Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρολογική μελέτη πολεοδομίας (Νεόδμητη μεζονέτα)


vs82

Recommended Posts

Καλησπέρα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας σε μία ηλεκτρολογική μελέτη που πρέπει να κάνω για μία νεόδμητη μεζονέτα (υπόγειο-ισόγειο-όροφος) ώστε να πάει πολεοδομία. Είναι ουσιαστικά η πρώτη μου (επαγγελματική) μελέτη, πέρα από τις μελέτες που κάναμε στη σχολή.

 

Καταρχήν τι πρέπει να περιέχει η ηλεκτρολογική μελέτη πολεοδομίας (3Φ παροχή 5*10+1,5mm^2) για να είναι ολοκληρωμένη 100% πέρα από τα ισχυρά ρεύματα? Ασθενή, οτε, κεραία tv, θυροτηλέφωνο, θεμελιακή γείωση?

 

Υπολογίζοντας τα φορτία προβληματίστηκα αν θα πρέπει να βάλω υποπίνακα στον 1ο όροφο ή να ανεβάσω απλά καλώδια και ν αρχίσω να μοιράζω. Τα τετραγωνικά συνολικά (υπ-ισ-οροφ.) είναι περίπου 160 (40-70-50). Τα φορτία στον όροφο είναι τα βασικά για 3 δωμάτια, μπάνιο. Δλδ ενισχυμένες πρίζες (x2)/δωμάτιο, φωτισμός(100w χοντρικά)/δωμάτιο, μία ενισχ. πρίζα στο "χωλ" του ορόφου και μία παροχή A/C (3x2.5). Θα τοποθετηθεί ηλιακός θερμ. διπλής ενεργ. 4kw. Στην περίπτωση του υποπίνακα (που θεωρώ ότι είναι η πιο σωστή και ασφαλής) πώς θα "δώσω" στον υποπίνακα. Ναι, θα υπολογίσω τα φορτία (παροχές διατομές,αποστάσεις ΔU,ισοκατανομές στις 3φ, αλλά πώς θα δείξω στο μονογραμμικό την αναχώρηση από τον Γεν. Πίνακα? Έρχεται το παροχικό (5x10), δίνω στον Γεν.Πίνακα για το ισόγειο στο γενικό διακόπτη-γεν.ασφ.-δδε-μικροαυτόματοι/διακόπ., από που θα πάρω για να δώσω στον υποπίνακα? Κάποιο μονογραμμικό με υποπίνακα πιστεύω θα με βοηθούσε να καταλάβω!

 

Στο σχέδιο (dwg) τοποθετούσα πρίζες,φώτα,διακόπτες (κάποιες συσκευές υπάρχουν από τα αρχιτεκτονικα,ηλεκ. μαγειρ.-πλυντ. πιατων-ρούχων) αλλά πέφτανε οι γραμμές η μία πάνω στην άλλη και έγινε ο κακός χαμός! Υπάρχει πρόβλημα να τραβάω τις πρίζες,διακόπτες κτλ μέσα στο σχέδιο ώστε να μην "τρέχουνε" όλα πάνω στον τοίχο και να γίνονται όλα %$#@%?

 

Όποιος μπορέσει να βοηθήσει καλοδεχούμενος και πόσο μάλιστα αν κάποιος έχει ένα υπόδειγμα ηλεκτρολογικής μελέτης για την πολεοδομία να έχω ένα μπούσουλα.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Edited by vs82
Link to comment
Share on other sites

Γεια σου συνάδελφε και καλως ήρθες.

Λοιπόν. Καταρχάς θα πρέπει να ρωτήσεις για λεπτομέριες την πολεοδομία της περιοχής σου για να σου πουν λεπτομέριες. Θα σου πω κάποια πράγματα για να ξεκινήσεις.

Συνήθως απαιτήται κατόψεις ισχυρών ρευμάτων (μπορείς να βάλεις και τα ασθενή ρευματα στην ίδια αλλά ρώτα την πολεοδομία μήπως το θέλουν ξεχωριστά). Επίσης ξεχωριστή (σε εμάς) κάτοψη θεμελιακής και υπολογισμός της. Διάγραμμα πινάκων (μονογραμμικό), Τεχνική έκθεση που θα περιγράφεις καταρχάς την εγκατάσταση σου και φυσικά τα φορτία σου και πως προέκυψαν οι διατομές που επέλεξες-πτώση τάσης-ασφαλιστικές διατάξεις κλπ κλπ. Αν έχεις υποπίνακα (που και εγω θεωρώ οτι πρέπει να έχεις) να κάνεις και ένα διάγραμμα διανομής που θα δίχνεις μονογραμμικά πως μοιράζει ο Γεν. Πίνακας στους υποπίνακες (διατομές κλπ).

Τι εννοείς "πως θα δώσω στον υποπίνακα"? Κάνε τις κατανομές σου στο 3φ, δες τα φορτία στον κάθε υποπίνακα και δες τι παροχή καταρχάς χρειάζεσαι (με υπολογισμό-όχι εκτίμηση) και δες απο πια φάση θα δώσεις.

Για την σχεδίαση φυσικά και τα στοιχεία σου δεν θα είναι κολλημένα πάνω στον τοίχο όπως την πραγματικότητα γιατι αντε να χωρέσεις τις γραμμές που θα περνάνε (και ειδικά σε μια εκτύπωση π.χ 1:50). Θα τα τραβήξεις πιο μέσα. Εδώ δείχνουμε την ηλεκτρική διανομή, τι διατομές έχουμε, τα φορτία μας σε πια γραμμή ανήκουν κλπ.

Ελπίζω να σε βοήθησα λίγο.

Link to comment
Share on other sites

Σ ευχαριστώ saradis1 για την απάντηση πρώτα απ όλα.

 

Τις κατόψεις για ισχυρά ρεύματα τις έχω ολοκληρώσει. Έβαλα τα φορτία-γραμμές κτλ. Πίνακα ισόγειο,υποπίνακες σε όροφο και υπόγειο τελικά.

 

Το ερώτημά μου για τους υποπίνακες είναι το εξής : από το Γενικό Πίνακα για να δώσω στον υποπίνακα με ποιο τρόπο θα δώσω. Εννοώ ότι παίρνω τις 3 φάσεις από την έξοδο του ΔΔΕ του Γεν.Πίν., μετά δίνω σε 3Φ/ασφάλεια που βρίσκεται στον Γεν.Πίν. και μετά δίνω πάνω στον όροφο στον υποπίνακα σε Γενικό Διακόπτη - Γεν. Ασφάλειες - Μικροαυτόματους ? Και ουδέτερο - γείωση παίρνω από τις μπάρες του Γεν. Πίνακα και δίνω στις αντίστοιχες μπάρες στον όροφο ?  (αντίστοιχα και για το υπόγειο). Είναι αποδεκτό αυτό ?  Ή παίρνω από τον ΔΔΕ κατευθείαν τις 3 φάσεις και δίνω πάνω σε Γε. Διακόπτη - Γεν. Ασφάλειες - Μικροαυτόματους ? [3 φάσεις θα δώσω πάνω σίγουρα]

 

Επειδή δεν "κατέχω" κάποιο πρόγραμμα για να κάνω τη μελέτη, όλοι οι υπολογισμοί γίνονται με το χέρι. [έχω σε full trial το panelcad και το 4Μ αλλά έχει τόσες πολλές παραμέτρους που έχασα την μπάλα]

 

Η τεχνική περιγραφή της 4M αρκεί με τα σχέδια-κατόψεις ? http://www.4m.gr/services/texper/electr1.html

Link to comment
Share on other sites

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι με το χέρι.Η ποιο  σίγουρη λύση.

Δεν χρειάζεται ούτε 4Μ ούτε panelcad για να κάνεις μελέτη μεζονέτας.

Υπολόγισε τη κάθε γραμμή ξεχωριστά με τα φορτία της.

Πρόσθεσε όλα τα φορτία σου για να βρείς τη συνολική εγκατεστημένη ισχύς και ανάλογα να επιλέξεις διατομή καλωδίου και ασφάλεια παροχής .

Link to comment
Share on other sites

Η ηλεκτρολογική μελέτη χωρίζεται σε δύο μελέτες στην πράξη:

- μελέτη ισχυρών ρευμάτων

- μελέτη ασθενών ρευμάτων

 

Η μελέτη ισχυρών ρευμάτων γίνεται με βάση τον ΕΛΟΤ HD384

Η μελέτη ασθενών ρευμάτων γίνεται με βάση το ΦΕΚ 2776Β/2012

 

Παράλληλα θα χρησιμοποιήσεις δεδομένα από τα φύλλα τεχνικών προδιαγραφών για τις συσκευές που θα εγκαταστήσεις.

Για παράδειγμα αν θα εγκατασταθούν κλιματιστικά θα πρέπει να δεις τι ισχύ καταναλώνουν οπότε θα πρέπει η γραμμή για το κλιματιστικό να έχει κατάλληλη διατομή.

Αν βάλεις βιντεοθυροτηλέφωνο θα πρέπει να έχεις περάσει καλώδιο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του.

 

Μέχρι πρόσφατα πολλοί καταθέταν σχεδόν υποτυπώδη μελέτη για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και βασίζονταν στον ηλεκτρολόγο για να γίνει σωστή η εγκατάσταση. Καλό είναι όμως οι νέοι μηχανικοί να βάλουμε μια σωστή σειρά.

Link to comment
Share on other sites

Μια σκέψη που αν θέλετε συνάδελφοι να το συζητήσουμε είναι μετά τον ΔΔΕ (οπου εδώ θα παίξει τον ρόλο του γενικού ΔΔΕ) να φύγει για ένα 3φ διακόπτη για τον υποπίνακα ωστε να απομονώνεται η εγκατάσταση του υποπίνακα. Απο τον 3φ διακόπτη να φύγει για τον υποπίνακα ο οποίος όμως θα έχει κανονικά 3φ διακόπτη-ασφάλειες-δικό του ΔΔΕ (?)  

 

Και εγώ νομίζω οτι τα προγράμματα είναι λίγο υπερεκτιμημένα.

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης
Link to comment
Share on other sites

Αν εχει ενα ΔΔΕ για ολο το σπιτι σε περιπτωση μιας διαρροης θα μεινει ολο το σπιτι χωρις ρευμα.Αν απ' την αλλη υπαρχει 1 ΔΔΕ σε καθε πινακα σε περιπτωση καποιας διαρροης θα μεινει χωρις ρευμα μονο ο οροφος στον οποιο εγινε η διαρροη και ετσι δεν θα μεινει ολη η κατοικια χωρις ρευμα.Βεβαια το κακο με αυτην την εκδοχη ειναι οτι δεν θα ασφαλιζονται τα παροχικα καλωδια των υποπινακων σε τυχων διαρροες δεδομενου οτι οι αναχωρισεις των παροχικων καλωδιων θα ειναι μετα τις γενικες ασφαλειες του γενικου πινακα.Η καλυτερη (και ακριβοτερη λυση) ειναι να μπουν ΔΔΕ με Ιδ=30ma σε καθε υποπινακα και ΔΔΕ τυπου S στον γενικο πινακα για καθε υποπινακα στα οποια υπαρχει η δυνατοτητα ρυθμισης χρονου αποζευξης σε περιπτωση διακοπης και ετσι προστατευονται τα παροχικα των υποπινακων αλλα υπαρχει και επιλεκτικοτητα.Και εγω θελω να ρωτησω τωρα αν ειναι ασφαλες για τον χρηστη (εφοσον τα παροχικα καλωδια ειναι χωνευτα και δεν μπορει να εχει κανεις επαφη μαζι τους) να τοποθετηθουν στους υποπινακες ΔΔΕ με Ιδ=30ma και στον γενικο πινακα ενα ΔΔΕ με Ιδ=300ma για καθε υποπινακα.Ετσι προστατευεται η παροχη απο τυχων διαρροες υπαρχει επιλεκτικοτητα και ειναι πιο φτηνη λυση απ την προηγουμενη που περιεγραψα.Εσεις τι απ ολα αυτα προτεινεται;;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.