Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόσβαση σε σοφίτα ή εσωτερικό εξώστη


Recommended Posts

Μην έχοντας απάντηση για το επιτρεπόμενο ύψος στέγης, θεωρώ ότι το 3.10 είναι πολύ, άρα η στέγη δεν είναι σωστή, άρα η σοφίτα δεν περνάει ως έχει. Εντοπίζω δηλαδή το πρόβλημα στο ύψος της στέγης, με την επιφύλαξη ότι μπορεί να επιτρέπεται στην περιοχή μελέτης.

 

Επίσης το ύψος πάνω από το οποίο μπορεί να είναι η στέγη στα εκτός σχεδίου είναι 1,20μ κι όχι 1,50μ.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@ dimitrispsi

 

Κατ' αρχάς έχεις απόλυτο δίκιο για το ύψος στέγης στα εκτός σχεδίου. Είναι 1,20 μ (λάθος εκ παραδρομής).

 

Απ' την άλλη, στο τεύχος των τεχνικών οδηγιών για την εφαρμογή του Ν. 4067 (ΝΟΚ) στην παράγραφο 91 λέει χαρακτηριστικά : "Όταν το ύψος του κτιρίου είναι μικρότερο του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής τότε το ύψος της στέγης μπορεί να είναι μεγαλύτερο των δύο μέτρων με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ύψος κτιρίου και στέγης δεν υπερβαίνει το μέγιστο ύψος της περιοχής προσαυξημένο κατά δύο μέτρα." Και ακολουθεί μάλιστα και το παρακάτω σχηματάκι.

 

Έτσι, όπως το αντιλαβάνομαι εγώ λοιπόν, από τη στιγμή που δεν υπερβαίνω το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής μπορώ να σχεδιάσω κατ' αυτόν τον τρόπο τη σοφίτα μου. Από εκεί και πέρα, αν έχω ερμηνεύσει λάθος τη νομοθεσία, όπως είπες και εσύ δεν θα περάσει. Θα δούμε....

 

post-20355-0-99720400-1368078229.jpg

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζω την παράγραφο 91 που επικαλείσαι κι από την στιγμή που λες ότι δεν έχεις πρόβλημα με το συνολικό ύψος, λέω ότι μπορεί (και πρέπει?) να περάσει ,το οποίο στο εύχομαι γιατί το σκεπτικό σου το δέχομαι απολύτως.

Link to comment
Share on other sites

εγω θα επανέλθω και θα πω αρχικά, ΜΑΚΑΡΙ να περάσει.

Δεν βλέπω τόσο πολύ το ύψος σαν πρόβλημα όσο την λειτουργική συνέχεια της σοφίτας γιατί ναι μεν είναι "κάτω" απο την στέγη αλλά υπάρχει διαμόρφωση χώρου με τους τοιχους που μου δίνουν τελικά το εμβαδόν <50% του υποκείμενου ορόφου. Μήπως ο ελεγκτής δεί οτι η σοφίτα υποκείμενα της έχει απο κάτω 2 δωμάτια? (δεν έχουμε εικόνα τι συμβαίνει απο κάτω καθώς δεν έχουμε πλήρη εικόνα) Μήπως διατρέχει 3 χώρους? Προσωπικά θεωρώ οτι αν η σοφίτα βρίσκεται πάνω απο 2 δωμάτια, δεν είναι ενιαίος χώρος και τα σχετικά ... πολλά μπορώ να σκεφτώ αλλά είπαμε,(δεν έχουμε εικόνα τι συμβαίνει απο κάτω καθώς δεν έχουμε πλήρη εικόνα).

 

Επίσης μήπως πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και τις επιτρεπόμενες κλίσεις της στέγης στην περιοχή σε περιπτωση που τελικά έχουμε να κάνουμε μόνο για τα ύψη και όχι για κάτι απο τα παραπάνω????

Αλλά ΤΟΝΙΖΩ απο την στιγμή που δεν εχω ολες τις  κατόψεις τομές για να εκφέρω πλήρη άποψη, απλά περιμένω να δω τι θα γίνει.

Link to comment
Share on other sites

- Έχει μέσο ελεύθερο ύψος κάτω από την επιφάνεια της στέγης μικρότερο του 2.20μ. ((2,75 μ + 1,61 μ) / 2 = 2,18 μ) 

το οποίο ανα πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει με μετατόπιση της θέσης των τοίχων....

- Συνολικό εμβαδόν έως και το μισό του χώρου της υποκείμενης κάτοψης. (Εσοφ. = 64,22 τ.μ., Ευποκ. κατοψ = 139,38 τ.μ. -> 64,22 / 139,38 = 0,46 < 0,50)

Ετσι όπως το θέτει μπορώ να σου ανταπαντήσω...οτι απο την στιγμή που υπάρχει πλάκα και πέραν της οριοθέτησης με του τοίχους στον χώρο κάτω απο την στέγη, τότε το εμβαδόν είναι ολόκληρη η επιφάνεια της πλάκας και όχι το τμήμα που καταλαμβάνει η οριοθέτηση σου με του τοίχους....

- Δεν αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία, δηλαδή δεν προσεγγίζεται από εξωτερική κλίμακα. (η κλίμακα είναι στο εσωτερικό του Α' Ορόφου)

- Αποτελεί λειτουργικό παράρτημα της υποκείμενης επιφάνειας.

- Δεν υποκαθιστά τη λειτουργία των χώρων κύριας ή βοηθητικής χρήσης που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας του κτιρίου στην οποία ανήκει (ο Α' όροφος διαθέτει 1 σαλόνι - τραπεζαρία, 1 κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και 2 λουτρά, στην τομή δεν φαίνονται τα υπνοδωμάτια, καθώς το ένα είναι πίσω απ' τα λουτρά και το άλλο πίσω απ' την κουζίνα).

Αυτά τα 3 τελευταία που έχεις διαχωρίσει το ένα είναι ανεξάρτητο απο το αλλο. αν δεν δούμε και την άλλη τομή και τις κατόψεις δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τίποτα παρά μόνο υποθέσεις να κάνουμε (όπως έκανα και στο προηγούμενο πόστ ... και μάλιστα μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του θέματος που μας απασχολεί.

 

 

κατά τα άλλα είπαμε....με αγωνία περιμένουμε τα νέα σου...

Link to comment
Share on other sites

@stavrosa

 

...ο οποίο ανα πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει με μετατόπιση της θέσης των τοίχων....

...οτι απο την στιγμή που υπάρχει πλάκα και πέραν της οριοθέτησης με του τοίχους στον χώρο κάτω απο την στέγη, τότε το εμβαδόν είναι ολόκληρη η επιφάνεια της πλάκας και όχι το τμήμα που καταλαμβάνει η οριοθέτηση σου με του τοίχους....

 

 

Με τη λογική που τα περιγράφεις καλό είναι να μας μετράει ο ελεγκτής και τα μπαλκόνια στη δόμηση γιατί μπορεί να τα κλείσουμε, την τρύπα της σκάλας γιατί μπορεί να την κλείσουμε, το γκαράζ γιατί μπορεί να του αλλάξουμε χρήση και την πιλοτή γιατί μπορεί να την κλείσουμε!!!!

 

Συνάδελφε δεν είναι λογική αυτή και σίγουρα δε μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε ως αστείο.

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

εκφράζω σκέψεις και λογικές που δημιουργούν οι ασάφειες ενός νόμου.

μακάρι να βγώ ψεύτης, αφου και γω ο ίδιος εχω μελέτη που θέλω την σοφίτα και φυσικά δεν είμαι ελεγκτής σε πολεοδομία (ΥΔΟΜ).

 

επίσης δεν ζήτησα να γίνει αποδεκτή..ας μην παρερμηνεύουμε! αλλά προσπαθώ με "νύχια και με δόντια" να ξεκαθαρίσω, σε εμενα πρώτα, το τι ισχύει.

 

και αν ολα όσα είπες δεν τα κλείναμε δεν θα χρειαζόμασταν 3843 και 4014....αλλά μεγάλη κουβέντα πάμε να ανοιξουμε.

θα προτιμούσα να μου εξηγήσεις με πιο ορθό τρόπο την αντίθεση σου στα γραφόμενα μου και όχι με κάτι που δεν σχετίζεται με το θεμα (σοφιτα) που ξεκίνησε απο την πρόσβαση και καταλήξαμε αλλού αλλά εκει είναι το ζουμί...τι και πως θα γίνει σοφίτα....

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι δεν γίνεται έλεγχος κατόψεων κλπ., για ποιό έλεγχο μιλάτε? 

Με βάση το άρθρο 2, παρ.5, του ΦΕΚ-251/2012, οι υποβαλλόμενες μελέτες δεν ελέγχονται από την ΥΔΟΜ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.