Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπογραφικό εξαρτημένο από συντεταγμένες ορθοφωτοχαρτών


Recommended Posts

Έχω καλύτερη λύση (υποκειμενική)….

 

Ανάθεση στον τοπογράφο, είμαστε και επαγγελματίες οπότε έχουμε και τιμές παραγωγού, ώστε να ασχολούμαι με αυτό που εγώ ξέρω καλά ... :mrgreen:

Μόνο όπου επαρκεί (μα επαρκεί και όχι μπαλαμούτι) η άγια κορδέλα τότε ναι θα το κάνω ο ίδιος …

 

Όλα τα άλλα είναι γύρω γύρω όλοι στην μέση ο Μανώλης

Τέλος

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 40
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

πραγματι  το  hepos  ειναι  ακριβο  10 παγιο  +  0,06 / λεπτο / μηνα    αλλα  και  τα  αλλα  δικτυα   , δεν  ειναι  τζαμπα   το  θεμα  ειναι  τι  αξιοπιστια  εχεις   ,  μακαρι  να  υπαρξει  ανταγωνισμος  και  με  καλα   δικτυα  συνορθωμενα  .

Link to comment
Share on other sites

Για την αξιοπιστία εκτός από το δίκτυο, μεγάλο ρόλο παίζει και ο δέκτης gps. Δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος η αξιοπιστία,(δεν θέλω να μείνω στα 99,9% που δίνουν οι γνωστοί οίκοι ή μήπως τελικά είναι μετρήσιμο??) αλλά φυσικά το μηχάνημα παίζει το ρόλο του.

 

Τώρα όσον αφορά τα δίκτυα η αξιοπιστία ελέγχεται από και επιτυγχάνεται με συνεχείς συνορθώσεις-τεχνικές εκθέσεις βελτιστοποίησης των μοντέλων μετασχηματισμών.

Οπότε για ιδιωτικό δίκτυο, όσες περισσότερες μελέτες και διορθώσεις βλέπεις να γίνονται, τόσο το καλύτερο για την αξιοπιστία του!

 

Τώρα για την ακρίβεια όταν μιλάμε για rtk φτάνεις μέχρι και το 1cm οριζοντιογραφικά. Και εδώ πάλι υπεισέρχεται το θέμα της αξιοπιστίας δέκτη-δικτύου για το κατά πόσο αυτός ο πόντος ακρίβειας είναι πραγματικά κοντά στον πόντο! Πάντως τα περισσότερα ιδιωτικά δίκτυα έχουν στηριχτεί σε μελέτες και πράγματι πλησιάζουν αυτά που υπόσχονται. Αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο.

 

 

Προς αποφυγή διορθώσεων, να συμπληρώσω ότι το 99.9% αναφέρεται στο επίπεδο εμπιστοσύνης και κατ επέκταση καθορίζει την αξιοπιστία ενός δέκτη.

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

Πλεόν μιλάμε θεωρητικά.

 

Πάντως π.χ. για ένα τοπογραφικό 4 στρεμμάτων μετρημένο με total station, αυτή η εξάρτηση ακόμα και σε έναν βέκτορα μετρημένο από GPS αν στηριχτεί, τι σφάλμα μπορεί να παρουσιάσει;

 

Εαν μετρήσεις και με GPS και με total station, αξίζει να κάνεις μετασχηματισμό ομοιότητας συγκρίνοντας τις μετρήσεις;

Και ποιός φταίει; To GPS ή το total station?

 

Σε έναν βέκτορα αξίζει να στηριχτείς, άντε σε δύο για έλεγχο.

Edited by Ioannis K. Geronikos
Link to comment
Share on other sites

Όταν λες βέκτορα, τι εννοείς ? Το Gps χρησιμοποιείται για αποτυπώσεις, δίκτυα αλλά και για εξαρτήσεις. Για ποιο λόγο να κάνεις μετασχηματισμό ομοιότητας ? Κάνε εξάρτηση με Gps, αποτύπωσε με όργανο, αν δεν μπορείς με Gps και επίλυσε την όδευση σου. Το gps σου δίνει (σε RTK) την ακρίβεια την οποία σου αναγράφει σαν μέτρηση, συνήθως είναι στα 2 εκατοστά, αλλά αν έχεις εμπόδια δέντρα, κτίρια κτλ ή αν εκείνη την στιγμή δεν έχει καλή γεωμετρία δορυφόρων η ακριβειά σου θα πέσει αρκετά. Οπότε δεν μπορείς έτσι απλά να την συγκρίνεις με το όργανο.

Link to comment
Share on other sites

Bέκτορα εννοώ το διάνυσμα που προκύπτει από 2 συντεταγμένες μετρημένες με διπλόσυχνο GPS. Τεσπά, από τα δεδομένα προκύπτει οτί ορθοφωτοχάρτες χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ της ΓΥΣ και συγκεκριμένων προδιαγραφών, προσδοκώντας ακρίβεια περίπου 1μ, σωστά;

Edited by Ioannis K. Geronikos
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ μεν ότι το επιχείρημα δεν ήταν τόσο εύστοχο, αλλά ας μείνουμε δε στο γεγονός ότι κάτοχος 2συχνου gps δεν γνωρίζει για hepos και θέλει να δυσκολέψει την ζωή του ανοίγοντας θέμα για εξάρτηση κάνοντας χρήση ορθοφωτοχάρτη....  

 

Απ την μία δηλαδή έχουμε έναν καπετάνιο που δεν γνωρίζει για την γέφυρα, και απ την άλλη έναν κάτοχο 2συχνου gps, που προσπαθεί να μην το χρησιμοποιεί..Ποιο από τα δύο ακούγεται καλύτερο?

 

ethan, ποιό μέσο επιβεβαίωσης έχεις εσύ ο ίδιος για να δείς οτί μια συντεταγμένη που μετρά το GPS, ανταποκρίνεται ή όχι στην πραγματικότητα;

 

Εκτός αυτού όταν μετράω ένα σημειό ενός κτιρίου με GPS και με total station και βρίσκω διαφορές, ποιός έχει δίκιο; Το GPS ή το total station;

Eπίσης -για χρόνια- τα δασαρχεία ορθοφωτοχάρτες δεν χρησιμοποιούσαν για την σύνταξη μελετών που καλούμασταν να εφαρμόσουμε;

Edited by Ioannis K. Geronikos
Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά μεγάλη κουβέντα κι έχει ξαναγίνει...

 

Εστω 2 ΓΥΣ άριστα. Ριχνουμε κάποιες στάσεις σε ένα Χ οικισμό.

 

Ερχεσαι μετά και αποτυπώνεις με RTK απο hepos, απο ιδιωτικό Χ, Ψ, Ω. 

 

Δεδομένο πως θα προκύψουν διαφορές! Ποιό θεωρώ εγώ το σωστό; τη μέθοδο με το τοταλ. (ή base-rover άνευ ιδιωτικού δικτύου).

 

Δυστυχώς, δεν εχω δανειστεί ακόμη κάποιο RTK, για να κάνω τις δοκιμές μου.

 

Για το παράδειγμα σου σε κτίριο, το τοταλ ειναι πιο ακριβές. Αφού χτυπάς με λειζερ τη γωνία ακριβώς. Ακόμη και με πρίσμα να τη χτυπήσεις 1 πόντο θα φύγει. (εκτος αν εχεις μινιπρισμα). Το GPS δεν εφάπτεται! σωστα;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1)Το μοναδικό μέσο επιβεβαίωσης είναι το localization μέσω γνωστών σημείων κτηματολογίου ή ΓΥΣ αλλά και πάλι δεν ξέρεις τι γίνεται με τα δεύτερα λόγω παλαιότητας. Με απλά λόγια για την περιοχή που μετράς, αν θες να το ψάξεις περισσότερο, κάνεις τον παραπάνω έλεγχο.

Τα σύγχρονα gps πάντως, σε αξιόπιστο δίκτυο, μετράνε πολύ κοντά στην "εν δυνάμει ρεαλιστική" πραγματικότητα.

 

2)Το total station για τον απλό λόγο ότι μετράς σε αυθαίρετο σύστημα χωρίς k κτλ κτλ...... Για μικρές αποστάσεις φυσικά οι αποκλίσεις μεταξύ gps και σταθμού είναι αστείες. ΕΠίσης κτίριο με gps μόνο από τη ταράτσα μπορείς να μετρήσεις σωστά, ή με την μέθοδο υπολογισμού συντ/νων απρόσιτου σημείου.

 

3)"Καλούμασταν" να εφαρμόσουμε όπως καλά είπες. Αν οι προδιαγραφές του έργου που έχεις αναλάβει, δεν απαιτούν ακρίβειες εκατοστού- εκατοστών , τότε μέτρα και με gps χειρός δεν θα σου πει κανείς τίποτα. Αρκεί να το γράψεις στην δήλωση σου. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.