Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαιτείται μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης σε τουριστικές ενοικιαζόμενες κατοικίες;


sdim

Recommended Posts

Σε κτίριο που προορίζεται για τουριστικές ενοικιαζόμενες κατοικίες, απαιτείται μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης;

 

Κανονικά σε ξενοδοχεία δεν απαιτείται απ'ότι ξέρω, αλλά η λέξη "κατοικίες" με βάζει σε αμφιβολίες και δεν ξέρω αν πρέπει να γίνει ή όχι η μελέτη αυτή.

 

 

Link to comment
Share on other sites

99% όχι. Δεν έχει και λογική άλλωστε δεδομένου ότι οι τουριστικές κατοικίες ακόμα κι αν νοικιάζονται και ετησίως δεν περιλαμβάνουν κοινόχρηστα έξοδα. Θεωρώ ότι αν δεν υπάρχει η απαραίτητη αυτή προϋπόθεση (δηλαδή πληρωμή κοινοχρήστων κτλ) δεν υπάρχει και λόγος να γίνει μελέτη κατανομής δαπανών.

Link to comment
Share on other sites

Σε κτίριο που προορίζεται για τουριστικές ενοικιαζόμενες κατοικίες, απαιτείται μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης;

 

Κανονικά σε ξενοδοχεία δεν απαιτείται απ'ότι ξέρω, αλλά η λέξη "κατοικίες" με βάζει σε αμφιβολίες και δεν ξέρω αν πρέπει να γίνει ή όχι η μελέτη αυτή.

Προφανώς αναφέρεσαι για έκδοση άδειας δόμησης.

Νομίζω ότι οι ''τουριστικές ενοικιαζόμενες κατοικίες'' ''πάνε'' με τους όρους δόμησης κατοικίας και όχι ως τουριστικές εγκ/σεις. Αν ισχύει αυτό τότε απαιτείται (όπως εξάλλου σε άδεια με περισσότερες της μίας κατοικίας)

Link to comment
Share on other sites

Ο κανονισμός κατανομής δαπανών θέρμανσης αφορά κτήρια με κεντρική θέρμανση τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από μια ιδιοκτησίες.

 

Ο ιδιοκτήτης όμως είναι ένας οπότε σκέφτομαι μήπως είναι σωστό να το θεωρήσω μια ιδιοκτησία.

 

Ποια η γνώμη σας γι'αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Το κριτήριο για την υποχρέωση υποβολής μελέτης κατανομής δαπανών ΚΘ είναι η ύπαρξη ή όχι "σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας" κατά τις διατάξεις του Ν. 3741/1929.

Εαν δεν έχει γίνει η ανωτέρω σύσταση (ακόμα και αν υπήρχαν πολλοί συνιδιοκτήτες που "άτυπα" μπορεί να είχαν μοιράσει τις ενοικιαζόμενες κατοικίες) δεν απαιτείται κατανομή δαπανών ΚΘ

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

@anton64

Αν ισχύει η προϋπόθεση που λες (που κι εγώ νομίζω* πως ισχύει), τότε τι γίνεται με εκείνα τα κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά την εφαρμογή του ΠΔ 07/1985 (ΦΕΚ Δ'631/1985), με αποκλειστικό σκοπό την εκμετάλλευση από ενοικίαση, διαθέτουν κεντρική θέρμανση, ανήκουν εξολοκλήρου σ' έναν ιδιοκτήτη (την κατασκευάστρια εταιρεία συνήθως) και δεν έχει γίνει σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών; Πως γίνεται η κατανομή δαπανών θέρμανσης (και όχι μόνο);

 

*Λέω "νομίζω" γιατί το ΠΔ δεν κάνει επακριβώς αυτή την αναφορά, αλλά λέει "1.1. Ο κανονισμός αυτός αφορά στον τρόπο κατανομής ανά ιδιοκτησία των δαπανών κεντρικής θέρμανσης κτιρίων που περιλαμβάνουν περισσότερες της μιας οριζόντιες ιδιοκτησίες". Υποθέτω πως κάνει έμμεση αναφορά στον Ν. 3741/1929, αλλά στην Ελλάδα δεν είμαι σίγουρος για τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

@panos-vicious

Για το τελευταίο: Το ΠΔ δεν χρειάζεται να κάνει ειδικότερη αναφορά. Η φράση "οριζόντιες ιδιοκτησίες" παραπέμπει μονοσήμαντα στον Ν. 3741/1929. Εξ' όσον γνωρίζω δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία-ορισμός (πχ σε κάποιο άλλο διάταγμα).

 

Για το πρώτο:

Τυπικά: το ΠΔ δεν έχει εφαρμογή σε κτίρια μίας ιδιοκτησίας.

Ουσιαστικά: Υπάρχει ένας ιδιοκτήτης, νοικίαζει δωμάτια ή διαμερίσματα (πχ σε φοιτητές). Το πως θα επιμερίζεται το κόστος θέρμανσης ή του ΖΝΧ έχει σχέση με τα συστήματα ελέγχου-αυτοματισμού που έχει εγκαταστήσει στην ιδιοκτησία του. Υποθέτω ότι όσο πιό πλήρη είναι, τόσο περισσότερο αυξάνεται η προστιθέμενη αξία στην ενοικίαση. Πάντως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ισχύει ότι προβλέπει το ενοικιαστήριο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ο sdim ανέφερε τουριστικές ενοικιαζομενες κατοικίες. Η εν λόγω κατασκευή εκμεταλλευεται από έναν και μόνο επιχειρηματία ανεξάρτητα από τον αριθμό ιδιοκτητών. Επίσης δεν είναι στην κατηγορία πολυκατοικίας με φοιτητές κλπ όπου χρειάζονται Συστήματα ελέγχου για έκδοση λογαριασμών. Δεν εκδίδονται λογαριασμοί. Είναι Τουριστική. Η εν λόγω κατασκευή είναι μια ενιαία επιχείρηση (Π.χ. εργοστάσιο). Δεν απαιτείται και δεν χρειάζεται μελέτη κατανομής δαπανών ούτε από ΥΔΟΜ ούτε και από ΕΟΤ.

Link to comment
Share on other sites

timpap:

Εστω 2 αδέλφια που κάνουν ένα κτίριο με 2 "κατοικίες" στον καθένα - σύνολο 4. Για να είναι "καθαροί" μεταξύ τους κάνουν σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Σκοπός τους είναι όταν τελειώσει το κτίριο να το δώσουν όλο σε κάποιον επιχειρηματία προς εκμετάλλευση.

Για τον ΕΟΤ δεν ξέρω, αλλά στην ΥΔΟΜ εφόσον υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας απαιτείται μελέτη κατανομής δαπανών.

Link to comment
Share on other sites

anton,

πολυ σωστα

 

πδ 85 ΦΕΚ 631 Δ/85

 

αρθρ. 1 " Ο κανονισμος αυτος αφορά στον τροπο κατανομης ανα  ιδιοκτησια των δαπανων κεντρικής  θερμανσης κτιριων, που περιλαμβανουν περισσοτερες της μιας οριζοντιες ιδιοκτησίες"

 

Επομενως, για  ενα ενιαιο κτιριο...[πολυκαταστημα]....δεν απαιτειται.

 

Αν ομως   στην ΟΑ αναγραφεται...." πολυοροφος οικοδομη με υπογειο, καταστημα και διαμερισματα...ή γραφεια..."

 

αυτο σημαινει πλειονες της μιας αυτοτελεις ιδιοκτησιες...

 

[εξ αλλου η συσταση ΟΙ ειναι πραξη που γινεται  "μετα" την εκδοση της ΟΑ...]

 

Αρα,  σε αυτα τα ανω 2 αδελφια,  θα γινει πινακας  κατανομής   δαπανων..

διοτι θα ανεγερθει οικοδομη με πλειονες της μιας οριζοντιες ιδιοκτησίες..

 

Η συσταση και η διανομη  ειναι "μελλοντικη" πραξη

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.