Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΑΝΕΠΕ-Απορίες-Παρατηρήσεις


 

Recommended Posts

Αυτό που βλέπω είναι ότι ο ΚΑΝΕΠΕ σε σχέση με τον ευρωκώδικα 8, είναι πιο δυσμενής ώς προς τους συντελεστές των υλικών γμ (γc και γs) και το συντελεστή γg, τους οποίους προσαυξάνει όσο πέφτει η στάθμη αξιοπιστίας δεδομένων. Επίσης ο ΚΑΝΕΠΕ αυξάνει το γsd κατά 0.15 στη περίπτωση της ελαστικής δυναμικής ανάλυσης σε περίπτωση που λ>2.5. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι ο ΚΑΝΕΠΕ επιβάλλει ικανοτικό σε παλιά κτίρια και χρήση q=1.7, οδηγούν σε πολύ μεγάλες διατομές ενίσχυσης που είναι αδύνατον να υλοποιηθούν σε κατοικίες τη συγκεκριμένη περίοδο. Σκέφτομαι, εφ' όσον ισχύουν πλέον οι ευρωκώδικες, αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο ευρωκώδικας 8, τουλάχιστον στη λήψη των συντελεστών και των παραδοχών για την ανάλυση του κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον Ευρωκώδικα αλλά αυτό δεν θα το κάνεις επιλεκτικά... Δηλαδή, δεν μπορεί κανείς να επιλέγει τις διατάξεις που τον βολεύουν και από τους δυο κανονισμούς αλλά θα πρέπει να ακολουθεί καθαρά έναν και σε κάποιες περιπτώσεις που δεν καλύπτει ο κανονισμός που έχει αρχικά επιλέξει, τότε μπορεί να επικαλεστεί τον άλλο (αυτό ουσιαστικά συμβαίνει μονόπλευρα, δηλαδή αν χρησιμοποιείς κατά βάση τον ΕΚ τότε μπορείς να επικαλεστείς διατάξεις του ΚΑΝ.ΕΠΕ για θέματα που δεν αναπτύσσονται στον ΕΚ και αυτά δεν είναι λίγα...). 

Link to comment
Share on other sites

Άρα νομίζω ότι καλό θα ήταν να προσανατολιστούμε προς το EC8  για τις ενισχύσεις και συμπληρωματικά να παίρνουμε τις διατάξεις του ΚΑΝΕΠΕ, αν και οι πολεοδομίες θα θέλουν έξτρα εγκύκλιο που θα το αναλύει!!

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον έχεις δίκιο για το 1ο σκέλος (από γενικής άποψης), ενώ για το 2ο σκέλος σύμφωνα με το πρόσφατο ΦΕΚ που μιλάει για παράλληλη ισχύ των δύο κανονισμών (αλλά με την προϋπόθεση που ανέφερα για μη επιλεκτική χρήση τους) δεν νομίζω ότι θέλει ιδιαίτερη διευκρίνηση αφού σε θέματα που δεν καλύπτονται από το ΕΚ8-3 θα πρέπει έτσι κι αλλιώς ο μελετητής να έχει κάτι "κανονιστικό" να χρησιμοποιήσει... (Σε θέματα διαστασιολόγησης ανασχεδιασμού, ο ΕΚ8-3 λέει πολύ λίγα πράγματα και έχει μεγάλο κενό). Βέβαια, στην Ελλάδα όλα θέλουν διευκρίνηση, ακόμα και τα αυτονόητα, αλλά τι να πούμε...

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας ξανά το ΦΕΚ 1457/14 και την εγκύκλιο 10, η οποία λέει ότι "αίρεται η υποχρεωτικότητα εφαρμογής των προϋπαρχόντων κανονιστικών κειμένων δόμησης του παραρτήματος 3 της υπόψη ΚΥΑ", στο οποίο περιλαμβάνεται ο ΚΑΝΕΠΕ,

καταλήγω στο ότι ο ΚΑΝΕΠΕ δεν είναι πλεόν υποχρεωτικός για τον υπολογισμό των ενισχύσεων. Άλλωστε ο EC8, μέρος 3, είναι στο παράρτημα με τη λίστα των ευρωκωδίκων του ΦΕΚ1457/14.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα, 

ήθελα να ρωτήσω αν οι εργαστηριακές δοκιμές στον ΚΑΝΕΠΕ είναι υποχρεωτικές ή μπορούμε να πάρουμε πχ τιμή αντοχής του σκυροδέματος κατ εκτίμηση. Το ξέρω ότι θα μου πείτε ότι δεν είναι επιστημονικά σωστό αλλά πολλές φορές το κόστος των δοκιμών είναι μεγάλο και δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να πληρώσει.

Link to comment
Share on other sites

Μπορει να πληρωσει τη μελετη και τις πιθανες ενισχυσεις και δεν μπορει τους ελεγχους?

 

Δες τι γραφει ο ΚΑΝΕΠΕ για τη Σταθμη Αξιοπιστιας Δεδομενων.

Link to comment
Share on other sites

Είναι ένα κτίριο με άδεια, κανονικά, που απλά έκανε τη στέγη σοφίτα και με το νέο νόμο αυθαιρέτων θα θέλει στατική επίλυση ένα ολόκληρο συγκρότημα κτίριων για αυτή την αλλαγή. Έχει νόημα να πάρει καρότα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.