διορθώσεις τα τρίγωνα και γενικότερα να κάνεις επεξεργασία στα δεδομένα του. Για δοκιμή πιστεύω θα σε καλύψει.

 

Επίσης, είχα βρεί απ'το φόρουμ ένα παλιότερα, ίσα ισα να δημιουργήσει ισοϋψείς, για την "ομορφιά". Μου διαφεύγει ομως το ονομα του, που σίγουρα υπάρχει στο ανάλογο τόπικ. Ηταν καλούτσικο και με βοήθησε σε κάνα 2 απλές περιπτώσεις. Μάλιστα εχει και επιλογή 3d και δημιουργία βροχής, όπου εδειχνει αναλόγως τις ισοϋψείς σου, που λιμνάζουν νερά, πρός τα πού απορρέουν κτλ!

 

Οπως είπε κι ο Δημήτρης, χρειάζονται αρκετά σημεία, σωστά κατανεμημένα γιανα βγούν οι ισοϋψείς όπως στην πραγματικότητα και ενα καλό ξεσκόνισμα της θεωρίας. Πραγματικα εχω τόσα χρόνια να το κάνω, που το έχω ξεχάσει...

Για παράδειγμα μερικές συμβουλές στα γρήγορα.

Χωρίζεις με το μυαλό σου (ο στοχοφόρος σου) το γεωτεμάχιο σε ζώνες. Πχ των 15-20μ (ανάλογα του τι θέλεις να κανεις, για ενα γεωτεμάχιο αρκεί...δε θα κανεις κια μελέτη για την Εγνατία). και περπατάς σε κάθε νοητή ζώνη και παίρνεις σημείο ανα 15-20μ πάλι.

Δημιουργείς ένα φανταστικό κάνναβο, σα να λέμε. Εννοείται φτιάχνεις κροκί, οπου δείχνεις πρανή, φρύδι-πόδι, κάποιον αύλακα, γιατί πρέπει κατα την δημιουργία των τριγώνων να ασχοληθείς περαιτέρω με αυτά.

Edited by Kane
Link to comment
Share on other sites

Το δωρεάν EZSurf στο οποίο αναφέρθηκε ο συνάδελφος παραπάνω, έχει περιορισμό στα σημεία (νομίζω δέχετε μέχρι 200 σημεία ή 200 τρίγωνα) οπότε όσο να ναι είναι περιοριστικό για μεγάλες εκτάσεις ή περιπτώσεις που σε ενδιαφέρει η ακρίβεια..

Γενικά όλα τα πακέτα τοπογραφίας και ειδικά τα οδοποιϊας, έχουν κομμάτι υπολογισμού τριγώνων και ισουψών όπως και υπολογισμούς χωματισμών.

Χρειάζεται οντως ένα φρεσκάρισμα στην θεωρία ώστε να εξασφαλίσεις οτι στο πεδίο θα λάβεις κατ' ελάχιστο τα απαραίτητα σημεία για να μην βγει το μοντέλο σου λάθος (σημεία σε γραμμές αλλαγής κλίσηςη και ένας ικανός αριθμός σημείων για να αποτυπώσεις το ανάγλυφο σου, ανάλογα με την έκταση και την λεπτομέρεια που θες πάντα.)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γενικά όλα τα πακέτα τοπογραφίας και ειδικά τα οδοποιϊας, έχουν κομμάτι υπολογισμού τριγώνων και ισουψών όπως και υπολογισμούς χωματισμών.

Ετσι ακριβώς. Μονόδρομος, για επαγγελματική δουλειά. Θυμάμαι γύρω στο 1000ρικο το πακετάκι για το Geocalc. Ισοϋψείς/χωματισμοί.

 

Χωρίς να είμαι σίγουρος, θαρρω πως στο Civil 3d έχει τις ανάλογες εντολές. Ας μιλήσει κάποιος ειδικότερος...

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Για πολύ απλές περιπτώσεις, μπορείς να φτιάξεις με το "χέρι" πρόχειρες ισουψείς, πάλι όμως χρησιμοποιώντας νοητά τρίγωνα. Επίσης, αν υπάρχουν γραμμές αλλαγής κλίσης ενδιάμεσα, πρέπει να της λάβεις υπόψη. Με 4 σημεία όμως είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να χαράξεις σωστά ισουψείς...

Link to comment
Share on other sites

Εκτός και τις θέλει κανείς απλώς για να γεμίζει τον κενό χώρο μεταξύ των ορίων στο μεγάλο χαρτί... :D

Link to comment
Share on other sites

Ενα καλό πρόγραμμα χωρίς περιορισμούς είναι το FastTerrain και ένα ισπανικό με το όνομα topocal , κάνε μια αναζήτηση Θα πρέπει για να ανταποκρίνεται το ψηφιακό μοντέλο εδάφους στην πραγματική κατάσταση ώστε και οι καμπύλες που θα σχηματιστούν να το αποδίδουν καλά , πέρα πό την απόσταση των σημείων που πρέπει να ανταποκρινεται στην κλίμακα σχεδίασης και να μην είναι κάτω από 15 μέτρα ,να λαμβάνονται σε τέτοια θέση ώστε να αποδίδουν αλλαγές στην κλίση του εδάφους , εξάρσεις και βαθουλώματα όπου πιθανώς να θέλουν και πύκνωση Ακόμα τα τρίγωνα που ορίζονται από τριάδες σημείων στο προγραμμα όπου γίνεται προσδιορισμός από το ψηφιακό μοντέλο ενδιάμεσα , θα πρέπει να επιλέγονται σωστά (αν και τα επιλέγει το πρόγραμμα αυτόματα , ίσως πρέπει να αλλαχθούν σε μερικές περιοχές) Δηλαδή θα πρέπει να συνδέονται σημεία από κάτω προς τα πάτω και να μην αφήνονται ενδιάμεσα σημεία ούτε να ενώνονται 3 σημεία με ίδιο περίπου υψόμετρο

Edited by GEORGE MICHEAL
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.