Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συναίνεση συνιδιοκτητών?


Recommended Posts

Σε ένα οικόπεδο υπάρχουν 4 συγκύριοι αλλά με σύσταση ιδιοκτησίας.

 

Αν θέλει ένας από του ιδιοκτήτες να χτίσει παραπάνω μέτρα από αυτά που του επιτρέπει το ποσοστό ιδιοκτησίας του, μπορεί να το κάνει με συναίνεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών?

Link to comment
Share on other sites

λογικά ναι αλλά αυτό είναι περισσότερο θέμα νομικό παρά μηχανικών.

βέβαια θα λάβουμε υπόψιν μας το γεγονός οτι είναι κάτι παραπάνω απο μια Υ.Δ.

στην ουσία οι υπόλοιποι παραχωρούν ποσοστά τους. άρα δεν νομίζω οτι μπορεί να γίνει τόσο εύκολα, χωρίς κάποια χρηματική αποζημίωση!

Link to comment
Share on other sites

....με συναίνεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών?

Μπορεί.

Ο πολεοδομία μπορεί να του επιτρέψει έως και την εξάντληση του Σ.Δ. στην τελική.

Η πολεοδομία εξετάζει τα πολεοδομικά δικαιώματα της Γης και είναι πάρεργο τα ιδιοκτησιακά.

 

Οπότε μερικές Πολεοδομίες (με χαρακτηριστικό παράδειγμα της Κηφισίας) ζητούσε συνυπογραφή των συνιδιοκτησιών στο Διάγραμμα Κάλυψης ( με υπολογισμό και έλεγχο των αναλογούντων) της Άδειας που θα έβγαζε.

Τώρα αν υπάρχει και η πιθανότητα να ζητούν και κάποια συνεννόηση συνιδιοκτητών σε συμβολαιογραφική πράξη δεν το γνωρίζω.

 

Με την δέσμευση όμως στο Διάγραμμα κάλυψης υπήρχε η μέγιστη δέσμευση διότι με την τελική έγκριση ήταν και δημόσιο έγγραφο.

Link to comment
Share on other sites

Το λογικό είναι να εξετάσει η πολεοδομία το συμβόλαιο σύστασης. Αν τα τμ που ζητούνται προς δόμηση από τον ένα συνιδιοκτήτη υπερβαίνουν αυτά που του αναλογούν, τότε το σίγουρο είναι πως δεν θα του χορηγήσει την άδεια. Για να συμβεί αυτό πρέπει να συνεναίσουν και οι άλλοι συνιδιοκτήτες πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν τροποποίηση της σύστασης πρώτα εφόσον θίγονται τα δικαιώματά τους με την υπέρβαση δόμησης από τον αιτούντα την άδεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Απαιτείται τροποποίηση της σύστασης (μεταβίβαση ποσοστού). Η πολεοδομία θα ελέγξει τα πολεοδομικά μεγέθη ως προς το ποσοστό συνιδιοκτησίας του πελάτη σου. (Ν.4067 Α12 παρ2 & Α11 παρ.3). Επειδή η μεταβίβαση ποσοστού έχει φόρο και μπορεί να μην την αποδέχονται οι άλλοι συγκύριοι, σου προτείνω το εξής: Τροποποίηση της σύστασης όχι ως προς τα ποσοστά επί του οικοπέδου, αλλά ως προς τα ποσοστά που αντιστοιχούν το δικαίωμα στην δόμηση/κάλυψη.

Συνήθως - αν δεν αναφέρεται αλλιώς στην σύσταση - ποσοστό δόμησης = ποσοστό οικοπέδου. Όμως γίνεται να είναι και διαφορετικά.

π.χ. δύο αδέρφια συστήνουν (ή τροποποιούν) οριζόντια με ποσοστά επί του οικοπέδου 50% και 50% , αλλά ορίζουν ποσοστά επί της δόμησης 70% και 30%. Η πολεοδομία θα ελέγξει στο ποσοστό επί της δόμησης. Η μεταβίβαση ποσοστού επί της δόμησης δεν έχει φόρο και είναι εύκολα αποδεκτή από τους συγκύριους επειδή δεν θίγει δικαιώματα στο οικόπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.