Μετάβαση στο περιεχόμενο

διαρροή καπνού εντός του διαμερίσματός μου


SOFIGR

Recommended Posts

Καλώς σας βρήκα στο forum. Πρώτη φορά που συμμετέχω σε τέτοια συζήτηση και ο λόγος: το πρόβλημα που αντιμετώπισα στο διαμέρισμά μου για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια.

Το πρόβλημα είναι το εξής όπως το αναφέρω και στον τίτλο: Για πρώτη φορά διαρροή καπνού εντός του διαμερίσματός μου, σε όλο το ύψος του, μετά από φωτιά της καπνοδόχου του δεύτερου ορόφου (εγώ μένω στον τέταρτο και από πάνω υπάρχει κεραμοσκεπή). Την δεύτερη φορά, μετά από τρία χρόνια και πάλι διαρροή καπνού εντός του διαμερίσματός μου. Να συμπληρώσω ότι πριν την δεύτερη διαρροή είχε γίνει κάποια υποτηθέμενη συντήρηση της καπνοδόχου του δεύτερου ορόφου (όπως καθάρισμα αλλά και ξανασφράγισμα της ένωσης των δυο κομματιών των μπουριών που συνδέονται στη μέση περίπου του ύψους, του δικού μου διαμερίσματος) μετά από μεγάλη πίεση δική μας προς τον ιδιοκτήτη του δεύτερου ορόφου και επίσης να πω, ότι του είπαμε να αλλάξει όλο το μπουρί που είναι γαλβανιζέ σπιράλ με κάποιο πιο ειδικό σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως inox ή κάτι άλλο.

 

Αυτό που επιθυμώ εγώ είναι να σταματήσω τη λειτουργία του τζακιού του δεύτερου ορόφου, όσο και αν καταλαβαίνω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και η καύση ξύλων είναι μια οικονομική λύση θέρμανσης για όλους μας, δεν μπορώ όμως να ρισκάρω για τρίτη φορά τη ζωή της οικογένειάς μου από δηλητηρίαση αερίων, λόγω αμέλειας, αδιαφορίας και μη συννενόησης του ιδιοκτήτη του δεύτερου ορόφου.

 

Αν γνωρίζει κάποιος ειδικός και κυρίως πολιτικός μηχανικός φαντάζομαι, τί γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και αν δικαιούμαι να το καταργήσω και με ποιον τρόπο; (πάντα σε νόμιμα πλαίσια) θα ήμουν ευγνώμων.

Link to comment
Share on other sites

....

Αυτό που επιθυμώ εγώ είναι να σταματήσω τη λειτουργία του τζακιού του δεύτερου ορόφου,

...

...

(πάντα σε νόμιμα πλαίσια) ....

Χρειάζεσαι δικηγόρο για αυτό που θες και όχι μηχανικό.

 

Ο μηχανικός θα μπορούσε να λύσει το τεχνικό πρόβλημα (αφού προηγηθούν αυτοψίες έλεγχοι κλπ), ο δικηγόρος όμως θα μπορούσε να σου πει για το νόμιμο ή μη της παρέμβασης σου σε ιδιοκτησία άλλου. (Το τζάκι είναι μέσα στο σπίτι άλλου κι όχι στο δικό σου.)

Φυσικά ξεκινώντας δικαστική διαμάχη μη περιμένεις ο κάθε δικηγόρος να αρκεστεί στην ευγνωμοσύνη σου και μόνο.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Κύριε Didonis, σας ευχαριστώ που ασχολείστε με το πρόβλημα που προανέφερα!

Έχω μιλήσει είδη με 2 δικηγόρους. Ο πρώτος μου έδωσε 2 επιλογές α) να μιλήσω σε εισαγγελέα β) να στείλω εξώδικο.

Ο δεύτερος δικηγόρος με στέλνει σε πολιτικό μηχανικό για να μου πει πόσο νόμιμο είναι το τζάκι του δευτέρου ορόφου.

Σ' αυτό το σημείο αναφέρω ότι : α) τα τζάκια των τριών ορόφων βρίσκονται στην ίδια ευθεία, το ένα κάτω από το άλλο και το καθένα έχει ξεχωριστή καπνοδόχο.

β) έχουν φτιαχτεί σε ημιυπέθριους χώρους οι οποίοι έχουν κλειστεί και στους τρεις ορόφους.

γ) δεν υπήρχαν στην μελέτη κατασκευής ούτε και θέρμανσης αλλά ούτε και στις υποχρεώσεις του εργολάβου.

ε) εμείς τον ημιυπαίθριο τον έχουμε δηλώσει πριν ένα χρόνο για την ρύθμιση των 40 χρόνων και έχουμε πληρώσει το ανάλογο ποσό.

 

Δεν γνωρίζω κατά πόσο έχει δηλώσει τον ημιυπαίθριο χώρο του, ο ιδιοκτήτης του δεύτερου ορόφου.

 

Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, απευθύνομαι σε πολιτικούς μηχανικούς ή και άλλες ιδικότητες που έχουν άμεση σχέση με το θέμα, για να μου δώσουν τις ανάλογες κατευθύνσεις και κυρίως να μου πουν αν βάση του ΓΟΚ ή κάποιου άλλου νόμου μπορώ να διασφαλίσω την ζωή μου και της οικογένειάς μου. Και αν τελικά υπάρχουν περιπτώσεις που η πολεοδομία απαγόρευσε την λειτουργία τζακιών. Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Πρόσεξε διότι η αναφορά σου για ΗΧ που εσύ έχεις τακτοποιήσει και ο άλλος όχι μου δείχνει την κλασική συνταγή που υπάρχει σε αστικές αντιδικίες.

Σημαδεύεις την μπεκάτσα μπας φας το κεράσι.

 

Θα σου πω μια γνώμη, σε ότι αφορά το τζάκι του άλλου στο διαμέρισμα του.

99,9% σπίτι του είναι και μπορεί να έχει όσες ντουλάπες και όσα τζάκια θέλει.

Δεν είναι πολεοδομική παράβαση το τζάκι και κάκιστα σου ζητήθηκε να το διερευνήσεις.

Πολεοδομικές προδιαγραφές και περιορισμοί υπάρχουν για τις ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ που διέρχονται από κοινόχρηστους χώρους, ταράτσες κλπ. Για αυτά ναι υπάρχουν κατασκευαστικά ή αν θες και πολεοδομικά ζητήματα να διευρύνσεις με μηχανικό. Για αυτό σου τόνισα κι εγώ ότι άμα θες να κάνεις κουμάντο τι θα κάνει μέσα στο σπίτι του πήγαινε σε δικηγόρο (φυσικά έχοντας δεδομένο ότι τα λεφτά σου θα χάσεις και την ηρεμία σου.) για αυτό σου τόνισα ειδικά ότι δεν θα επαρκέσει η ευγνωμοσύνη σου.

 

Οπότε αν θες πρακτικό αποτέλεσμα η καλύτερη λύση είναι προσπάθησε όσο μα όσο μπορείς να τα βρεις με τον γείτονα σου και να αναλάβει την ευθύνη που έχει ώστε ο καπνός από το τζάκι του να μη σε κάνει καπνιστή. (εκεί λες και θέματα υγείας και ζημιών προς το ακίνητο σου που από τους καπνούς που μπορείς να διεκδικήσεις δικαστικά κλπ)

 

Σε αυτή την διαδικασία αν η απλή κουβέντα δεν βγάζει άκρη και ότι ο καπνός δεν είναι δικός του αλλά από τα Νεφελιμ και ότι σας ραντίζουν και άλλα καλλιτεχνικά σου συνιστώ να προσλάβεις έμπειρο μηχανικό σε αυτά, να σου τεκμηριώσει μια σε μια τεχνική έκθεση από πού και τι και πως και κάποια τεχνική θεραπεία και με βάση αυτό πιθανά και με την συνδρομή του μηχανικού στην συνάντηση σας.

 

Όπως αντιλαμβάνεσαι όλα αυτά είναι ένα κύκλος που και αβέβαιο αποτέλεσμα έχει άλλα και χρόνο και χρήμα θα πρέπει να διαθέσεις.

Οπότε καλό κουράγιο …

 

(Νομικά απόφυγε να προσπαθήσεις να του καταργήσεις το τζάκι αλλά να απαιτήσεις -ως μέσο πίεσης - αποζημιώσεις αν μπορείς να αποδείξεις ζημιές αστικές ή και προσωπικές.)

Edited by Didonis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν με απασχολεί αν γεμίσει το σπίτι του με ντουλάπες και τζάκια και οτιδήποτε του έρθει στο μυαλό. Επίσης δεν θέλω να κάνω κουμάντο σε κανενός την ιδιακτησία παρά μόνο στη δική μου. Γι' αυτό, λέγοντας να σταματήσω την λειτουργία του τζακιού του, δεν εννοώ να πάω και να το βγάλω από το διαμέρισμά του παρεμβένοντας η ίδια στον χώρο του, αλλά ίσως κόβοντας και βουλώνοντας την καπνοδόχο του μέσα από το δικό μου διαμέρισμα και φυσικά ενημερώνοντάς τον επίσημα. Εάν επιλέξω αυτή την λύση, ποιος θα μπορεί να μου κάνει κουμάντο στην δική μου ιδιοκτησία?

Link to comment
Share on other sites

, αλλά ίσως κόβοντας και βουλώνοντας την καπνοδόχο του μέσα από το δικό μου διαμέρισμα και φυσικά ενημερώνοντάς τον επίσημα. Εάν επιλέξω αυτή την λύση, ποιος θα μπορεί να μου κάνει κουμάντο στην δική μου ιδιοκτησία?

δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Κατ'αρχάς είμαι σίγουρος ότι η σύσταση λέει <<επιτρέπεται η διέλευση καμινάδων κλπ μέσα από άλλα διαμερίσματα..........>>. Δεν ξεχωρίζει ποιές ακριβώς καμινάδες. Αρα και μόνο από αυτο δεν μπορείς. Ομως όλη η προσέγγιση σου είναι η λάθος , ακραία, που ακολουθούμε πάντα και στο τέλος την πατάμε ( σίγουρα οικονομικά και όχι μόνο), και οι ίδιοι από τα δικά μας λάθη. Η ζωή είναι πολύτιμη για να την κακοποιούμε με ακραίες κινήσεις εξαρχής χωρίς να εξαντλούμε όλες τίς δυνατότητες.

Link to comment
Share on other sites

διάβασα με προσοχή το τι έχει αναφερθεί σε όλα τα παραπάνω post και έχω ναμ πω οτι συμφωνώ με την προσέγγιση των συναδέλφων και πως για ακόμα μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την "παραδοσιακή" αντίδραση σε θέματα ας πούμε γειτονιάς, των συμπολιτών μας.

 

Ναι μεν απο νομικής φύσης οι δικηγόροι θα θέλουν να σας τραβήξουν σε "αγώνες" μακροχρόνιους αλλά απο την άλλη και εμείς οι μηχανικοί δεν μπορούμε να κάνουμε μαγικά. (πολλές φορές τα χέρια μας είναι δεμένα).

 

Θα συμβούλευα,αφου λάβετε υπ όψιν σας α) την κρίση, β) το γεγονός οτι είστε στην ίδια οικοδομή, γ) το οτι δεν μπορείτε να κάνετε κουμάντο στο σπίτι άλλου, δ) την υγεία σας, ε) τις κατασκευαστικές λύσεις σε τυχόν προβλήματα, στ) συντήρηση....κλπ ζ) δικηγόρους η) μηχανικούς

 

καθίστε όμορφα και ήρεμα και βρείτε τα μεταξύ σας. Και με γνώμονα ΠΑΝΤΑ την υγεία σας....αλλά πάνω απο όλα ΗΡΕΜΙΑ!!!! γιατί αλλιώς σας βλέπω να αγοράζετε σπίτι απο την αρχή :shock:

Link to comment
Share on other sites

Όπως καταλάβατε katrmp, έχουμε φτάσει στα όρια μας για να σκεφτόμαστε τις ακραίες αυτές λύσεις. Γιατί την πρώτη φορά που έγινε η διαρροή ήταν 12 το βράδυ, είχε κοιμηθεί η υπόλοιπη οικογένεια και ευτυχώς εγώ όχι και προλάβαμε τα χειρότερα. Παρόλα αυτά όμως ήρθαμε σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του δεύτερου ορόφου για την καλή συντήρηση της καπνοδόχου του. Δεν είχαμε κανέναν λόγο να θέλουμε να έρθουμε σε ρίξη των σχέσεων μας μαζί του "γιατί πιστέψαμε ότι δεν γνώριζε ότι έπρεπε να καθαριστεί τόσο σύντομα".

 

Δύο εβδομάδες από τη στιγμή που μιλάμε έγινε και η δεύτερη διαρροή στις 11:30 το βράδυ. Τη φορά αυτή σκεφτόμασταν να βγούμε με το σύζυγο για μια μικρή βόλτα αφήνοντας το 12χρονο παιδί για λίγο μόνο του στο σπίτι. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα μπορούσε να είχε γίνει εάν βγαίναμε...

 

Και τις δύο φορές ήρθε η πυροσβεστική (άσχετα αν ο ιδιοκτήτης του δεύτερου ορόφου είπε στην πυροσβεστική την πρώτη φορά να μη γραφεί το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων όπως ο ίδιος μας είπε) κι εμείς σαν .......... πιστέψαμε ότι από τότε και μετά θα ήταν πιο προσεκτικός στην συντήρηση αλλά και στο τί είδους ξύλα καίει.

 

Την δεύτερη φορά απαιτήσαμε φυσικά να γραφτεί στο βιβλίο συμβάντων της πυροσβεστικής. Επόμενη κίνηση επίσκεψη στον πρώτο δικηγόρο και από κει στον εισαγγελέα ο οποίος μας είπε να κάνουμε κατευθείαν μήνυση και να του ζητήσουμε ένα ποσό για τις ζημιές και επιδιορθώσεις και ότι άλλο αποφάσιζε ο δικηγόρος μας, μήπως έτσι τον κάνουμε να αναλάβει ουσιαστικά τις ευθύνες του και όχι απλά να μας λέει να κλείσουμε τις περσίδες που έχει στα πλάγια η γυψοσανίδα μας ώστε να αποτρέψουμε τον καπνό να εισέλθει στον χώρο μας. Μετά από εισαγγελική παραγγελία πήγαμε στην αστυνομία και καταθέσαμε κι εκεί το πρόβλημά μας. Του έγινε η ανάλογη σύσταση από τους αστυνομικούς για περισσότερη φροντίδα της καμινάδας του. Η απάντησή του ήταν ότι την φρόντιζε. Πείτε μου τώρα πώς γίνεται μέσα σε 5 μήνες να γεμίσει πάλι η καμινάδα του, αφού το φρόντιζε και να πάρει πάλι φωτιά?

 

Μπορεί να μου πει κάποιος πια είναι η αρμόδια αρχή, υπηρεσία που θα μου εγγυηθεί την ασφάλειά μου?

Γιατί από τον κύριο, όσο και να θέλω εγώ να συννενοηθούμε, δεν το βλέπω. Απόγνωση...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.