Μετάβαση στο περιεχόμενο

PLAXIS


Eva1991

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματικά το έλιωσα καθώς πάνω σε αυτό έκανα όλη την διπλωματική μου.. Πάρα πολύ καλό και δυνατό!

Τα manual που χρησιμοποίησα για να μάθω το πρόγραμμα ήταν τα παρακάτω.. http://www.plaxis.nl/shop/135/info/manuals/

Ειδικά το tutorial manual που περιέχει ασκήσεις μου φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς ήταν αναλυτικό και πήγαινε βήμα βήμα..

Αν θέλεις μπορείς να ρίξεις μια ματιά στην διπλωματική μου που έχω γράψει ένα υποτυπώδες manual ή σε αντίστοιχες διπλωματικές καθώς manual στα ελληνικά δεν υπάρχει..

Edited by Van_pan
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Van_pan. Μπορείς σε παρακαλώ μιας και το γνωρίζεις καλά το πρόγραμμα να κάνεις μια μίνι παρουσίαση (με δυο λόγια, τι κάνει το πρόγραμμα, δυνατότητες, συνεργασίες, σε ποιες χώρες χρησιμοποιείται, πώληση στην Ελλάδα, υποστήριξη, τιμές, προσωπική γνώμη κλπ)?

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν θα προσπαθήσω να τα πάρω ένα ένα..

 

Τι κάνει το Πρόγραμμα

 

Το Plaxis επί της ουσίας πρόκειται για ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται για γεωτεχνικές επιλύσεις με την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων. Κατ΄αυτό τον τρόπο, με το πρόγραμμα το έδαφος προσομοιώνεται με ένα κάναβο στοιχείων και κόμβων, δίνοντας την δυνατότητα απλούστερων επιλύσεων σε περιπτώσεις εδαφικών παραμορφώσεων και γενικά στην διερεύνηση της ευστάθειας των κατασκευών σε αλληλεπίδραση με το έδαφος. Όπως θα μπορείς να δεις και από το site της εταιρείας το λογισμικό βγαίνει σε έκδοση 2D και 3D ενώ υπάρχουν και υποεκδόσεις στο καθένα. To 3D είναι ειδικό για την ανάλυση των παραμορφώσεων και της σταθερότητας στα έργα διάνοιξης σηράγγων, ενώ το πλήρες πακέτο 2D (με το οποίο και ασχολήθηκα) επιγραμματικά έχει δυνατότητα για την:

  • Προσομοίωση εδαφικών σχηματισμών μέσα από την εισαγωγή κατάλληλων παραμετρικών τιμών
  • Μελέτη παραμορφώσεων και συμπεριφοράς εδάφους λόγω ροής υπογείων υδάτων (δυνατότητα και χρονικής ανάλυσης)
  • Συμπεριφορά δομικών στοιχείων και αλληλεπίδραση εδάφους-κατασκευής
  • Ανάλυση συντελεστή ασφαλείας με μείωση χαρακτηριστικών αντοχής
  • Ανάλυση της συμπεριφοράς του εδάφους κάτω από την δράση δυναμικών (σεισμικών) φορτίσεων
  • Εισαγωγή οποιοδήποτε σεισμού που έχει λάβει χώρα με την εισαγωγή επιταχυνσιογραφημάτων
  • Επίδραση των εδαφικών ταλαντώσεων σε γειτονικές κατασκευές
  • Αυτόματη εξαγωγή επιλύσεων με την μορφή πινάκων, γραφημάτων, εικόνων και βίντεο

Συνεργασίες

 

Το λογισμικό αναπτύχθηκε ερευνητικά σε συνεργασία με το πολυτεχνείο του Delft, άλλωστε και η έδρα της εταιρείας είναι εκεί. Σύμφωνα όμως με την εταιρεία πανεπιστήμια όπως το ΜΙΤ, Berkeley, Oxford ακόμα και το ΕΜΠ συμμετείχαν στην ερευνητική υποστήριξη. Διαθέτουν επίσης γραφεία στην Σιγκαπούρη και δραστηριοποιούνται παγκοσμίως. Δεν γνωρίζω τι μερίδιο κατέχουν στην αγορά εργασίας αλλά σίγουρα είναι από τα πιο διαδεδομένα γεωτεχνικά προγράμματα πεπερασμένων στοιχείων.

 

Πώληση στην Ελλάδα

 

Το πρόγραμμα,που για λογαριασμό της σχολής το είχε αγοράσει ο επιβλέπων καθηγητής μου, είχε αγοραστεί κατευθείαν από Ολλανδία μέσω του site. Δεν νομίζω να έχει αλλάξει κάτι από το 2011, οπότε και η υποστήριξη θα είναι από τα κεντρικά της εταιρείας.

 

Τιμή

 

Το Plaxis 2D πωλείται με την βασική έκδοση και από εκεί και πέρα πληρώνεις επιπλέον για άλλα extensions. Παραδείγματος χάριν extension είναι το Dynamic (δυναμικές επιλύσεις) και το PlaxFlow (υπόγεια ροή υδάτων). Η έκδοση Suite περιλαμβάνει τα πάντα και από την σχολή μας προφανώς είχε αγοραστεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή (κάπου στα 3000 ευρώ) λόγω ότι είχε αγοραστεί για ακαδημαικούς λόγους, την ώρα που κανονικά κοστίζει 9800 ευρώ (σύμφωνα με τις σημερινές τιμές της εταιρείας).

 

Προσωπική Γνώμη

 

Δεν μπορώ να απαντήσω αν είναι ένα χρήσιμο επαγγελματικό εργαλείο, καθώς δεν έχω ασχοληθεί με το πρόγραμμα ως επαγγελματίας, ωστόσο ως ερευνητικό πρόγραμμα μου φάνηκε ιδανικό. Είναι ένα εύκολο πρόγραμμα που όποιος έχει βασικές γνώσεις γεωτεχνικών μπορεί να ανταπεξέλθει άμεσα. Με μηδενική εμπειρία σε τέτοια προγράμματα έμαθα να το χειρίζομαι πολύ καλά με την βοήθεια των tutorial και βεβαίως με πολλές δοκιμές, στο τέλος μάλιστα κατέληξα να το δείχνω και σε άλλους φοιτητές που ήθελαν να ασχοληθούν με το πρόγραμμα. Συνεπώς, το περιβάλλον του είναι πολύ φιλικό για τον χρήστη, αυτοματοποιημένο, με στάνταρ ροή βημάτων που πολύ δύσκολα θα χαθείς και πολύ εύκολα θα βρεις που έχει γίνει το οποιοδήποτε λάθος. Πολύ ικανοποιημένος από τις γρήγορες υπολογιστικές του δυνατότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε παρόμοιες επιλύσεις συνάδελφοι με άλλα προγράμματα (όχι εμπορικά) μπορεί να περίμεναν μέχρι και ώρες, η δική μου επίλυση γινόταν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έως και σε μερικά λεπτά αν αφορούσε δυναμική επίλυση. Επίσης, σε σύγκριση αποτελεσμάτων η ποιότητα των επιλύσεων με το Plaxis κρίθηκε πολύ ικανοποιητική και ιδιαίτερα ακριβής. Τέλος, μεγάλο πλεονέκτημα ήταν η άμεση και μεγάλη ποικιλία παρουσίασης των εξαγόμενων αποτελεσμάτων (από γραφήματα μέχρι βίντεο), που μου φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο στην παρουσίασή μου.

Edited by Van_pan
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.